Üstat ben büro tipi bir buzdolabı 12v tv teyp led lambalar iki 12v fan bu sisteme ve ileride bir bukadar daha enerji ihtiyacı olacak şekilde bir solar sistem ve akü takımı toplamak istiyorum aklımda 200amper 12v jel akü 165watt 2 panel tommatech tam sinüs 3000w inverter var sizin tavsiyeniz nedir akü markası özellikle de
.
@geomatrici ,
Sanırım kabul edersiniz ki aletlerin adları bir kenara, kullanım zamanı içindeki tam tüketim değerleri bilinmeden verilen cevap bile eksik kabul edilmeli. Üstelik solar için kullanım mevsim ve konum faktörü de hesaba katılmalı...
Matematikçiler umarım yaklaşımımı abartı saymazlar ?
Bunlar için altta imzamdaki “Solar hesabı” yardımcı olabilir.
Sahadan gerçekci bir cevap olarak ise, yukarıda yazdığım donanımımı okudunuz sanırım..
Fakat, aracınızı yaza yetiştirme isteği ve gençliğiniz, matematikçiliğinizin önüne geçip acele cevap beklerseniz; az tüketimli 12V fan, LED ışıklandırma, dalgıç pompayı bir kenara bıraksak da, tv, büro tipi buzdolabı ve inverterin karavan yaklaşımımda olmayan yeri yüzünden ortalama bir cevap vermem bile oldukça zor.
Bu açıdan, bahsettiğim hesap dosyasının ilk sayfasını isabetli verilerle dolu olarak buraya yüklerseniz, üzerinde konuşmak daha gerçekci olabilir. Tabi bunun için kesin olarak hangi tüketicilerin ne kadar kullanılabileceği bilgi veya tahminlerine ihtiyacınız olacak.
Yine de;
* 200A/h jel ya da AGM aküyü ağırlığı açısından da karavanda baştan üst sınır olarak almanın, enerji hesaplanma sırasında istisna oluştursa da yerinde bir karar olduğunu söylemeliyim.
* 12V karavan buzdolaplarının ama özellikle 3 sistem olanlarının bütün elektrik enerji tablonuzu pozitif yönde değiştireceğini unutmayın. Pahalılık argümanı doğru olsa da büro tipinin de akü ve panel olarak ekstra donanımlara gereksinimi ve inverter uyum riski var. Yani ücret farkı bu buzdolaplarında zaman içinde görecelik kazanmakta. Üstelik, akü bir tüketim metası..
Fakat, bütçe açısından ısıtıcı için ilk sene ne düşündüğünüzü bilmesem de, yine dolan kredi kartınız açısından bu yaz için yerleşim yerlerine uzak olmayan kamp konumlarında buzdolabı ihtiyacınız için, marketlerden alacağınız buzla kullanacağınız steropor kutu (buzluk), çözüm sunamaz mıydı ?
Pahalı yatırım gerektirmediğinden belki sizce olurluğunu şimdiden deneyebilirsiniz ?
* Tv+reciver tüketimi enerji bütçesinde orantısız gedik açmakta. Çocukların eğlencesi ve kısmi tv ihtiyacını tüketim dostu tabletlerle karşılamak bence yeterli olabilir ?.. Evinizi karavanınıza sığdıramayacağınızı bir geometriciye anlatmaya çalışmam zaten anlamsız.
Bunu “hacım” yerine “anlayış” olarak düşünsek de ayni noktaya varılıyor.
Karavan uzlaşı demek. Hem de evi bırakmak üzere yaptığımız bir uzlaşı.
.