Vazgeçmenin Mümkün Olmadığı Donanım; Karavancının Baş Belası "Aküler"...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SOLARMARKET Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,878
Ynt: Vazgeçmenin Mümkün Olmadığı Donanım; Karavancının Baş Belası "Aküler"...

Merhaba arkadaşlar, hadi son bir ders, sonra akü tiplerine göre tek tek avantajlar ve dezavantajlar bakmaya başlayağıcaz. İlk yazımda elektrik kanunlarından bahse edeceğiz soylemiştim. Aslında kanun çoktur ama, biz sadece iki tane bakacağız. Bu kanunlar aküler daha iyi anlabilmemiz için çok önemlidır.

1: Ohm Kanunu - Akım, gerilim ve direnç arasında ki ilişki Omh kanunudur.

U = R x I, yani Gerilim = Rezistans x Akım

Bu ilişki yakayabilmek için tam açık bir musluk düşünün (direnç zayif). Şebekenin basincı var, o yüzden suyu çok kuvetli akıyor (akım kuvetlidır) Şimdi musluğumuz yarı yarıya kapatalım (direnç artıyor), suyu daha az akıyor ( akım düşüyor). Şimdi diyelim ki ana su şebekesinde bir boru patlamış. Musluktaki suyunun basıncı çok düştü (gerilim azaldı) İstediğiniz kadar musluk açın (direnç zayif) yeniden suyun debisi düşük olacaktır (akım düşük olacak).

2: Pouillet Kanunu - Bu kanun aslında jeneratörlerine bağlıdır. Ama gerçek hayattinda jeneratörler mutheşem makinalar değildır.
Bütün Jeneratörlerin bir iç rezistans vardır. Bu iç rezistansı, bir gerilim düşüşü neden olur. Bu gerilim düşüşü jeneratörden çıkan akımının ile orantılıdır. İç direnç, jeneratörlerine ait bir özelliğidir. Genellikle küçük r ile sembolize edilir. Jeneratörlerin diğer önemli özelliği ise Açık Devre Gerilimi denir. Büyük E harfı ile sembolize edilir. Açık Devre Gerilimi, jeneratörün elektrik terminallerinde (Yada akünün kutup başlarında) elektrik devre açıkken (Akım yok) ölçülebilir.

Pouillet’nın kanunun formülü : U = E – r x I

U jeneratörün terminallerinde ölçülen gerilimin I akımı çıkışına göre.

Çok komplike olduğunu biliyorum, o yüzden tekrar musluğumuza geri dönelim.
Evimizde bir musluk tam açık, şimdi evimizin içinde bir musluk daha açalım. Bu iki muslukta, basınç düşüceğine görüceksınız. Neden? Çünkü evimizde ana su hattının borunun çapı bu iki musluk borularından büyük değil. Ana hatı, bu iki musluk tam çalıştırmak için yetersiz. Su akımına karşı bir rezistans yaratıyor. İşte iç rezistansımız (yukarı bakınız, jeneratörün iç rezistansı) Bu problem yaşamamak için, ana su hattımızın bizim iki musluğumuzun boruları çapları iki kat olması gerekiyor.
Açiklama: ana hat Çapı: 30 cm / 1 musluk borusu: 30 cm / 2 musluk borusu: 30 cm. İki musluk açikken her muslukta su debisi yarı yarıya düşecektir. Şimdi Ana hat Çapı 60 cm / 1 musluk borusu: 30 cm / 2 musluk borusu: 30 cm = No problem... Bu durumda iç rezistansı daha düşük olacaktır.

Sonuç olarak, jeneratörün terminallerinde ne kadar akım artacak ise, gerilim ise orantılı olarak düşecektir. Kaliteli bir jeneratörün (veya akünün) iç rezistans ne kadar az olursa, bu kadar kaliteli anlama geliyor. Bu karakteristik, aküler için de çok önemli.

Şimdi, bu ders kapatmak için size “Açık Devre Gerilimi” ve “Yüklü Nominal Gerilimi” den iki satırla konuyu kapatalım.

“Açık Devrim Gerilimi” = E ( Aküde “Load” yani yük olmayınca kutuplarında ölçülen Gerilimidır – Devre açık)

“Yüklü Nominal Gerilimi” = U (Aküde bir “Load” yani yük bağlıdır, kutuplarında ölçülen Gerilimdır – Devre kapalı. Geçmiş olsun !!!!!!

Etiketler

Sayın Laurent hoşgeldiniz. Sizden çok şeyler öğreneceğimize eminim. Şimdiden teşekkür ederim. Türkçenizde bir harika hele teknik terimleri bu kadar rahat ve güzel kullanabiliyorsanız, sizi anlayamayacak kimsenin olması mümkün değil.
Saygılarımla..

sayın laurent aramıza hoşgeldiniz.. Bilgilerinz için şimdiden teşekkürler..

Sayin Laurent
Foruma hosgeldiniz. Bu konularda bilgiye ihtiyacimiz var. paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler

Faruk Kökel

Sayın Laurent bey benim bir sorum olacak herkez yaşam aküsü olarak farklı şeyler söylüyor.Sizce en düşük maliyetli yaşam aküsü sistemi(şarz-invertör-akü gurubu) ne olmalıdır.220 volt 50 lt buzdolabı-leptop-tv çalıştırcak ve 2 yada 3 gün edecek bir sistem .
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

aramıza hoşgeldiniz :smiley:, vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkürler

Sayın Laurent aramıza hoşgeldiniz.Bir Fransız olarak Fransız halkının tatil kültürünü ve karavancılığa yaklaşımını, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerindeki kamp alanlarını, karavanlarındaki olmazsa olmazlarını öğrenmek isteriz.Biraz fazlaca oldu herhalde.İlerleyen zamanlarda faydalı paylaşımlar yapacağınıza inanıyorum.Zaten enerji konusunda temelden başlamışsınız paylaşıma.Tekrar hoşgeldiniz.

Sn.Laurent hoş geldiniz verdiğiniz bilgileri merakla takip edeceğim :smiley: :smiley: :smiley:

sayın arakadaşlarım
Benim karavanımda 130 Ah. yaşam aküsü ve bunları şarj eden 80 Ah.*2 güneş panelleri mevcut
Buna karşılık 140 Lt buzdolabı (çift kapılı ve üstü derin donduruculu), 12 V. çalışan TV(Hyundaı marka 16"), ledli lambalar (bir hayli fazla) ve günün uzunca bir saatinde çalışan (Çünkü ben cafelere filanda gitmem) bir ısıtma tesisatım (eber) var. Eğer güneş 2 gün yüzünü göstermezse sorun o zaman başlıyor. Şayet sizlerde biz kış aylarında sadece hafta sonu karavanda oluruz derseniz bu akü ve güneş panelinden fazlasına para vermeyiniz (çünkü konu her türlü istismara açık) yaz aylarında ise bu donanım sonsuz döngüde çok güzel işler yapacaktır buna eminim aksi taktirde satın alınan donanımda sorun vardır.

karagozlers' Alıntı:
Benim karavanımda 130 Ah. yaşam aküsü ve bunları şarj eden 80 Ah.*2 güneş panelleri mevcut

Süreyya; 80 amp güneş paneli olmaz, senin 80watt, 3.5 amp 2 adet güneş panelin var, yani 160watt 3.5 amp enerji üretme gücü...Yazın haziran,temmuz,ağustos aylarında günde 7 saate, ortalama saate 2-2.5 amp üretse (sabah 1amp, öğlene doğru 2amp, öğleyin 3.5amp, öğleden sonra 2amp, akşamüstü yine 1amp), günde 17.5-20 amp enerji üretir, sadece buzdolabın için günde 76 amp enerji gerekli...

Bilgi amaçlı; Küçük panellerin gücü 3.5amp dir(60-80-90-110 watt olanlar), tek parça büyük paneller 5.3 amp dir (140-160-180watt olanlar), daha verimlidir.... İki tane 80watt 3.5 amp panelden bir adet 160watt 5 amp panel daha verimlidir...Panel alırken yeni nesil 5 amp veya daha büyük 8 amp'li olmasına dikkat edin ( 8 amp her nekadar henüz Türkiyeye gelmemediysede, ayrıca 5amp'lere göre çok pahalıdır )...
5/2/2011 cumartesi günü yani kışın ortasında mart ayında, istanbul'un bu güneşli gününde 180watt 5.3 amp olan güneş panelimin LCD ekranında 3.3 amp/saat şarz gösteriyordu, yazın ne gösterebileceğini siz hayal edin...

karavancı deyilim ama konu ilgimiçekdi bu bilgi akışını takibetmek istedim gerçi benim aracımda
offroad aracıma karavan konforunu sıgdırdım farklı oldu bıraz :smiley:
paylaşımda bulunan arkadaşlara teşekkürler

Sn. Laurent, bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Özellikle güneş enerjisi ve aküler hakkında tatmin edici bilgilere olan ihtiyacımız için sizi takip edeceğiz. Selamlar :smiley:

Merhabalar,

Yazılanları okuyunca, voltaj, akım, zaman; dolayısı ile de bunların oluşturduğu kavramlar olan güç ve enerji konusunda bir kavram karmaşası yaşandığını gördüm. Elimden geldiğince, dilim döndüğünce birşeyler yazmak istedim, hepimizin bildiği gibi aslında bu kavramların "piyasa" da kullanımları malesef yok, sonucu olarak da aynı şeyleri düşünüp farklı kavramlarla ifade etmeye çalışıyoruz, bilen büyüklerimin kafasını ütülemiş olur isem şimdiden affola.

Daha önceki mesajlarda gerilim ve akım kavramları üzerinde durulmuş, ben doğrudan güç ve enerji üzerinde durmak isterim, eğer bu noktada kafa karışır ise bu kavramlardan da bahsetmekten mutluluk duyarım.

Güç: Güç dediğimiz kavram zamandan bağımsız yani anlık bir kavramdır. İki kutup arasındaki gerilim ile bu kutupları birleştiren devre üzerinden akan akımın çarpımı anlamına gelir. Birimi Watt'dır. (1V x 1A = 1W) Yani; örneğin hepimizin araba ve karavanları 12V ile çalışacak şekilde dizayn edilir. (12V bizim iki kutup arası gerilimimizdir.) Çakmağa bir ısıtıcı takıp çalıştırdığımızı düşünelim, ve bu ısıtının 5A akım çektiğini bilelim. Bu durumda ısıtıcının gücü nedir? ısıtıcımızın iki kutubu arası 12V, ve devre akımı 5A ise ısıtıcımızın gücü 12x5 = 60W 'dır. Dikkat etmeniz gereken nokta hiç bir şekilde problemimizde zamandan bahsetmedim. Bu ısıtıcı 60W "gücündedir".

Ben 60W lık ısıtıcım ile suyumu 1 saat boyunca ısıtırsam ne olur? Bu durumda 60W x 1h = 60Wh lik "enerji" harcamış olurum. Dikkat ! enerji kavramı çıktı karşımıza. Demekki enerji güç çarpı zaman anlamına gelir, ve belirli bir gücü (örneğimizde 60W) belirli bir zaman boyunca çalıştıran kavramın karşılığıdır. Hepimizin bildiği ve devamlı konuştuğumuz akülerimize hiç dikkat ettiniz mi? Hep bahsettiğimiz 130A lik akümüzün üzerinde gerçekten de 130A mi yazar? Amper enerji birimi değil ki öyle yazsın... Eğer dikkat edersek üzerinde 130Ah (130 amper-saat) yazdığını görürüz. yani 12 V luk bir gerilim ile çalışan bir sistemden eğer 130A akım çekersen ben sana en fazla 1 saat enerji veririm demektedir aslında akümüz.

Solar panel örneğimize gelirsek...

Atilla Abimin daha önce bahsettiği gibi panel A ile ifade edilmez. Paneller güç üreteçleridir ve birimleri W 'dır. örneğin;

SunRise Marka 175W lık bir solar panelin kataloğunda;

Maksimum güçte (yani maksimum güneş ışığına maruz kaldığında) 35.20V gerilim üretebileceğini ve
Maksimum güçte 4.98 A akım verebileceğini yazar.

Yani bu demektir ki : 35.2 x 4.98 = 175.29 W maksimum güce sahiptir. Ancak bu değerlerin hep optimum şartlarda sağladığı için günlük hayatta bu değerlere çok ender ulaşır.

Yine daha önce dendiği gibi görülmektedir ki örnek verdiğim panel yaz aylarında ancak 4.98A ile aküyü besleyebilir, bu kış şartlarında daha da düşecektir. (1-3 A aralığı)

Umarım kafaları karıştırmamışımdır. Güç ve enerji arasındaki kavram karmaşasının bir nebze aydınlanmasını sağlayabilmişimdir.

Saygı ve sevgilerimle,
İskender

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,691
Kayıtlı Üye Sayımız
166,534
Kaydolan Son Üyemiz
1997 ZJ

SON KONULAR

Geri