Vitara Debriyaj Balatası ile 4 Çeker İlişkisi 24.Kasım.2009

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SELİM HOŞ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,171
Yer
İSTANBUL
Arkadaşlar selam,1999 1,6 5 kapı Vitaram var .Aracımın arazi vitesleri çalışıyor fakat araç 4 çekere geçmiyor ,geçenlerde aracın debriyaj teli koptu tel takılrken 4 çekerin çalışmadığını söyledim .Liftte kaldırıp baktık ,vites arazide iken ön tekerler dönmüyor,bu arada akslar sağlam.Usta Topkapıda şanzumancımız var ona göstermemiz lazım dedi.sonuç aracın debriyaj balatası bitik balata değişiminden sonra normale döner dediler.gerçekten debriyaj balatası 4 çekeri etkilermi.

Etiketler
Ynt: Vitara Debriyaj Balatası ile 4 Çeker İlişkisi 24.Kasım.2009

4x4 sisteminin devreye girmesinde konvansiyonel şanzmanın hiç bir bağlantısı yoktur.debriyj baskı ve balatısı da hali ile ön tekerlerin dönmesi ile , aracn dört çekere geçmesi ile ilgili bir konu değildir.Sorun ön tekerleriniz göbeğinde bulunan hub dediğimiz arazi vitesine geçişlerde devreye giren mekanizmann araıza yapmş olması ve ön akstan gelen hareketi kilitleyerek ön tekerlere aktaramamasındandır.KOntroller sonunda arızalı olanı tesbit edilir ve yenisi ile değişerek sorun çözülür.

Kullandığımız araçlar 4x4 oluşu sebebi ile iki sistemi taşırlar , birincisi motor aksamı (binek araçlardaki ile benzer özellikler taşır) ikinci ve farklı olan ise, dört çeker sistemi ve bunları oluşturan bileşenler. İşte bu ikinci sistemle ilgili sorunlarınızda önerim, dört çeker sistemini iyi bilen bileşenlerini tanıyan servisleri tercih etmeniz. Kendim binek otolara servis hizmeti veren bir servis işletmecisi olduğum halde aracımın , sözettiğim ikinci sistemine dair yani diferansiyel, arazi şanzımanı hub, kilit... vs ...sorun ve bakımları ile ilgili konularında , bu sistemde tecrübesi bilgi birikimi daha fazla olan arkadaşlarımı tercih ediyorum.

bostancı sanayide suzuki grand oto var oraya gidip baktırabilirsiniz. sitede bir iki tane manuel hub ilanı var fiyatları da uygun ama eğer sizdeki aracın orijinal hubunu isterseniz biraz daha pahalı ancak teki çalışıyorsa çıkma diğer tek bulabilirsiniz.

1999 1.6 5 Kapı Hub'ın arızalı 6 (Altı) tırnaklı parçası araziye attığımızda aks'ı tekere kitliyor ,bulabileceğimiz yeri bilen varsa ,yazarsa memnun olurum.

fuji film-04.01.2010-selim 001.jpg

fuji film-04.01.2010-selim 003.jpg

Merhaba,
Benim otomatik porya kilitlerinden birinde benzer problem olmuştu. O vakit tamir yoluna gidip, sağlamından kalıp yapılıp alüminyum döküm ringler hazırlanmıştı. Sonra manuel porya kilidi alınca gerek kalmamıştı. "Suzuki Vitara Yardım" başlığında (nerde tamir gördüğü vs.gibi) ilgili mesajları görebilirsiniz.
Denemeniz için elimde atıl durumda olan ringlerden birini size gönderebilirim.

Selim Bey, benim elimde her türlü tamir imkanı vardı ve her türlü imkanı da kullandık, çok başarılı sonuçlar alamadık. Sonunda gittim manuel hub aldım, size de tavsiyem manuel hub almanız yönünde olur. Tamir edecem inadıyla manuel hub fiyatının yarısını harcadım zamanında :smiley:) Vereceğiniz parayla manuel hub'ın yanında "huzur"da almış olursunuz. Tamir edilen otomatik hub; vay kilitledi mi vay kilitlemedi mi diye düşünmenize yol açar ve 2-3ncü kullanımda kilitlememeye başlar.
Farklı düşüncede olan arkadaşlarımda olabilir. Benim düşüncem bu yönde, saygılar.

4-5 yıl öncesine kadar suzuki servislerine hub tamir kiti adı ile bu set içinde o-ring leri vs komple geliyormuş ama artık böyle bir set gelmiyormuş. piyasada da tamir kiti adı altında bulunmuyor. Halböyle olunca CNC tezgahlarında lazer vs başka teknoloji kullanan makineler ile bu aşınan parçalar çıkartılamaz mı acaba ? Birde bu malzemelerin ne olduğunu özellikle malzeme bilimi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlar, bilen var mı . Aliminyum yada demir , çelik değil bu malzemeler.

Bu tip "free wheel hub" larda alüminyum döküm kullanılıyor ama kimyasal bileşiminin ne olduğunu elbette bilemiyorum.
Bir de şu var; şu ana kadar gördüğüm 3 farklı tip "free wheel hub" var ve üzülerek söylüyorum ki bunlar en güvenilmez olan tip.
Sanırım Japon montajlarda kullanılan ve çelik aksamlı tipler en güvenilir olanı.

Şenol bey ben Hubları ustaya gösterdiğimde bana senin Hub da 6(altı)tırnak var Manuel Hub takarsan sıkıntı yaşarsın demişti ,siz herhangi bir sorun yaşadınızmı acaba.

SELİM HOŞ' Alıntı:
Şenol bey ben Hubları ustaya gösterdiğimde bana senin Hub da 6(altı)tırnak var Manuel Hub takarsan sıkıntı yaşarsın demişti ,siz herhangi bir sorun yaşadınızmı acaba.

Manuel hubdaki tek sıkıntı inip hubları kilitlemekıktir. Onada bir yerden sonra alışıyorsunuz.. size verdiği güven hisside cabası...

Bu ringler ve kilidin çalışma prensibi ile manuel porya kilidinin ki farklı. Bu ringler kullanılmayacak zaten.
Dikkat edeceğiniz tek şey, aks ucundaki freze diş sayısı.
Alacağınız manuel porya kilidinde de aynı diş sayısı olması lazım. Yanılmıyorsam diş sayısı 26 idi.
Yukarda bahsettiğim konu başlığına bakmanızda fayda var.

SELİM HOŞ' Alıntı:

4 L' Alıntı:
4-5 yıl öncesine kadar suzuki servislerine hub tamir kiti adı ile bu set içinde o-ring leri vs komple geliyormuş ama artık böyle bir set gelmiyormuş. piyasada da tamir kiti adı altında bulunmuyor. Halböyle olunca CNC tezgahlarında lazer vs başka teknoloji kullanan makineler ile bu aşınan parçalar çıkartılamaz mı acaba ? Birde bu malzemelerin ne olduğunu özellikle malzeme bilimi konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlar, bilen var mı . Aliminyum yada demir , çelik değil bu malzemeler.

Malzeme bilgisi olan arkadaşlarımla görüştüğümde bana şunları söylemişlerdi. Bu aşınan parçalar daha sağlam bir malzemeden elbette yapılabilir ama bu seferde aracın başka bir yerine zarar gelebilir. bu malzemeler bi nevi sigorta görevi de görmüş oluyor.
Ben aşınan parçaları daha sağlam malzemeden yeniledim fakat bu sefer hub başka bir yerinden patlak verdi.

Bende aynı fikirdeyim,parçanın çıkmasını bulmaya çalışıyorum zira Hub'ın durumu iyi,illa parçayı biryerlerde bulacaz.Zaten bulsamda bulmasamda Manuel Hub alacam.Maksat bir parça için Hub'ı çöpe atmamak.

Şenol Bey üç tane Manul Hub bilgisi ve fiyatını yazmışsınız.Sizin hangisini,kaça ve nereden aldığınızı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Zira sizdeki otomatik hubların resimlerine baktım benimkiyle aynı.

Ben o vakit arayış içerisindeyken bir arkadaşımın Kanada'da bulunan bir tanıdığı vasıtasıyla WARN part no 34581 premium manual hub getirtebilmiştim. (Çifti 350YTL'ye)

SELİM HOŞ' Alıntı:
Şenol Bey üç tane Manul Hub bilgisi ve fiyatını yazmışsınız.Sizin hangisini,kaça ve nereden aldığınızı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Zira sizdeki otomatik hubların resimlerine baktım benimkiyle aynı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,971
Kayıtlı Üye Sayımız
166,959
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR