Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tibet340 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 163,855
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Sayin Tibet 340
maalesef durum bu merkezde ama eger yegeniniz is yeri sahibi ise sizi ordaki is yerinde calisani gibi gosterip oturma ve calisma musadesi alabilir tabiiki(avrupa yasalari cercevesinde)0ndan sonra zaten sizin hic bir sorununuz olmaz . tabii bunu gerceklestirmek icin belli bir kulfet var.Butun bunlar sizin icin ne kadar ekonomik olur siz bir arastirma yapin belkide turkiyeden turk plakali bir karavan alip onunla hayallerinizi gerceklestirmeniz sizin icin dahada ekonomik olabilir. ayrica turkiyede bir piyasasi var her zaman satip degistirme imkaniniz olur....istediginiz gibi bir karavan sahibi olup hayallerinize dogru surmenizi dilerim.......saygilar ..
Zeki
 

Etiketler
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

çok teşekkürler,
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Merhaba arkadaslar;

Bu basligi sayin Cavid beyin istegi uzerine aciyorum. Bir konuda yazmis oludugum bu prosudur hakkinda kisa bir bilgiyi bildiklerim dogrultusunda genisletmemi istemisti. Ben buraya su ana kadar yaptigim arastirmalari yazacagim. Sizlerde eklemek istediklerinizi ekleyebilirsiniz.

Hepimiz biliyoruz ki avrupa ulkelerinde ozellikle Almanya`da araclarin ve karavanlarin fiyatlari ulkemizdekinin cok ve cok altinda. Ulkemizdeki her insan omrunun bir safhasinda burdan alacagimi yurt disindan getirtsem fikrine kapilir. Fakat normal satlarda yurt disinda siparis edeceginiz bir arac icin sizden gumruk vergisi, OTV ve KDV alacaklardir. Bu vergilerden sonra cokda hesapli olmadigindan bu kadar isgenceye girmeyerek Turkiye`den almayi secebiliriz. Fakat burada kucuk bir hile yapma sansimiz bircogumuzun var.

Eger ki cok yakin tanidik, akraba yada es dostlardan 24 aydan fazla olmak uzere herhangi bir sebeple yurt disinda ikamet etmis bir tanidiginiz varsa. Turkiye`ye arac getirebilir. Getirecegi arac icin Gumruk vergisi odemez. Cunku o arac onun kisisel esyasi sayiliyor gumruk yasalarinda. Sadece OTV ve KDV vergilerini odeyerek, plaka ve ruhsat alabilirsiniz. (tabii ki ruhsat alirken verdiginiz paralarida eklemek gerekir) Bu duzenleme ilgili kanuna, 2000 yilinda yapilan degisiklik ile yururluge girmis. Bu isin ayrintisi ise soyle;

1. Araci getirecek kisinin yurt disinda kesin donus yapma sarti aranir.

2. Cifte vatandalar bu kanundan yararlanamazlar ve yurt disinda arac getiremezler.

3. Kisi bir senede 6 aydan az olmamak kaydi ile en az 24 ay yurt disinda ikamet etmis olmalidir.

4. Arac yurt disinda alindigi gun ve tarih itibari ile 2 yasinin altinda olmasi gerekiyor. Burdaki 2 yas alti tabiri genelde yanlis anlasilir. Arac aldiginiz gun 2 yas alti olmalidir. Araci yurt disinda kac sene kullandiginizin bir onemi yok. Diyelim ki bir vatandasimiz 1975 yilinda Almanya`da 1974 model bir araba aldi ve bu gune kadar kullandi. Bu araci Turkiye`ye getirebilir. Cunku alindigi gun itibari ile 2 yasindan kucuktu arac. Ama bu gun gidip 1975 model bir arac alip getiremezsiniz. Yani alindigi bun 2 yasindan kucuk olmali, kac sene yurt disinda kullanildiginin bir onemi yok.

5. Yurt disinda getirebileceginiz motorlu tasitlarda 8 kisilikden az olmak kaydi aranir. Yani yolcu minubuslerini getiremezsiniz.

6. Arac yurda sokuldugu tarih itibari ile 12 boyunca para karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.

7. Bu sureden once satilan yada teminat gosterilen araclardan gumruk vergisi tahsil edilir.

8. Turkiyeye araci getiren kisi 5 yil boyunca baska bir arac getiremez.

9. Bu yazili esaslara uyan araclar gumruk vergisi odemeden, sadece KDV ve otv odeyerek ruhsat alinabilir.

Gelelim bu vergiler nasil hesaplanacak en buyuk muamma ve karisiklik bu noktada arkadaslar;

Aracinizi Turkiye`ye sokarken aracin model yilindaki Turkiye fiyati vergile haric olmak kaydi ile aracinTurkiye dagiticisindan isteniyor. Aracin model yilindaki ham fiyatindan ilk yil icin %20, ikinci yil icin %15, diger yillar icin ise %10 olmak uzere amortisman bedeli dusuluyor. Elde edilen fiyat uzerinden once %18 KDV vergisi ve sonra KDV li fiyat uzerinden OTV vergisi hesaplanarak odenmesi gereken para miktari bulunuyor. Eger araciniz 9 yasindan buyuk ise amortisman bedeli %80 oluyor. Yani 9 yasindaki fiyati baz aliniyor daha yasli araclar icin diyebiliriz. Orneklemek gerekirse 2008 yilinda aldiginiz 2007 model bir araci 2010 yilinda Turkiye`ye sokarsak. Aracimizin Turkiye bedeli model yilinda yani 2007 yilinda vegiler haric 20.000 TL ise hesaplayalim;

2007 %20 Amortisman=>>> 20.000 - (20.000 / 100 * 20) = 16.000
2008 %15 Amortisman=>>> 16.000 - (16.000 / 100 * 15) = 13.600
2009 %10 Amortisman=>>> 13.600 - (13.600 / 100 * 10) = 12.440
2010 %10 Amortisman=>>> 12.440 - (12.440 / 100 * 10) = 11.016

Bizim aracimizin bugunku ederi 11.664 lira olarak bulunuyor vergiler haric. Simdi ilk basta OTV vergisin hesaplayalim. OTV motor hacmi 1600cc ye kadar olanlari icin %37 ve motor hacmi 1600cc - 2000cc olanlar icin ise %60. (zaten bu OTV her yerde bizi yakan vergi.) Aracimiz 1600cc ve alti kabul edersek. Arupa araclar icin sigorta ve navlun bedeli 150 euro (yaklasik 300 TL diyelim). bunuda ekleyelim.

11.016 + 300 = 11.316

OTV=>>> 11.964 / 100 * 37 = 4186 TL

OTV li fiyati =>>> 15.502TL

KDV=>>> 15.502 / 100 * 18 = 2790 TL

Bu durumda bu arac icin odeyecegimiz toplam vergiler

Sigorta + OTV + KDV = 300 + 4186 + 2790= 7276 TL

Yani toplamda ideyecegimiz vergiler 7276 TL oluyor. Bu hesaplama gumruk vergisi haric sadece yurt disinda ikamet etmis vatansalarin yapabilecekleri birsey. Yani yurt disinda yasamis bir akrabaniza rica ederek yaptirabilirsiniz. Ama eger 1-2 yasinda bir arac alirsaniz amortisman bedelini dusuk olacagi icin odenecek vergi miktari artiyor. Burda bir baska etken ise aracin Turkiyedeki model yili fiyati. Turkiye` de bulunmayan araclari sanirim yurt disi fiyatindan vergilendiriyorlar o durumda biraz daha cazip olabilir.

Birde her turlu ozurlu vatandasimiz icin olan motorlu ve motorsuz araclar ile ekipmanlar yukarda yazdigim vergilerde dahil olmaz uzere butun vergilerden muaf olarak yurda sokulabiliyor. Ama sadece ozurlu vatandalarimizin kullanimi icin. ( Yani baiz akillilar elden vitesli ozurluler icin uretilmis araclari getirip kendileri kullanmamasi icin) Bazer sahibindende sadece ozurluye yada sadece yabanciya diye gordugumuz ilanlar var iste bu ilanlarda satilan arabalar yada karavanlar bu madde kapsaminda yurda sokulmus olduklarindan sadece ozululere yada yabancilara satilabilirler.

Arkasalar benim arastirdiklerim ve bulduklarim bunlar. Ilgili yasayi ekdeki dosyada gonderiyorum. Egerki yanlis yada eksik bildigim varsa duzeltebilirsiniz.

Tesekkuler
Melih
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Arkadaslar demin bir hata olustu dosyayi bir daha gonderiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 2000-53 sayili gumruk vergilerinden muafiyet kanunu.doc
    211.5 KB · Görüntüleme: 471

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

melihbozkurt' Alıntı:
Hasan hocam;

Evet ayni yaslarda ve ayni kafalarda insanlariz boyle bir platformda bulustugumuza gore.:smiley: Turkiye`de boyle bir model yaptiramadiginiza uzuldum acikcasi. Ama Atilla bey de soylediklerinde hakli, bizim ulkemizde her turlu kanun boslugu kendini akilli olarak goren bazi insanlarimiz tarafindan degerlendirildigi icin bizim gibi kendimizin ve baskalarinin guvenligini tehlikeye atmayacak insanlarinda isleri zora giriyor. Yinede hayallere nokta koymak olmaz biliyorsunuz. Sana onerim egerki kanunlarimizda yurt disindan orjinalini getirtmekde bir sikinti yoksa getirtilebilir. Normalde kendin bunu yapmaya calisirsan gumruk vergisi ve KDV ve ozel tuketim vergisi vermek zorunda kalirsin. Bunun icin eger ki yurt disinda 24 aydan fazla kalmis bir yakininiz varsa Gumruk vergisi vergisi vermeden sadece KDV ve OTV vererek getirebilir. Araci kendi uzerine kaydettirir. 1 sene boyunca kendi uzerine alamazsin arabayi. Ama 1 seneden sonra araci senin uzerine satisini yaparak alabilirsin. Aracin alindigi tarihter 2 yasindan buyuk olmamasi gerekiyor.

Ama tabii butun bunlarla ugrasmak istemezsen en guzeli 4X4 landrover defender ambulans kasa alip karavana cevirmek. Hem arazi hemde karavan seven arkadaslar icin en iyi cozumde bu su an bence.

Yukarıdaki yazısı üzerine Melih Beyden konu ile ilgili bilgilerini bizlerle paylaşmasını istedim, sağolsun bildiklerini aktarmış. Konu hakkında kuşkusuz başka arkadaşlarımızın da ekleyecekleri vardır, bekliyoruz...

Cavid Sezen
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Merhaba Melih Bey , önce vediğiniz değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Sakatlar dışında devletin başka avantajlar sağladığını bilmiyordum. Yanlış anlamadıysam , belirttiğiniz 3. madde de 24 ay yurtdışında kalanlara sanki ev eşyası gibi gümrüksüz araç getirme izni
veriliyormuş. Aç tavuk kendini buğday ambarında zannedermiş misali ; yaklaşık bir senedir 130 luk bir LAND ROVER Defender motokaravan hayal ediyorum. Büyük oğlum 2 senedir Viyana 'da tahsil görüyor.Bu imkandan faydalanabilirmiyiz ? Yapılabilirse ne gibi bir yol izlemeliyim ?
Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum ...
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Merhaba;

Oncelikle yazdiklarimi okudugunuz icin ben size tesekkur ederim. Arac getirilebilir fakat ilk mesajimda yazdigim gibi sadece gumruk vergisi verilmiyor. Bunun disinda KDV ve OTV vergileri veriliyor ki bunlarin fiyatlarida Turkiye distrubitorunden alinan fiyatlar uzerinden hesaplandigi icin yeni araclarda maliyet Turkiye ile uc asagi bes yukari ayniya geliyor. Ama tabiiki bu almak istediginiz araca gore degisir. Turkiyede ulasilamiyacak bir fiyata satilan ama yurt disinda sudan ucuz bir arac ise o zaman ince ince hesaplayarak bu ise girilebilir. Bu yasa aslinda amacina hizmet ediyor. Yani 2 yasindan kucuk bir arac alip 10 sene kullanirsaniz kesin donuste Turkiye`ye nerdeyse vergisiz denebilecek sekilde sokarsiniz. Yani odeyeceginiz mebla cok dusuk bir sey. Ama 2 yadan kusuk bir arac alip 6 ay kullandiktan sonra Turkiye`ye sokmaya calisirsaniz amortisman payi sadece 2 yillik olacagindan KDV ve OTV yuksek olacaktir. Oncedende dedigim gibi aracin Turkiye ve yurt disi fiyatlarini detayli arastirin yukardaki tabloya gore hesaplayin ve bakalim ne kadar ucuza gelir yada gelmez kendiniz gorebilirsiniz.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Merhabalar arkadaşlar,
Bir yurttaş kullandığı karavan (Alman plakalı) senede 2 farklı plaka taşıyor ve bu yurttaş 6 ayda bir Almany'ya gidiyor.Karavanını ülkemizde çok rahatlıkla kulanıyor.Yani karavanın yurdumuzda kaldığı süre sürekli olarak yasal sınır içerisinde kalıyor.Bu şekilde olan çok kişi varmı acaba.
Gerçi son bir kaç aydır karavanını görmüyorum belki kapalı bir yere bıraktı veya bir kampa bıraktı.
Bu olay acaba nasıl oluyor? Bilen arkadaşlarımız herhalde yanıt verir.
Kalın sağlıcakla.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Aslında 2 yaşında canlı bir araç bulup gerçek bir hesap yapmak lazım . Dediğiniz gibi asıl rakkam kdv ve ötv tutuyor , yoksa bizim karavan yine hayallerde kalacak galiba . ilginize çok teşekkür ederim .
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

bilgilendirme için teşekkür ederim.

selamlar.
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Melih Bey,
Bilgileriniz icin minnettarim, orneklendirme yaptiginiz icin de ayriyetten tesekkur ediyorum.. Benim takildigim nokta uzun vadede bu ne kadar karli bir is olabilir? Diyelimki uzun vadede (3 ie 5 yil arasinda) donus dusunen birisi icin simdi iki yasindan kucuk olmayan bir araba alip donerken (yani 3-5 sene sonrasinda) Turkiyeye getirmeyi dusunmek ne kadar karli olabilir?? (...Yani 2 yasindan kucuk bir arac alip 10 sene kullanirsaniz kesin donuste Turkiye`ye nerdeyse vergisiz denebilecek sekilde sokarsiniz...)

Ornek vermek istiyorum izninizle, dodge challenger hastasiyim ben, Turkiye fiyati 130 bin $ civarinda, burda ise 30 bin $ a 2009 modelini bulabiliyorsunuz.. Yani iki yasindan kucuk olmuyor bu sanirim.. Silindir hacmi biraz buyuk, 6.059 cc kadar.. Bu arabayi suan alip 2014-15 yillarinda donerken getirmeyi dusunmek sizce ne kadar mantikli olabilir? Turkiyeye kesin donus yapiliyor tabi ki..

Tesekkurler...
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Aslinda hesaplama yukardaki orneklem ile ayni. Tekrar bakarsak;

2010 yilinda 2009 model bir challenger aldiniz ve 2015 de turkiyeye sokacaksiniz. Aracinizin model yili itabari ile fiyati 130.000 dolar demissiniz fakat vergiler haric fiyati ogrenmek gerekli. Her sene icin asagidaki rakamlari sirasi ile fiyattan cikaracaksiniz.

2009 Amortisman %20
2010 Amortisman %15
2011 Amortisman %10
2012 Amortisman %10
2013 Amortisman %10
2014 Amortisman %10
2015 Amortisman %10

Buna gore hesaplarsaniz hangi tutar iuzerinden vergilendimenin hesaplanacagini ogrenebilirsiniz. Oncelikle hesaplamak gerekli ama bence karli olabilir gibi geliyor. Ama ne kadar karli bakmak lazim.
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Peki cekme karavanda durum nedir? Yurtdisindan ucuza bi cekme karavan alip yurda sokulabiliyormu?
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında


Yurtdışında yerlesik kisilerin, türkiyeye gecici olarak, turistik kolaylık kapsamında, taşıt getirmeleri
ile ilgili bilgileri assagidaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.gumruk.gov.tr/tr-TR/sss/Sayfalar/Kisisel.aspx
 

Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Teşekkürler oldukça faydalı bir link ve bilgiler.
Bu bilgilerin gezenbilir forumlarından çıkmadanda okunabilmesi için linkteki bilgileri buraya kopyalıyorum.

Kişisel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtları

1- Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim?

Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak taşıt ithal edebilmek için yurtdışında yerleşik olmanız gerekmektedir.

2- Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?

Kişinin bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunması halinde yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir ve turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmesi mümkündür.

3- 1 yıl hesaplanırken takvim yılı mı esas alınır/hesap nasıl yapılır?

1 yıl hesabı yapılırken kişinin Türkiye’ye geliş tarihinden 1 yıl geriye doğru gidilerek, son 1 yıl içerisindeki durumuna bakılarak hesap yapılır. (Örneğin kişi 05.04.2010 tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş ise 05.04.2010 ile 05.04.2009 tarihleri arasındaki 1 yıl içerisinde nerede bulunduğuna bakılır.)

4- Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 6 aydır (180 gün). Emekliler için özel bir düzenleme yapılarak 1 yıl süre verilmektedir. Bu süreler, kişinin ve taşıtının kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunması halinde verilir.

Kesintisiz 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye giriş yapılmak istenilmesi halinde 3. soruda anlatıldığı şekilde hesap yapılarak, kişinin Türkiye’de kaldığı süreler düşülerek kalan süre verilir.

5- Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim taşıtım için verilen süreyi geçirirsem ne olur?

4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 ve 241 inci maddeleri uyarınca hakkınızda cezai işlem yapılır.

6- Turistik kolaylıklar kapsamında geçici taşıt ithal ederken ibraz etmem gereken belgeler nelerdir?

Taşıtın mülkiyet belgesi (taşıt, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname), taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu, yurtdışından emekliler için emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belgelerin ibrazı gerekir.

7- Vekâlet belgesi olarak neler kabul edilmektedir?

Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,

Ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,

Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,

Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler, kabul edilmektedir.

8- Getirdiğim taşıt pasaportuma kayıt edilmek zorunda mı?

Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlar pasaportunuza kaydedilmektedir.

9- Bu işlemler için ödeme yapmam gerekiyor mu?

Hayır. Bu işlemler için bir ücret alınmamaktadır.

10- Türkiye’de yaşıyorum yurtdışından geçici araç getirebilir miyim?

Türkiye’de yerleşik birisinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.

11- Türkiye’de yaşıyorum, yurtdışında yaşayan akrabam/arkadaşım/eşim vs. burada benim kullanmam için taşıt getirip bana bırakabilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik birisinin kullanımına bırakılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde ilgili hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem yapılır.

12- Eşim yabancı, onun adına araç getirebilir miyim?

Yabancı olan eşinizin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamakta olup, yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.

13- Yabancı uyrukluyum/Türk vatandaşlığından çıktım/çifte vatandaşım turistik kolaylıklar kapsamında araç getirebilir miyim?

Turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir.

14- Yurtdışında yaşıyorum, şirketimin arabası ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?

Taşıtın mülkiyeti başka bir şahıs ya da şirket adına ise giriş esnasında gümrük idaresine geçerli bir vekâletname ibraz etmeniz gerekmekte olup, verilen süre sonunda taşıtı yurtdışı etmeniz gerekmektedir.

15- Yurtdışında bulunan şirketim Türkiye’de şube/acente vs. açtı. Taşıtları Türkiye’de kullanmak üzere getirebilir miyim?

Yurtdışında bulunan şirketinizin Türkiye’de şube/acente açması nedeniyle şirketinize ait araçların Türkiye’de sürekli kullanılmak üzere getirilmesi Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) hükümleri uyarınca mümkün değildir.

16- Babam yurtdışında yaşıyor, fakat ben Türkiye’de yaşıyorum. Babama ait yurtdışındaki aracı Türkiye’ye ben getirebilir miyim?

Türkiye’de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yaşayan başka birisine ait aracı geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.

17- Çifte pasaport sahibiyim. Türkiye’ye giriş yaptığıma ilişkin tüm bilgiler Türk pasaportumda kayıtlı. Diğer pasaportum üzerine kayıt yaptırarak taşıt getirebilir miyim?

Bu tip işlemler yanıltıcı bilgi ve belgeler ile gümrük idaresini yanıltarak işlem yapmak kapsamında kaçakçılık takibatını gerektirir. Hakkınızda 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

18- Otomobilim ile birlikte motosikletimi ya da karavanımı getirmek istiyorum. Bu mümkün müdür?

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtınız ile birlikte karavan, motosiklet, yat, bot, jet/ski vb. getirebilirsiniz.

19- Yurtdışında yaşıyorum ancak Türkiye’den emekli oldum. Getirdiğim taşıta 1 yıl süre verilebilir mi?

Taşıtınıza 1 yıllık süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olmanız gerekmektedir. Türkiye’den emekli olanlara bu süre verilmemektedir.

20- Türkiye’ye girişte emekli belgemi ibraz edemediğim için 6 ay süre verildi. Emeklilik belgemi temin ettim. Bana 1 yıllık süreden kalan kısmı verilebilir mi, ne yapmam gerekiyor?

Emekli belgenizi daha sonradan temin etmeniz halinde, en yakın Gümrük İdaresine başvurarak kalan sürenin verilmesini isteyebilirsiniz.

21- 60 yaşın üzerindeyim ve yurtdışında sürekli serbest olarak çalıştım. Benim taşıtıma 1 yıl süre verilebilir mi?

Hayır, taşıtınıza 6 ay süre verilir. Taşıtınıza 1 yıl süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olunduğuna ilişkin belgelerin ibrazı gerekmektedir.

22- Türkiye’ye taşıtım ile giriş yaptım ve verilen süre bitmeden taşıtım ile yurtdışına çıktım. 185 gün yurt dışında bulunmadan yeniden taşıt gelebilir miyim?

Türkiye’ye geçici giriş yapılarak sürenin tamamını kullanmadan yurtdışına çıkış yapmanız ve yeniden giriş yapmak istemeniz halinde kullanmadığınız kalan süreler verilerek taşıtınızın girişine izin verilir.

23- Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Tekrar ne zaman araç getirebilirim?

Kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunmanız halinde yeniden taşıt getirebilirsiniz. Aksi halde taşıt getirmeniz mümkün değildir.

24- Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Sınır kapısından giriş çıkış yapsam tekrar 6 aylık süre verilir mi?

Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

25- Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Belirli bir süre yurtdışında kalmadan adıma kayıtlı başka bir taşıt ile giriş yapabilir miyim?

Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan başka bir taşıt da olsa yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

26- Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Aracımı orada bir başkasına satsam, aracımı satın alan kişi bu aracı Türkiye’ye getirebilir mi?

Satın alan kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Satın alan kişi eğer yurtdışında kesintisiz 185 gün kalarak yurtdışında yerleşik hale gelmiş ise taşıt getirmesine izin verilir.

27- Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Taşıtsız olarak Türkiye’ye gelebilir miyim?

Taşıtsız olarak Türkiye’de bulunma süreleri hakkında gümrük mevzuatı açısından bir kısıtlama bulunmamaktadır.

28- Yurtdışından turistik kolaylıklar kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?

Turistik kolaylıklar kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

29- Getireceğim aracımın direksiyonu sağdadır. Bu aracı Türkiye’ye getirmemde bir engel var mıdır?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen sağdan direksiyonlu taşıtlar için, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi uyarınca bir kısıtlama bulunmamaktadır.

30- Kiralayarak getireceğim araç için bana ne kadar süre verilir?

Kiralayarak taşıt getiren kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Taşıt getiren kişi eğer yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmuş ise taşıt getirmesine izin verilir. Ancak kişiye verilecek süre, kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun ise kiralama sözleşmesinde belirtilen süre kadar süre verilir.

31- Türkiye’ye aracım ile giriş yaptım, aracımı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?

Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek ve pasaportunuzdan taşıt kaydını sildirerek yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz.

32- Taşıtım ile birlikte bir motosiklet getirdim. Benim taşıtım ile yurtdışına çıkıp geri gelmem gerekiyor. Motosikletim Türkiye’de kalabilir mi?

Evet. Ancak motosikletinizi en yakın gümrük idaresini teslim ederek yurtdışına çıkabilirsiniz.

33- Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

Gümrüklerde bulunan ambarları işletici kuruluşlar işlettiğinden bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.

34- Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?

Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın yurtta kalma süresinin bitim tarihinden itibaren 1 (bir) ay kalabilir.


35- Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye getirdiğim arabayı devlete terk etmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor. Ayrıca bir ücret ödemem gerekmekte midir?

En yakın gümrük idaresine başvurarak taşıtınızı terk edebilirsiniz. Terk dilekçesi vermeniz yeterlidir, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak, yasal olarak takip edilen bir vergi ve ceza borcunuz varsa bunun ayrıca ödenmesi gerekir.

36- Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?

Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan (ana, baba, eş ve çocuklar) ve yerleşim yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce kullanılabilir. Ayrıca yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca da kullanılabilir. Aksi halde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi hükmü uyarınca hakkınızda cezai işlem yapılır.

37- Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim/sattığım kişi kullanabilir mi?

Turistik kolaylıklardan istifade edilerek programa kaydedilmek suretiyle geçici ithali yapılan taşıtların bir başkasına mülkiyet devri yapılamaz.

38- Turistik kolaylıklar kapsamında otomobilimi Türkiye’ye getirdim, süremin tamamını kullanarak yurtdışına çıktım. 6 ay geçmeden eşim/oğlum/kızım vs. taşıtımı getirebilir mi?

Eşiniz/kızınız/oğlunuz vs. sizin ile beraber Türkiye’de bulunmuş ise yukarıda anlatıldığı şekilde sizin olduğu gibi onun da yerleşik olduğu yer Türkiye olmuş demektir. Doğal olarak sizin gibi o da 6 ay kesintisiz yurtdışında kalmadan taşıt getiremez.

Vekâlet verilecek kişi sizinle beraber Türkiye’de bulunmamış ise yukarıda anlatılan hususlar kapsamında süre verilerek taşıt getirebilir.

39- Aracımın sigortası Türkiye’de geçerli değil. Türkiye’ye girişte sınırda yaptırmam mümkün mü?

Konusu itibariyle Gümrük Müsteşarlığı görev ve yetkisi dâhilinde bulunmamakla birlikte, taşıtlara ilişkin olarak Türkiye’ye girişinde taşıtın Türkiye’de geçerli bir sigorta poliçesinin ibrazı gerekmektedir. Eğer sigorta poliçeniz yok ya da Türkiye’de geçerli değil ise sınır gümrük idaresine en yakın yerden sigorta poliçesi düzenletebilirsiniz.

40- Türkiye dışında bulunan aracımın plakasını iptal ettirdim, bana geçici plaka (ZOLL) verildi. Bu taşıt ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?

Geçici (ZOLL) plakalı taşıtlar için Türkiye’ye girişi esnasında en çok 15 (onbeş) gün süre verilmektedir.


41- Yurtdışına çıkış yaparken ya da aracımı gümrük idaresine bırakırken dikkat etmem gereken bir husus var mıdır?

Evet. Aracınızı yurtdışına çıkarırken ya da bir gümrük idaresine teslim ederken aracınıza ait bilgisayardaki giriş kaydının kapatılması ve pasaportunuzdaki “taşıt vardır” kaşesinin iptal edilmesi gerekmektedir.

42- Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?

www.gumruk.gov.tr adresinde, mevzuat/tebliğler başlığı altında bulunan Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)
Adres: Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü

Anafartalar Caddesi. No:6 Ulus – Ankara

e-posta: gkgm@gumruk.gov.tr

Telefon ve faks:

TIR ve Taşıt Dairesi Başkanlığı

Tel: 0 312 306 82 40 0 312 306 82 40 Faks: 0312 306 82 25 0 312 306 82 46



YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR





1- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi nedir, kimler alabilir?



Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.



Başka bir kefil kuruluşun belirlenmesi halinde ayrıca duyurulacaktır.



2- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için gerekli olan belgeler nelerdir?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için, yabancı uyruklu olmak gerekmektedir.



Bu kişilerden, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;



Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi,



Öğrenimde bulunmak için Türkiye’de bulunanlar için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,



Emekliler için, emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi,



istenilmektedir.



3- Yurtdışından yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.



4- MA – MZ plaka ne demektir?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce bu harf serisini taşıyan plakalar verilmektedir.



5- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi göz önünde bulundurularak 2 yılı geçememek süre verilmektedir.



6- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığım taşıtın süre uzatımını nasıl yaparım?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığınız taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süre uzatımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Süreleri uzatılmış söz konusu belgeler ve gerekli diğer belgeler ile birlikte en yakın kefil kuruluş bürosuna başvuru yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili gümrük idaresine başvurarak karneniz üzerine süre uzatımına ilişkin bilgilerinizin kayıt edilmesi gerekmektedir.



7- Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için başvurdum ancak henüz sonuçlanmadı, taşıtıma verilen süre bitmek üzere ne yapmam gerekiyor?



Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için yapılan başvuruların sonuçlanmaması halinde en yakın kefil kuruluş bürosuna ilgili süre uzatımına ilişkin belgeler ile birlikte başvurmanız gerekmektedir. İlgili kefil kuruluş bürosu gümrük idaresini bu konuda bilgilendirmekle yükümlüdür.



8- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında işlem yapmak için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?



Bu işlemler için Gümrük Müsteşarlığınca bir ücret alınmamaktadır. Ancak bu işlemler için kefil kuruluş tarafından ücret alınmakta olup, bu ücretler hakkında kefil kuruluştan (TURİNG web sitesinden www.turing.org.tr) bilgi edinebilirsiniz.



9- Eşim yabancı uyruklu, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir mi?



Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte kişi Türkiye’de çalışıyor ise (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi kapsamında) ya da bir öğrenim kurumunda öğrenci ise (okulundan alacağı öğrenim belgesi) ya da emekli ise (emekli olduğuna dair konsolosluktan onaylı belge) en yakın kefil kuruluş bürosuna başvurarak yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir.



10- Türkiye’ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında otomobilim ile giriş yaptım, aracımı burada bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?



Türkiye’ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek, yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz. (Taşıtlar için ambarda bekleme süreleri bulunmakta olup, ambar bekleme sürelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.)



Ancak, taşıt getirenlerden, kamu ve özel sektörde çalışmak üzere gelen kişilerin, taşıtlarını gümrük idaresine teslim etmeden taşıtsız olarak yurtdışına çıkmak istemeleri halinde, taşıtın kendilerinde muhafaza edildiğine ilişkin çalıştıkları kuruluşlarca verilecek taahhütnameyi, taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde olmak koşulu ile gümrük idaresine ibraz etmeleri gerekir.



11- Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?



Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın yurtta kalma süresinin bitim tarihinden itibaren 1 (bir) ay kalabilir.



12- Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?



Söz konusu ambarlar işletici kuruluşlarca çalıştırıldığından bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.



13- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar), özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından ve yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca kullanılabilir.



14- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim?



Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesine kayden ithal edilen taşıtların yine bu belgeye kayden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresi denetimine alınması hâlinde mümkündür.



15- Çifte uyrukluyum yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?



Hayır. Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.



16- Türk vatandaşlığından çıktım yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?



İçişleri Bakanlığından alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte, Türkiye’de bulunma nedeninize göre; çalışma izin belgesi, eğitim gördüğünüze ilişkin belge ya da emekli olduğunuza ilişkin belge ibraz etmeniz halinde getirebilirsiniz.



17- Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?



www.gumruk.gov.tr adresinde, mevzuat/tebliğler başlığı altında bulunan Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)

Adres: Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü

Anafartalar Caddesi. No:6 Ulus – Ankara



e-posta: gkgm@gumruk.gov.tr



Telefon ve faks:

TIR ve Taşıt Dairesi Başkanlığı

Tel: 0 312 306 82 40 0 312 306 82 40 Faks: 0312 306 82 25

0 312 306 82 46
 



Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

İzninizle, ben de konuya dahil olup bir soru sorabilir miyim?

Bu canım memlekette, araç sahibi olmak ödediğimiz fahiş vergiler yüzünden resmen, bir cezalandırma sistemi gibi! Dolayısıyla insan soyulmaktan kurtulmak, en azından insaflı bir oranda vergi vermek istiyor. (hele toplanan vergilerin nerelere gittiğini görmek, kimlere peşkeş çekildiğini bilmek insanı delirtiyor.)

Şimdi; yurt dışında komşu bir ülkeden bir araç alıp gelsek ve 6 ay dolmadan gidip satsak ve başka bir araç alıp gelsek yıl boyunca burdaki fiyatların yarısınında altına, beğendiğimiz bir aracı yıl boyunca kullanamaz mıyız?

Ya da şimdi aklıma geldi, satın almak yerine kiralasak? Ne dersiniz?

Bir laf vardı, kim söylemiş bilmiyorum ama şöyle bir şeydi; "Kanunlar örümcek ağına benzer, küçük sinekler yakalanır, büyükler deler geçer." ;D

Bi şekilde delebilir miyiz? Saygılar, Mesut.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,756
Mesajlar
1,523,246
Kayıtlı Üye Sayımız
166,569
Kaydolan Son Üyemiz
lystrakon

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst