Ynt: Xj Kare Kasa Cherokee Almalımıyım ?
Şimdi madem hevesiniz ciddiye dönüştü bazı önerileri ve uyarıları yapmak gerektiğini düşünüyorum. Bu konudaki önceki tecrübelerinizi ve düşüncelerinizi bilmediğimden genel konuşacağım. Bir arazi aracı almanın hiçbir ekonomik yanı yoktur. Eğer yakıtına, vergisine veya bakımına kafanızı çok yorarsanız tat alamazsınız. Bu yüzden almadan önce iyi düşünmek lazım. Bir arazi aracı almak bir taşıt almaktan farklı olarak yanında hobi almaktır. Eğer binek araç yerine neden bir Jeep'e iki katı para harcadığınızı düşünürseniz, bunu hobilerinize ayırdığınız bütçedenmiş gibi düşünmeniz gerekir. Yani burada ne kadar yakıt, parça fiyatları da saysak, eğer binek araç gibi gideri olmasını beklerseniz üzülürsünüz.
Bunlara ben daha az takılabilmek için ben XJ'nin yol bilgisayarı, elektrikliği koltuğu vs olmayan 97 öncesi sürümünü seçtim. Teferruatı az olan bu XJ'ler bakması ve sürmesi diğer Jeep'lere göre elbette daha hesaplıdır, ancak yine de bir binekten pahalıya gelecektir.
Bunu hallettiyseniz, XJ satın almaya gittiğinizde şunlara dikkat etmenizi öneririm:
-Rutin kontrollerden farklı olarak aracın altına yatıp sürücü ve yolcu koltuk altı sacına bakın. Paslanma, çürüme hatta çürük delikleri görebilirsiniz.
-91 sonrasında 4.0 motorun HO versiyonu vardır. 91 öncesininki 177 beygir iken, 91 sonrasının 192 beygirdir. Yakıtta da bir fark yoktur. 91 öncesi gitmez demiyorum elbette, hala performanslı araçlar.
-10-15.000 liraya hiç masraf çıkartmayacak XJ zor. 15le piyasası başlıyor bu aracın. 11.000'e alıp sonra üzülmeyin. 15.000'den aşağı düşmeyin derim.
-Otomatik olanları 100km'de 11-19 litre arası, düz vites 9-17 litre arası yakıyor. Bunlar şehiriçi-şehirdışı rakam diyelim, yine de az değiller.
-Kilometre olayına çok takılmayın, benimki 320.000km'de, hala gram yağ eksiltmiyor ve taş gibi gidiyor.
Umarım size uygun temiz bir XJ bulursunuz.