Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Net değil... Anadolu Ajansı'ndan Reşit Dağ'ın çektiği bu değerli fotoğrafı bilgilerle netleştirelim... Olay Şanlıurfa'da meydana geldi. TİGEM Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Ceylanpınar'daki tesislerinde süt sağma işinde çalışanları taşıyan kamyon dereye uçtu. 2 kişi öldü. 8 kişi de kayıptı. 33 kişi kurtarıldı. Bu fotoğraf kurtarma operasyonu sırasında çekildi. Dereye sürüklenmeyenler devrilen kamyonun üzerinde. Kıyıdan biri soyunmuş, lastik içlerini götürmüş. İnsanlar lastik içlerine bindirilerek kıyıya çekiliyor. “Bilgilerle netleştirelim” demiştik. İnsanların yüz ifadeleriyle ve bilgiyle 'o' anın dokusuna netlik ilmekleri atalım. Soldaki genç erkeğin yüzündeki soru izleri taşıyan ifade ''44 kişi kamyonda niye taşınır?'' düşüncesini uyandırıyor. TİGEM, süt sağma işini bir özel firmaya vermiş. Sonra da o firmanın bu insanları insan yerine koyup koymadığını takip etmemiş. Öndeki başı örtülü kadının bakışı, işyerine kamyonla taşınan, hiçbir sosyal güvenceleri olmayan bu insanların insanca bir gelecek arzularının bulanıklaştırıldığını akla getiriyor. Ya sözünü ettiğimiz kadının arkasındaki başı örtülü genç kız? Bu genç, acaba 3 YTL’lik yevmiyeden olduklarını mı düşünüyor? O gün çalışmadıklarına göre verirler mi 3 Yeni Türk Lirası yevmiyelerini şeklinde bir soru da kıpırdıyor... Sunucu ''Acaba bu söylediklerimiz bu insanları ekmeğinden eder mi?'' diye endişe ediyor. Ve netlik ilmeklerinden öncelikli olanlar tamamlanıyor. Belki böylece 'o' anın biraz netleşen dokusunun , terör sorunu konusunda da bir şeyler düşündürmesi gerekiyor.
Irak'ta Yusufiye yakınlarında bir Irak ordusu askeri yaklaşan sevgililer günü dolayısıyla muhtemelen ABD ordusu tarafından dağıtılan lolilopla poz veriyor. 'O' an,asker kaskının soğukluğunun altından sıcak, göz pırıltısıyla bezeli bir gülümseme gönderiyor. Ancak sevgililer günü şekeri aykırı ve yabancı duruyor. Renginden ve ışığın bu renklere yüklenmesinden değil de, sevgililer günü kavramının ne olduğu konusunda Iraklı askerin büyük olasılıkla bir fikri olmamasından...
18'inci yüzyılda Honduras'ta bir köylü çocuğu dağda gecelerken bir heykelin üzerinde uyuduğunu fark eder. Heykeli kaldırıp atar. Sabah uyandığında ise heykel yine yanındadır. Alıp eve götürür. Bu hikaye yıllar yıllar içinde mucize olarak kabul görür. Bulan çocuğun ailesi bir şapel yaptırmak için para toplamaya başlar. 1777'de şapelin inşası tamamlanır. O arada Suyapa Meryemi, Papa tarafından azize ilan edilir.1950 yılında da şapelin yanına bir bazilika yükseltilir. Bu heykelin Honduras'la El Salvador arasındaki savaşı bitirdiğine inanılır.her yıl 3 şubat Suyapa Meryemi Günü olarak kutlanır... 3 şubat 2007'de de AP fotoğrafçısı Edgard Garrido Suyapa Meryemi Bazilikası'nın önünde dilenen engelliyi fotoğraflar. 'O' anda Suyapa Meryemi'nin pek bir hikmeti görülmemektedir. Ama en azından ışık şefkat göstermektedir.
Irak'ta Yusufiye yakınlarında bir Irak ordusu askeri yaklaşan sevgililer günü dolayısıyla muhtemelen ABD ordusu tarafından dağıtılan lolilopla poz veriyor. 'O' an,asker kaskının soğukluğunun altından sıcak, göz pırıltısıyla bezeli bir gülümseme gönderiyor. Ancak sevgililer günü şekeri aykırı ve yabancı duruyor. Renginden ve ışığın bu renklere yüklenmesinden değil de, sevgililer günü kavramının ne olduğu konusunda Iraklı askerin büyük olasılıkla bir fikri olmamasından...
Amerika Birleşik Devletleri'nde Shenandoah Ulusal Parkı'nın görevlileri ve konuklar parka gelen bir helikopterin savurduğu karlarla boğuşuyor. Ya da başka bir deyişle Birleşik Devletler Başkanı George W. Bush geliyor.
Birleşik Devletler'in pırıltılı kenti Miami'nin ‘öteki’ yüzünden bir fotoğraf... Evsizlerin birarada bulunduğu yerde bir insan... 40 kadarı burada üstü açık ve kartonlarla çevrili alanlarda yaşıyorlar. Işık, renkler ve kompozisyon uygun düşmüş. 'O' anda kimi bakış açısıyla döküntü diye tanımlabilecek eşya arasındaki evsiz pek fark edilmiyor. Zaten Amerika'daki evsizler sorunuyla oluşmuş 'o' andaki tırnak içinde ‘döküntü’lü dokuya insan yakışmıyor.
Afganistan'da gezici bir sirk var. Adı Afgan Gezici Mini Çocuk Sirki.ülkede gittikleri yerlere becerikli çocukların yarattığı iyimserlik buğusunu götürüyorlar. Ön planda yer alan Feriha 6 yaşında. Bir gösteri sırasında tabağı değil de dünyayı elinde çevirebilmenin çocuksu olgunluğu ile gülümsüyor.
Birleşik Devletler'in Hawaii Eyaleti'nde yapılan profesyonel sörf yarışlarından bir enstantane. Hawaiili Liam MacNamara dalga tünelinin içinden geçiyor. Kuşkusuz denge için elleri öyle havada ama 'o' anda sihirbaz edasıyla dalgalara hükmediyormuş gibi görünüyor.
Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Finlandiya Körfezi'nde gün batımı. Beride de denizin donmuş bölümünde bir amatör balıkçı... Fotoğrafın çekildiği 8 şubat günü hava açık ve güneşliydi. Ancak güneşin St. Petersburg semalarındaki yalnızlığı pek işe yaramadı. O gün ortalama hava sıcaklığı eksi 19 dereceydi. Amatör balıkçı farkında değil ama 'o' anda güneş ''Ne yapayım benden bu kadar'' dercesine mahçup görünüyor.
ABD’li kayakçı Ken Spalding, Maine Eyaleti'nde yeni ulusal park olan bölgede donmuş gölün üzerinde keşif gezisinde.16 kilometrekarelik bu alan 14 milyon dolar toplanan bir kampanyayla Amerika'daki ulusal parklar arasına katılıp koruma altına alındı. Ötedeki dağ, 1600 metre yüksekliğinde ama heybetli görünüyor. Bulutlar, 'o' ana romantizm katma çabasındaki bilinmez bir ressamın attığı fırça darbeleri gibi süzülüyor. Gökyüzü de maviler serperek donmuş gölün soğuk görünme çabalarına yardımcı oluyor. Hasılı APp foto-muhabiri Robert F. Bukaty, oradaki tabiatın çevrecilerin yürüttükleri kampanyaya yakışır bir tavır aldığı anda deklanşöre basmış oluyor.
Bu fotoğrafı ilk önce geçen yıl bu zamanlarda yayımladık. Sonra bir yıl içinde zaman zaman en iyiler arasında ekrana getirdik. Hatta fotoğraf 'o' an kitabında da yer aldı. Editörümüz Bahar Ünsal'ın seçtiği bu 'o' an, haber fotoğrafçılığının en prestijli ödüllerinden biri olan Dünya Basın Fotoğrafları Ödülleri'nde de ''İnsanlar ve Olaylar'' kategorisinde birinci oldu. 1 şubat 2006'da Filistin'de Batı Şeria'da İsrail güçleri bir Yahudi yerleşim yerini boşaltırken, tek kadın yerleşimci, koca bir polis taburunu tam 'o' anda durduruyordu. Ancak insanın direniş gücü açısından bakıldığında kadın durdurmayı sürdürmekten öte galip geliyordu. (AP / Oded Balilty)
Tek haber fotoğrafının birincisi... Reuters Ajansı'na bağlı Nijeryalı foto-muhabir Akintunde Akinleye, Nijerya'nın başkenti Lagos'taki doğal gaz borusu patlamasından hemen sonra olay yerine yetişmiş. Patlamanın ardından yüzünü yıkayan bir adamı fotoğraflamış. Ama öylesine bir anı yakalamış ki, Karaafrika'nın kara bahtından arınmaya çalışan insanlığın fotoğrafı ortaya çıkmış. (AP photo / Akintunde Akinleye / Reuters)
Danimarka'da 2006 yılında yapılan Dünya Jimnastik Şampiyonası'nda Çinli sporcu halkada, İsviçreli sporcuysa geride, yer hareketleri dalında yarışıyor. Spor hareket dalında birinci olan fotoğrafta Reuters'dan Max Rossi aynı anda iki sporcunun hareketlerini objektifinde biraraya getiriyor. (AP photo / Max Rossi / Reuters)
Jazz şarkıcısı Debie Davis, Birleşik Devletler'in New Orleans kentinde sahneye çıkmaya hazırlanıyor. New Orleans'ın jazz müziğine aşina olgun ışığı alçakgönüllü odada dolaşıyor. Ama sadece sesi ve müzik yorumuyla değil, zekice esprileriyle dinleyicileri eğlendirmesiyle de tanınan Debie Davis'in yüzüne ve gözlerine geldiğinde birazdan başlayacak gösterinin pırıltısına eşlik etmeyi de ihmal etmiyor. Los Angeles Times gazetesinden Carolyn Cole'un yakaladığı 'o' an da dünya basın fotoğrafları sanat ve eğlence dalında ikinci oluyor. (AP photo / Carolyn Cole / Los Angeles Times)
Portre dalı birincisi... Los Angeles Times'tan Damon Winter, aktör ve yönetmen Clint Eastwood'u fotoğraflamış. Foto-muhabir, sanatçının sanki bir anlık da olsa çok derin düşünceye daldığı ve bunun etkisiyle yüzünün maskeye dönüştüğü 'o' anı yakalamış. (AP photo / Damon Winter/ Los Angeles Times)
Siyah-beyaz'ın fotoğraftaki ve haber fotoğrafındaki yerini asla yitirmeyeceğini gösteren bir seçim daha... Haber fotoğrafı ikincisi... Danimarka'da yayımlanan Politiken gazetesi foto-muhabiri Jan Grarup deklanşöre bastığında bir grup Sudanlı kadın Darfur'dan kaçıp Çad sınırını geçiyordu. Her biri hareketleriyle, yüz ifadeleriyle kendi felaketlerini 'o' ana getiriyordu. 'O' an bununla da kalmıyor, adeta geride kalan binlerin ışığa yüklenmiş umutsuzluk zerrelerini de karşımıza çıkarıyordu. (AP photo / Jan Grarup / Politiken)