VW TRASPORTER ARAÇTA LASTİK BASINCI SORUNSALI
Değerli forumdaşlar, başıma gelen bir olayı sizle paylaşmak, deneyimimi aktarmak istiyorum.
Ağustos başı gibi Çanakkale'den dönerken aracın dışından sanki camda havlu unutmuşsun gibi pat pat bir uğultu sesi gelmeye başladı. Biz başta bunu Çanakkale rüzgarı sandık. Sonrasında ben lastik mi patladı diye yana çekip bir kontrolunü yaptım. Herhangi bir sorun yoktu. Yola devam ettik hala bu ses ve birazda olsun titreşim vardı arabada.
Yeni seyahat hazırlığında olduğum için ben bu sorunla ilgilenemedim. Yolculuğa çıkınca bu titreşim ve pat pat diye araç dışından gelen sesin dış etkenlerden değil aracın kendinden kaynaklandığına kanaat getirdim.
Dedim ki büyük ihtimal balans, İnegöl'de bi lastikciye cektim. Bi bakıver bakalım balanslarına şunun diye rica ettim. Tabi bu ses efektini yapıp titreşim yaptığını söyleyince rotlarda olabilir, ön takımlarda sorun vardır diye yorumlarda bulundu. Ön lastiklere balans yapıldı. Balansa ihtiyaç varmış geröekten. Yola devam ettim. Ses 80-90 m hızda kesilmişti ama 100 ve üzeri km lerde gene devam ediyordu. Neyse tüm gezimi 100 km üzerine çıkmadan tamamladım. Bursa da lastikcime durumu anlattım. Bi elle lastikleri kontrol edelim dedi. Aracın sağ kısmındaki lastiklerde bombe tarzında şekil bozukluğu saptadılar. İçlerden daha fazla aşınmış gözüküyorlardı.
Aracın lastiklerinin artık ömrünü tamamladığını bu şekilde daha fazla gidilemeyeceğini söylediler. 5 yıldır araç üzerinde 83.000 km dedir de kullanıyordum. Değişimine karar verdim. 22 Ağustos 2020 itibarıyle Hankok 205 65 16c Ra28 desen 2020 dotlu lastiklere adet fiyatı 710 TL den 4 adet aldım.
Şimdi buraya kadar olan kısım sonuç. Nedeni konusunda lastikcimin söylediğine göre
fazla basılmış hava. Biliyorunuz ki aracımızın üzerindeki lastik hava basıncının kaç psi olacağını belirten sürücü kapısında bir bilgilendirme yapışkanı var.
Bende buradaki değerlere göre lastiklerime hava bastım yüksüz olarak aracımı çoğunlukla kullandığım için öne 55 arkaya 51 hava basıyordum. Yaz- kış lastiklerini değiştirirken lastikcilere bu hava değerlerini söylediğimde bu değer çok falza diyorlardı. Bende Alman bunu ahanda buraya yapıştırmış. Alman mühendisten daha mı iyi bileceksiniz diye söyleniyordum. Ama bu değerlerle araç sürmek bir kez ön takım burçlarının değişimine subat 2020 de 800 TL gibi maliyete, belki de lastiklerin daha çabuk eskimesine sebeb oldu.
Şimdi artık bundan sonra ön ve arkaya 50 PSİ basıyorum. Sürüş çok yumuşak . Süspansiyonlar daha iyi oldu. Bu konuda farklı deneyimleri olan varsa paylaşırlarsa güzel olur.
Sağlıcakla kalın.