Ynt: Zenon Far yaptırmak istiyorum yardım lütfen
olguncandan' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla buradaki ahali zenon fara karşı.... (Geçmişte böyle bir mutabakat olmuştu.... Şimdiki halkımızı n kanaati değişmiş olabilir.)
Olgun bey merhaba
öncelikle buradaki ve dışardaki ahali olarak xenon far a karşı olmakdan ziyade standart dışı xenon montajına karşı olma durumu var (ki aslında çok da haklı nedenlerden dolayı);
Sebebine gelince xenon far ın olmazsa olmazlarının başında far sisteminde mercekli far yapısı bulunması gerekmekte, bunun dışında xenon far takılacak sistemde otomatik far yükseklik ayarının olması gerekmekte, ayrıca ön tampona yada gövdeye entegre far yıkama sistemide olmalı vs. vs.
Şu anda yollarda bulunan ve otomatik far yükseklik ayarına sahip olmasada far yuvasında mercekli sistem (bkz. şekil-1)
olan araçlarda xenon far kullanımında bir sorun olmaz (çünkü ışığın kırılımı ve iz düşümü mercek ile ayarlanmış olur. Ama klasik far yapısına sahip (şekil-2)
araçlarda xenon sistemi uygulandığında xenon ampulunun H4 ya da H7 ampule göre kırılımları ve iz düşüm ayarları yapılmış far yuvasında farklı ışık açıları yaratmasından dolayı hem gidilen yolu aydınlatmada hem de karşıdan gelen ve önde giden araç sürücülerinin gözlerini ciddi kamaştırma sıkıntıları yaratmaktadır.
Yani sözün kısası, halojen ampuller için dizayn edilmiş far sistemlerinde xenon kullanıcısına kolaylık sağlasada, hem yasal olarak yasak hem de diğer sürücüler için zararlıdır.
Sayın Koray Murat
Malum arama motoruna xenon far yazdığınızda çıkan sonuçlarda 9. sırada gece uçuşu diye bir adres bulacaksınız (burada isim vermek yasakmıdır bilemiyorum ama) orada konu ile ilgili çok değerli bilgilere erişebilirsiniz.