Yıldırım Fotoğrafçılığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan baymineral Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,059

baymineral

Kamp III
Mesajlar
522
Tepkime Puanı
1
Yer
İzmit
Web
blog.milliyet.com.tr
Fotoğraf konusunda özellikle ilgilendiğim bir konu varsa o da yıldırım fotoğraflarıdır. Sanılanın aksine yıldırım fotoğrafı çekmek çokta zor değil ama makinenizin özelliklerine bağlı olarak çok sağlam sinirler gerektiriyor.

Yıldırımlar büyüleyicidir, insan çektiği iyi bir yıldırım fotoğrafına her bakışında aynı heyecanı hisseder.

* Yıldırım görüntülemeyi kafanıza taktıysanız ilk önce hava durumunu takip etmeli, gerekirse yakınınızdaki bir meteoroloji istasyonundan bilgi almalısınız. http://131.54.120.150/hazcharts/tsgraf.htm bu link iki günlük yıldırım tahmini veriyor.

* Yıldırım beklendiğini öğrendiniz veya hava yıldırım yapmaya başladı. Görüntüleme olayına geçmeden evvel yıldırımın bir sonraki hedefi olmamak için manzaraya sahip ama korunaklı bir mekana geçin. Kesinlikle enerji hatlarına yakın olmayın ve ağaç altlarında bulunmayın. Olabileceğiniz en iyi yer yüksek bir apartmanın orta katları olacaktır.

* Yakınlarda bir yere yıldırım düşebileceği için korku meleklerini misafir etmeye hazırlıklı olun. Her ne kadar korkmam derseniz bile 30 metre önünüze düşecek bir yıldırım sizi korkudan darmadağın edebilir.

* Seri çekime sahip kaliteli bir makineniz yoksa gündüz yıldırımı çekmek için sağlam sinirlerden fazlası gerekiyor.

* Gündüz uzun pozlama yapmanız için ülkemizde piyasada çok zor bulunan ya da hiç bulunmayan ND türü koyu filtrelere sahip olmanız gerekiyor. Bunu neden belirttim, çünkü yıldırım yakalayabilmek için uzun pozlama yapmanın avantajı daha büyük.

* Gece yıldırımı çekebilmek için bir kaç saniye uzun pozlama yapabilen yani bir fotoğrafı bir kaç saniye boyunca çekebilen bir makinenizin olması en uygunu. Normal bir sayısal (dijital) makine ile yapacağınız gece yıldırımı çalışması bile sizin için çok zor olacaktır. Bunu bizzat defalarca kez yaşadım. Kendimi pencereye sabitleyerek bir keresinde iki saatte 700 fotoğraf çektiğimi hatırlıyorum. Bu 700 fotoğraf arasında sadece bir kaç tanesinde yıldırım yansıması şeklinde yıldırımın etkisi vardı. Yani tam olarak yakalamamıştım bile.

* Gece yıldırımı çekebilmek için öncelikle sahip olmanız gereken ekipmanlardan biri de üç ayağınız (tripot) olacaktır. Üç ayağınız olmadan gece yıldırım yakalasanız bile çok büyük olasılık titreteceğiniz için emeğinizin karşılığını alamazsınız.

* M (manuel) modda diyafram ve enstantene değerlerini ayarlayabileceğiniz bir makineye sahipseniz (gece yıldırımları için belirtiyorum) diyaframı en kısık düzeye getirin. Yani f değeri mümkün olduğunca yüksek olsun. Enstantene değeri ise olabilecek en uzun süre olsun. 6", 15", 30" gibi..

* Profesyonel özellikli ve 30 saniyeye kadar pozlayabilen bir makineniz varsa gece yıldırımı çekmek sizin için son derece kolay ve eğlenceli olacaktır. Yıldırım fotoğrafı çekilirken içeceğinizi yudumlayabilir, çektiğiniz yıldırımları çıplak gözle izleyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir, hatta işiniz az ise hemen bilgisayar başına geçip internete bile bir göz atabilirsiniz.

* Üç ayağınız olsa bile uzun pozlamada ilk basış anında makine hafifçe kıpırdayacağı için bu görüntüye aynen yansır. Bu nedenle makinenize deklanşör kablosu takılabiliyorsa bir deklanşör kablosu edinmenizde fayda var.

* Gerçek anlamda B (bulb) modu olan profesyonel makinelerle çalışıyorsanız yıldırım görüntülemek için dakikalarca uzun pozlama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bulb modu ile makinenin enerjisi yettiği sürece saatlerce süren uzun pozlamalar yapmanız mümkün.

* Yıldırım çekmede olan en büyük kusurlardan biri şehir ışıklarının çok parlayarak fotoğrafa bakanların dikkatini kendilerine çekmesidir. Mümkün olduğunca çok gökyüzüne yer vererek şehir ışıklarına en az yeri vermeniz gerekecektir.

* Yıldırım çekimleri sırasında havadaki elektriksel yüke bağlı olarak sayısal (dijital) türü makineler yavaşlık ve çabuk pil bitme sorunu gösterebilir. Makinenizin yıldırım çekimleri sırasında yaşayabileceği yavaşlığı ve pil bitme sorununu göz önüne almanız gerekiyor.

* Gece yıldırım çekimlerinde netsiz bir yıldırım olsun istemiyorsanız kadraj dahilinde mutlaka yapay ışığın parladığı (yanan bir sokak lambası mesela) bir şey bırakın. Aksi takdirde yakaladığınız yıldırım ne kadar güzel olsa da netsizlik büyük dert olacaktır. Elle netleme özelliği de pek bir işe yaramayacaktır.

Kerpe' de 28 haziran 2006 gecesi yakaladığım bir boşalım.

46e04e26717e2e555486c6bafc3c6e6a.jpg


Daha fazla yıldırım fotoğrafı için;
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=471

Baki Berkkayalar
 

Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

kerpeyi bilirim çok güzel bir yer .
ama foto çıkmamış ve göremiyoruz yıldırımı.
bir daha koyarsan seviniriz.
 


Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

yol' Alıntı:
Şimdiye kadar en yakından çekilmiş yıldırım fotoğrafı;

Merhabalar,

Bir hususu gözardı ettiğimizi düşünüyorum.
Güvenlik!!!
Bu konuya ne kadar dikkat ediyoruz??

Aşağıdaki linklerde konu ile ilgili detaylı açıklamalr bulunmaktadır.

Saygılarımla,

http://www.geocities.com/yalnizkartal/YildirimdanKorunma.html
http://www.ntvmsnbc.com/news/343338.asp
http://www.geocities.com/yildirimsayfasi/koruma.htm
 

Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

Erdinç bey bana göre o fotoğraf ışık sensörü kullanılarak veya uzaktan kumandayla çekilmiş olmalı. Yıldırıma bu kadar yaklaşmanın pek mümkün olacağını sanmıyorum zaten ;)
 



Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

İzmit Saraybahçe Parkında yapılan ve adı budama olan ağaç katliamı sonunda Saat Kulesi evimizden daha iyi görünür oldu. Eğer yıldırım nöbetinde "çalışırken" evimizden kuş uçuşu yaklaşık 40 metre uzaklıktaki kuleye yıldırım düşerse sanıyorum ki bu fotoğraftan daha yakın bir çalışma doğar.

Beni haliyle çok korkutacak olsada kuleye yıldırım düştüğü anı yakalamayı diliyorum.

Bu sene yıldırımlı havalar Marmara bölgesinde erken başladı. İlkbahar, yaz, sonbahar dönemlerindeki fırtınaların yıldırım konusunda daha bereketli olacağını tahmin ediyorum.

Işık sensörü nereden bulunur? Her dijital yada analog makineye takılabilir mi? Fiyatı nedir? :smiley:

Fotoğrafı çeken dostumuz fotoğraftaki yansımadan da anlaşılacağı üzere bir camın arkasındaymış. Ben otomobilde diye tahmin ediyorum.
 

Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

Photo (ışık) sensörünü eğer az da olsa elektronik bilgin varsa kendin yapabilirsin. Yoksa hazır röleli fotosensör devresi ve makinenin uzaktan kumandası üzerinde modifiye yapacaksın ;)
 


Ynt: Yıldırım Fotoğrafçılığı

Hiçbiryerde bulunmaz, dediğim gibi makinenin uzaktan kumandasını alacaksın ve bir de röleli fotosensör devresi bulacaksın, ikisini modifiye edip birbirine bağlayacaksın. Az da olsa elektronik bilgin yoksa yapamazsın. Ama senin için fotoğraflı bir açıklama yazmaya çalışırım ;)
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Mesajlar
1,525,371
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst