Vitara Fren Kilitlenmesi ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,114

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Bir arkadaşıma ait olan 1997 model Vitara 1,6 jlx yolda giderken aniden fren kilitlemiş araç geldiği istikamete geri dönmüş.
Sonra tekrar hareket edince bir sorun yok gibi tamirci de bakıp bir problem bulamadı. Araca aniden fren kilitleten sorun ne olabilir? Teşekkürler .

Etiketler
Ynt: Vitara Fren Kilitlenmesi ?..

aracta abs sistemi varsa cep telefonundan dolayı anlık bır etkilenme olmus olabılır diye dusunuyorum.
benim basıma hiç gelmedi işim dolayı cep telefonu ve kulağım yıllardır bütünleşmiş durumda fakat yıllar once gazetelerde ve şehir efsanelerınden çok duymustum abs cep telefonu ikilemini fakat son zamanlarda hiç duymaz oldum acaba telefon uretıcılerı bu sorunu çozdumu bılemem.
Buyuk geçmiş olsun arkadasınıza umarım kazasız belasız atlatmıstır bu sorunu

ön fren kilitlediyse arac zınk diye durur, arka kilitlerse arac spin atar (arkayı kaydırıp döner) sebeb kışın buzlu havalarda el freni cekilirse içeride (kampanada)pas ve ufak zedelenmeler yapar frene basınca ilk oradan tutar ve kilitleme yapar,fakat agustos sıcagında bunun olması enteresan arac uzun süre kullanılmadı ise kampanaların içi pas yapmıştır muhtemelen söküp hasara göre torna yada zımpara yapılması gerekir.

Ynt: Vitara Fren Kilitlenmesi ve Sonrasında Ortaya Çıkan Ses

Bahsettiğim araç 15-20 gün kadar önce alındı. Sahibi aracın hor kullanılmış olduğunu bilerek, ciddi bir ekspertiz yaptırmadan fiyatı ucuz diye almıştı.
Araç galeriden alındıktan sonra eski sahibine ulaştık, kendisi şasede üç beş noktada kaynak olduğunu çok zorlanmaya gelmeyeceğini söyledi.
Araç ilk fren kilitledikten sonra (bu olay şose bir yolda oluyor ve araç spin atıyor) gösterdiğimiz tamirci aracı inceleyip sağ arka sağ aksta eğrilik olduğunu, aksların daha önce işlem görmüş olduğunu fakat tamiratın derme çatma yapıldığını söyledi. Akstaki eğrilik düzeltilip araç teslim edildi.
Araç 1 gün sonra tekrar fren kilitlemesi yapıp aynı tamirciye götürüldü, bu sefer arka fren balatalarında problem olduğu söylenip balata çakıldı ve arka fren düzeneği temizlendi.
Araçta 3 gündür fren konusunda sorun yok fakat özellikle düz yolda seyir halinde ayak gazdan çekildiğinde net duyulan, tekerlerin her turunda lok -lok şeklinde (istavrozlardan geldiğini tahmin ettiğim) bir ses ortaya çıktı. Bu ses daha önce yoktu.
Aynı tamirhanede sesin diferansiyelden geldiği, eğri olan aksın düzeltilmesi sonucu dişliler arasında boşluk oluştuğundan ortaya çıktığından ses duyulduğu, fakat diferansiyel indirilmeden arızanın tam nerede olduğu ve tamir maliyeti bilinemeyeceği söylendi.
Aracın sahibi kesin bir şey söylenmediği için bir süre beklemede.
Bu durumda ne önerirsiniz , sorun nerede olabilir? Problem başta yazdığım şasedeki kaynaklarla ilgili olabilir mi? Çözüm nedir?
Teşekkürler.

bu sesi kilitli defransiyel olan araclar yapar genelde defransiyelde kilit varsa normal bir sestir,360 derece gibi dönüslerde yavas giderken yapar düz yolda yapmaz ,

addullah bey nikinizde veteriner yazıyor size yabancı olmadıgız bir sey tarif edecem steskop doktorların dinleme yaptıgı aletin basit ve dandik olanı ,parmak kalınlıgında plastik 2 metre hortum bulacaksınız hortumun bır ucunu kulagınıza tam otuturup parmagınızlada hava almamasını saglıyacaksınız diger boş ucu ses tahmin ettiginiz yerlerde gezdireceksiniz ve sesi yakalayacaksınız ,
bu işi yaparken tek tekere kiriko vurup kaldırın yerdeki teker hareketsiz kaldırdıgınız teker dönecek her iki tekere yapıp bulabilirsiniz birde defransıyel ve dingili elleyerek sesi hissetme durumunuz var
bu işe başlamadan aracı liftekaldırın defransiyeli safttan elle cevirin iki tekerde aynı yöne dönerse kilit var demektir ozaman tek tekere kiriko vurup cevirme işini unutun ..
defransiyeli safttan elle cevirdiginizde tekerin biri ileri biri geri dönüyorsa defransiyel normal demektir
bu işi siz asla yapmayın bakanında arac icindeki ninde usta olması lazım tehlikelidir tedbir alın yapıcak kişileri gözünüz tutmuyorsa bu işe bulaşmayın.
aracta kılometre cok fazla ise arzazi şanzımanı içerisindeki zincirin aşırı uzamasından da olabilir.. keyifli sürüşler dilerim.

Oğuz bey bir çok nedeni söylemiş, bende şaft ıstavrozundaki boşluktan dolayı,yada arka mahruti kafasının gevşemesinden,ayna ve mahruti dişlilerindeki boşluktan yada defransiyel baglantı kollarının lastik burçlarının bozulmasından arka üst salıncak rotilinin yada üst salıncak burlarının bozulmasından ola bilcegini eklemek isterim işi bilen bi ustanın incelemesi şart.

fren sıkması nedeni : fren ayarının sıkı olması aks ın eğri olmasından bir an kapma yapıp fren yapmış olabilir ama iki teker aynı anda olduysa bundan olamaz, arka üst salıncakta fren limitörü bağlıdır ayarsız yada bozuktur ondan olabilir.

şasedeki kırık noktalar bahsettiğiniz sese neden olma ihtimali daha yüksek ilk kalkış ve vites değiştirme aralarında bunedenlerin hepsi benzer seslere neden olur.

arka aksın düzeltıldigini yazmışsınız acaba arka kovanda yomukluk olabilirmi sese neden olabilir yada kovan işlem görmüşmüdür araştırsanız belkı bir sonucç çıka bilir. yada aks rulmanları ne durumda sağlam degil ise sese ve boşluğa yada aksın kitlenmesine ve fren olayına neden olabilr bunlarıda bir göz önünde bulundurun derim kolay gelsin. ;)

Arkadaşlar arızalı aracın sahibi arkadaşla bugün görüştüm. Aracı özel bir Suzuki servisine götürmüş. Problemin kaynağı sağ arka teker bilyeleriymiş. Diferansiyel sökülüp bakıldığında teker bilyeleri diferansiyel içine dolmuş, ayna- mahruti ve diğer dişlilerinin dişlerinden bazıları bilyaların araya sıkışması sonucu kırılmış.
Diferansiyel dişlileri çıkma olarak değişmiş. 1200 tl çıkma diferansiyel dişlileri, 300 torna, 300 işçilik, 100 tl yağ, ıvır zıvır toplam 1900 tl 'ye sorun çözülmüş.

benim tahmin ettiğim cıkmış ::smiley: üzüldüm cok masraflı bır olay ama araç yapılmış ya geçmiş olsun.

Baran 54' Alıntı:
arka aksın düzeltıldigini yazmışsınız acaba arka kovanda yomukluk olabilirmi sese neden olabilir yada kovan işlem görmüşmüdür araştırsanız belkı bir sonucç çıka bilir. yada aks rulmanları ne durumda sağlam degil ise sese ve boşluğa yada aksın kitlenmesine ve fren olayına neden olabilr bunlarıda bir göz önünde bulundurun derim kolay gelsin. ;)
Evet hocam burada cümlenin sonunda olayı yakalamışsınız. tebrikler. Teşekkürler.

Konuyu daha şimdi farkediyorum. Keşke daha önce farkedip yardımcı olabilseydim. Aynı fren sorunu benim de başıma gelmişti. Aynı şekilde benim de sağ arka teker rulmanı dağılıp diferansiyeli dağıtmıştı.
Ben arkadaşınız kadar şanslı değildim. Fren kilitlendikten sonra spin atarken tekerlek akis ile beraber fırlayıp gitmişti.
Çözülmüş olmasına sevindim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR