Bildiklerimi öğrenmek bilmediklerimi öğrenme düşüncesiyle kısa bir aradan sonra İran gezimden bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum İnternette tonlarca döküman var İran gezisi ile ilgili Binlerce olan yazılar arasına bende bir yenisini ekleyip sizin vaktinizi almak istemiyodum dolayısıyla Sizlerin direk olarka aradığınız bilgiye ulaşabilmesi adına madde madde işaretlerle belirttiğim bilgilerden faydanalabilirsiniz gerisi benim gözümden sosyal,ekonomik,dinsen hayatıyla kendi penceremden İrandır
- Batuma motosiklet ile turumda olduğu gibi yanıma çok az bir para almıştım Uçak masrafları haricinde 3 Dolar yemeğe (Son gün haricinde ne yemeğe ne suya tek kuruş harcamadım)
- Gerisi ulaşıma gitti İranda çantazının bir bölümüne su şişesi koyun her yerde sebil bulabilirsiniz
- Uçak biletine git gel 800 TL ödedim bu işi daha ekonomik hale getirmek isteyenler Doğubayazite çok ama çok ucuza uçak bileti alır akabinde oradan minübüse atlayıp İrana oldukça ekonomik bir seyahat gerçekleştirebilir
- Uçak ortalama 3 saat sürüyor İran saat olarak Türkiye den 30 dk ileride
- İngilizce bilenler oldukça fazladır İngilizceniz yoksa da şayet sorun değil Azeriler oldukça fazla
- Tahran trafiği İstanbul trafiğini aratabilir
- İran son derece güvenli bir yerdir kafanızda hiçbir soru işareti bırakmayın bloğumu dahi okumayı yarıda kesin yolda çıkın
- İrana ister kara ister hava ister denizden varın başınıza örtü koymak zorundasınız
- Taksiciler sakız gibi yapışır(aralarında bana çok yardımı dokunmuşu da var Allah razı olsun kendisinden) sizden istenilen rakamın en fazla 1/5 ini verin
- İrana gitmeden önce yanınıza Dolar ve Euro almalısınız çoğu vezne Türk parasını kullanmıyor
- Bir dolar 35.000 Riyal civarıdır buda 3500 Tümene tekabül eder
- Para birimi Riyaldir Halk Tümen kullanır Tümen Riyalin bir sıfır eksik halidir
- Türk vatandaşlarından istenilen sadece pasaporttur
- Motosiklet ile gitmeyi düşünenler Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna 200 USD yatırmaları gerekli bu parayı
- Eğer İrandan başka bir ülkeye geçiş yapmadıysanız geri alabiliyorsunuz
- İran para birimi Riyaldir halk genellikle Tümen tercih eder 1 tümen =10 Riyaldir
- Kimlik Pasaport İran şimdilik Türk vatandaşlarından Vize istemiyor
- Hava alanından indikten sonra dikkat edin taksiciler astronomik rakamlar isteyebilir Dikkat edeceğiniz husus Hava alanında
- arka üst çıkışında (Hatırladığım kadarı ile)O bölgeye yolcu taşıyan dolayısıyla geri dönüşü boş olan taksiler var onlar çok daha ekonomik Diğerleri oraya boş gelip oradan müşteri kapanlar aman dikkat
- Oraya indiğinizde Havalanından 500.000 bin Riyal=14 Dolara İrancell Vb hat ile birlikte 800 MB internet paketi aldım.Havalanları biraz pahalı dışarıdan da temin edebilirsiniz.
Yanıma Aldıklarım
- Sırt Çantam içerisine harita,uyku tulumu,mat,el feneri,kafa feneri,yağmurluk,çamaşırlar,üç adet kitap,yedek pil,selfi çubuğu,ıvır zıvır)
Siz değerli gezginlere ve henüz aramızda olmamış gezginlere faydalı olabildiysem ne mutlu Üzgün olduğumu belirterek sayfalar dolusu gezimi burada paylaşmaya vaktim maalsef olmuyor İçlerinden beğendiğim bazı gezi notlarını ve fotoğrafları müsadenizle paylaşmak isterim daha fazlası için lütfen '' Yoldabirivar'' sayfama bakınız Yolda biri var...
Evet paylaşıma iyiki çizmişim dediğim Haritam ile devam etmek istiyorum.İlk hedefim motosiklet ile gitmekti yukarıdaki fotoğrafları da bu sebeple paylaşmıştım1
Azadi Towrda Uzak doğulu kardeşlerimizi de ihmal etmiyoruz ben gelmeden önce havada poz vermeye çalışıyorlardı Ben kapluma gibi zıplayamayacağımı söyledim onlarda benim gibi yere çöktüler
Muhammed Rıza ve arkadaşı Akbar ile Tahran trafiğin yorulduktan sonda Tabiat Parkına geliyoruz
İradanki misafirperverliği anlatmya şairlerin bile sözleri yetmez Ben gezim boyunca mescitlerde,camilerde,türbelerde,tarihi yerlerde,parklarda her gün ama her gün ikramlarla karşılandım çok fazla insanla tanıştım çok şükür hep iyi insanlarla karşılatım
Bazı zamanlar yorgundum ve hiç olmadık bir yerde tanımadığım biri geliyordu kimi zaman sıcak bir çay kimi zaman güzel bir tebessüm ile hal hatır soruyorlardı
İlk gece çok İnternetten uzun süredir irtibatta olduğum Muhammed Rıza arkdaşım ve onun bir okadar iyi arakdaşı Akber beni karşıladı Muhammed in evinde yemek yedik babasıyla tanıştık Babasını azericesi sayesinde türkçe konuşabiliyorduk oğlu ile ise ingilizce konuşabiliyorduk
Sizlerlee Esfahandan,Shirazdan,Tahrandan Kum dan Nakş i Cihandan Şeyh Lütfullah Camiinden Fatıma i Masume Turbesinden,Kerbela seramonilerden bazı fotoğraflar paylaşmak istiyorum ve daha fazla için sizi sayfama davet ediyorum
Herkese sağlıcaklı bol geziler