Yol Bilgisayarı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Vetihsan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 43,138

Vetihsan

Kamp I
Yer
Sivas
Web
www.kilickaya.net
http://www.youtube.com/watch?v=uXUTlTrx3fA&feature=endscreen

Arkadaşlar, Bu videoda ki gibi, aracın ürettiği verileri telefona vb şeylere aktarma konusunda hangi parçaların kullanıldığını, nasıl takıldığını, nasıl tanıtıldığını vs detaylı şekilde açıklayacak bir arkadaşım varmıdır acaba? Bu araç bu verileri üretirken neden göremediğimizi de hala anlamış değilim.

Ynt: Yol Bilgisayarı

video ya gerek yok
önce alttaki siteden cihazı alıyorsun.

http://www.dmsmarket.com/index.php?route=product/product&path=89&product_id=73

direksyonun aşağısında soket yeri var oraya takıyorsun

android işletim sistemli telefonuna torque programını yüklüyorsun(programı istersen googleplayden indir istersen cihazla gelen cd den al)

telefonun bluetooth undan cihaza bağlanıp kodu (1234) giriyorsun
programı çalıştır ve kullan

almadan önce bilmeniz gerekenler
1- cihaz sokete takıldığı anda kontak açık olmasada çalışır(elektriği kontaktan bağımsız)
ancak araç çalıştıktan sonra veri üretmeye başlar
2- hız ayarını gps ten yaparsan hız ve yakıt tüketim ayarları pek gerçekçi olmuyor(hızı beyinden okumalı)
3- araç her stop ettiğinde veriler sıfırlar, yani veriler her seyahat için yeniden hesaplanır.
4- araç rölantide iken hız sıfır olduğu için anlık yakıt/hız (yakıt tüketim oranı) yüksek görünüyor. bu nedenle anlık tüketim için yakıt/saat(bir saatte tükettiği yakıt) daha gerçekçi olabilir.
5- program dahilinde farklı bir çok veri var(hızlanma, devir, sıcaklıklar, tüketim vb...)görmek istediklerinizi bir ekranda toplayabiliyorsunuz.
6- cd de bilgisayar içinde program var .aracınızı bu cihazla bilgisayarada bağlayabilirsiniz.(ben henüz denemedim)

muhtemelen programı biraz kullanınca çözersin..

MİNİ GELİŞMİŞ OBD-II
ELM 327 V1.5a vgate(Mavi) Bluetooth
ARAÇ ARIZA TESPİT ARAYÜZÜ

!TÜRKÇE YAZILIM!
Diğer OBD cihazlardan çok daha fazla hata kodu algılamaktadır.
ELM327 son teknoloji PC, tablet,telefon tabanlı araç arıza, durum tesbit ve tarama cihazıdır.
OBD-II protokollerini destekler ve uyumlu programlarıyla birlikte gelir.
ELM327 OBD-II Yazılımı ücretsizdir ve araç bilgisayarından bilgileri alıp bilgisayarınızda, telefonunuzda, tabletiniz'de görüntülemenize olanak sağlar.

Özellikler:
Kullanıcı dostu, kurması ve öğrenmesi çok kolay.
ELM327 işlemci kullanır.
Çıkış protokolü (bilgisayar, telefon ve tablet bağlantısı) Bluetooth' dur.
Yazılımı her türlü platformda çalışır,
DOS,Windows( Windows98 / ME / 2000 / XP / Vista & 7 ), Android, Windows CE, Linux, Mac vb...
Aracınızı bilgisayarında bulunan arıza kodlarını okur ve ne anlama geldiklerini ekrana yansıtır. Veritabanında 3000'den fazla hata kodu tanımı vardır. Hata kodlarını siler ve araç "servis" lambasını söndürür. İsterseniz resimli şema ile size aracınızdaki arızayı nasıl gidereceğinizi detaylı olarak anlatır.
Artık tamirciye gereksiz para vermeye son, kendi aracınızın doktoru kendiniz olacaksınız, aracınızı istediğiniz zaman çekaptan geçireceksiniz, lüzümsüz arızalar için artık boş yere tamircileri zengin etmeyeceksiniz.

Kablosuz Bağlantı Mesafesi: (Bluetooth) 5 ~ 10 Metre ,

Bu araç, abs ve hava yastığı sistemi için değildir!
Bluetooth Bağlantı Kodu: 1234
Ana Kontrol Chip: PIC18F2480

Aşağıdaki sensör bilgilerini okur:
• Motor RPM
• Hesaplanan Yük Değeri
• Soğutma Suyu Sıcaklığı
• Yakıt Sistemi Durumu
• Araç Hızı
• Kısa Vadeli Yakıt Sarfiyatı
• Uzun Vadeli Yakıt Sarfiyatı
• Emme Manifold Basınçı
• Gelişmiş Zamanlama
• Emme Hava Sıcaklığı
• Hava Debisi
• Mutlak Kelebek Pozisyonu
• Oksijen sensörü voltaj / ilişkili kısa vadeli yakıt düzeltir.
• Yakıt Sistem durumu
• Yakıt Basıncı
• Ve Daha Fazlası.....

Detaylı bilgi:
OBDII Protokolleri:
1.SAE J1850 PWM(41.6Kbaud)
2.SAE J1850 VPW(10.4Kbaud)
3.ISO9141-2(5 baud init,10.4Kbaud)
4.ISO14230-4 KWP(5 baud init,10.4 Kbaud)
5.ISO14230-4 KWP(fast init,10.4 Kbaud)
6.ISO15765-4 CAN(11bit ID,500 Kbaud)
7.ISO15765-4 CAN(29bit ID,500 Kbaud)
8.ISO15765-4 CAN(11bit ID,250 Kbaud)
9.ISO15765-4 CAN(29bit ID,250 Kbaud)
A.SAE J1939 CAN(29bit ID,250*Kbaud)
B.USER1 CAN(11*bit ID,125*Kbaud)
C.USER2 CAN(11*bit ID,50*kbaud)

* Varsayılan Ayarlar (Kullanıcı Tarafından Ayarlanabilir)

Çıkış protokolü: RS232
Baud oranı: 9600 yada 38400
İndikatör LEDler: OBD Tx/Rx, RS232 Tx/Rx, Güç
İşletim gerilimi: 12V, kısa devre / aşırı yüklemeye karşı dahili koruma
Nominal akım: 45mA

Araç Kapsamı:

Works on all OBD2 Vehicles (1996 onwards in USA) and EOBD vehicles ( Petrol cars from 2001 and diesel cars from 2003/2004 in Europe)

Aracınızın OBD-II sistemi ile uyumlu olması için bir 16-pin DLC (Veri Bağlantı Connectorüne) sahip olmalıdır.

Aracınız Emisyon Kontrol Bilgi Etiketinde OBD-II ile uyumlu olduğunu belirtmesi gerekmektedir.

Desteklediği Araç Markaları :
Alfa Romeo/ Audi/ Bentley/ B*M*W/ Cadillac/ Chevrolet/ Chrysler/ Citroen/ Daewoo/ Fiat/ Ford/ GM/ Hond*a/ Hyundai/ Isuzu/ Jaguar/ Jeep/ Kia/ Land Rover/ Lexus/ Mazda/ Mercury/ Mini/ Nissan/ Mitsubishi/ Opel/ Peugeot/ Porsche/ Renault/ Rover/ Saab/ Seat/ Skoda/ Toyota/ Vauxhall/ Volvo/ VW

Benz 2001/02/03 W203 C200K (ISO)
BMW X5 2002 (ISO) -3, -5, X5, Z3, Z4, Z8, 740I, 740L, 750IL, (ISO1941)
Chevrolet Aveo (ISO)
Citroen C3 2004 (ISO)
Daihatsu YRV 2005 (ISO)
Daihatsu YRV Turbo 2006 (ISO)
Fiat Tipo 2002 (ISO)
Ford New ocus 2006(CAN)
Honda Accord 2006 JDM (ISO)
Honda Accord Euro R 2004 JDM (ISO)
Honda City GD8 (ISO)
Honda Civic ES 1.6A (ISO)
Honda Integra Type R DC5 JDM (ISO)
Honda Jazz 1.4M (ISO)
Hyundai Accent 2004 (ISO)
Hyundai Getz 1.3A 2004 (ISO)
Hyundai Getz 1.6M 2004 (ISO)
Hyundai Matrix 2004 (ISO)
Hyundai Santa Fe 2.4A (ISO)
Hyundai Sonata GLS (ISO)
Hyundai Sonata 2005 (ISO)
Hyundai Tuscani FX (ISO)
Kia Carens 2005 (ISO)
Kia Magentis 2005 (ISO)
Kia Rio LS (ISO)
Kia Sorento SUV 2005 (ISO)
Lexus es300 Mazda 2 (CAN)
Mazda 5 (CAN)
Mazda 6 (CAN)
Mazda Premacy 2001 (ISO)
Mazda RX8 (CAN)
Mitsubishi Colt 2003 (ISO)
Mitsubishi Colt Plus 2005 (ISO)
Mitsubishi Eclipse(GST--Turbo Car can be tested for the year 1995-2000; RS/GS----1994-1996 GS all can do; Turbo Car for the year 1996-2000, only have speed and TPS, can clear the DTCS)
Mitsubishi Lancer Evolution IX 2006 (ISO)
Mitsubishi Pajero 3.5 V6 2006 (ISO)
Nissan Sunny B14 (ISO)
Nissan Sunny VIP FB15 (ISO)
Nissan X-Trail 2.0L 2004 (ISO)
Nissan X-Trail 2.5L 2004 (ISO)
Peugeot 206 2001 –Only can show RPM
Peugeot 206 (ISO)
Peugeot 307 (ISO)
Peugeot 407 (ISO)
Renault Megane II 2005 (ISO)
Renault Kangoo 2006 (ISO)
Subaru Impreza 1.6TS 2002 (ISO)
Subaru Impreza WRX 2005 (ISO)
Toyota Camry 2.0A 2004 (ISO)
Toyota Camry 2.4A 2005 (ISO)
Toyota Corolla Altis 1.6A 2005 (ISO)
Toyota Corolla GLXi G8 1999 (ISO)
Toyota Corolla G9 2002 (ISO)
Toyota Vios 2004 (ISO)
Nissan Sunny (N16)
Nissan Cefiro (Teana) 2005
Nissan sentra 1.8 2000/2005
Nissan Cefiro (Teana) 2005
Proton Perdana V6
Subaru Legacy GT 2005
Toyota camry 2002
Toyota Wish JDM (Missing Pin 5 in DLC)
Toyota IST JDM (Missing Pin 5 in DLC)
Toyota altis 1.8 2004
Peugeot 206 2000
Suzuki Jimny 1.3 2000
Dizel motor

Üçretsiz Yazılımlar (CD İçeriğinde sunulmaktadır)

Paket İçeriği :

1 Adet ELM 327 V1.5a vgate (Mavi) Bluetooth 2.1

1 Adet Yazılım ve Sürücü CD'si

Bu cihaz da Ssanyong için destek gözükmüyo. Acaba siz kullandınızmı?

evet kullanıyorum...ancak önceki mesajda da belirttiğim gibi pc bağlantısını henüz denemedim...yani arıza tespiti falan yaparmı bilmiyorumm...bizim araç listede yok..bir ihtimal bilgisayar için yüklenen programda olmayabilir.bilgisayar için ayrı bir program var......yoksa verileri telefona gönderiyor...aslında pc dede deneyip en azından almayı düşünen arkadaşlara daha detaylı bilgi vermek lazım...onuda bir ara yapacam nasipse...(araç action sport)

Vala Ertuğrul bey, söz konusu ürünü sipariş ettim. Aynı siteden, yalnız bunu cep telefonu için değilde, başka nasıl bir şeye yönlendirip de kullanabiliriz? UCuz tabletlere baktım ancak onlarında blutooth ları yok. Siz ne kullanıyosunuz?

windows işletim sistemli tablett ilede bağlandım...cd de 4-5 tane program var birisi ile bağlandım..bilgileri okuyor...hataları göster -sil seçenekleride var . ama araçta hata olmadığı için gösterme şansı yok..programda araçla ilgili bir seçim yapmadan bilgileri okuyor...çok ayrıntılı bir incelemeyede girmedim...
şimdilik cep telefonu ile idare ediyorum...
geri görüş kamerası için video girişi olan bir navigasyon cihazı almıştım..kitapçığında işletim sistemine wince diyor ama gerçeten wince mi, buna nasıl program yüklenir bilmiyorum..wince için program var, biraz uğraştım ama beceremedim...yükleyebilseydim süper olacaktı...sanırım benim cihaz wince değil..
navigasyon cihazı piranha, fm transmitter ve video giriş özelliklerinden dolayı bunu tercih etmiştim...kablosuz kamera ile dar yerlere parkederken kullanıyorum...şimdi alacak olsam aynı özelliklere android işletim sisteminide ekler ona göre bir cihaz alırdım...

Bende de piranha Horizon var, ben de cam uygulayacağım ama sanırım önce kamera almam gerek!
Bu arada navigasyon sisteminin uzun süre sorunsuzca kullanılması için sanıyorum ki karmaşık sistemlere girmeye gerek yok. Benim navigation da WinCe kullanıyor, sorunsuz henüz. Nav dan çok multimedia sını kullanıyorum klip atıp klip seyrediyorum.

Android nav aldığın zamanda zaten bağlanma konusunda sıkıntılar çekeceğini tahmin ediyorum. Onun yerine 400 lira civarı uygun bluetooht u olan bir tab alınabilir diye düşünüyorum. O zamanda aracın camının her yanı dolacak ve yolu bile bulmakta zorluk çekeceğiz sanırım. O yüzden sadece ihtiyaç olduğunda cepten kullanacağız sanırım bu gidişle.

Şu parrot bluetooth un ekranı gibi ufak bir ekran bulsak aslında daha mantıklı ama çokta gerek yok sanıyorum.

Acaba multimedia Double din cihazlar da kullanabilirmiyiz :D

Biraz önce kargoya baktım sitesinden sivas merkeze gelmiş, sadece bazı günler bize kargo geliyo, o günlere bekletiyolarmış. Sanırım yarın yada sonraki gün elime geçerde bende kullanabilirim.

Güzel bir akşam dilerim.

aslında araç içi medya araçlarıyla ilgili biraz sıkıntı var...istediğiniz özellikleri bir arada sunan bir ürün yok...mesela video girişi olan navigasyon sayısı çok sınırlı, Double din vb. biraz pahalı + alternatif uygulama yükleme şansınızda yok..tabletlerde video girişi yok...her iş içinde ayrı bir cihaz alma şansımız yok...dediğiniz gibi camda yer kalmıyo....aslında bendeki cihazın işletim sistemi android olsaydı istediğim programı bul yükle süper olacaktı..internette wince uyumlu program var ama bir türlü kuramadım...netice olarak geri görüş, ve müzik için piranha;yol bilgisayarı için telefonla idare edicez.

sanırım piranhayı sonunda bozucam..internetten hobd diye bir wince programı indirdim...kurma işini bir türlü başaramadım...bilgisayara taktım tüm dosyalarını navigasyon programının klasörüne attım..uygulama exe(bu dosya navigasyonun uygulama dosyası) dosyasını başka bir klasöre atıp yeni programın uygulama dosyasının adını uygulama .exe olarak değiştirdim..sonuç navigasyonu aç diyince yeni programı açıyo...muhtemelen bağlantıyla ilgili sınıtı yaşıyıcam...bluetoot telefon için ayarlanmış ama yinede denemeye devam...ya başaracam ya cihazı bozucam....

Arkadaşlar çok mutluyum, OBDElm 327 isimli program ile anlık ve kısa süreli çok dik rampaları olmayan 10 km lik yolda arkadaşla birlikte yakıt ölçümü yaptık;
turbo açmadan 90-110 km hızla gidince araç 3,7-4,8 arası yaktı.
Turbo açınca bu miktar 120-130 larda 8-12 lt ye kadar çıktı.

Demekki turbo açmadan kullanınca bir depo ile 1500 km kadar yol gidebileceğim ki sanmıyorum imkansız :D 450 yi geçemedim henüz bir depo ile hiçbi zaman ışık yanmadan fulledim aracı ve hep 450 km ancak gidebildim.

Umarım bu turboyu açmadan bir depo ile 800 km yi zorlayabilirim :D

Şimdi OBD yi satma zamanı geldi, cd si dahil bir kez kullanılmış OBD 45 tL :D

cavdare' Alıntı:
sanırım piranhayı sonunda bozucam..internetten hobd diye bir wince programı indirdim...kurma işini bir türlü başaramadım...bilgisayara taktım tüm dosyalarını navigasyon programının klasörüne attım..uygulama exe(bu dosya navigasyonun uygulama dosyası) dosyasını başka bir klasöre atıp yeni programın uygulama dosyasının adını uygulama .exe olarak değiştirdim..sonuç navigasyonu aç diyince yeni programı açıyo...muhtemelen bağlantıyla ilgili sınıtı yaşıyıcam...bluetoot telefon için ayarlanmış ama yinede denemeye devam...ya başaracam ya cihazı bozucam....

arkadaş sen bozmadan yaparsan anlat bizde yapalım :D

program çalıştı...programın kendi içinde bluetooth ayarları var oradan bağlandım verileri okuyor..sorun şuki navigasyonun bağlantısını kullandığım için ikisinden birini tercih etmek gerekiyor...bilgisayarcı bir arkadaştan ara program istedim eğer olursa navigasyonu seçinde o program açılacak navigasyon veya yol bilgisayarı seçeneklerinden birini seçip çalıştırıcam..bakalım olacakmı...

sonunda kaç gündür boşuna uğraştığımı anladım...:smiley: arkadaşlardan bir ara program istedim yok onun şusu farklı busu farklı...aslında ara programa gerekyokmuş...cihazı biraz kurcalayınca buldum...
tek yapmanız gereken şey hobd programını internetten indirip navigasyon cihazının hafızasına atmak.
bu uygulamayı çalıştırmak istediğinizde cihazın ayarlar menüsünde navigasyon ayarlarına giriyorsunuz ve alttaki seçenekten bu programın exe dosyasını seçiyorsunuz...ana menüden navigasyonu çalıştırdığınızda bu program açılmış oluyor...tekrar navigasyona dönmek isternesiniz belirtilen kısayolu bu sefer navigasyonun exe dosyasına ayarlıyorsunuz...her ne kadar aynı anda ikisi birlikte kulanılamasada hiç yoktan iyidir...zaten genel olarak navigasyon ihtiyacı olmadığı için yol bilgisayarı uygulaması daha fazla kullanılabilir..
hobd programında bir çok bilgi olmakla birlikte yakıtla ilgili veriler doğru değil...ücretsiz sürüm olduğu için olabilir...yakıt bitmiş.ama %100 dolu gösteriyo...alternatif program arıyorum..bulursam söylerim...siz bulursanız banada söyleyin...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,734
Kayıtlı Üye Sayımız
166,932
Kaydolan Son Üyemiz
gezenadams

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR