Ynt: Yeşil Sigorta Hakkında
Gezgin arkadaşlar.
Haziran ayında 25 günlük yıllık izin alınca,hiç bir ön hazırlık yapmadan Ruhsatta N1 sınıfında olan yani kapalı kasa Fiat ducato kamyonetimle yollara vurup Dereköy sınır kapısına vardım.(Karı koca pasaportlarımız yeşil.)
Derekeöy kapısında araç için yeşil kart üçreti sorunca 150 yuro dediler,yaptırmadım.Türk kapısından çıkma işlemim sadece 1 dakika sürdü,kimse gelip aracıma bakmadı bile.Bulgar kapısında işlem 5 dakika sürdü,dezenfekte filan yapmadılar,araca sadece sağ kapıdan içeriye şöyle bir bakıp tamam geç dediler.Yeşil sigortayı yaptırmam için gümrük sahası bitiminde sigorta barakalarının önünde sağa çektirdiler.Ruhsatı inceleyen sigortacı aracımın kamyonet olduğunu bu yüzden yeşil sigortanın 1 aylığının 150 yuro olduğunu,sorduğumuzda sadece Bulgaristan için geçerli bir sigorta türü olmadığını söyledi.Yanımızda çok iyi Bulgarca bilen bir Türk vatandaşı vardı,sigortacı ile biraz uzun konuşmalar sonunda aracın her ne kadar ticari görünüşlü olsa da özel amaçlı kullanım olduğunu yani otomobil sayılması gerektiğini anlatıp ikna etti.Böylece A sınıfı yani otomobil ücreti olan 132 leva=63 yuro ya 1 aylık yeşil sigortayı yaptırdık ve Bulgaristana girdik.
Yaptırdığım yeşil sigorta fiziksel görünüş olarak internette gördüğüm yeni şekilde ama sayfa yarısı yeşil yarısı pembe renkte ve renk sınırından kolayca ayrılacak şekilde cırtlı yapılmış.
Sigortada geçerli olan ülkeler olarak Bulgaristanda dahil olmak üzere bütün Avrupa birliği ülkeleri gösterilmiş amma listedeki diğer 15 ülkenin üstüne çarpı atılıp geçersiz kılınmış.
(AL-AND-BIH-BY-IL-IR-MA-MD-MK-MNE-RUS-SRB-TN-TR-UA )
Şimdi bir sorum var Egerki ben bu yeşil sigortayı Türkiyede yaptırsaydım yani bie ay için 150 yuro verseydim bu benim sigortadaki geçersiz ülkeler geçerli olacakmıydı?
Soruyu azıcık değiştireyim: Bulgar sigortacının yaptığı bu yeşil sigortaya söz gelimi Makedonyayı eklemek için 63 yuroya ne kadar ilave etmek gerekecekti.(Makedonya sadece kendi ülkesinde geçerli olan yeşil sigorta için en az süre karşılığı 50 yuro istedi)
Bulgaristanda K3 sınıfında vigneti bir aylık 17 leva ya alıp etiketini cama yapıştırdım. 1 yuro yaklaşık 2 leva ediyor.
Mazot bedeli Türkiye ile bir birine çok yakın olup 2.40 leva civarında oynamakta idi.
Yollar düzgün ve rahat,yol boyu her yerde Erik ağaçları var.
Romanya girişini kuzey batıdan yaptım.İşlemler tek kulübeden ve çok hızlı yaptılar.Arabaya bakmadılar bile.Romanya vigneti için 7 günlüğüne 27 ley verdim,etiket vermediler.1 yuro yaklaşık 4.4 ley
Mazot Bulgaristanda bir nebze ucuz.
Romanyada tekrar Bulgaristana batıdan Romanyanın calafat kasabasından yani tarihi Vidin kalesinden girdik.Bulgar tarafında Tuna üstündeki köprüye her kes gibi vignetimiz olduğu halde ilave ücret olarak 6 yuro verip mecburen geçtik.Sofyada sonra Makedonyaya devam ettik.Gümrükler ayrı ayrı ve az biraz mesafeli.Bulgar gümrüğünden 1 dakika içinde geçtik,Makedonya gümrüğüde kapıda söyle bakıp tamam dediler ama sigorta için 50 yuro istediler bende vaz geçtim çıkış yaptım,Bulgar gümrüğü neden geri döndün dedi kaşlarını kaldırdı Türkçe bilmiyorum dedi neyse ki İngilizce bilen biri vardı ona durumu anlatıp ben 50 yuroyu Bulgaristanda harcarım deyince anında gülümsediler ve yine Bulgaristana girdim.
Yolumu güneye çevirip 1 nolu kara yolundan Kulata Bulgar Yunan sınır kapısına geldim.5 dakika kadar kuyrukta bekledikten sonra anında cıkış ve giriş damgaları tek kulubede vurulup Yunanistana girmiş oldum.
Ne Yunanistanda nede diğerlerinde kimse Sürücü belgesi sormadı.
Yunanistanda mazot bizimle aynı para.Her şey yuro ile satıldığı için hayat Bizden ve Bulgaristandan,Romanyadan pahalı.Doğruca Selaniğe gittik. Atamızın evini gezdik.
Selanikten batıya Türkiyeye dogru HİÇ BİR OTOBANA girmeden geze geze Komonitiye kadar gittik.Sitede yazılanların tersine yol boyunca istemediğin kadar akaryakıt istasyonları var.
Komonitiden kuzeye dönüp tekrar Şipşak Bulgaristana girdik,Kırcaaliye Filibeye uğradık,sonra geri dönüp Hasköy üzerinden Kapıkuleye geldik,Bulgar kapısında vardiye değişimi olduğu için yarım saat kadar bekledik,sıramız gelince anında çıkış verdiler hiç bir şey sormadılar,Türk tarafında kuyrukta 10 dakika bekledikten sonra anında giriş vurdular,Araç kontrolu için kayar kapıyı açınca hemen tamam dediler Giriş yaptık.Ne İçki sordular nede sigara.
Gezim boyunca hangi devlette olursak olalım hep ya akaryakıt istasyonlarında yattık yada büyük alışveriş mağazalarının geniş otoparklarında.
Hep kredi kartı kullandım.Hep kendi yemeğimizi kendimiz yaptık.Hep marketlerden alış veriş yaptım.
Girdiğim ülkelerin hiç birinde yollarda Trafik polislerince çevrilmedik rahatsız edilmedik,hiç birinde Türk olduğumuz için rahatsız edilmedik tam aksine hep sevgi yakınlık gördük. Toplamda 4900 km yol yaptım.