Vitara su içer mi ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Buggy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,685

Buggy

DemirBeygir
Yer
İzmir - Aliağa - Çaltıdere
Web
www.vosvos.net
10 gün önce eşimin 95 Vitara JLX'in kış hazırlıklarını yaptım. Motor/Şanzıman yağ kontrolu, bujilerin durumu, lastikler vs vs..

Radyatöre ve genleşme kabına antifrizli su takviyesini de yaptım. Radyatörde boğaza kadar, genleşme kabında Full çizgisine kadar.

Bugün gözden geçirdiğimde genleşme kabı normal (F çizgisinde) seviyesindeydi. Ancak radyatördeki su, iç peteklerin üstüne kadar inmiş. Yaklaşık 300 cc kadar su ilave ettim. Bu zaman aralığında araç yaklaşık 170 km yol yapmış.

Teknik olarak, radyatör ısındığında su fazlası genleşme kabına gider, soğuma sırasında vakuma girdiğinde de genleşme kabındaki suyu geri çeker.

Genleşme kabındaki su sabit kaldığı için hortumun tıkalı olabileceğini düşünerek kontrol ettim. Hiçbir sorun yok.

Radyatörde delik vs olabileceğini düşünerek basınçlandırdım, gözle görülen hiçbir yerde nemlenme bile olmadı(motor bloğu, hortumlar ve kalorifer sistemi de dahil).

Suyun karışabileceği bir tek yer yağ sistemi. Birkaç damla su bile yağda beyaz köpüklenme yapar, bu da yağ kapağına yerleşir. Kapağı/Yağı kontrol ettim, tertemiz.

Bu üç bardak suyu vitara içti de benim haberim mi olmadı. Öyle yaptıysa içtiği suyu neden genleşme kabından çekmedi de bana iş çıkardı.

Sizin bildiğiniz, suyun gidebileceği başka yer var mı ?

Not. Araçta LPG sistemi yok.

Etiketler
Ynt: Vitara su içer mi ?

torpido gözü altında pas pası kaldırıp halıda ıslanma varmı kontrol edin.. ;)

4 bujiyide söküp yanyana sırası ile dizin..ucunun rengi gri olması gerek..kara cıkanı var ise o silindir de sorun vardır..

genelde karbiratörlü sistem lpg cilerin kullandığı ucu eksoza sokulup carbonu ölçen aletler var..o ucu radyatör kapagını bezle takviye yapıp haşlanmadan acacak ve anında hemen o uca koklatmanız lazım..eksoz gazı suya karışırsa belli eder.. ;)

liftte altından terleme damlama ypan yerleri gözden geçirin..belki basit bir hortumda minik bir delik vardır..?

ben bulamayıp yanlışla motor yapmştım v6 tıma eksoz manifotu üzerinden kalorifer petegine giden 2 hortum vardır yaklaşık kalınlığı baş parmak gibidir..benimkinde igne deliğinden küçük bir delik..gözle bile görülmez..o ısınıp tazik yaptığında manifolt üzerine işiyormuş..su.. da buhar olduğundan ben görememiştim..elle ve ayna ile oraları gözden gecirin..sıcakken ellere dikkat eden bu arada..
kolay gelsin.. :smiley:

Detaylı bilgiler için çok teşekkürler Oğuz Bey,

Daha önce başka bir konu başlığında kalorifer kaçağıyla ilgili sizin yazdığınız bir detay vardı. Onun için ilk baktığım yer paspasların altı oldu. Her iki taraf da kuru.

Soğuk kontrollarda su sistemini basınçlandırmama rağmen gözle görünür bir ıslaklık göremedim. Dediğiniz gibi bir de yol sonrası motoru durdurmadan sıcak kontrol yapmam gerekecek sanırım. Kaçağı bulursam burada paylaşırım, bulamazsam başka metodlar bulup aramaya devam. Haynes Manual biryere yönlendirmedi. Yarın Chilton'da da bir tarama yapayım bakalım.

Buggy' Alıntı:
Detaylı bilgiler için çok teşekkürler Oğuz Bey,

Daha önce başka bir konu başlığında kalorifer kaçağıyla ilgili sizin yazdığınız bir detay vardı. Onun için ilk baktığım yer paspasların altı oldu. Her iki taraf da kuru.

Soğuk kontrollarda su sistemini basınçlandırmama rağmen gözle görünür bir ıslaklık göremedim. Dediğiniz gibi bir de yol sonrası motoru durdurmadan sıcak kontrol yapmam gerekecek sanırım. Kaçağı bulursam burada paylaşırım, bulamazsam başka metodlar bulup aramaya devam. Haynes Manual biryere yönlendirmedi. Yarın Chilton'da da bir tarama yapayım bakalım.
sorun yok bence siz suyu yenilerken kalan boşluklardan dolayı belli bir miktar su eklemeniz gayet normal

sahin05' Alıntı:
sorun yok bence siz suyu yenilerken kalan boşluklardan dolayı belli bir miktar su eklemeniz gayet normal
Teşekkür ederim. Haklı olabilirsiniz. Su takviyesi yaptıktan sonra ilk çalıştırmada suyu boşluklara dağıtmış ve sistemi tam doldurmuş olabilir.
24 saattir su seviyesinde bir değişiklik yok. Bir yol sonrası yapacağım kontrol kaçak olup olmadığını gösterecektir sanıyorum.

Yine de kafama takılan bir soru var.
Vitara'yı üç yıldır kullanıyoruz. Bugüne kadar hiç radyatörden su takviyesi yapmamıştım. Belli aralıklarda genleşme kabındaki su eksildikçe orayı dolduruyordum.

Su kaçağı da olsa, buharlaşma kaybı da olsa genleşme kabındaki suyun eksilmesi gerekmez mi ?

Su ilavesini radyatörden yapmak, genleşme kabı yerine radyatördeki suyun azalması size mantıklı geliyor mu.

Sayin Alpgiray,siz sogukken takviye islemi yaptiniz.Normal olarak termostat kapaliydi.
Araci calistirip radyatordeki su isininca termostat acti ve su,olmayan yerlere de yerlesti.
Oradaki kaybolan suyun sebebi bu az miktardaki eksiklikten kaynakli olabilir.
Cunku diger arkadaslar son derece mantikli aciklamalarla olabilecek yerleri isaret etmis.
Sizde gerekli kontrolleri yapmissiniz.Ayrica son gunlerdeki kullanimlardan sonra eksilme olmamis.
Umarim baska bir problem cikmaz.
Nacizane sahsi fikrimdir.

ttogan' Alıntı:
Sayin Alpgiray,siz sogukken takviye islemi yaptiniz.Normal olarak termostat kapaliydi.
Araci calistirip radyatordeki su isininca termostat acti ve su,olmayan yerlere de yerlesti.
Oradaki kaybolan suyun sebebi bu az miktardaki eksiklikten kaynakli olabilir.
Cunku diger arkadaslar son derece mantikli aciklamalarla olabilecek yerleri isaret etmis.
Sizde gerekli kontrolleri yapmissiniz.Ayrica son gunlerdeki kullanimlardan sonra eksilme olmamis.
Umarim baska bir problem cikmaz.
Nacizane sahsi fikrimdir.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Araç çalıştıktan sonra su sisteme dağıldı ve o yüzden ilave etmek zorunda kaldım. Bu çok mantıklı ancak soğuma esnasında vakum nedeniyle genleşme kabından radyatöre neden su dönüşü olmadı onu çözmeye çalışıyorum. Suyun orada eksilmesi ve takviyeyi oraya yapmam gerekmiyor muydu ?

İki olasılık var;
1. radyotor kapagı uygun kapak değil yada yayı sertleşmiş.
2.kullanım esnasında içerde sıcaklıktan dolayı buhar( Bunabağlı olarak basınç) oluşmadı o nedenle kapak açıp içeri su bütünlemesi yapmadı.(İlk dolumdaki su araç ısınınca, içeri yerleştikten sonra içerde kalan hava varsa o da yukarı çıktı ve kapağın altına yerleşti.) bir sonraki kontrolunuzde eksilme yoksa bence sorun yok diyebiliriz. varsa kaçak aramaya devam, diye düşünüyorum.

Saygılarımla
Rıza

marlon' Alıntı:
İki olasılık var;
1. radyotor kapagı uygun kapak değil yada yayı sertleşmiş.
2.kullanım esnasında içerde sıcaklıktan dolayı buhar( Bunabağlı olarak basınç) oluşmadı o nedenle kapak açıp içeri su bütünlemesi yapmadı.(İlk dolumdaki su araç ısınınca, içeri yerleştikten sonra içerde kalan hava varsa o da yukarı çıktı ve kapağın altına yerleşti.) bir sonraki kontrolunuzde eksilme yoksa bence sorun yok diyebiliriz. varsa kaçak aramaya devam, diye düşünüyorum.

Saygılarımla
Rıza
Bence 2. seçenek suyun genleşme kabına gitmesi için gerekli sıcaklık dolayısıyla basınç oluşmamış herşey gayet normal bence miktarı azalan bir iki eklemeyle daha normale döner

Peki sizler sisteme su veya antifrizli su ilavesini doğrudan radyatörden mi yoksa genleşme kabından mı yapıyorsunuz.

Chilton ve Haynes Manual'lar İLK DOLUM için radyatör ve genleşme kabının doldurulmasını, aracın çalıştırılarak motor normal sıcaklığına ulaştıktan sonra (burada normal sıcaklık termostatın açması ve tam su sirkülasyonunun sağlanması) motorun durdurulmasını, soğuduktan sonra radyatörde ve genleşme kabında eksilen suyun tamamlanmasını yazmış.
Daha sonraki rutin su ilaveleri için hep genleşme kabını adres göstermiş.

Benim CJ7'de genleşme kabı yok, su ilavelerini doğrudan radyatöre yapıyorum. Vosvoslarda zaten ne su sistemi ne de radyatör var. Eşimin Vitara'sı genleşme kabı olan ilk aracımız, kafam ondan karıştı.

Chilton Manual cooling bölümünde dört ayrı yerde büyük harflerle yazmış.
"The vehicle must be parked on level ground when filling the cooling system"

Aracın burnu arkasından bir karış yüksekte dolum yaparsam, çalışırken fazla suyu atar ve ben her ölçümde eksiklik görürüm tabi.

Araç düz yerdeyken su normal seviyede. Bahçede park yerine girdiğinde eğimden dolayı radyatörde eksilme oluyor.

Gereksiz zamanınızı aldığım için özürlerimle. Hiç değilse gerçekten kaçak olursa ne yapmam gerektiğini öğrendim.

100 km yol sonrası, radyatörde yaklaşık 300cc su yine eksik.

Kalorifer sisteminde bir kaçak yok
Kapak contası sorunsuz
Hararet göstergesi % 40' ı geçmiyor
Motor ve bağlantılarda gözle görülen bir terleme, ıslanma yok
Genleşme kabında su seviyesi normal. Genleşme kabından eksilse fazla önemsemeyeceğim.

Bir arkadaşımın görüşü, motor su tapalarında sızıntı olabilir, motor sıcak olduğu için buharlaşır göremezsin şeklinde.

G16B motorda bu tapalar nerededir. Biryerleri sökmeden gözleme şansım var mı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.