Yerli Çekme Karavan Üreticilerine Eleştiriler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pasolvon Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,186
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 313,759
Bir süre karavanı kullanıp öyle karar vereceğim bende. Gerekirse alınacak yapacak bir şey yok.
 




Benim sipariş verdiğim gün Ender Beye stabilizatör konusunu soran birisi vardı sanırım o sizdiniz
Hangi gün? Ben Ender Bey'e bu konuda birşey sordugumu hatırlamıyorum. Yeni öğrendim böyle bir şeyin varlığını ve sonradan takıldığını. Siz de mi yeni modeli sipariş verdiniz?
 



Hangi gün? Ben Ender Bey'e bu konuda birşey sordugumu hatırlamıyorum. Yeni öğrendim böyle bir şeyin varlığını ve sonradan takıldığını. Siz de mi yeni modeli sipariş verdiniz?
Ben maksi verdim. Sipariş verdiğim gün yenisipariş vermişlerden birisi Ender Beye stabilizatörü sormuştu o yüzden siz olabilirsiniz diye düşündüm
 


. Karavana kavuştuktan sonra limitlerimi biraz daha düşüreceğim. Limit dışına çıkamadığınız sürece ve 750kg altında çok da gerekli olmadığını söylüyorlar.
------------------------------------------------
Toplamda 800 kg lik bir karavanda 80-90 km hızı hiçbir şartta gecmeyecegimj varsayarsak acaba ne kadar fayda sağlar?
3000 TL'lik bir parça. İnsan düşünüyor almalı mıyım diye.
------------------------------------------------
Belki bir sefer ihtiyacın olacak o anda varsa ne ala yoksa yandı mualla.
------------------------------------------------

Hepsi de doğru.
Konu tam bir kafa karışıklığı yaratıyor.
Ben binlerce km. Güney maxi kullandım.
Çok tedbirli karavan kullandığım için, pek ihtiyaç duymadım.
Ama siz akıllı uslu giderken,
yandan adeta sizi sıyırırcasına geçen TIR, kamyon ve yolcu otobüsleri,
karavanı epey silkeliyor..

Yeni karavanım boş 1.200Kg bandında,
ne olur ne olmaz diye ,paraya kıydım aldım.

Güneyde dediğim gibi, akıllı sürücüler için gerek yok.
Yalnız yükü dengeli dağıtmamışsanız,
yani sağ-sol dengesi iyi değilse ve hele de
ÇEKİ OKUNA 50 - 70 Kg. yük bindirmedi iseniz YANDINIZ ..

Gezgin 14 ün son sözü çok güzel ..
-------------------------------------------------------
Belki bir sefer ihtiyacın olacak o anda varsa ne ala yoksa yandı mualla.
-------------------------------------------------------
Para mı- can mı..
Tabi cananları da ilave etmek lazım..
 
Son düzenleme:

Akın Bey,
Çeki okuma binen yükü nasıl tartabiliriz, yada nasıl anlarız optimumda olduğunu?
 

Ben 100 Kg. tartan / gösteren yuvarlak kadranlı altı üstü kancalı,
yani üstten bir sopaya takılacak, alttan da yük ile irtibatlandıracak
çengeli olan bir seyyar kantar aldım.

Yalnız gençler için pratik bir yol da var.
Bel ağrısı çekmeyenler, bir torba çimento 50 Kg.
Hiçbir şey yoksa o baz alınabilir..
Gençlere orta zorlukta bir yük değeridir bu.
 




Ev baskülü de çeki okuna binen yükü görmek için işinizi görecektir. Karavan topuzun üstündeyken (kilitli değil, sadece dayansın ki baskülü jokey tekerinin altına koyabilin) jokeyin altına baskülü koyup sonra jokeyi basküle doğru indirirseniz göreceksiniz. 0-130kg'a kadar ölçer genelde ev baskülleri. Bu da burun yükü için yeterli bir aralık.
 

Teşekkürler. Daha kolayima geldi.
 

Merhaba, son zamanlarda karavanlara olan ilğinin artmasıyla daha önce adını sanını duymadığımız bir sürü marka çıktı ortaya, gerçekten karavan üreticileri bu yıl yok satıyor hepsi.İçinde bulunduğumuz durumdan hepimiz sıkıldık, bunaldık biran önce tatil başlasın istiyoruz fakat eski bir kamp-karavancı olarak naçizane tavsiyem aceleci davranmayın bence, özellikle rüştünü ispatlamamış markalara yönelmeyin, karavanı alırken 2. el pazarına dikkat edin bakın şuan sıfırı 49.500 lira olan 5.25 ERBA karavanlara maşallah arkadaşlar 55-70 bin arası fiyat istiyorlar, bu şu demek geçerli bir marka karavanınız varsa değer kaybetmiyor şuda bir gerçekki önümüzdeki yıl satılık 2.el karavan ilanları bu yıla göre ikiye katlayacak.
Karavancılıga yeni başlayacak olan arkadaşların bazıları vazgeçecek bu sevdadan, karavancılık çok zevkli bir tatil anlayışı fakat bir o kadarda zorlukları var, Türkiye'de halen kamping konusunu bir yere oturtamadılar geçen yıl Batum'dan dönüşte sinopta bir kampinge girdim günlük 125 lira istediler 100 lira teklif ettim kabul etmediler, sezonluk anlaşmıyorsanız şuan 70-120 lira arası kamping fiyatları, kamping alanı dışında konaklamalar son zamanlarda oldukça sıkıntılı.
Eğer 4 kişilik bir aileyseniz zaten 5 metre altı karavan kesinlikle yetersiz gelecektir, 5 metre üzeri üretim yapan karavanlardanda yine tecrübeme dayanarak söylüyorum erba 5,25 ten şaşmayın, firma olarakta karşınızda hep muhatap bulacağınız ve malının arkasında duruan bir firmadır.
Şayet karavanı yeni alacaksanız şimdi sıralayacağım konuları mutlaka isteyin sıfır alırken az bir farkla ve orjinal yerleşimle sahip olacağınız bu artılara sonradan sahip olmanız hem daha pahalı hemde karavanın orjinalliğine zarar verecektir
1-Buzdolabını büyük isteyin
2-Elektrikli termosifon(20 Litre yeterli olacaktır) koydurun.
3-Klima mutlaka taktırın(Klimayı kendinizde alıp firmaya verebilirsiniz, onlarda takabilir karar sizin)
4-Kapı altına kayar basamak mutlaka koydurum yoksa gittiğiniz her yerde tuğla ararsınız.
5-Ben hep gezecem diyorsanız 2x185 güneş paneli ve 100-150 amper akü koydurun.
İşte bu özellikler olduğunda 1-0 önde başlarsınız karavancılığa, güneş paneli dışındakiler için ödiyeceğiniz para 5000 tl. civarında olacaktır zaten bu saydığım özellikleri olan karavana 70.000 lira istiyorlar 2. eline, size sıfırı 55.000 tl.oluyor.
Ben bu sene hemen tatile başlıyayım diyorsanız şuan satılık 2.el 7-8 tane alınabilir durumda erba karavan var sahibindende, hatta yine ben bulamadım diyen varsa benim bir arkadaşımda var 2015 model klimalı, ruhsatlı temiz bir karavan Antalyada, onun numarasınıda verebilirim ilanı yok çünkü.
Erba karavan 2015 yılına kadar olan modellerini 215X525 cm. üretti 2015 ten sonra sanırım maliyeti düşürebilmek için olsa gerek 200X525 cm. üretmeye başladı yani 2. el alacaksanız 2015 öncesi modeller 15 cm.daha geniş aklınızda olsun.
Karavanla yolculuk yaparken her zaman sakin ve dikkatli olunmalı, elektrik tesisatınızın düzgün çalışması sizin can simidiniz sakın uygun sinyalizasyon sisteminiz olmadan yolculuk yapmayınız, aracınız ne kadar güçlü olursa olsun asla 80 km. üzerine çıkmayınız, karavanın içini mutlaka emniyete alınız, fazla eşyadan kaçınınız, mutfaktaki ocakta mümkün olduğunca küçük tüp kullanınız, büyük tüp hem ağır hemde tehlikeli hiç gerek yok.Yolculuk esnasında karavanın içine asla yolcu bindirmeyiniz unutmayın arkanızda süspansiyon sistemi olmayan düz bir römork çekiyorsunuz ve olumsuz bir durumda yapabileceğiniz hiç birşey yok karavanla sizi bağlayan o küçücük bir topuz kafası.Burun yüküne dikkat edin 60 kg. aşağı 100 kg.dan yukarı olmadığına bakınız, burun yükünün hafif olması agır olmasından daha tehlikelidir.

Su deponuza kuyu suyu koymamaya özen gösteriniz zira zamanla deponuzun dibi çamurlaşmaya başlar temizlemeniz çok zor olur, kışa girerken deponuzu dolu bırakmayınız mümkünse akülerinizi sökünüz yada ara sıra şarz ediniz.
Karavan tentesi için tüm karavanlarda olan tente kanalını kullanmanız yeterli olacaktır, brandacıya güneşliği yaptırıp kanala görede ip diktiriyorsunuz o ipli kısmı kanala geçirip gerdiriyorsunuz alın size şahane bir gölgelik.
stablizatör olmazsa olmaz değil olsada hız limitinize dikkat etmek zorundasınız, ani manevralardan kaçınmalısınız.
Vaktim varken naçizane tecrübelerimi sizlerle paylaşayım dedim daha tecrübeli birçok arkadaşımız gibi, umarım faydalı olan birkaç bilgi bulursunuz, hepinize selamlar.
 
Son düzenleme:

Vural Bey ,
Benim gibi yeniler için çok faydalı bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler.
 



Rabbim kazasız belasız güzel günlerde kullanmayı nasip etsin inşeALLAH. Sizden ricam karavanınız hakkında bilgi verirmisiniz mesela ısıtma güneş paneli gibi ilave ekipmanları taktırdınızmı fiyatı kaça geldi gibi teşekkür ederim. Selamlar.