Sayın Safiranefe,
Siz olsaydınız ne yapardınız diye sorduğunuz için sizin yerinize kendimi koyarak cevap vermek istedim.
Anladığım kadarı ile köy hayatına adapte olma konusunda şüpheleriniz olduğu için ciddi inşaat masrafları yapmak istemiyorsunuz. Bu şartlar altında öncelikle belirtmek gerekir ki, iki kişinin sürekli yaşaması için gerekecek olan alanın boyutu, bu kişilerin konuya bakış açıları ile de yakından ilgilidir. Alanda yaşayacak olan insanların her ikisi de söz konusu yaşam tarzını fikren benimsemişse (bahçenizin de olduğu göz önünde bulundurulduğunda) iç boyutları 6'ya 2.3 metre olan bir çekme karavanın yeterli olacağını düşünüyorum.
Karavanın boyutlatı arttıkça konfor da artacak ancak onun bir yerden bir yere götürülmesi ve standardın epey dışında olan böyle bir karavanın bulunması da zorlaşacaktır.
Şahsen bu seçenekler ile karşı karşıya kalmış olsaydım, bu durumda seçeneklerimi arttırmak ve olası fikir değişikliği zararlarını en aza indirmek için;
1- Evvelce 4+1 evde yaşamış olduğumu ve yaşam alanımı biraz da olsa büyütmek isteyebileceğimi de göz önünde bulundurarak, bu ihtimali de dikkate alarak planlama yapardım.
2- Bu planlama çerçevesinde galvanizli profillerden (kaynak yapmaksızın - vidalayarak) bir konteyner iskeleti oluştururdum (ileride açıklayacağım amaca uygun olarak 5.5 X 3 metre veya 5.5 X 2.4 metre boyutlarında) bu profillerin iç tarafından betopan levhalar ile yapının iç yüzeyini oluştururdum (ısı köprüsü oluşturmamak ve bu çerçevede betopan levhaları profilden en az 1.5 santimetre uzakta tutmak için, betopan ve profiller arasında bu kalınlıkta contalar kullanırdım) Eğer güvenlik sorunum olacaksa betopan levhalar ile profillerin arasına, inşaatlarda kullanılan çelik hasırdan monte ederdim. Konteynerin tabanı için kalın marin kontraplak veya profil aralıklarını sıklaştırarak kalın betopan levha kullanırdım. Konteyneri bu hale getirdikten ve ihtiyaç duyulacak su ve elektrik tesisatına karar verip gerekli uygulamayı yaptıktan sonra, American Siding uygulayıcısı bir şirkete, ısı yalıtımı % 50 daha iyi olan sert straforların 5 santimetrelik olanları üzerine, bungalov tipi (klasik tip değil) Amerikan Siding tatbik etmesini isterdim (Siding ile strafor arasındaki hava boşluğu + 5 santimetre sert strafor, çoğu karavanın duvarından daha iyi yalıtım sağlar)
Çatı için, güneş panelleri yerleştirmeye elverişli açıda, gerektiğinde demonte edilebilecek ve şingıl kaplı bir uygulama tercih ederdim (ayrıca, şebeke elektriğine erişimim varsa öncelikle bu imkanı kullanır ve elektrik üretim tesisatına hemen yatırım yapmazdım)
Bu şekilde yapılmış prefabrik bir odayı, ihtiyaç halinde, aynı yöntemle yapılmış başka bir oda (veya banyo - tuvalet) ile birleştirmek isteyebileceğimi göz önünde bulundurarak, altı adet beton küp takozun üzerine oturtarak konumlandırırdım (meydana gelecek yapı prefabrik olacak olmakla birlikte, hazır satılanlar kadar pahalıya mal olmayacak, konteyner gibi görünmeyecek ve hatta duvar kağıdı uygulandıktan sonra normal bir evden pek de farklı olmayacaktır)
3- Köy hayatına uyum sağlayamama ihtimalinin gerçekleşmesi halinde, yapılan yapıyı bir bütün halinde elden çıkarmak ya da nakil etmek gerekecekse, yapının vinç ile kaldırılabilmesi için uygun yerlerine gerekli ilaveleri yapardım ve kara yolu araçlarının en fazla 2.55 metre genişiliğinde olabileceğini de dikkate alarak buna uygun genişlikte yapı inşaa ederdim.
Yeni yaşam tarzına alışamama durumunda, inşa edilen yapıyı hurda ya da demonte ederek başka yerde kurma şeklinde değerlendirecek isem, bu durumda yapının genişliğini nakil etme işlemine göre değil, ihtiyaca göre tasarlardım.
4- Yukarıdaki prefabrik yapı işlerine girişmemenin daha uygun olacağı sonucuna varsaydım, ve evvelce de hiç karavanda kalmamış olsaydım öncelikle karavanda kalmayı deneyimler, ondan sonra da gerektiğinde elden çıkarılması nispeten daha kolay bir karavan belirleyip (5.25 metreden küçük olmayan) onu satın alırdım ve acele etmeyip, karavanda yaşamı kışın, yazın ve fırtınalı havalarda deneyimler, hangi ilave yapıları etrafa yapmam gerektiği veya karavanın yanı sıra bir de fabrikasyon konteynere ihtiyaç duyup duymayacağımı değerlendirirdim.
Kanaatimce köy hayatına alışamama ihtimali de göz önünde bulundurulmalı ve ayrıca en az iki yıl bu şekilde yaşamadan, aile konutu elden çıkarılmamalıdır. Unutmamak gerekir ki karavanlar geçici konaklama için üretilmiş araçlardır ve bu bağlamda kullanım amaçlarının ana teması konutun ki ile aynı değildir.
Size en uygun olan çözümü bulmanız ve ayrıca gönlünüzdeki karavana kavuşmanız dileklerimle