hımmm.... en zor soru ; kum ne çamura ne buza ne kara ne ıslak çimene benzer en gevşek ve lastik yanaklarına uygulanan sürtünme kuvvetinin en fazla olduğu zemindir kum. Dolayısıylagüç kaybının en yüksek yaşandığı yerdir.Benim kumda tecrübe ettiğim bir kaç konu var bunlar
1- Kumda otomatik vitesin avantajlı olduğuna inanıyorum. Çünkü özellikle, kumda saplanıp kalma (benim için en azından) vites değiştirme sonrası takip eden metrelerde gerçekleşiyor.Bununda nedeni vites değiştirme sırasında 1 den 2 ye yada 2 den 3 e geçerken boşta geçtiği süre içinde tork sıfırlanır.buda ani güç kaybı ve tutnma kaybına neden olur. otomatik viteste bu süre yok denecek kadar az olduğundan vites değişimi sırasında tork kaybı yaşanmaz.Haliyle tutunmadada kayıp yaşanmaz.Ama dahada önemlisi pilotajdır.
2- Hızlanma imkanı varsa ve menzil uzunsa 4H kullanıp yüksek hızda ve yüksek viteste kullanmak gerekir.
3- Kısa mesafede ise az tork ile düşük devirle 4L kullanılması daha uygun geliyor bana.Vites mümkün olduğunca yüksek olmalı (2.vites ve üzeri 2500 - 3000 devir civarı)
4- rampalara kum tepeciklerine mümkün olduğunca hızlı girip araca ivme vermek gerekir.
Bunlar benim doğru bildiklerim ve tecrübe ettiklerim. Ama mutlaka farklı yöntemleri olan da vardır