Ynt: VINC GARANTI ACIKLAMA TALEBI
Merhaba;
Arkadaşlar konu hakkında bendeki birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum, işin teknik kısmına hiç girmeyeceğim, detaylı bir araştırma yaptım ancak pratikte tecrübe imkanım olmadığı için bu kısmı bizzat kullanan, bozan, tamir eden tecrübeli arkadaşlara bırakıyorum.
GARANTI
TTK ilgili madde ve hükümlerince T.C. sınırları içinde satılan tüm ürünler imalat hatalarına karşı kanunen 2 yıl garantilidir
yani
her hangi bir ürünü aldınız, çalışmadı, hatalı çalıştı, parçası eksik çıktı, kullanma kılavuzunda yazılı hizmetleri veremedi ya da kısmen verdi (Ör: 2 ton çeker dediler 1.7 ton ağırlıkta işlemi durdurdu) bu ürün koşulsuz olarak iade edilip ücreti geri alınır, ancak özel iade şartlarına uyulması gerekir, orijinal ambalaj, yetkili servise teslim vs. Ürünün üzerindeki ilk kullanımdan kaynaklanan iz ve kalıntılar satıcıya ürünü geri almama ve tüketiciyi sorumlu tutma hakkı vermez.
KULLANICI HATASI
İşte keramet burada, bizde maalesef pek bilinmeyen ve gene maalesef büyük bir grup satıcının kendi lehlerine çok güzel esnettiği bir kavram, her koşulda ve her şartta size söylenen ilk söz “kullanıcı hatası” dır, işin komik tarafı ve gene maalesef hataların yüzde 70 lik bir kısmı gerçekten de kullanıcı hatasıdır.
- 2 tonluk vinç ile zaten kendisi 1,5 ton olan, sürtünme değeri ile ağırlığı 1.7 tona çıkan, yarı beline kadar çamura girdiği için toplamda 2 ton ağırlığa ulaşmış aracı, üzerindeki diğer ağırlıkları hiç hesaba katmadan (bu arada aracın toplam ağırlığı 2.2 tona olmuştur) çekmeye çalışmanın sonu hüsran, bu arada makara vs. hiç kullanılmadığı için vinç yalan oldu gitti.
- Kullanma klavuzu zaten hiç okunmaz, ve gene maalesef bir çok üründe de doğru dürüst bir kullanma klavuzu yoktur, olanlar da sadece sizi her koşulda sorumlu tutacaklarına dair yazılarla doludur, teknik anlamda sizi doyuracak bilgiye ulaşmak her zaman zor olur, hep bir bilene sorulur.
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
Bu kavram satıcının müşteriye kıyağı değil, müşterinin anasının ak sütü gibi helal olan kanuni hakkıdır, günümüzde bir çok satıcı, ithalatçı, üretici bu kavramı sanki kendi özel insiyatifleri gibi sunmakta ve zaten size ait olan bir hakkı sanki “bunu yapmak zorunda değilim , ama hadi gene iyisin, bu da benden olsun” havasında vermektedirler. Siz bir malı aldınız çalıştı ya da çalışmadı, sağlam çıktı ya da çıkmadı, aldıktan sonra başka bir yerde aynı ürünü daha ucuza buldunuz, evde eşiniz kızdı, yerine uymadı, rengini beğenmediniz her ne olursa olsun 29 iş günü içinde (tedarikçinin resmi çalışma takvimine dikkat edilmeli) koşulsuz ve şartsız geri ALMAK ZORUNDADIR, bu tüketicinin kanuni hakkıdır, ilgili kanun maddesinde çok açık belirtilmiştir.
GARANTİ SÜRESİ
Yukarıda belirttiğim şekilde bedeli ödenen bir ürünün kanunen garanti süresinin 2 yıldan az olması gibi bir durum söz konusu olamaz, ilgili kanun maddesi çok açık
Şöyleki;
“Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin 2 yıl olduğu kabul edilir.”
http://www.alomaliye.com/garanti_belgesi_uyg_yonetmelik.htm
- 1 ay, 6 ay, 12ay garanti süresi olamaz
- Biz taktık çalıştırdık bundan sonrasına karışmayız dikkatli kullan denilemez
- Garantisi bizzat benim abi denilemez
- Hallederiz abi,, bir şey olmaz denilemez
- Biz sağlam verdik bunu kötü kullanmışsın, sen bozmuşsun denilemez
Çok amatörce off-road merakım var, CJ5 aracımı 2003 yılında aldım, keyifle de kullanıyorum, gezenbilir de olma sebebim, amatörce yapmak istediğimi işlerde doğru insanlara ulaşabilmek ihtiyaçlarımı doğru yerlerden alabilmek.
ve gerçekten de günde binlerce kişinin gezdiği bir sitede reklam banner ları dönen aynı zamanda sponsor olan HUMA OTO nun konuyu nasıl sonuçlandıracağını çok merak ediyorum
TARAF DEĞİLİM SONUCU MERAK EDİYORUM …