Yerli Çekme Karavan Üreticilerine Eleştiriler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pasolvon Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,186
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 336,955
Bu arada yarın öğleden sonra tekrar Ender Abinin yanına gideceğim, müsait olanlar var ise hem tanışmak hem de Güney karavanı yerinde ziyaret etmek güzel olur, bu günlerde bir iki değişiklik olabilir ama genel olarak prototip Haziran başı, ilk teslimat Haziran 15 Te olacak, Önde sol ve sağ da cam var ve açılır, ranza tarafında dik bir cam var ve açıldığında iki ranzayı da havalandırabilen, dışarıdan kapaklı tüp bölmesi mevcut.. Burak hocamın tavsiyeleri Selçuk arkadaşım ve benim bastırmalarımız Facebook’ta Ender abiyi ikna etti belirli ölçüde..
Tüp bölmesi ne taraftaki koltuğun altında? Kapı tarafında mi diğer tarafta mi? Ayrıca tuplugun olduğu yere mi akü koyulacak? Akü için ayrı bir bölme olacak mı?

Kullanılan malzeme 0,034 lamda değerine sahip karbonlu eps ve Ender abiyle bu ara dış cepheye termal boya üzerine çalışıyoruz. Isı köprülerini aşmak profilden vazgeçmediği için biraz zor ama termal ısı yalıtım boyasının argesini deniyoruz.. profil dışında da 0,034 lamda değerli eps duvarları kurtaracak diye düşünüyorum..

Karavanım webasto kapandığı gibi soğumaya başlar ve çok kısa bir sürede dış sıcaklıkla eşitlenecek seviyeye gelir. Webasto çalışıyorken eksi beşte kaldım bir sıkıntım olmadı. Ancak webasto olmazsa kışın Güney karavanda duramazsınız. Hele ki iç anadoluda. Bana kalırsa en az dört cm lik izolasyon gerekmekte (aslında)

Karavanım webasto kapandığı gibi soğumaya başlar ve çok kısa bir sürede dış sıcaklıkla eşitlenecek seviyeye gelir. Webasto çalışıyorken eksi beşte kaldım bir sıkıntım olmadı. Ancak webasto olmazsa kışın Güney karavanda duramazsınız. Hele ki iç anadoluda. Bana kalırsa en az dört cm lik izolasyon gerekmekte (aslında)
Bu durumda yazında aynı şey geçerlidir herhalde. O zaman yaz günü tatili için klima şart. Bunu nasıl çözeriz bilmiyorum.

Bu durumda yazında aynı şey geçerlidir herhalde. O zaman yaz günü tatili için klima şart. Bunu nasıl çözeriz bilmiyorum.
Klima çalıştırmaya uygun sigorta zor kamp alanlarında, taş çatlasa 5 amp lik sigortalar oluyor sanırım. Bir klima için 16 amp sigorta ideal olur sanırım. Bir de portatif klimalardaki ses sorunu var, düdük kadar alanda kompresör devreye girdiğinde uyunur mu bilemedim.

Tesisat konusunda tecrübeli mühendisi değilim ama mühendislik yaklaşımı ve öngrümü kullanarak, şöyle söyleyebilirim.
Gene Ankara için örnek verirsek,
Dış cephede uygulanacak olan EPS karbonlu yalıtımda mkaina mühendisleri odasının vermiş olduğu örnek hesapta kalınlık minimum 60 mm olarak verilmiş. Bu kalınlık, mevcut durumda bulunan betonarme elemanlar, tuğla veya bims dış cephe duvarları, iç cephede bulunan sıva kalınlığı ve pencere, kapı, cam boşlukları dikkate alınarak hesaplanmış durumdadır.
Bizim durumumuzda ise, anladığım kadarı ile iç ve dış cephe elemanlarımız alüminyum. Isıyı son derece iyi ileten bir malzeme. Şase kutu profil. İç ve dış cephe arasındaki boşlukta ise 2cm izolasyon malzemesi var.
Gene basit mantık gidersek, karavanlarda, bina veya konut konfor ve rahatlığı beklemediğimiz için söz konusu kalınlığın bana göre en az 4 veya 5 cm seviyelerinde olması daha doğru olacaktır.
Benim beklentim kış ve sonbahar kampları olduğu için soğutmadan ziyade, ısıtma ana kriterimdir.
Bu sadece benim kendi açımdan bakışımın bir özetidir.

Tesisat konusunda tecrübeli mühendisi değilim ama mühendislik yaklaşımı ve öngrümü kullanarak, şöyle söyleyebilirim.
Dış cephede uygulanacak olan EPS karbonlu yalıtımda mkaina mühendisleri odasının vermiş olduğu örnek hesapta kalınlık minimum 60 mm olarak verilmiş. Bu kalınlık, mevcut durumda bulunan betonarme elemanlar, tuğla veya bims dış cephe duvarları, iç cephede bulunan sıva kalınlığı ve pencere, kapı, cam boşlukları dikkate alınarak hesaplanmış durumdadır.
Bizim durumumuzda ise, anladığım kadarı ile iç ve dış cephe elemanlarımız alüminyum. Isıyı son derece iyi ileten bir malzeme. Şase kutu profil. İç ve dış cephe arasındaki boşlukta ise 2cm izolasyon malzemesi var.
Gene basit mantık gidersek, karavanlarda, bina veya konut konfor ve rahatlığı beklemediğimiz için söz konusu kalınlığın bana göre en az 4 veya 5 cm seviyelerinde olması daha doğru olacaktır.
Benim beklentim kış ve sonbahar kampları olduğu için soğutmadan ziyade, ısıtma ana kriterimdir.
Isıtma çözümü kolay, belki biraz maliyetli ama kolay. 3400 TL fiyat aldım webasto için. Montaj dahil.

-----------------------------------------------------
Hiç bir karavanda 40 ..50 mm izolasyon yok..
Önce de açıkladım.
Güney in mısır patlağı berbat yerleştirilmiş izolasyonlu karavanı ile
ben 0 - -1 C Beyşehir gölü kenarında kaldım.
Ebespacher dayanıp götürüyor işi..

Benim çekici olarak kullanacağım aracımda zaten şu aşamada Çin malı, uzaktan kumandalı bir ısıtıcı var. Aracım alüminyum gövde, İzolasyon olarak Dynamate Dynaliner 0.5 inch kalınlık kullanılmış durumda. Aracın hacmi küçükte olsa, ısıtıcı 5kw gücünde bir ısıtıcı çok soğuk ve rüzgarlı havalarda yeterli olamıyor.
O yüzden bana göre izolasyon ve sızdırmazlık son derece önemli.

Benim çekici olarak kullanacağım aracımda zaten şu aşamada Çin malı, uzaktan kumandalı bir ısıtıcı var. Aracım alüminyum gövde, İzolasyon olarak Dynamate Dynaliner 0.5 inch kalınlık kullanılmış durumda. Aracın hacmi küçükte olsa, ısıtıcı 5kw gücünde bir ısıtıcı çok soğuk ve rüzgarlı havalarda yeterli olamıyor.
O yüzden bana göre izolasyon ve sızdırmazlık son derece önemli.
---------------------------------------------------

Sizin izolasyon ve ısı köprüsü vaziyetleri, Güneyden berbat demek ki..
Güney karavanlarda D2 Eberspacher yeterli, denendi..

Karavan almayı düşünenlere, emeksani da incelemelerini öneririm. Kalitesini test etmedim ana donanım olarak güzel gözüküyor, sitesinden inceledim. Fiyatlarını araştırmak lazım tabi.

Ender Bey uğraşıp da şunu yaparsa ,
ısı köprüsü olayı kısmen çözülür, ama azıcık zahmet edip uğraşmak lazım..!

Karkasın iç ve dışına 5mm ahşap esaslı çitalar tutturulsun.
Uygun metodu araştırsınlar, deneme yanılma ile çözüm bulunur.
Böylece strophor kalınlığı 5+20+5 30 mm yani, 3 cm e çıkar, az da olsa bir + getirir.

Esas kazanç.
özellikle dışta, profil karkasa yaslanan dış kaplamanın direkt teması,
ısı köprüsü kısmen de olsa kesilmiş olur.
İçte ne kaplama kullanıyor bilmiyorum, ona da faydası olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

SON KONULAR

Geri