Ynt: Yerli Dizel Motor Süper Starlar, Arazi Araçları İçin Kullanılabilir mi?
Anka2556' Alıntı:
Tuncay Bey,
ben 39'luk değil 122 lik makinayı düşünmüştüm. devir aralığı, tork gücü kamyon motoruna yakın.
Bu yüzden dizel başka bir araca olur diye düşünmüştüm.
Düşenemediğim kısım ağırlık, ses , görüntü , şanzıman ve debriyajda ne gibi sorunlar çıkacağıdır.
Jenaratör yada traktör için tasarlandığı için bu konularda sıkıntı yaşanacağı muhakkak.
Motor'un ağırlık bilgisini , boyutlarını bulamadım, aslında firmadan bilgi almak lazım hiç böyle bir proje yapmışlarmı diye.
SAYIN ANKA 2556 merhaba..
bu siteye yeni üye oldum.. sizin sorunuz benim bayağı kafama takıldı..aslında bende super star motorları hakkında sizin gibi düşünenlerdenim..
ben bu motosanın yaptığı 3 silindirli turbo intercooleri,üstten eksantrikli,12 valfli, 1500 d\d 87 hp,420 NM,87 HP..;
ve 2500 d\d 334 NM,122 hp verebilen motoru daha endüstriyel kullanım amaçları için DÜŞÜNÜLEMEZ'Mİ? diyordum..
burada sizi n sorunuzu görünce açıklama ihtiyacı hissettim kendimi..( dilimin döndüğünce..)
bu motor yılardan beri 1 ve 2 silindir motor yapan ,ve türk motor sanayinin köklü firmalarından biri olan MOTOSAN'ın TTTGV(TÜRK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI) VE TÜBİTAK tarafından;sene 2000 lerde düşünülen;yeni nesil ANA MUREBE TANKI(ALTAY) nın güç sisteminin temelini teşkil edebilecek bir motor olması ,için düşünülmüş,bunun için devlet destekli proje fikri atılmış..
sene 2000 lerde 1.000.000 $ mali bir bütceyle ve 10 kişilik bir ekip bu MOTORU YAPMIŞLAR..
VE 2002 yılında işi bitirmişler..
o zamanlarda Türkiyenin amt ALTAY projesi için düşünülen bu motor,sonradan, SİYASİ İRADE VE ÜLKEMİZDEKİ BU KONULARDA PASTADAN PAY KAPMAK İSTEYEN
KOÇ GİBİ holdinglerin zaferi ile sonuçlanmış,bu motor'da gözden çıkartılmıştır..
biliyorsunuz altay tankının motorunu alman MTU 'DAN LACAKLAR..
MOTORU YAPAN FİRMA bu motoru değerlendirmek için bayağı çaba sarf etmiş,
ÖNCELERİ DÖKÜMİŞİYLE UĞRAŞAN VE hatta super starın bloklarını döken,ve sonradan'da traktör yapmaya başlayan ERKUNT traktör fabrikasıyla İŞBİRLİĞİNE GEÇMİŞ..
ama erkuntun yeni çıkaracağı traktörde kullnamak istediği bu yeni 3 silindirli super starı,sonradan vazgeçmişlerdir..
yani anlayacağınız motosan elindeki bu 3 silindirli motora MÜŞTERİ ARAMAKTADIR..
motosan fabrikasına sorduğumda ,bu motoru türkiyede imal edilen iş makinalarında kullanılamaz'mı..? diye..
evet kullanılabilir.. ama bu motorun üretim mmaliyetleri çok yüksek denmektedir..
niye böyle dediklerini az-çok anlayabiliyorum..,
çünkü 3 silindirli motor GGG-90 Dökümünden yapılmaktadır..ve bu teknoloji ile TÜRKİYEDE YAPILAN BAŞKA BİR DİESEL MOTOR YOKTUR..
AMA MOTOSANIN ÜRETTİĞİ DİĞER 1 VE 2 SİLİNDİRLİ MOTORLARIN dökümleri SFRO DÖKÜMDÜR.. YANİ SFERO DÖKÜMÜN MAALİYETİ ÇOK UCUZDUR..
MESELA BU MOTORU ankarada üretilen HİDROMEK'İN JCP TÜRÜ İŞ MAKİNALARINADA,KÜÇÜK EKSKOVATÖRLERİNDE KULLANBİLİRLER..
AMA DEDİM'YA..herkes maaliyeti düşünmekte..
hidromek ürettiği makinalarda, MİTSUBİSIHI VE ISUZU MOTORLAR KULLANMAKTA..
Mesela türkiyede üretilmeye başlanan ERTUĞRULLAR BİÇERDÖVERLERİ'DE Bir modelinde tümosan diesel motor kullanmak'ta,diğer modellerinde alman DEUTZ BFM serisi mortorlar kullanmakta..
sayın ANKA 2556,Motosanın bu ürettiği (elerinde şu anda 5 tane çalışır vaziyet'te prototip bulunmaktadır..) 3 silindirli motorla ilgili
daha detaylı resim dökümanları pdf olarak indirebilir-ya'da bakabilirsiniz..
http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/etkinlikler/konferanslar/arsiv/2008/Sayfalar/tkssunhegakags20080617.aspx
bu link'te en alt'ta sayın LEVENT ÖZGÜR BEYİN SUNUMU VAR..ORADAN PDF OLARAK İNDİREBİLİRSİNİZ..
bu vesile ile işlerinizde başarılar dilerim..
selamlar..sevgiler..saygılar..