Yeni Başlayana Makina Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan taiga Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,250

taiga

Arkadaşlar,

Öncelikle sizin fotoğraf bilginiz ve ilginiz yanında sorum basit kaçabilir ancak offroada vb aktivitelere katılan fotoğraf meraklılarına fazla denk gelmediğim için bu bölümde sorularımı sormak zorunda kalıyorum.

Offroad gezilerinde kullanmak üzere bir f.makinası almayı düşünüyorum. Kompakt denilen tarzdan panasonic fx01 ile (geniş açı ile daha kolay manzara resmi çekebilirmişim) bu suya dayanıklı pentax modellerini tercih listeme almıştım. Ancak daha öncesinde küçük tarz mı yoksa slr-like veya dslr tarz mı makina alacağıma bir türlü karar veremedim. Netfotoğraf sitesinde (forumda) yazılanları okumuştum 2 ay kadar önce. Bu konuda netleşeceğime aklım daha da karışmıştı ve bende konuyu rafa kaldırmıştım.

Forumun(m)uzda hem doğa hem offroad hem kampçılık ve dahi fotoğraf tutkunu insanları görünce sizlerin bu konuda yardımını istemek aklıma geldi.

Tahmin ettiğiniz gibi konu hakkında bilgisizim.
Sadece pratiklik açısından küçük cebe sığan bir makinanın gerek gezi ve gerekse normal turlarımda kolaylık sağlayacağını, ama daha hızlı ve detaylı bir makinayla da çok daha keyifli bir hobiye dönüşecek fotoğraf dünyasına adım atacağımı düşünüyorum. Lakin slr-like yada dslr makina da ise her zaman yanımda taşıma olanağı, boyut vb. olmayacağından kararsız bir durumda bu makina edinme ve fotoğrafa başlama işini sürekli öteliyorum.

Bu noktada deneyimli arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Keyifli geziler...

Ynt: Yeni Başlayana Makina Seçimi

Eğer profesyonel düşünmüyorsanız ama iyi çekim yapmayı düşünüyorsanız ve olumsuz şartlara karşı dayanıklı olmasını istiyorsunuz ki öyle görünüyor, D-SLR ya da SLR tipli olmayan makineler arasında su altı kılıfı takılabilen makineleri tercih etmeye gayret edin. Çünkü suya dayanlıklı olduğu belirtilen makineler bir ölçüye kadar suya dayanıklılık gösterir. Öyle bir makineyi bile suya düşürdüğünüzde makinenin canı büyük olasılıkla okunmuş olacaktır.

eğer çok fazla ekipman taşımak ve sürekli lens takıp çıkarmakla uğraşmak istemem diyorsan tavsiyelerim şunlar olacak;

panasonic fz50 (420mm ye kadar zoom çok iyi, TR'ye gelmemiş olabilir)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Panasonic/panasonic_dmcfz50.asp
panasonic fz30 (420mm ye kadar zoom çok iyi)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Panasonic/panasonic_dmcfz30.asp
sony r1 (24mm den başlaması çok iyi)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dscr1.asp
sony f828 (28mm den başlaması çok iyi)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dscf828.asp
fuji 9100 (28-300 gayet iyi)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Fujifilm/fuji_finepixs9100.asp

yukarıdaki kameraların özelliklerini karşılaştırmak için
<a href="http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=panasonic_dmcfz50,panasonic_dmcfz30,sony_dscr1,sony_dscf828,fuji_finepixs9100&show=all">
LİNK</a>

Bu makinelerin hepsi slr-like'dir. fotoğraçılığı öğrenene kadar dslr yerine bunları kullanmak daha pratik olacaktır. biz gezilere giderken her birimiz sadece fotoğraf ekipmanları için koca birer sırt çantası taşıyoruz. eziyet olmuyor dersem yalan olur :smiley: ama başka çaremiz de yok. keşke ben de böyle küçük bir slr-like ile idare edebilsem ama ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılamıyor. bunların dışında kafana takılan en ufak bir sorun olursa seve seve cevaplarım.
ayrıca 'forumumuz' çok daha doğru olacaktır ;)

Linkler için teşekkürler.
Belirttiğim forumu izlerken R1, Fuji9500, D50 gibi makinaların yorumlarını okumaya çalışmış ve SLR like ile Dslr seçimi arasında kararsız kalmıştım. Yani R1 alınacağına direk dslr almak daha makul vb gibi.
Öncelikle karar vermem gereken pratiklik açısından kompakt denilen şu fx01 gibi cebe sığan makinalar mı yoksa daha büyüğünü mü seçmem gerektiği.
Daha detaylısına karar verirsem bu seferde slr-like dslr ayrımı ortaya çıkıyor.
Bu nedenle özellikle offroad gezilerinizde, turlarınızda kamplarınızda fotoğraftan aldığınız keyfi merağınızı neleri yakalamaya çalıştığınızı ve bunları yaparken pratikte yaşadığınız zorlukları (özellikle makinanın özellikleri-boyutlarından dolayı) sorarsam umarım çok fazla şey istemiş olmam.
Şu ana kadar okuduklarımdan çıkardığım eğer sadece anı hatırlatma amaçlı gideceksem kompakt bir su geçirmez makina ile, daha detaylı gezdiğim yerleri görüntüleyeceksem slr-like bir makina ile başlamamı, bende uyandıracağı heyecan ve dürtüye göre de gerekirse süreçte dslr ye geçmemin daha doğru olacağı...

Fuji 9500 kullanıyorum. Makineyi aldığım kasım ayından beri hemen her ortama soktum. Üzerinden tren geçti, kara düştü bembeyaz çıktı v.s.. Bu makine hakkında her türlü sorunuzu cevaplayabilirim.

Henüz 20 yaşında bir öğrenci olduğum için yeterli olanaklar olmadığından D-SLR' ye geçemedim. Bununla birlikte doğada makinemin zaman zaman yetmediğini fark ediyorum. İyi bir param olursa hemen Nikon marka D-SLRlerden birini edineceğim.

Makineyi koruyabileceğinize inanıyorsanız D-SLR olayına girin bence. Yağıştan korumak için özel makine yağmurlukları satılıyor. Bu yağmurlukları her yerde bulamazsınız ama İstanbul-Sirkeci' de mutlaka bulursunuz.

Ben bir doğa etkinliğinde anı fotoğrafından çok kompozisyon fotoğraflarına ağırlık vermeye özen gösteririm. Çok fazla çekim yaptığım için makinemin canı çıkar. Her ilginç şeyi çekmek isterim. Bu yüzden makine benzerlerinden daha dayanıklı olmalı.

Makineyi alırken gövde malzemesine dikkat edin. Bildiğim kadarıyla Canonların dış kaplama malzemesi çok kaliteli değilmiş. Titanyum alaşımlı çelik gövdeli makineler bulursanız çok yararlı olacaktır.

taiga' Alıntı:
Şu ana kadar okuduklarımdan çıkardığım eğer sadece anı hatırlatma amaçlı gideceksem kompakt bir su geçirmez makina ile, daha detaylı gezdiğim yerleri görüntüleyeceksem slr-like bir makina ile başlamamı, bende uyandıracağı heyecan ve dürtüye göre de gerekirse süreçte dslr ye geçmemin daha doğru olacağı...

aynen ben de bunu tavsiye ediyorum zaten. ayrıca slr-like ile d-slr arasında sana engel olacak hiçbir fark yok...

Her iki mesaja da çok teşekkür ederim.

Slr-like ve dslr nin offroad da pratik kullanımında sorun çıkarma açısından fark olmadığını söylemişsiniz. O zaman direk slr-like olayını eleyip dslr tercihi yapmak sanırım daha akılcı. Ancak lens çıkarıp değiştirme olayını doğada nasıl halletiğinizi öğrenmek isterdim.

Slr like da r1 fuji9500 yada daha alt canons3 sonyh5 gibi seçenekleri direk elemeli mi?

Dslr de ise fiyat cazibesi açısından (tr rakamları abd den getirtme şansım ne yazık ki yok) Sony A100 görünüyor. Ancak makineye verilen fiyat kadar hatta 2 katı civarında bir bütçeninde lenslere ayırmak gerektiği söyleniyor. Buna değecek bir çalışmam olup olmayacağından emin değilim. Forumun birinde de zaten dslr alacak kişi sormaz, ne alacağını bilir gider alır diye bir mesaj okumuştum. Dolayıyla dslr almamın yumurtayı balyozla kırmak gibi bir abartı olup olmayacağını da düşünmüyor değilim. Lakin her r1 yada 9500 yada fz30 kullanıcısının bir süre sonra ne yapıp edip dslr ye geçmeye çalıştığını forumlarda okuyorum. İnsan cidden çok kararsız kalıyor... ;D

Gerek makinenin sağlamlığı ve gerekse kullanım kolaylığı açısından doğada offroadda kampta vb koşullarda önerebileceğiniz compact, slr-like ve dslr modelleri hangileri olurdu?

Elimde asgari bir tercih listesi olursa bende ona göre makinaları ve özelliklerini inceler, bir satıcıda elime alır bakar bütçe-kullanım koşullarıma göre satın alırım.

Not: Bu konu benim açımdan yeniden gündeme bugün geldi ve fotoğraf forumlarına bakmaya başladım tekrardan ve aklım her zamanki gibi iyice karıştı gene... :smiley:

benim 9500 ile yaşadığım tek sorun, pili hortumla çekiyor gibi bitirmesi. (onun da kolayı, pilleri arabada şarj edebilmek için bir adaptör. ) ;D

ona rağmen, slr makinamı rafa kaldırttı bana.

9500 kullanıcıları memnun görünüyor. :D
Forumlarda da durum öyle.
R1 in lensini sürekli övüyorlar ancak o rakama dslr alınıyor.
Sevgili Phobios,
Neden slr yerine fuji yi kullandığınızı sorabilir miyim?
Yani gezilerinizde pratiklik, kolayca hazırlama vb gibi konuları merak ediyorum.
Anladığım kadarıyla forumun büyük bir yüzdesi fotoğraf ile en azından hobi düzeyinde ilgileniyor. Marka model vb sorunca neden bu sessizlik oldu çözemedim. ???

Slr-like ve dslr nin offroad da pratik kullanımında sorun çıkarma açısından fark olmadığını söylemişsiniz.
hayır kastettiğim bu değildi :smiley: yani sen fotoğraf çekmek istedikten sonra slr, dslr yada slr-like makinelerin pek farkı yok. ama arazide kullanacaksan slr-like'lar daha avantajlı. lens değiştirme derdin yok, çantanın içinde küçük bir makineden başka hiçbirşey yok vs vs... ama dslr'de durum öyle değil, çekeceğin konuya göre lens değiştirmen gerek. lensi değiştirmek zaten o tozlu ortamda hep sorun... ayrıca taşıyacağın lensler ve diğer ekipmanlar apayrı bir dert :smiley:

lens çıkarıp takma sorunu için çok fazla seçenek yok. ben lensi çıkardığımda makinenin açık olan içi kısmını kapatacak şekilde göbeğime :smiley: yada dizime vs kapatıyorum. ama yine de tozun önüne geçilemiyor elbette, o zaman da tozları ps ile hallediyorum.

diğer modelleri ele demiyorum, sonuçta işini görecek en uygun makineyi almanı tavsiy ederim. ama almışken de iyi bir şey alabiliyorsan onu al derim.

dslr'leri USAdan değil TRden almanı öneririm. özellikle canon ise... nikon fiyat farkı çok fazla değil. zaten o fark 2 yıllık garantiye kesinlikle değecek kadar değil. sony dslr iyi bir tercih ama güzel bir konuya değinmişsin zaten. dslr aldıktan sonra çok daha fazla parayı lenslere vereceksin. bence sen en iyisi çok pahalı olmayan slr-like bir makine al, daha sonra fotoğrafçılık hoşuna giderse, ileride dslr makine alırsın. işte o zamana kadarda ne alacağını (dslr mi, slr-like mı yada hangi marka hangi model vs) sen çok daha iyi biliyor olacaksın zaten ;)

R1 'in ve panasonic'in lensleri çok kalitelidir, bu doğru. dslr yada bunları almak ise sana kalmış, tercih meselesi ;) fuji 9500 de çok iyi bir makinedir, onu da tavsiye edebilirim.

Taiga,

Herşeyden önce pratik olması etkiliyor tercihimi. objektif değiştir, film bitti değiştir derdi yok. ayrıca takıyorsun 1 gb memory kartı, dünyayı dolduruyorsun içine. hem tabi anında görüntü. çözünürlük dersen zaten 9 mp, daha ne olsun. ;D

gerçi film banyo edip, sonuçları heyecanla beklemek de ayrı bir zevk, o yüzden üç makina ile yaşıyorum ben. bir 9500, bir minolta slr (510 s miydi neydi eski bir model), bir de cep boyu acil durum makinası ;D ;D ;D

Mesajlara ve ilgi gösteren arkadaşlara öncelikle teşekkürler...

350D,A100,D50 ile SLR-like ları benim kullanacağım koşullar açısından kıyasladığımızda hangi tarzın öne çıkacağını bulmaya çalışıyorum. Tahmin ettiğim üzere Slr-like fazlasıyla beklentimi karşılayacak gibi görünüyor İLK BAŞLARDA... ???

O yüzden deneyimlerinize başvurarak 2 soru sormak istiyorum izninizle...

Birincisi SLR-like makinelerden tavsiyeleriniz (ağırlıklı olarak doğada çekilecek resimler açısından) hangisi/leri olurdu?

FZ30, FZ50, R1, Fuji9500 veya diğerleri...

İkincisi DSLR body ye TEK lens takarak doğada işi kotarma şansımız yok mu (ki vardır herhalde) bu işin olurluğu ve nasıl bir lens çözümüyle sonuca gidilebileceğini açıklarsanız memnun olurum.

Not: Bu arada D70s, D50, 350, A100 gibi modellerinde aslında dslr değil, DSLR-Like diye adlandırılarak giriş seviyesi makinalar olarak kabul edildiğininde farkındayım.
:'(

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,903
Kayıtlı Üye Sayımız
166,705
Kaydolan Son Üyemiz
cekmeceli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR