YDS Kışlık Bot
İlk defa buradaki yazılar sayesinde bu markayı öğrendim.Denemek için İstanbul'a gittim.
Fotoğrafta gördüğünüz botlar soldan sağa 1.Moraine gtx, 2.Thor, 3. 30-310D(bunda emin değilim).
Moraine YDS markasının outdoor adı altında satışa sunduğu iki ayakkabıdan biri.Vibram taban, goretex kaplama özelliklerine sahip.
Thor kışlık asker botu goretex astarı yok.
30-310d ise diğer bir kışlık asker botu.
Ben bunlarda ortadaki Thor modelini aldım.Dikkat etmeniz gereken en önemli durum forumda dağ botu tavsiyesinde ayakkabı numaranızın 1 numara büyüğünü alın önermesi bu bot için yanlış.Spor ayakkabı numaram ne ise aynı numara Thor bana uygun geldi.Bir numara büyüğü biraz laplup yani büyük oldu.Botun burun kısmı parmakları sıkmayacak yapıda yani rahat.Burun kısmında termoplastik bombe denilen bir özellik var yani botun burnu sert, ayağına birisi basarsa yada dağda ayağınızı taşa çarparsanız parmaklarınızı yaralanmaktan koruyacaktır.Bağcıklar bileğin başladığı bölgede kilit sistemi var ayakkabıyı bağlarken önce bağcıkları bu bölgeden boşluğunu almanız gerekiyor.Daha sonra aşağıdan yukarı(halkaları) doğru tek tek sıktığınızda ayakkabı ayağınızla beraber bileğinizi de kavrıyor adeta tek parça oluyor.Bilekteki bağcık kilidi sayesinde(doğru ve sağlam bağladıysanız) bayır aşağı yürürken ayağınız bot içinde aşağıya kayıp parmaklarınız botun burnunda sıkışmıyor.Daha önce giydiğim standart asker postalı gibi(8 saat çıkarmadan bir kere giydim) ayağımı ince çorap giymeme rağmen vurmadı.Satıcı arkadaş ilgili ve yardımcı idi.
Taban sertliği konusunda Moraine ile thor 4/4 olmasa da 3/4 sertliğinde dir. Yani çok sert fakat tamamen rijit değil . Boynunun da yüksek olması nedeniyle yürürken ilk birkaç saat bana değişik geldi.Çünkü bileğimi kıramadığım ve parmak uçlarıma basamadığım (esnemediği için) için dizden yürümek zorunda kaldım.Fakat giymeye başladığım aynı gün buna alıştım.30-310d modelinin tabanı ise adeta lastik ayakkabı gibi olduğunda dikkate alıp incelemedim bile.
Sağlamlık ve tavsiye konusunu ise en az 1 yıl kullandıktan sonra söyleyebilirim.