Vitara ile ilgili bir kaç soru...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan duvar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,013

duvar

Yeni Üye
araç: 92 modeli 1.6 vitara. aracı alalı 1 hafta oldu. açıkçası acemiyim de...
1- hararet göstergesi çok az yükseliyor... acaba gösterge mi bozuk yoksa... herkesin aracı da böyle mi. aracı göstermeli miyim?
2- aracın fun'ını kapatmak için bir düğmesi var mıdır. olması gerekir diye düşünüyorum.
3- stepne için kılıfı nerden bulabilirim.

Etiketler
Ynt: Vitara ile ilgili bir kaç soru...

duvar' Alıntı:
araç: 92 modeli 1.6 vitara. aracı alalı 1 hafta oldu. açıkçası acemiyim de...
1- hararet göstergesi çok az yükseliyor... acaba gösterge mi bozuk yoksa... herkesin aracı da böyle mi. aracı göstermeli miyim?
2- aracın fun'ını kapatmak için bir düğmesi var mıdır. olması gerekir diye düşünüyorum.
3- stepne için kılıfı nerden bulabilirim.

1- vitaranın hararet göstergesine pek güvenme. ortaya kadar çıkar orada kalır. daha fazla yukselmez.
2- Özellikle 92 modellerin otomatik fan olup olmadığını bilmiyorum ama benimki 93 model motordan tahrik alıyor. eğer böyleyse düğmeye gerek yok. araç çalıştımı fanda çalışır. Ancak kayış kopar ise motoru eline alırsın gibi geliyor bana. bu korkudan motor kaputunun bir köşesine sıkıştırdığım Eski bir kayışı belkide 10 yıldır araçla bir gezdiriyorum ve kullanımda olan kayışımı düzenli olarak kontrol ettiriyorum.
Ben yıllardır bu vitaraya eşşek gibi biniyorum . motor bilgim çok fazla yok. sadece gözle gördüğümü , aklımın erdiğini yorumlayabiliyorum. Bu nedenle esas cevabı üstadlara bırakıyorum. Hatam varsa bahaneyle doğrusunu öğrenmiş oluruz.

Selamlar
Hararet göstergesi tüm vitaraların kronik sorunudur yükselmez yükselmez yükseldiği zamanda çok geç olur..Alınabilecek önlemlerin başında bakım gelir radyatör kapağı vazifesini yapıyor olmalı gerektiğinde açıp gerektiğinde kapamalıdır basıncı 25 tl gibi komik bir rakama alırsınız ama çok önemlidir görevi.İlk olarak onu kontrol edin arızalı görünüyorsa hemen değiştirin..Yaz kış antifiriz koyun aracınıza yoğuşma kan-bınızın full yazılı yere kadar dolu olmasına özen gösterin.Kaputu açmaktan korkmayın 2 günde bir açın akın gözle görülebilen bir kaçak hemen tespit edilirse büyük sorunlara yol açmadan çözülür.Vitaralarda fan motor çalıştığı sürece çalışır endişe etmeyin Oğuz abi o sorun için arge çalışmaları yapıyor sanırım elektrikliye çevirdi çevirecek ;D ;D ;D
Stepne kılıfına gelince Suzuki Grand Oto Arman Tunger tel 0216 464 27 81

merhaba
vitara ların fanları civalı sistemdir.diğer arkadaşların sözlerine ilave olarak belirtmek istedim.fakat genel çözüm olarak;yani civanın bitme sorununa karşı bazı arkadaşlar elektrikçide
veya ustalara fanı direkt bağlatır yani kontağa bastığınız da fan da devreye giirer.
direkt bağlanan fanlar için özellikle kışları çok soğuk olan yerler için fanın önüne yarım kortanla kapıtırlar ki motorun ısınmasını bir nebze çabuklaştırsın.
diğer arkadaşların söylediği gibi kronik sorunu bu

vitaraların fanı sürekli çalışmaz.
yukarıda belirttiğim gibi asıl sistemi civalıdır ve motor belli sıcaklığın üstüne çıktığında devreye girer.
sürekli çalışan fan sistemi ise civa sistemi sökülerek; fan göbeğinden olması lazım direk kontağa bağlanarak yapılır.
mantıklı çözüm mü bence evet

79ilhan' Alıntı:
merhaba
vitara ların fanları civalı sistemdir.diğer arkadaşların sözlerine ilave olarak belirtmek istedim.fakat genel çözüm olarak;yani civanın bitme sorununa karşı bazı arkadaşlar elektrikçide
veya ustalara fanı direkt bağlatır yani kontağa bastığınız da fan da devreye giirer.
direkt bağlanan fanlar için özellikle kışları çok soğuk olan yerler için fanın önüne yarım kortanla kapıtırlar ki motorun ısınmasını bir nebze çabuklaştırsın.
diğer arkadaşların söylediği gibi kronik sorunu bu

Benim araç 93 3K Hard top jlx. Motor fanı kasnağa bağlı kayışla çalışıyor. kontak çevirip motor çalışınca fan pervanesi dönüyor. Muhetemelen 16 valf olan modeller fan müşürüne bağlı motorla soğutma yapıyor.

16 valf olan araçlarda da pervane kranktan tahrikle çalışıyor. Kontak açıldığında pervane dönmeye başlıyor ama sıcaklık belli bir seviyeye gelene kadar avare dönüyor, yüke binmiyor mesela o sırada elle tutup pervaneyi durdurabilirsiniz, motor harareti ideal seviyeye gelince civalı sistem pervaneyi soğutma yapacak asıl hızıyla döndürmeye başlıyor.
Arkadaşların dediği gibi radyatör, borular, devirdaim sağlam olup sağlıklı çalışırsa ve yaz-kış uygun oran antifriz-saf su karışımı konursa yedek kaptaki seviyeye dikkat edilirse bu sistem gayet sorunsuz çalışır.

>>bahsı gecen aracın harareti bu ayda da yükselmiyorsa >>sebeb >>iptal edilen termostat' tandır..bi tane alınıp yerine takılmalı..derim..soguk çalışan motor verimli olmaz acık da fazla yakar.. ;)

>>vitara fan termigi...mercedes,bmv'lerde cıkan parcanın 1/1 aynı sistem dir..yalnız onların içinde cıva ..var.bizimkinde ..yok..

>>içinde yag türevi garip bir madde var..bal kıvamında.. ;)

>>her sakallı yı görünce dede demiyelim lütfen.. ;D..bizimki çekik gözlü olçak.. :D

oguz1134' Alıntı:
>>bahsı gecen aracın harareti bu ayda da yükselmiyorsa >>sebeb >>iptal edilen termostat' tandır..bi tane alınıp yerine takılmalı..derim..soguk çalışan motor verimli olmaz acık da fazla yakar.. ;)

>>vitara fan termigi...mercedes,bmv'lerde cıkan parcanın 1/1 aynı sistem dir..yalnız onların içinde cıva ..var.bizimkinde ..yok..

>>içinde yag türevi garip bir madde var..bal kıvamında.. ;)

>>her sakallı yı görünce dede demiyelim lütfen.. ;D..bizimki çekik gözlü olçak.. :D
Açılın Oğuz abi gelmiş :smiley: Bu lafların üzerine dahada laf söylenmez artık ;)

veteriner' Alıntı:
16 valf olan araçlarda da pervane kranktan tahrikle çalışıyor. Kontak açıldığında pervane dönmeye başlıyor ama sıcaklık belli bir seviyeye gelene kadar avare dönüyor, yüke binmiyor mesela o sırada elle tutup pervaneyi durdurabilirsiniz, motor harareti ideal seviyeye gelince civalı sistem pervaneyi soğutma yapacak asıl hızıyla döndürmeye başlıyor.
Arkadaşların dediği gibi radyatör, borular, devirdaim sağlam olup sağlıklı çalışırsa ve yaz-kış uygun oran antifriz-saf su karışımı konursa yedek kaptaki seviyeye dikkat edilirse bu sistem gayet sorunsuz çalışır.
motor ısınıp fan devreye girdiğinde zaten aracın sesindende belli oluyor v6 gibi çalışıyor kerata

arkadaşlar merhaba
vitara almayı düşünüyorum 1999 ila 2001 modeller den uygun olan bir tane fakat bu araca yabancıyım acaba 1999 2000 ve 2001 model arasında 1.6 JLX lerin farkları nelerdir bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

nasıl yani model yılının haricinde geri kalan bütün donanım aynı mı

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,770
Kayıtlı Üye Sayımız
166,592
Kaydolan Son Üyemiz
avrupacerrahi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR