ZJ için hangi direksiyon kutusu?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan endurin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,196

endurin

Ana Kamp
Direksiyon kutusu, ZJ' lerin bilinen ve beklenen sorunlarından bir tanesi sanıyorum. Değiştirmek dışında bir tamir, "boşluğunu alma" vb yöntem var mıdır, uygulayan var mı? Değiiştirmek için ise "orijinalinin olmadığı" ve "Delphi" markasının ise sorunsuz olarak uygulandığı söylendi.
Direksiyonda "boşluk" olması, gerek düz yol gidişinde ve gerek virajlarda, aracın kontrolünü zorlaştırıyor. Dolayısıyla önemli bir konu; özellikle gündelik kullanım açısından.
Bu konuda bilgisi olan varsa, burada paylaşırsa sevinirim.

Etiketler
Ynt: ZJ için hangi direksiyon kutusu?

Selamlar endurin bir direksiyon kutusunun belli km den sonra boşluk yapması normal ,yalnız ayarla boşluk alınması sağlıklı birşey değildir .Değişim söz konusu olmazsa şayet direksiyon kutusu sökülür nihayetsiz dişli veya sektör milinde aşınma yoksa 2 bilya .2 burç 2de yağ keçesi değişince sorun kalmaz .Diğer rot başları sağlam olursa .Kolay gelsin

sayın 27 istanbul, anlattıklarınızı ilgiyle izliyorum. konulara profesyonel biri gibi teknik ve detaylı yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ederim. Kendim de mekaniğe ilgi duysam da tesis (ve tabii ki birikim-eğitim noksanlığı hepsinin önünde!) yokluğundan dolayı elimden fazla birşey gelmiyor.Apartman dairesinde atölye yapmak, en azından aracı eviniçine sokmak mümkün değil. . Servislerde vb. yapılan veya yapılması gerektiği/ olmazsa olmaz diye iddia edilen bazı işlemleri, parça değişimlerini ve bunların ne kadar gerekli olduğunu, az da olsa değerlendirebiliyoruz sanırım; ilgili ve dikkatli biri bunu yapabilir.Yalnız, "biraz" ilgili ve dikkatli olmakla, işin "ustası" olmak farklı iki şey! Bunu da unutmamak ve her yapılan işleme şüpheyle yaklaşmamak lazım sanırım. Bunun "ortası" var mıdır? Bence "orta" değilse de bir "denge" olabilir. Piyasanın durumu, servisin politikası, "ustaların" takılan parça başına prim alıp almadığı veya belli bir markanın acenteliği (resmen veya gayri resmi!) olup olmadığı vb.. Yani, burada düz bir mantıkla pek mesafe katetmek olanaklı görünmüyor. Neyse...
Bu kadar uzattığıma göre, tahmin edilebileceği gibi, "ikinci el" aldıktan sonra "özel" veya "yetkili" servislerle pek fazla görüşmeye başladık!
Diğer soruya yanıt: Bursa'dayım. Buradaki bir özel servise gidiyoruz.
Usta direksiyon kutusunu değişti; "toplamıyor" diye bu defa direksiyon pompasını da değişmiş (sormadan!), 400 TL! Buna karşın, direksiyon yine "toplamıyor" ve nasıl söylesem, çevirdiğin yerde kalmaya eğilimli... Ayrıca da öncekine göre sertleşmişti.
Başkaların bilmiyorum kullanmadığım için ama bizim orjinal direksiyon boşluk yapsa da, "pamuk gibi" yumuşaktı hakikaten ve kullanmayı zevkli ve kolay hale getiren önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum.
Bakalım nasıl çözecekler; gelinen noktada, hepsini söktürüp boşluğu olan eski direksiyon kutusunu geri taktırmaya doğru gidiyorum sanki.
İlgilenen ve yanıt veren arkadaşlara teşekkürler.
ve saygılar.

arkadaşım sen bir telefonla ara beni baştan sona yanlış işlem içindesin uzun olduğu için yazsamda zor aaşılır hale gelecek

Merhabalar arkadaşım hakkımdaki düşüncelerinden dolayı teşekkürler.Sen direksiyon boşluğundan dolayı şikayetini yazmıştın.Fakat şimdi tahminim, ustandan ötürü sorun dahada büyüdü.Bursada olduğunu yazıyorsun orada iyi ustalar var sorarak bulursun.Şimdi her meslek gibi bizim meslek te modern oldu adam benim işim değil deyip diferansiyel ayarı için bile ustasına.Şanzumanı şanzumancıya .ben anlamam deyıp direksiyon kutusunu ayrı bir ustaya .Bırakın şaft istavrozunu değiştirmek için tornacıya gönderiyor .Yani işini fevkalade mesleğini severek yapan dürüst olanları tenzil ediyorum.Kendini usta zanneden arkadaşlar bozuk veya sağlam ne kadar çok parça değişirsem işçilik ücretini o kadar fazla alırım düşüncesinde maalesef.Gelelim senin direksiyon kutuna .ya temiz çıkma bir kutu al yahut sırf hıdrolik direksiyon tamiriyle uğraşan sanayide iyi ustalar bulursun eminim.Sorunun içinden çıkılamayacak olay değil .Saygılar.

ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
Bir servise/ustaya vb gittiğimizde, yaptıracağımız iş karşılığında para ödediğimiz için ve buna ilaveten -ihtimal- işini düzgün yapan insanlar giderek azaldığı için, yapılan işlerden kuşku duymak artık normal hale geldi.
Bir de verilen paralar az-buz değil. Öte yandan, iyi iş/kaliteli parça asla ucuz değil diye düşünüyorum. ama bu da demek değil ki, gidip etrafa para saçalım, vs.
Sonuçta, sürekli gittiğimiz veya gideceğimiz bir serviste, şahsen tanışacağımız ustalarla, kaçınılmaz olarak güvene dayanan bir ilişki miz oluyor/olacak.
Sadede gelelim; bizim problem şimdilik çözüldü gibi. Ancak, daha ucuza bir çözüm bulamadık; şöyle ki:
-orijinal direksiyon kutusu bulunamıyor;
-Delfi markası, her zaman düzgün çıkmıyor veya uyum sağlamıyor;
-bozuk direksiyon kutusu değişince, direksiyon pompasının arızası varsa eğer, o da ortaya çıkabiliyor; bizim örneğimizde, tam sağ ve tam sol yapıldığında "ötme" veya "ses" yaptığı belirtildi.
-rotillerin ve diğer ön takım elemanlarının da gözden geçirilmesi ihmal edilirse, sadece kutu değiştirildiğinde, istenen verimi sağlamayabiliyor.

sonuçta: direksiyon kutusu delfi oldu, direksiyon pompası değişmiş oldu, direksiyon mili ve ön takımın gerekli bölgeleri yağlandı ve rotiller değişti(orijinal takıldı). Rotiller için bizden para istemediler. Ayrıca, birkaç gün kullanıp eğer memnun olmazsak, aracı kendileri gelip alabileceklerini, istersek üstünden çıkanparçaları geri takabileceklerini açıkça söylediler.
Bu tavır ve açıklamaları tatminkar bulduğum için, şimdilik denemedeyiz ve sorun çözülmüş gibi.
27 İstanbul arkadaşın dediği gibi, usta "gece gözüme uyku girmiyordu; bildiğim bir aracı nasıl yapamam diye!" şeklinde bir ifade kullandı. üzüldüm; hak verdim.
Olay budur.
Saygılar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,812
Kayıtlı Üye Sayımız
166,613
Kaydolan Son Üyemiz
Hilmi316

SON MESAJLAR

SON KONULAR