Vurgun Tartışması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Deep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,593
Ynt: Vurgun Tartışması

kılıç78' Alıntı:
Dekolu dalış yapmanın sınırı 10-15 m. lerdi galiba.Yani bu derinliğe kadar deko yapmadan yüzeye çıkabiliriz.Doğru mudur?? :-\

yanlıştır... derinlik, dip zamanı ve solunan hava miktarıyla ilgilidir konu. en güzeli hava entegreli bir dalış bilgisayarı edinmektir.

Etiketler

phobios' Alıntı:
yanlıştır... derinlik, dip zamanı ve solunan hava miktarıyla ilgilidir konu. en güzeli hava entegreli bir dalış bilgisayarı edinmektir.
Selamlar kesinlikle erhan bey doğru söylüyor,dalış bilgisayarı edinmek güvenilir dalışlar yapılmasına olanak sağlar..

phobios' Alıntı:

nargile ile dalınırsa 10m de vurgun yenecek kadar kalınabilir ama tüple dalınırsa 5-6 saat kalmak pek de mümkün değil :smiley:

Arkadaşlar yıllarca dalış programı yaparken tabloya bak maksimum derinliği ayarla dip zamanını ayarla bunlarla zaman kaybetmişiz.
Bir toplu dalışta bir teknede 6 kişiydik 2 kişi biz ve 4 kişi İncirlik üssünden Amerikalı askerler onlardan öğrendiğim çok pratik hatta su altında bile kafadan hesaplayıp dalabiliyorsunuz.Formül şu ; Bulunduğunuz derinliği 2 ile çarpıyorsunuz ve sabit sayı olan 90 dan çıkarıyorsunuz bu sayı size dipte geçirebileceğiniz zamanı veriyor.
Yıllardır uygularım hiç sorun çıkmadı tablolara baktığımız zamanda toleranslı dip zamanı diyebileceğimiz bir zamana tekamül ediyor.
Herkese sorunsuz dalışlar...

Ba$aR' Alıntı:
Arkadaşlar yıllarca dalış programı yaparken tabloya bak maksimum derinliği ayarla dip zamanını ayarla bunlarla zaman kaybetmişiz.
Bir toplu dalışta bir teknede 6 kişiydik 2 kişi biz ve 4 kişi İncirlik üssünden Amerikalı askerler onlardan öğrendiğim çok pratik hatta su altında bile kafadan hesaplayıp dalabiliyorsunuz.Formül şu ; Bulunduğunuz derinliği 2 ile çarpıyorsunuz ve sabit sayı olan 90 dan çıkarıyorsunuz bu sayı size dipte geçirebileceğiniz zamanı veriyor.
Yıllardır uygularım hiç sorun çıkmadı tablolara baktığımız zamanda toleranslı dip zamanı diyebileceğimiz bir zamana tekamül ediyor.
Slm bu yazdığınız bilgilerde gayet güzel fakat...dalış bilgisayarı bunun en güvenilir olanıdır...bide verilen formul bir dalış yapanlar için gecerli.. 3 gün üst üste dalış yapılınca deco süreleri kompe değişiyor...iyi dalışlar...

Ba$aR' Alıntı:

Güzel bir yöntem, bu yöntemle dalış tablosu ezberlemeye gerek kalmaz ama dalış bilgisayarı çok farklı çalışır. Tablolarda max. derinliğe göre hesap yapılır, bilgisayar ise bulunduğunuz derinliği ve süreyi sürekli kaydederek güncel sıfır limitinizi ekranda size gösterir. Bu tablolara göre siz 40 m ye bir inip çıksanız bile tüm dip zamanını o derinlikte geçirmiş gibi değerlendirilirsiniz, ortalama derinlik ve süre hesaplama gibi bir imkanınız da olamaz. Bilgisayar bunu yapar ve dalış sürenizi 2-3 kata kadar uzatabilir.

Arkadaşlar merhaba

Sportif dalış yapmaya karar vermeden önce Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan (TSSF) yetki belgesi olan bir dalış kulübüne baş vurun. Dalış sadece doğru yapıldığında güvenli bir spordur. Türkiyede eğitim veren çeşitli disiplinler vardır. Bunlardan CMAS, PADI, SSI ülkemizde en yaygın eğitim veren sportif dalış disiplinleridir. Sertifikalarına bröve denir. Farklı eğitim sistemlerinin bröve seviyeleri arasında denklik vardır.

Türkiyede dalabilmeniz için TSSF-CMAS sertifikası almalı yada daha önce hiç sertifika almadıysanız PADI SSI sertifikanız yanında TSSF'den ayrıca dalıcı kimliği almanız gerekiyor. Bu çok sevilmeyen fakat Federasyonumuz tarafından koyuna bir kuraldır malesef.

"Bulunduğunuz derinliği 2 ile çarpıyorsunuz ve sabit sayı olan 90 dan çıkarıyorsunuz bu sayı size dipte geçirebileceğiniz zamanı veriyor."
Hemen DEC02000 tablosuna göre hesaplayalım ve karşılaştıralım.
12m dalışı(tablo limiti 140dakika) 90-(12x2)=66dakika sizin hesaplamanıza göre. Tablo hesabına göre 74 dakika az.Güzelim gün dalış yapamadan erkenden bitti.
30m dalışı(tablo limiti 15dakika) 90-(30x2)=30dakika tablo limitinin iki katı vurgun yediniz hayırlı olsun.

Böyle bir hesaplama yok sakın ha bu hataya düşmeyin.Günün ikinci üçüncü dalışında ne yapacaksınız yüzey beklemesinin"fasılası" etkisi ne olacak.TSSF CMAS eğitim dizgeleri şu şekildedir.
1 Yıldız Dalıcı: Kitapçıkta yer alan 12 teorik dersi ve 5 sualtı eğitimini tamamlamış kişi.
Gece dalışı yapamaz.Maksimum dalış derinliği 18m'dir
Sportif dalışta tek başına asla (eğitmen bile) dalış yapılmaz.
Sportif dalışta asla dekompresyonlu(tabloda bekleme limitleri üzerinde)Dalmadan önce dalış lideri(3yıldız dalıcı yada eğitmen) dalış planını yapmalı, dalışın maksimum derinliği, maksimum süre guruba söylenmeli ve dalış planı sualtında asla değiştirilmemelidir.

2 Yıldız Dalıcı:Dalış kayıt defterinde 20 kayıtlı dalışı olan kişi bröve seviyesini yükseltmek isterse 2 yıldız eğitimine katılması eğitmen tarafından uygun görülürse eğitime başlar.2 yıldız eğitimi teorik ve sualtı programı uygulanır.

2 yıldız dalıcı (hiçbir sportif dalış tek başına yapılamaz) tek başına asla dalış yapamaz.Asla dekolu dalış yapamaz (sportif dalışta dekolu dalış planlanamaz)Maksimum dalış derinliği 30m dir. Buhlman tablosuna göre 30m de dekompresyon limiti 15dk olduğu için dikkatli olmalıdır.Dalmadan önce karada dalış planı yapmalıdır.Dalış planı derinlik ve dipte geçen süreyi kapsar. Dalış planı sualtında asla değiştirilemez.Dalış planını takip etmek kolunuza sualtında çalışabilecek saat takıp derinliğinizi de derinlik göstergenizden takip edebilirsiniz.Dalış bilgisayarı sualtında kalabileceğiniz süreyi hesaplayan elektronik cihazlardır.Fakat dalış yaparken asla sadece dalış bilgisayarına güvenilmemeli kesinlikle dalış planı yapılmalı bilgisayar ise dalış planına yardımcı cihaz olarak kullanılmalıdır.
Derinliği 5 le çarp 4 ekle, bilgisayarı tak koluna canını emanet et elektronik aletin kollarına falan fişman böyle bir yöntem yok.Uygulayıp bugüne kadar rahatsızlık yaşamamış olanlar olabilir.Fakat bu doğru olduğunu göstermez.

Sualtı ciddi spordur ömür boyu yapmak istiyorsanız ciddi eğitim merkezlerinden eğitim alın ve kurallara harfiyen uyun.

Sualtında dekopresyon(vurgun) tedavisine aksona denir.

Basınç odası tedavisi saatler(hatta günler) süren bir süreçtir.Dalıcıyı sualtında tedavi amaçlı saatlerce tutmak vücut sıcaklığı düşmesi, kişinin acıkması, dekompresyon belirtilerinin ağırlaşması durumunda boğulma ihtimali oluşması, hangi derinlikte tedavi amaçlı kaç dakika tutacağınızı bilmemeniz ve böyle bir eğitiminizin olmaması, o kadar süre yeterli hava bulmanızın zor olması nedeniyle mümkün değildir.Günümüzde sportif dalışta kullanılması yanlıştır. Dekompresyon hastalığı belirtileri görülen kişi o gün daldığı dalışların kayıtları veya yanında dalış bilgisayarı varsa bilgisayarı yanınıza getirmelisiniz ve şunlar yapılmalıdır.

Sportif dalışta dekolu dalış asla yapılmaz dekosuz planlanan dalışta dekompresyon hastalığı belirtileri kişini yaşlı, yorgun, şişman ve su kaybı yaşamış olması nedeniyle gerçekleşebilir.

Dalıştan önce acil durum planı olmalı ve teknede yada kıyıda planı bilen birisi bulunmalıdır.
Sahil güvenlik ve basınç odalarının telefonları görülebilir bir yerde ıslanmayacak şekilde kaplanmış olarak durmalıdır.
Size en yakın basınç odası daha önce aranarak çalışır durumda olduğu kontrol edilmelidir.
Dalışın yapılacağı yer dalış bilgilendirmesi ile yapılmalı böylece kaza durumunda kurtarma botlarının dalış bölgesini bulması daha hızlı sağlanacaktır.
Dalış bölgesinde en kayın basınç odasına gidene kadar dayanacak büyüklükte oksijen(%100) tüpü "hava değil" bulunmalı ve bunu kullanmayı bilen bir personel olmalıdır.
Dalış kazasına uğrayan kişiye hemen %100 oksijen uygulamasına başlanmalı ve uygun prosedür (oksijen -hava molası süreleri) izlenmelidir.

Güvenli dalışın sırrı ciddi bir eğitim almak, kuralları bilmek ve harfiyen uymak, güvenmediğiniz kişi ve dalış merkezleri ile dalmamaktır.

Bence "dalış bilgisayarına bile güvenmeyin" diyerek dalış sporunu 3 bilinmeyenli denkleme de dönüştürmemek gerek. Kesinlikle riskler içerir ama iyi marka dalış bilgisayarları zaten tüm riskleri bertaraf edecek şekilde verir sıfır limitlerinizi. Zaten 30m lik sportif dalış sınırını ihlal etmeyip deko sınırlarına da yaklaşmadığınız sürece problem yaşamazsınız. 30m de 30 dk. dan fazla geçirdiniz ve bilgisayar ekranında "10" görürseniz anlayın ki bir sıkıntı var olmaz ama olursa bunu da iyi bir dalgıç zaten sezmeli bence ;) Düşünecek olursanız günlük hayatımızı zaten elektronik cihazlara emanet etmiş durumdayız ;)

Mert bey TSSF/CMAS eğitim dizgesinde dalış bilgisayarı yardımcı ekipmandır, dalıştan önce karada dalış planı yapılmalıdır, plan bütün gruba açıklanmalıdır, dekolu dalış yapılmamalıdır. TSSF/CMAS Bir yıldız eğitim kitapçığında konu açıklanmıştır lütfen eğitim kitapçığına tekrar göz atınız.

Dalış planı yaparak dalmak dalışı 3 bilinmeyenli denkleme çevirmek değildir. Eğer eğitim sisteminde yer alan kurallar harici uygulamak istediğiniz bir kural varsa bunu yapmakta özgürsünüz fakat yanlışlarınızı burada yazarak diğer kullanıcı arkadaşlara kötü örnek olayın. Dalış planı yapılması eğitim sisteminin gereğidir ve kuralıdır buna uymak yada uymamak elinizde. Bence kırmızı ışıkta da geçilir bence emniyet kemeri takmak gereksizdir bence benim hız sınırım 160km/h tir demekle bence dalış bilgisayarına güvenmemek "plansız dalmayı teşvik" dalış üç bilinmeyenli denkleme çevirir demek benzerdir.PADI SSI ve diğer eğitim sistemlerinde de dalış bilgisayarı kullanılır ama dalış planı yapılmadan dalınmaz. Bu konuda ısrar etmeyin ve kişisel doğrularınızı forumda genel doğrular olarak paylaşmayın.Çünkü sualtı hayati bir konudur.

Ba$ar beyin vermiş olduğu formülün ne dalışla ne de dekompresyon hesabıyla uzaktan yakında alakası yoktur. Bilim adamları tarafından yıllarca yapılan araştırmalar sonucu farklı derinlik ve sürelere göre geliştirilen dekompresyon tabloları gereksiz bulunup sadece çarpma ve çıkarma işlemi yaparak hesaplanacağını anlatmış. Diğer arkadaşlar da formülü kolay ve faydalı bulmuş onu desteklemiş. Ba$ar beyin verdiği formülü ASLA KULLANMAYIN, formüle göre 30m derinlikte yapacağınız 30dk dalışta ÇOK YÜKSEK İHTİMALLE VURGUN İLE KARŞILAŞACAKSINIZ.

Bu konu kişisel görüşlere ve bu şekilde tartışmaya açık değildir.Lütfen ısrarla doğru olmayanı savunmayın.

Dikkat ettiyseniz ben "plansız programsız dalın" diye bir şey yazmadım ;) Benim asıl doğrum dalış tablosunda aklımda olan değerlerdir bunu da belirttim ancak bu değerlere çok aykırı bir şey görürsem ekranda bilgisayardan şüphelenirim dedim bunun dışında güvenmekte problem yoktur. Siz tamamen devre dışı bırakıp yardımcı olarak ta kullanmamaktan bahsediyorsunuz ben buna karşı çıkıyorum. Yoksa lütfen hakkımda "güvensiz dalgıç" imajı yaratmaya çalışmayınız. Ticari kaygım kalmasa da dalış eğitmeniyim ve 14 yıllık dalış hayatımda henüz deko görmedim :smiley: Her dalışımı akıntıya, sualtı yapısına, hava koşullarına göre planlarım, bilmediğim yerde yöreyi bilen bir lider dalgıç eşliğinde dalarım. Bu sayede en ufak bir problem yaşamışlığım yoktur.

Mesela kademeli bir dalış planlayalım, bir reef üzerindeyiz, reef çevresinde dönücez ve dipte 30m de yatan gemiye de bir göz atıcaz. 30m ye verilen sıfır limiti 14 dakika, bilgisayar olmazsa kitaba göre dalışın çoğunda 10-20m arası gezinsek bile çıkışa başlayana dek dipte geçireceğimiz net süre 14 dakika. Oysa bu süre dalış bilgisayarı sayesinde belki 30-35dk. olacak. Kademeli dalışları dalış planında öngörmemiz zordur. Bu nedenle önce bilgimiz sonra da dalış bilgisayarımıza güvenmek durumundayız, tüm tecrübeli dalgıçlar bunu böyle yapıyor. Biraz daha yazarsam dalış bilgisayarı satıcısı olduğum düşünülebilir ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.