Valparaiso - ŞİLİ

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Solana Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,122

Solana

Kamp II
Kasim ayinda Sili’deydim. Sili guney yarim kurede oldugu icin Kasim ayi oralarda ilkbahar. Oncelilkle Valparaiso’daydim, bu sehrinden baslamak istiyorum…

valparaisole9.jpg

Valparaiso, Sili’nin eski bir liman kenti. Sehir, limanin gerisinde ve tepelik bolgelerde kurulmus. Guzel ve keyifli bolumu de bu tepelik yerler. Hostalimiz de yuksek tavanli eski bir binadan cevrilmis, 4 - 5 odasi ve And Daglarinda yetisen ozel sedir agacindan yapilma antika sayilabilecek mobilyasi olan sevimli bir yer. Isletmeci gencin annesi Sili’li, babasi Kuba’li. Kahvaltimiz, Isletmci Rene’nin hazirladigi ev yapimi receller ve ozel kahvemiz esliginde. Diger konuklar Kanada’li, Avustralya’li, Norvec’li... Herkes birbirlerine gezip gorulecek yerler tavsiyesinde bulunuyor.

valparaisosokaksilidk0.jpg

Tepelik yerlerde kurulmus sehrin bu bolumune rayli, ayni zamanda telli olan asansorlerle de cikiliyor. Gercekten de bildigimiz asansor kabinine biniliyor ve yukari cekiliyor... En yenisi 90 senelik.
asansorvalparaisosiliia3.jpg

Sili’nin en buyuk Sairi, ayni zamanda siyaset adami Pablo Neruda’nin guzel bahceli ve manzarali evini (simdi muze) maalesef son gune biraktigimizdan, sansimiza o gun de kapali oldugundan gezemedik :(

Valparaiso, Unesco tarafindan dunya mirasi korunmasina alinmis. Gercektende yuksek olmayan, rengarenk binalar belli bir kurala uygun yapilmis. Oyle birbirlerini engelleyen tarzlari yok. Renkli binalar arasinda essiz Pasifik Okyanus manzarasi ruya sehir goruntusu veriyor.

valparaisosilisz5.jpg

Ilginc gelen bir diger sey de sokak kopeklerinin bollugu (ben sadece gelismemis ulkelerde olur saniyordum)... Ancak bu kopekler, tamamen sehir hayatina adapte olmuslar ve insanlar gibi hareket ediyorlar... Kirmizi isikta insanlarla durup yesilde hep beraber karsiya geciyorlar. :smiley:

kopeklerveinsanlarvalpavw0.jpg

valparaisosilimv0.jpg

Parklar, insanlarin rahatladiklari, bulustuklari ortak sevimli mekanlar... Buralarda halki izleyebiliyor, daha yakindan tanima firsatlari bulabiliyorsunuz. Bu yuzden gittigim her ulkede mutlaka saatlerce parklarda ve meydanlarda zaman geciririm ve insanlarla konusmaya calisirim. Bu bir cocuk bile olabilir. Valparaiso’daki parklarda, bizdeki kir kahvesi goruntusundeki masalarda, insanlar dortlu gruplar olusturmus, bric turnuvalari duzenliyorlar.

vinadelmarsiliee1.jpg

Vina del Mar Sehri, Valparaiso’ya banliyo treni ile 15 dakikalik mesafede. Pasifik kiyisi boyunca uzanan genis kumsallariyla bu sehir, baskent Santiago’lularin sayfiye yeri. Yeni modern binalari, guzel kafe ve restoranlari ile yabanci turistlerin de gozdesi... Ama sakin olaki, bir Valparaiso’luya bu sosyetik sehir icin guzel demeye kalkmayin...

vinadelmarsiliwa8.jpg

vinadelmarsilinh4.jpg

Devam edecek... ;)

Etiketler

Ynt: Valparaiso - ŞİLİ

Çok güzel bir seyahat ve yazı. Şili Patagonyası'nı hep merak etmişimdir acaba oraya da gittiniz mi?

VitaEsMorte' Alıntı:
Çok güzel bir seyahat ve yazı. Şili Patagonyası'nı hep merak etmişimdir acaba oraya da gittiniz mi?
Tesekkur ederim. Kasim ve Aralik aylarinda Sili ve Arjantin'in orta ve kuzey bolgesini gezdik. Sili ve Arjantin Patagonyasini Subat ve Mart ayinda gitmeyi planlamistik. Ancak planlarimizda ufak aksamalar oldu. Patagonya biraz ertelenmek zorunda kaldi. Yine de plan dahilinde.

Deep' Alıntı:
Neden güzel demiyoruz yöre halkına?

Şöyle söyleyeyim; Valparaiso ve Vina Del Mar birbirlerine cok yakın iki şehir. Ancak tamamiyle birbirlerinden farklı özellikleri olan şehirler. Valparaiso, eski bir liman şehri. Kendi değerleri var ve Şili'nin zenginliğinden fazla faydalanamamış. Vina Del Mar ise tarihsel gelisimi itibariyle büyük toprak sahiplerinin şehri olmuş. Şimdi ise Şilinin zengin sınıflarının yazlık kenti, Valparaisoda daha fazla kültür ve sosyal hayat varken, Vina Del Mar'da sadece deniz, kum ve eğlence var.
Bu yüzden bir Valparaiso'luya Vina Del Mar'ı sevdiğinizi söylediğinizde sizi anlamayacaktır.

asansorvalparaisoep0.jpg

valparaisoot3.jpg

Fiyat konusuna bilincli olarak bu yazimda deginmedim. Konunun devaminda sizlere anlatacagim. Su kadarini soyleyeyim Turkiye'den daha ucuz.

Yazınız ve fotoğraflar için teşekkürler. Gerçekten çok açıklayıcı. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum ;)

Aslinda internetteki seyahat yazilarinin, okuyucuyu sIkmamak ve ilgisini kaybetmemek acisindan kisa tutulmasi taraftariyim . Daha cok fotograflarla anlatmak, okuyucunun hafizasinda da birseyler gerceklestirdigi icin bol fotograflamanin daha iyi olacagini dusunuyorum. Bu ilk yazi tecrubemdi...
Seyahatlerimle ilgili fotograf albumu olusturacagim, diger fotograflari orada gorebilirsin. (tembellikten vazgecersem tabii :( )
Ilgine cok tesekkurler. Ben de senin anilarini merak ediyorum. yazdigin linkleri bana gonderirsen cok memnun olurum.

Solana' Alıntı:
Aslinda internetteki seyahat yazilarinin, okuyucuyu sIkmamak ve ilgisini kaybetmemek acisindan kisa tutulmasi taraftariyim . Daha cok fotograflarla anlatmak, okuyucunun hafizasinda da birseyler gerceklestirdigi icin bol fotograflamanin daha iyi olacagini dusunuyorum. Bu ilk yazi tecrubemdi...
Seyahatlerimle ilgili fotograf albumu olusturacagim, diger fotograflari orada gorebilirsin. (tembellikten vazgecersem tabii :( )
Ilgine cok tesekkurler. Ben de senin anilarini merak ediyorum. yazdigin linkleri bana gonderirsen cok memnun olurum.

gezi yazıları yazan arkadaşlarımız siz biz hepimiz , yaptığımız yolculuklardan edindiğimiz ne varsa karşılıksız paylaşmaya çalışıyoruz , yalnız fotograf yükleme konusu sanırım hepmizin zaman ve uğraş açısından sorunudur , paylaşmak istemediğimizden değil , fotograf yüklemek çok eziyetli bir iş olduğundan az fotograf yükleriz , ben bu sorunu kendimce çözmüşümdür , aylık 10 ytl gibi bir para karşılığında 15.000 civarında 640 a 480 fotograflarınızı kendinize ait alandan yükleyebilirsiniz ve mesela 100 tane fotografı 10 dk kadar kısa bir zamanda yayınlanmaya hazır hale getirebilirsiniz , eğer ilgilenirseniz yardımcı olurum , özel mesajınıza bir kaç tane gezi linki atıyorum , görüşmek üzere selamlar...

gezi yazıları yazan arkadaşlarımız siz biz hepimiz , yaptığımız yolculuklardan edindiğimiz ne varsa karşılıksız paylaşmaya çalışıyoruz , yalnız fotograf yükleme konusu sanırım hepmizin zaman ve uğraş açısından sorunudur , paylaşmak istemediğimizden değil , fotograf yüklemek çok eziyetli bir iş olduğundan az fotograf yükleriz , ben bu sorunu kendimce çözmüşümdür , aylık 10 ytl gibi bir para karşılığında 15.000 civarında 640 a 480 fotograflarınızı kendinize ait alandan yükleyebilirsiniz ve mesela 100 tane fotografı 10 dk kadar kısa bir zamanda yayınlanmaya hazır hale getirebilirsiniz , eğer ilgilenirseniz yardımcı olurum , özel mesajınıza bir kaç tane gezi linki atıyorum , görüşmek üzere selamlar...

çok haklısın, bizimde bir yığın yurt içi ve yurt dışı seyehat fotoğrafımız var bunları paylaşmaktan büyük keyif alacağım bu bahsettiğiniz linkleri
bana da gönderirseniz çok sevinirim.(siz le tanışma toplantısında kısa bir süre görüşmüştük motor kazası geçiren Gökhan'ın eşiyim belki böyle hatırlarsınız)

new hope' Alıntı:

çok haklısın, bizimde bir yığın yurt içi ve yurt dışı seyehat fotoğrafımız var bunları paylaşmaktan büyük keyif alacağım bu bahsettiğiniz linkleri
bana da gönderirseniz çok sevinirim.(siz le tanışma toplantısında kısa bir süre görüşmüştük motor kazası geçiren Gökhan'ın eşiyim belki böyle hatırlarsınız)

tabiki hatırladım , hiç hatırlamaz olurmuyum size bir özel mesaj atıyorum , tekrar yüz yüze görüşmek üzere selamlar ...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Kayıtlı Üye Sayımız
166,573
Kaydolan Son Üyemiz
isangun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR