Ynt: Vitara Performans Filtre ve Şnorkel
Merhabalar.
Öncelikle Suzuki Vitaralar ve Arabalar ve mekanik konularında ciddi bilgi birikimim oldugunu söyleyebilirim, ama bir araç üzerinde uzman olduğumu söylemek çok iddalı olur,
kısaca bilgili ve kendi imkanları dahilinde birçok şeyi yapabilen bir arkadaş dersek dahayerinde olacaktır.
Araçlar üzerinde bulunan hava filitreleri motorun ihtiyaç duyduğu havayı emiş işlemi sırasında çeşitli şekillerde süzerek/filtre ederek mümküm oldugu kadar temiz, toz ve partüküllerden arınmış olarak motora geçişini sağlamak için dizayn edilmişlerdir.
Suzuki Vitara içinde kullanılan motor tipi karakterisligine uygun , hava emiş debisine ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde ve tipde hava emiş filitreleri mevcuttur.
Bir filitrenin hava akış debisini yükseltirseniz (çok özel üretimler hariç) yani hava geçirgenligini arttırısanız, partikül,toz ve diğer elemanların süzülmesi, yani filitrelenmesi ile ilgli standartları aşagı çekmiş olursunuz, yani toz ve partikülların zaman içerinde motora ulaşması ile ilgili yolu açmış olursunuz.
Ofroad araçları zaman zaman tozu ama genelde sürekli kirli ortamlara ile ilerlediklerinden dolayı normal araçlardan daha fazla filitreleri kirlenecektir, buda filitrelere daha fazla görev düştügü anlamına gelecektir.
Dolayısı ile siz filitrenizi açık tip olan filitreler ile değiştiriseniz, motor ömrü ve sağlıgını riske açık hale getirirsiniz.
Bir aracın yakıt tüketimini normal tutulmasını sağlayacak hallerin başında öncelikle sakin kullanım, bakım, standart eksoz sis.ve temiz filitreler gelmektedir.
Bunların dışında yakıt tüketimini düşürmek için yapılacak işlemlerin elle tutulur gözle görülür bir faydası olmayacaktır.
Snorkel kullanımı ise emiş borusunun 1 mt daha uzatılması anlamındadır, verilerde bir degişiklige sebep olmayacaktır.
Şunlarada dikkat edilmelidir.
1-Kullanım süresi dolmuş katalitik konvertör.(Güç kaybı ve yakıt artışı)
2-Kirli Hava flitresi (Güç kaybı ve yakıt artışı)
3-Açık (bagıran) eksoz sistemi (Backpreseure kaybı sebebi ile Güç kaybı ve yakıt artışı)
4-Zamanı geçmiş bujiler
5-Kötü yakıt
6-Agresif kullanım
7-Aero dinamiyi bozan yapılar (Tavan Sepeti,Spot,Bağaj,ve araç önü ilaveleri)
8-Uygun devir uygun vites kullanımı.
Tüm bunlara dikkat edildiginde aracın yakıtı standart ve fabrika verilerine yakın degerlerde oalcaktır.
Umarım aydınlatabilmişmidir.
Saygılarımla
Hakan Irıklı