Vazgeçmenin Mümkün Olmadığı Donanım; Karavancının Baş Belası "Aküler"...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SOLARMARKET Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,889
Ynt: Vazgeçmenin Mümkün Olmadığı Donanım; Karavancının Baş Belası "Aküler"...

katkınız ve paylaşımınız için teşekkürler @iscanthere

Etiketler

Iskender bey verdiginiz bilgiler cok faydali. Yanlis anlamalara meydan vermemek icin bir noktayi acikliga kavusturmak istiyorum. Örnek olarak aldiginiz 175 Watt gücündeki solar panel 24 voltluk bir panel. Bu solar panelin ürettigi elektrikle 12 voltluk bir akü sarj edilirse, amper miktarlari iki katina cikacaktir.

Ayrica hangi büyüklükte bir solar panelin ihtiyacimizi karsilacagini hesaplarken, bir panelin aylara göre üretebilecegi günlük ortalama elektrik enerjisini bilmek isimizi cok kolaylastirir. Türkiye´de böyle bir hesaplamayi ben internette bulamadim. Asagidaki linkten aldigim bilgilere göre Almanya´nin bazi sehirlerinde ve Atina`da bu hesaplamalar yapilmis durumda. Belki Atina´da elde edilen bilgiler, Türkiye´nin Ege Bölgesi icinde gecerli olabilir. Bu hesaplamaya göre, Yunanistan´in güneyinde, bir karavan üzerinde yatay olarak duran 50 Wp gücündeki bir solar panel, Agustos ayinda, bir günde ortalama 201 Wh elektrik enerjisi üretebilmektedir.
Atina icin elde edilen neticeler:

Karavan üzerinde yatay olarak duran bir solar panel, her Wp icin, aylara göre, günde ortalama asagidaki miktarlarda Wh elektrik enerjisi üretmektedir.
Ocak :1,1 Wh
Subat :1.7 Wh
Mart :2.5 Wh
Nisan :3.4 Wh
Mayis :4.2 Wh
Haziran :4.5 Wh
Temmuz :4.5 Wh
Agustos :4 Wh
Eylül :3.2 Wh
Ekim :2.2 Wh
Kasim :1.5 Wh
Aralik :1.1 Wh

http://www.oeko-energie.de/inselanlagen.htm

Bu hesaplamaya göre benim karavanin üzerindeki 12 voltluk 100 Wp gücündeki solar panel, Ege Bölgesinde, Agustos ayinda günde ortalama 400 Wh elektrik enerjisi üretmektedir. Bu miktar benim kendi deneyimlerime oldukca yaklasiyor.

Selamlar.
Hüseyin Sahin

Hüseyin Bey,

Aynen dediğiniz gibi panel 24 V a regüle edildiğinde (ki kullandığımız şarj regülatörleri bu yüzden var) akım miktarı artacaktır.

Ayrıca aylar mertebesinde Türkiye'nin bir çok ili için aylık bazda ortalama güneşlenme süresi ve metrekareye düşen radyasyon miktarları hesaplanmış durumda. Bunlara ulaşmak mümkün, ben size kendi kullandığım kaynağı iletmeye çalışayım ilk fırsatta.

Sevgi ve saygılarımla,
İskender

Lafinızı balla kesebilirmiyim ? :smiley:

Türkiye'nin bir çok ili için aylık bazda ortalama güneşlenme süresi ve metrekareye düşen radyasyon miktarlarını asağidaki linkten bulabilirsiniz.

http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/gepa/GEPA-duyuru_01.html

Ayrıca Akdeniz45 in bahsettiği üzere karavanlar için solar panel ve akü hesaplama sayfasının adreside aşağıda.
(Toblo oldukca kapsamlı ama maalesef almanca, google dan yararlanılabilir.)

http://www.esomatic.de/Auslegung.asp

Türkçeye yarım yamalak tercüme edilen sayfanın adresi: :-\

http://translate.google.de/translate?js=n&prev=_t&hl=de&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=de&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fwww.esomatic.de%2FAuslegung.asp&act=url

NOT: Laurent hoca böyle giderse devamsızlıktan sınıfta kalacak. ;D

Tam olarak bende bu link i arıyordum :smiley: en son bendeki pdfleri rapid e yükleyecektim paylaşmak adına, kurtardınız, teşekkürler :smiley:

Karavanıma ne büyüklükte panel ve akü almalıyım sorusu bence uzay mühendisleri için space shuttel'ın enerji ihtiyacını hesaplamaktanda zor. :D

Değişkeni bu kadar bol olan denklemin çözümünde; ilersini düşünerek ve benzeri uygulanan sistemleride baz alarak Learning by Doing oldukça rasyonal bir yaklaşım.
Zaten uygulamada dönüp dolaşılıp gelinen nokta bu oluyor. ;)

Not. Sanırım; enerji kazanılımını en alçak, sarfiyati ise en yüksek sınırlarda düşünme kuralınıda gözden kacırmamalı.

Bende 2 saattir ugrasiyorum.

Fomülün ihtiyacimiz olan paneli ve aküyü hesaplayabilmesi icin asagidaki bilgilere ihtiyaci vardi.

-Günlük ortalama elektrik ihtiyacimizi kafadan 1200 Wh/100 Amper olara formüle verdim.

-Aylara göre de günlük ihtiyaci, tahminen söyle dagittim.
Nisan :600 Wh
Mayis :800 Wh
Haziran :1200 Wh
Temmuz :1200 Wh
Agustos :1100 Wh
Eylül :1000 Wh

-Bu formülde Türkiye´den bir sehir olmadigi icin Atina´yi sectim. Ayrica hata payi degeri olarak 0.75 (böylece, kablolarda, sarj regülatöründe ve akü dolup bosalirken olacak enerji kayiplari hesaplaniyor)
-Panel yatay olarak duruyor.
-Bu verilerle ihtiyacimiz olan solar paneli hesaplattim.

Cevap: 240 Wp.

Aküye gelince,
Aküde kac günlük reserve elektrik olsun sorusuna, bir gün cevabini verdim (Bugün akü doluysa, yarin hava bulutlu da olsa bir günlük elektrigimiz var demektir).

Bu durumda akünün 200 Ah olmasi gerekiyor.

Eger reserve gün sayisini ikiye cikarirsak, ihtiyacimiz olan akünün 400 Ah olmasi gerekiyor.

Biraz sonra da Türkiye´deki radyasyona göre, Izmir cevresinde hangi büyüklükte bir panele ihtiyacimiz oldugunu baska bir formülle hesaplamaya calisacagim.

Yaptigim hesaplarin nekadar dogru oldugunu, sizlerin de elde ettiginiz neticelerle karsilastirinca görecegiz.

İki olgun ve bir genç, çok katkı yapıyorlar, herkesin anlayabileceği yalınlıkta anlatıyorlar; kara tahta başında gibi. Elinize, gözünüze, beyninize sağlık!... :smiley:

Cavid Sezen

Önce Cavid beye cok tesekkürler.

Ikinci hesaplama:

Az önce Atina´yi örnek almistik. Simdi Türkiye´deki radyasyon miktarina göre Izmir´i örnek alarak, daha degisik bir hesaplama yapmak istiyorum.

-Izmir´de Agustos ayinda, bir metrekareye düsen günlük radyasyon miktari 5.76 KWh.
-Asagidaki linkteki 120 Wp solar panelin büyüklügü,
Boyu 1.196 m X eni 0.808 m = 0.966 metrekare.
-Bir metrekareye 5,76 KWh radyasyon düserse, 0.966 metrekareye nekadar düser.
0.966 X 5.76 = 5.56 KWh
-Bu miktardan az önceki formülde oldugu gibi 0.75 katsayisi ile hata payini düsersek,
5.56 X 0.75 = 4.17 KWh kalir.
-Asagidaki linkte gördügümüz bu panel % 14.4 verimle calistigina göre,
4,17`nin % 14.4`ü = o.6 KWh = 600 Wh eder.

http://www.solarzellen-shop.de/12v-solarmodule-solarpanel-monokristallin/120-watt-12v-solarmodul-solarzellen-solarpanel.html

Netice olarak, Izmirde, Agustos ayinda, 120 Wp gücünde bir solar panel, günde ortalama 600 Wh elektrik üretir diyebiliriz. Böyle iki adet solarpanel ile günde ortalama 1200 Wh/100 Ah elektrik üretebiliriz.

Atina ve Izmir´in yaklasik ayni hizada olduklarini düsünürsek, her iki hesaplamada da, bir solar panelin Izmir`de, günde ortalama nekadar elektrik üretecegini bulabilmek icin, Solar panelin gücünü 5´le carpmamiz gerekecektir.

Önemli nokta: bu hesaplamayi bilimsel bir hesaplama olarak göremeyiz. Fakat her iki hesaplama da ayni neticeyi verdigine göre, dogruluk payi oldukca yüksek olsa gerek.
Bu konuda bilgisi olanlarin katkilarini merakla bekliyorum.

Sayın Laurent Hoşgeldiniz,
Son derece faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler...Devamını da bekliyoruz ;)
Sayın Akdeniz 45 ve İskender Bey;
Detaylandırmalar ve açık-net anlatım ve hesaplamalar için sizlere de teşekkür ederim..Sormak istediğim şu;
Bazı solar paneller aracın tavanına sabitken bazıları ayaklı ve açısı ayarlanabilir olabiliyor..Seçim yaparken bu önemli bir kriter midir?Mantık olarak güneş ışınlarının geliş açısının dik oluşu daha ciddi enerji birikimi sağlar ve örneğin parçalı bulutlu havada(düzenli olarak ışınkar panel üzerine düşmediğinden) ikisi arasında ciddi bir fark oluşur diye mi düşünmek gerekir?

@BGRDRC

Kesinlikle açı kritik öneme sahiptir. Türkiyenin sahip olduğu coğrafi konumları gereği solar paneller kesinklikle güney'e bakacak şekilde, Türkiye'nin kuzeyinde yatayla 30 derece, güneyinde ise 25 derece açı yapacak şekilde projelendirilmelidir. Tabii ki bu değerler ancak sabit sistemler için bu şekilde uygulanır. Evlere, villalara yaptığımız uygulamalarda bu çok ama çok önemli.

Ancak karavan ve yat gibi mobil sistemlerde açı vermek kaş yaparken göz çıkartabilir. Şöyle ki, aracın tavanında açılı bir panel olduğunu düşünelim. Yolda giderken panel her zaman için güneye dönük kalamayacağı için, siz yolda giderken panel kuzeye bakıyor ve hiç güneş almıyor da olabilir, yada park ettiğiniz yerde yine panelin açısından dolayı panel güneye bakmıyor ve gölgede kalıyor olabilir.

Tabii ki açılır kapanır sistemler kullanmak mümkün, bir pusula ile park ederken panel güneye bakacak şekilde aracın konumlandırılması da sağlanabilir. Ancak standart sistemlerde bu tür detaylarla kullanıcıyı yormamak için tavana paralel şekilde olması tercih ediliyor, bu şekilde belki devamlı bir nebze verimsiz çalışıyor ancak her an için güneş ışığından yararlandığımızdan şüphe etmiyoruz.

Sevgi ve saygılarla,
iskender

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..Bu durumda yükselip alçalabilir ayaklarla,tavana takılı bir solar panel aracın konumuna göre en dik açıyı yakalayacak şekilde ayarlanabilir ve böylece maksimum enerjiyi elde etme şansımız olacaktır..Sabit panel yerine bu şekilde sağlam yapılmış ayaklı bir uygulamayı ileride kullanmayı tercih edeceğim sanırım..

Bende Iskender beyin görüslerine katiliyorum. Özellikle karavani bir yerde konumlandirirken, solar panel güneye baksin diye hic te hosumuza gitmeyen bir yönde durmak zorunda kalabiliriz.
Tabii ki parasi olan, asagida linkte görülen, GPS le yönlendirildigi icin devamli günese bakan bir solar panel alabilir.

http://62.75.177.102/internetshopdd-p629h146s147-OYSTER-SunMover-Sola.html?sid=4e1d501d547127d6ef184e74be6d6f91

Selamlar.

Hüseyin Sahin

hoşgeldin güle güle olmuş nerdesiniz laurent bey.sorularım olacaktı ama.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,704
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR