Zeki bey şöyle bir soru sorayım o halde. Diyelim ki ben herhangi bir firmadan yeni bir şasiye geçmiş ancak kapsam genişletme başvurusu yapılmamış bir karavan aldım ve tip onayı olarak eski şasi ile alınmış tip onay belgesi ile teslim edildi karavan. Ancak bu yeni şasi kapsam genişletme başvurusu sonrasında tip onay kriterlerini yapılan testlerde karşılamadı diyelim. Bu durumda izlenmesi gereken yol nedir müşteri olarak?
SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba kusura bakmayın işlerden ve çocuklardN vakit bulamıyorum, geç dönüş yaptım kusura bakmayın.
Size verilen belge üzerinde şasi ile ilgili teknik bir çizim bulunmuyor, aslında diğer üreticilerinde aceba ilk onayda aldıkları şasiler kullanılıyor mu bilmeden kullanıyoruz.
Yani bşr son kullanıcı aslında bu durumu hiç bilmiyor, muayene ve trafik kısmıda aynı şekilde.
Aslında şasi olayını bir kalıba oturtması bir yandan iyi olmuş, kutu profille yapılan karavanların hem malzeme kalitesi hemde kaynak kalitesi yapan ustaya göre çok değişiklik gösteriyor (yani sıkıntılı bir durum).şu anki durumu alko şasi gibi tüm bağlantılar vidalı ve malzemeler lazer kesim. Yani montajı yapana hata payı bırakmıyor(somun sıkması hariç).
Ben diğer forum konusunda gerçekte olması gerekeni belirtmiştim, ki kendileri bunun için başvuru yapmışlar basit bir kapsam genişletme ile işi çözerler. Bu arada testten geçme konusunda; yapılacak testte şasi ile ilgili konudan ziyade frenli ve frensiz dingillerin testleri önem arz etmekte, bu konuda da firma alko kullandığı için sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Onay için başvurduğu yerin bileceği bir iş tabiki.
Zaten firmanın teknik danışmanlığını yapan kişide otomotiv ve römorklarla ilgili sektörde çok deneyimli bir kişidir.
Şunu belirteyim firma ulusal olarak bizden belgeli değil, uluslararası tip onay belgesine sahip yani belgenin AB geçerliliği var. Biz AB üyesi değiliz malesef, AB den alınan belgeler ülke olarak kabul ediyoruz ama bizim verdiğimiz tip onaylar sadece ulusal olarak kullanılabiliyor.
Bunu belirtmemdeki sebep Orhan Beyi şahsi olarak tanımıyorum, danışmanını tanırım kendisi bilgilidir ve deneyimlidir, büyük ihtimalle yurt dışı satışları olduğu için bu tarz bir belge almıştır, yoksa ulusal belgeler bahsettğimiz uluslararası onay belgelerinden çok daha ucuz( hatta yarısından bile azdır)
Bende karavan alırken diğer konudan baya faydalanmıştım başlarda hatta kendimde may 3800 modelinden sipariş vermiştim geçen sene sonunda, kısmet olursa nisan sonu teslim alacağım, aldığımda detaylı bir paylaşımda bulunurum, belge konusunda da bilgi edindiğimde buradan paylaşırım.