Merhaba,
Almanya ve Hollanda da 7-9 bin avro arası (bütçem bu kadar) 10 yaş civarı çeşitli marka çekme karavanlar var. Örnek ilanlar:
https://www.mobile.de/tr/Motorlu-Ka...3000,dmg:false/pg:vipmotorhome/268710214.html
https://www.mobile.de/tr/Motorlu-Ka...3000,dmg:false/pg:vipmotorhome/268761767.html
Aynı paraya Türkiye'de sıfır çekme karavanlar var!
Merak ettiğim konu hangisi daha mantıklı: 2. el Avrupa karavan almak mı yoksa aynı paraya sıfır yerli karavan almak mı?
Çekme karavan kullanan ve bu konuda bilgi tecrübe sahibi kişilerin görüşlerini merak ediyorum..
Not:Karavanı getirmekle ilgili yasal bir sorunum yok.
Yurt dışında ikamet ediyorum, Türkiye'ye kesin dönüş yaparken tanınan ''bedelsiz araç ithalat hakkıyla'' araba getirilirken; arabanın yanında getirilebilecek karavan hakkında Cimer üzerinden yaptığım bilgi talebi ve talebe gelen yanıt aşağıdadır.
Talep:
Bedelsiz Araç İthalatıyla getireceğim araca ek olarak, aynı araca takılı halde çekme karavan da getirmek istiyorum. (Bir Motorlu araç ve Bir çekme karavan)
Araçla ilgili gerekli şartları öğrendim fakat araca takılı halde getirilecek çekme karavanla ilgili bir açıklama yok.
sadece şu bilgi var : ''Motorlu özel nakil vasıtaları: Otomobil ile bunlarla birlikte getirilen römorklar ve karavanlar, motosikletler, özel uçaklar ile diğer eğlence ve spor amaçlı vasıtalar
Motorsuz özel nakil vasıtaları: Her türlü bisiklet ile kürekli kayıklar ve kanolar....''
Bilgi istediğim husus: bedelsiz araç ithalat hakkına sahip bir kişi, bu kapsamda getireceği aracıyla birlikte, aracına takılı olarak çekme karavan da (motorsuz) getirebilir mi? bedelsiz araç ithalat hakkı yararlanılan araçla birlikte getirilen karavan için şartlar nedir, (ağırlık uzunluk yaş vb) çekme karavan için vergi nasıl hesaplanır?
yukarıdaki konularda bilgi verilmesini rica ederim.
Gereğini arzederim.
Yanıt:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın "Tanımlar" başlığında motorlu özel nakil vasıtaları; otomobil ile bunlarla birlikte getirilen römorklar ve karavanlar, motosikletler, özel uçaklar ile diğer eğlence ve spor amaçlı vasıtalar olarak tanımlanmış olup, ülkemize kesin dönüş yaparken yalnızca otomobil ile birlikte getirilen karavanlara muafiyet tanınmaktadır.
Muafiyet kapsamında getirilmesi planlanan aracın taşıması gereken şartlara ilişkin detaylı bilgiye, Bakanlığımız kurumsal internet sayfasında
Bedelsiz Nakil Vasıtası İthali
adresinde yer alan broşürden de ulaşılabilir.
Diğer taraftan, muafen ithal edilmesi talep edilen karavana ilişkin olarak anılan mevzuat kapsamında herhangi bir (ağırlık, uzunluk, yaş vb. gibi) koşul bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.