Vietnam, Kamboçya, Tayland İçin Öneriler.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,313

edebiyatçı

Zirve
Yer
Ankara
Merhabalar,
2014 yazı için rotamızı uzak doğu olarak belirledik. Tanzanya- Zanzibar için yaptığım hatayı tekrarlamamak için bileti almadan başlık açayım dedim. Tanzanya biletini gidiş dönüş Darusselam'a alıp daha sonra hatamı anlayıp buradaki tavsiyeler sonu gidiş biletini Klimenjero'ya almak için çok uğraşmıştık.

Öncelikle ilk sorum bu üç ülkede hangi güzergahı izleyerek gezelim.Biletleri gidiş Tayland dönüş Viyetnam olarak mı alayım yoksa tam tersi mi?
İkinci olarak 10-15 gün gibi bir süre üç ülke için yeterli olur mu? İki ülke ya da tek ülke mi yapalım.Çocukları bırakacağım için daha uzun zaman ayırmam sıkıntı olur.
Daha önce Hong-Kong ve Çin'i görmüştüm.Yemek işinin çok ciddi bir sorun olduğunu biliyorum. Bu sebeple yeme içme, konaklama ve özellikle bu üç ülke arasındaki ulaşım için nasıl bir yol izlememiz gerektiği ile ilgili her tür bilgiye ihtiyacım var.Mesela araç kiralama mantıklı olur mu?Vietnamdan Kamboçya'ya nehir yolu ile de geçilebiliyormuş. Yoksa ara ulaşımları uçakla mı yapmak daha mantıklı olur.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Guneydogu_Asya_harita.jpg

Etiketler
Ynt: Vietnam, Kamboçya, Tayland İçin Öneriler.

Bu güzergah için arkadaşımız Melih Eriş fazlası ile bilgi sahibidir.Kendisi de bu ülkelere seçkin ve elit grup turları düzenlemektedir.İnternet sitesini inceleyebilirsiniz.

Viyetnam vizesi alınması zor ve ancak acente aracılığı ile alınabiliniyor diye biliyorum. Araştırmak gerek son durumu. Bileti Istanbul Bangkok gidiş dönüş alıp , Bangkok'da 3-4 gün geçirip araba kiralayarak büyük bir Tayland turu yapabilirsiniz. Herkez Tayland'ın güneyine gidiyor ama deniz sonuçta bizde de var. Kuzeyi de çok ilginç. Vakit kalırsa Air Asia ile Kamboçya'ya uçabilirsiniz. Önceden alınırsa ucuz bilet bulabilirsiniz.

Hindistan, Sri Lanka dahil uzak doğunun güneyine yapılan gezilerin planlanmasındaki en önemli unsurun monsum (mevsim) yağmurlarının göz önüne alınması olduğunu unutmamak lazım. Yaz planınınız bu yüzden güney Vietnam ve Kamboçya için pek uygun görünmüyor. :mad:. Özellikle uzun soluklu deniz tatilleri için önemli olan bu nokta; keşif, kültür, macera tatilleri içinde bazen günlerce sürebilen yagmurlar ile oldukca keyif bozucu. Bazen ise bir yağıp geçebiliyor ama hava bulunan yere bağlı olarak neredeyse hep kapalı.
Bangkok için bir sorun yok. Vietnam'a Kamboçya'dan kara yolu ile geçecekseniz, bilet almadan Türkiyeden alacağınız vizenin bu kapı için geçerliliğini elçilikten soruşturun. Ters yönden; Mekong deltasından nehir yolu ile (hepsi nehirden değil!) Kamboçya'ya geçis olsada yol az yukarıdan karayolu ile Phnom Phen'e 6 saatlik geçişe göre daha uzun ve pahalı, üstelik güney sınırında vize verme işlemi olmadığını da duymuşdum, yani ya internetten yada lüzumsuz yere HCM (Saygon) dan almanız gerekecek. Böylelikle direk Seam Reap'e (Ankor Vat) geçmek isterseniz HCM 'den 12 saat hesaplamalısınız. Vietnam-Kamboçya arası uçak ile rekabet olmadığından pahalı bir güzergah. Seam Reap tan Bangkok'a yine pahalı Bangkok Airways yerine artık Air Asia da uçuyor fakat ben size 1/4 fiatına 2012 sonunda yeni konulan ve gündüzleri yapılan 6-7 saatlik otobüs yolculuğunu tavsiye ederim.
http://berriesenthusiast.wordpress.com/2013/04/15/direct-bus-from-bangkok-to-siem-reap-step-by-step-journey/
Eger monsuma rağmen (?) bu güzergahı kullanacaksanız önce Saygon daha uygun olmalı.
Vietnamda bu kısa zamanda ancak Saygon ve Mekong deltasıni görerek orta ve kuzey Vietnamı es geçmiş olacaksınız ki bence yazık. Gittiğiniz ülkelere nam olsun diye bir yenisini daha eklemek gibi bir amacınız olmadığını hissetiğimden ve daha önünüzde (istatistik olarak :D) çok zaman olduğunu düşündüğümden, iki defa vize cenderesi yerine, tek olarak bu ülke için en az iki hafta ayırmanızın daha uygun olacağını düşünüyorum, üstelik Ho amcayıda gücendirmemiş olursunuz. :D

Açıkcası haddim olmayarak size bir güzergah tavsiye etmeme müsaade ederseniz; iki hafta için Singapur(2)-Bali(6)-Bangkok &Ayutthaya (4) rotasını önerebilirim. Havanın daha uygun olması bir yana yaşam, tabiat ve kültür açısından oldukca zengin ve yoğun bir plan sayılabilir. Gerekli ayrıntıları internetten bulabilirsiniz. Üstelik vize derdinizde olmaz! ;) Bali de vize havaalanında alınıyor. Ucuz hava yolları olarak Air Asia , Jet Star , Tiger airway(?) düşünülebilir.

Ben (63) ve eşim (60) son 15 senede bazen senede 2 kez olmak üzere 12-13 defa Hindistan ve uzak doğuda olduk. Kişi başına tekerlekleride olan ve toplam ağırlığı 10 kg kadar bir sırt cantası ile haraket serbestliğinize cözüm getirdiğiniz gibi, çamasırlarınızın kilosunu 2-3 liraya heryerde yıkattırabilirsiniz. Son iki senedir kışları 3-4 ayı geçirdiğimiz ve önümüzdeki ayın ortalarında yine 3,5 aylık uzak doğu gezimize bu şekilde çıkıyoruz, tablet ve e-book dahil hiçbir eksiğimiz yok.

Yanımıza alabileceğimiz en ağır şeyin ön yargılarımız ve herşeyi yaşadığımız ülke ile kıyaslama alışkanlığı olur diye düşünüyoruz ;) :D
Yemek için sorununuz olduğunu anlasamda böylelikle kültürün önemli bölümünü ıska gecirdiğinizi unutmayın. :-\

Not. 1) Daha geniş bilgilendirmeye ihtiyacınız olursa özelden tlf. numaranızı gönderebilirsiniz. :smiley:
2) Sevgili bartek ile karavanlarda enerji konusunda hemfikir olsak ve Ege'nin denizini hiçbir yerle değişmesemde, Tayland'ın sahilleri ve deniz altı hakikaten enfes!

Yanıtlar için çok teşekkür ediyorum.Kafam daha da karıştı :smiley: Yeşil pasaportumuz var. Vietnam vize istemiyormuş. Kamboçya vizesi ise kapıdan alınıyormuş. Eşim sürekli farklı ülkelere seyahat ettiği için vize almakta sorun yaşamıyoruz. Millerle aldığımız için uçuşlarda mecburen THY'yi kullanıyoruz. Ancak iç uçuşlar olursa diğer ucuz hava yollarına bakıyoruz.
Yağmurları hiç hesaba katmamıştım doğrusu. Üzüldüm şimdi. Zaten kısıtlı bir zamanda bir de yağmurla boğuşmak istemem. Ama meslek itibarı ile yaz ve şubat harici bir mevsimde de yurt izne ayrılmam mümkün değil. Geziyi şekillendirene kadar Mesut Bey'in biraz başını ağrıtacağız sanırım.Dubai gezimiz öncesi sitedeki Murat Can Bey'in canına okumuştum şimdi sıra size geldi. Arasam da bulamayacağım bir tecrübeye sahipsiniz. Yaza daha çok vakit var ama biz biletlerimizi genellikle 7-8 ay önceden alıyoruz. genellikle millerle bilet aldığımız için ödül bilet kapasitesi az olduğundan yer kalmıyor. Her sene kasım- aralık gibi yaz biletlerimizi alıyoruz. Ben gideceğim ülkeleri ezberleyene kadar araştırma yaptığım için zaten 7-8 ayda ancak içinden çıkıyorum. (Bu arada şubat tatili için de İspanya planı yaptım orayla ilgili de varsa bilahere tecrübelerinizden faydalanmak isterim.)

Yemek konusunda haklısınız ama malesef yemeyi bırakın bakmak için bile yaklaşamıyoruz. Eşim geçen hafta Güney Kore'deydi, lokantaları uzaktan görünce koşarak yolunu değiştirmiş. Koku konusunda o kadar hassas ki Hong Kong'da merkezde taksiden iner inmez öğürmeye başlamıştı. Aynı şeyi Tanzanya -Fas gibi ülkelere gidişlerimizde de yaşadık. Bazen ayda üç ayrı ülkeye seyahat ediyor, Türkiye'den çok yurt dışında, onlarca ülke gezdi ama alışamadı. Avrupa'da bile yemek konusunda akıl almaz seçici. Sanırım bir tek balkan ülkelerinde keyifle yemek yediğini hatırlıyorum.O da bizimle yemek alışkanlıkları aynı olduğu için. Bir de üç hafta kadar önce Tacikistan'da birşeyler yiyebilmiş .Durum böyle olunca da benim de pek deneme ihtimalim olmuyor. Ama seyahatten aldığımız öyle güzel hazlar var ki yemek kısmı da eksik kalıversin artık.

Sizin çizdiğiniz güzergahı da değerlendireceğim.Günlerdir Asya haritasını ezberledim. Tayland da Vietnam'a çok yakın coğrafyada ,orada muson yağmuru olmuyor mu?
Melih Eriş'in sitesini incelediğimde Nepal de oldukça mantıklı geldi.Eşim de Nepal olabilir diyor. Ama sanırım ben Tayland'ı istiyorum. Hindistan da kafamın bir yerini kemiriyor.Mesut Bey biraz daha araştırıp şekillendirirebilirsem sizin tecrübelerinizden daha hedefe yönelik faydalanabilirim. Her seyahatimden geldikten sonra bir sonrakini planlayana kadar harita karşısında günlerce kıvranıyorum. Bileti alınca rahatlıyorum. Bu senekini buldum diye seviniyordum ama yağmur felan kafamı karıştırdınız şimdi. Yeni baştan uğraş dur nereye gideyim diye. :smiley:

Singapur(2)-Bali(6)-Bangkok &Ayutthaya (4) rotası biraz dağınık değil mi? 10-12 günlük bir gezi için çok yorucu olur gibi geliyor. Ulaşımların hep uçakla olması gerekir. Eşim geçen yıl Avusturalya'ya giderken aktarmasını iki gün sonraya alıp Singapurda gezmişti.
Hem gittiği bir yer olduğu içim hem de ömrü uçakta geçen ve bıkmış biri olarak tatilde 3-4 uçak değiştirmeyi kabul edeceğini sanmıyorum. Ben Vietnam -Kamboçya- Tayland üçlüsünü birbirine yakın olduğu için kara yolu ile de gezebiliriz diye düşünmüştüm.
Siz bana o coğrafyayı iyi bilen biri olarak şöyle kısa sürede dolu dolu çok şey görülecek ama kocayı da çok isyan ettirmeyecek bir güzergah belirleseniz çok sevinirim. Sadece Kamboçya-Tayland ya da sadece Tayland mı yapsak. Sindire sindire gezeriz. Diğerlerine de nasip olursa sonra gideriz.Ya da Nepal veya Hindistan mı?

OK. eşinizi yormayacak plan bartek'in tavsiyesi olabilir. Dediğim gibi Tayland'ın sahilleri görülmeye ve yaşanmaya değsede maalesef birçok adanın bulunduğu batı yakası yaz aylarında yine şiddetli monsuma kurban. :mad: . Bu durumda güneydoğu sahilindeki Ko Samui ve belkide bizim her sene 1 ayımızı geçirdiğimiz Ko Phangan 2-3 günlük deniz tatili için öngörülebilir. Sorun; zaman, bu durumda, kiralık araba yerine uygun fiatlı gece kuşetli tren yolculuğu size zaman kazandırabilir. Bu sitenin ( http://www.seat61.com/ ) Tayland sayfasında bütün bilgiler var. Adalara otobüs+katamaran diğer bir ulaşım tarzı. Bangkok Airways pahalı olsada direk Ko Samui'ye uçuyor.

Thayland'a kuzey deki görülmesi gerekli ikinci büyük ve kültür şehri Chiang Mai'dan monsum tam oturmadan baslamanizi tavsiye ederim. Haziran ve temmuzda başlayan katlanılabilen şiddetdeki yağmurlar, agustosda turizmi fazlaca etkiliyor. Chiang Mai'da yapılacak çok şey var, dahada kuzeydeki altın ücgeni de görmek isterseniz 3 gün gerekli. Köylere trekingi olası çamur (?) yüzünden hesaba katmadım bile. Kuzeyede gece treni uygun, duruma göre orada araba kiralıyabilir yada tura katılabilirsiniz. Bankgkok ile yarı yoldaki Sukhotai yine tarihi bir park niteliğinde, fakat Bangkok'a trenle 1,5 saat mesafedeki Ayutthaya'yı günübirlik görmenizi özellikle tavsiye ederim.

bartek in önerisinde Bangkok'tan Seam Reap'e ucak vardı. Air Asia; Bangkok Airways dışındaki diğer ucuz uçak sirketlerine göre Internasyonal Suvarnabhumi Bangkok hava limanından uçuyor (Don Muan havaalanına gitmenize gerek kalmadan) seyahatinizin başında yada sonunda planınıza alabilirsiniz. Biletinizi Air Asia dan şimdi alırsanız tek istikamet sanırım kişi başı 55 €. Daha evvel yazdığım otobüs de bir alternatif fakat Kambocyanın sonunda size en az 4 güne mal olması sürpiriz olmamalı. Sonucta bütün tarihi eserlerin, heykellerin size taş taş görünmeye baslıyacağını hesaplayın derim.

Notlar.
1) Bangkok hava limanından şehre inmek için (normalde 45 dakika 7-8€) en alt kattaki Public Taxi'yi kullanın. Şehirdede nehir ve Sky Train hariç sıkışınca hep taksiyi kullanabilirsiniz çok ucuz fakat pazarlık etmeden taksimetrede ısrar edin (Taxi-Meter demeniz yeterli)
2) Bangkok ta bugüne kadar kaldığımiz 7-8 otel icinde fiat/fayda korelasyonunda ilk sırada butik otel ( http://www.navalai.com/index.php ) geliyor. Fiatlarını arttırmış olsalarda tarihi merkeze yakın ve nehir ulaşımı önünde. Üstelik Khao San road a bitişik. Sanırım enternasyonal yemekde sunuyor.
3) Enternasyonal yemek icin diğer bir cennetde, alış veriş merkezi Central World'un en üst katı.
4) Google'ın Bangkok için street view'i çalışır durumda ve oldukca faydalı.
5) Tren yerine diğer bir alternatif olarak, sadece 24 koltuklu nerdeyse tam yatar koltuklu otobüs seferleri bütün Taylanda ulaşıyor. (Otobüslerin 999 yada VIP sınıfında olmasına dikkat etmeli.)
6) Muhakkak Lonely Planet Thailand (Travel Guide) edinin. :smiley:

**********​

İspanya üzerine ; bu yaz karavanla 3,5 aylik gezimizin 6 haftasında İspanyadaydik. Kışın hiç gitmediğimiz, yemekleri için sıkıntı çekmeyeceğinizi sandığım bu ülkede sömestr tatiliniz için, ikinci defa gördüğümüz Endülüs, en fazla tavsiye edilecek bölge olarak gözüküyor. İklim; internette, kışları daha az yağmurlu (bende kafayı yagmurlara takdım galiba :D ) olmak üzere Antalya muadili diye okunuyor. Araba kiralamak uygun olsada, bizim ilk gidişimizdeki gibi, tren veya otobüsde oldukca akıllı bir alternatif sayılabilir. Çünkü; görülecek yerler şehir merkezinde ve kiraladığıniz araç 3-4 gün ölü yattigi gibi, belki park yeri sorununuz olabilecek. Tren ve otobüs için gerekli bilgileri, internetten bulabildiğiniz gibi, street view'de bütün İspanya için çalışıyor, :smiley:

Gezilerin en heyecanlı bir bölümüde planlama safhası, bu yüzden bence eşinizden daha şanslısınız. :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR