Arkadaşlar merhaba
Sportif dalış yapmaya karar vermeden önce Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan (TSSF) yetki belgesi olan bir dalış kulübüne baş vurun. Dalış sadece doğru yapıldığında güvenli bir spordur. Türkiyede eğitim veren çeşitli disiplinler vardır. Bunlardan CMAS, PADI, SSI ülkemizde en yaygın eğitim veren sportif dalış disiplinleridir. Sertifikalarına bröve denir. Farklı eğitim sistemlerinin bröve seviyeleri arasında denklik vardır.
Türkiyede dalabilmeniz için TSSF-CMAS sertifikası almalı yada daha önce hiç sertifika almadıysanız PADI SSI sertifikanız yanında TSSF'den ayrıca dalıcı kimliği almanız gerekiyor. Bu çok sevilmeyen fakat Federasyonumuz tarafından koyuna bir kuraldır malesef.
"Bulunduğunuz derinliği 2 ile çarpıyorsunuz ve sabit sayı olan 90 dan çıkarıyorsunuz bu sayı size dipte geçirebileceğiniz zamanı veriyor."
Hemen DEC02000 tablosuna göre hesaplayalım ve karşılaştıralım.
12m dalışı(tablo limiti 140dakika) 90-(12x2)=66dakika sizin hesaplamanıza göre. Tablo hesabına göre 74 dakika az.Güzelim gün dalış yapamadan erkenden bitti.
30m dalışı(tablo limiti 15dakika) 90-(30x2)=30dakika tablo limitinin iki katı vurgun yediniz hayırlı olsun.
Böyle bir hesaplama yok sakın ha bu hataya düşmeyin.Günün ikinci üçüncü dalışında ne yapacaksınız yüzey beklemesinin"fasılası" etkisi ne olacak.TSSF CMAS eğitim dizgeleri şu şekildedir.
1 Yıldız Dalıcı: Kitapçıkta yer alan 12 teorik dersi ve 5 sualtı eğitimini tamamlamış kişi.
Gece dalışı yapamaz.Maksimum dalış derinliği 18m'dir
Sportif dalışta tek başına asla (eğitmen bile) dalış yapılmaz.
Sportif dalışta asla dekompresyonlu(tabloda bekleme limitleri üzerinde)Dalmadan önce dalış lideri(3yıldız dalıcı yada eğitmen) dalış planını yapmalı, dalışın maksimum derinliği, maksimum süre guruba söylenmeli ve dalış planı sualtında asla değiştirilmemelidir.
2 Yıldız Dalıcı
alış kayıt defterinde 20 kayıtlı dalışı olan kişi bröve seviyesini yükseltmek isterse 2 yıldız eğitimine katılması eğitmen tarafından uygun görülürse eğitime başlar.2 yıldız eğitimi teorik ve sualtı programı uygulanır.
2 yıldız dalıcı (hiçbir sportif dalış tek başına yapılamaz) tek başına asla dalış yapamaz.Asla dekolu dalış yapamaz (sportif dalışta dekolu dalış planlanamaz)Maksimum dalış derinliği 30m dir. Buhlman tablosuna göre 30m de dekompresyon limiti 15dk olduğu için dikkatli olmalıdır.Dalmadan önce karada dalış planı yapmalıdır.Dalış planı derinlik ve dipte geçen süreyi kapsar. Dalış planı sualtında asla değiştirilemez.Dalış planını takip etmek kolunuza sualtında çalışabilecek saat takıp derinliğinizi de derinlik göstergenizden takip edebilirsiniz.Dalış bilgisayarı sualtında kalabileceğiniz süreyi hesaplayan elektronik cihazlardır.Fakat dalış yaparken asla sadece dalış bilgisayarına güvenilmemeli kesinlikle dalış planı yapılmalı bilgisayar ise dalış planına yardımcı cihaz olarak kullanılmalıdır.
Derinliği 5 le çarp 4 ekle, bilgisayarı tak koluna canını emanet et elektronik aletin kollarına falan fişman böyle bir yöntem yok.Uygulayıp bugüne kadar rahatsızlık yaşamamış olanlar olabilir.Fakat bu doğru olduğunu göstermez.
Sualtı ciddi spordur ömür boyu yapmak istiyorsanız ciddi eğitim merkezlerinden eğitim alın ve kurallara harfiyen uyun.