Ynt: Yurdışından Çekme Karavan İthali?
İthal 2. el çekme karavan için kanunlarımız izin vermiyor diye biliyorum...Sıfır karavan ise mümkün , ancak ona da maddi güç ne derecede yeter bilinmez.
Ancak bildiğim kesin olan şey , çekme karavan ithalatında gümrük vergisi ödenmiyor....Çekme karavanın yurt dışında ki fiyatından o ülkedeki KDV düşülüyor ve çıplak maliyetle Türkiyeye sokuluyor..Burada da bu maliyete hem %18 KDV hem de bir takım harç , pul , fon...vs. gibi ekler biniyor (yaklaşık 3-5000 TL gibi)..
Almanya'dan Hymer sıfır çekme karavan getiren (kendi arabası ile gidip satın alarak..) bir kampçı ile bu sene kaldığım kampingde rastlaştık ve yaptığımız söyleşide
karavanın liste fiyatından %15 indirim yaptırdığını , ek olarak stabilizatör ve diğer bazı mekanik-elektronik ilaveler de monte ettirdiğini , fiyattan orada ki %10 KDV nin düşüldüğünü ve bu maliyetle Türkiyeye getirildiğini , burada da fatura fiyatına %18 KDV ve 3-5000 TL ye yaklaşan bazı ekler getirilerek girişinin yapıldığını duymuştum...Karavan Hymer idi ve tek kelime ile nefisti ....Eklenen mekanizmalarla birlikte maliyetini de 45 000 TL olarak söylemişlerdi...Neredeyse motokaravan fiyatına yani...
Bunun dışında gayri resmi ağızlardan da Bulgaristanın AB üyesi olması dolayısıyla orada ki adını bilmediğim bir kentte bir oto galerisinin Avrupadan getirilen 2 ci el karavanların oto gibi geniş çapta bir faaliyetle çok çok ucuz bir fiyatla satıldığını da duymuştum...Hatta burada ki karavanların yaşlarının 2 ile 5 yaş arasında olup , "muhteşem kalitede" olduğunu da söze eklemişlerdi ...Ama ülkeye giriş izninin olmaması bunu düşünmeye de izin vermiyor...
2 ci el araba sokmaya kanunların izin verip de karavan için izin vermemesi çok tuhaf ,değil mi ? sizce de.