Uyku Tulumu Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Mülteci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 135
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,774
Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Matı Amerika'dan getirecekseniz Thermarest markasını tercih etmenizi öneririm. Gönderdiğiniz sitede markaya ait ürünler var.
Buradan alacaksanız Lafuma şişme mat ya da normal köpük mat tercih edebilirsiniz.
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1356
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=2478
 

Etiketler
Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Sayın MC Murat hocam,

Size kötü bir anımı anlatayım. St. Moritz uyku tulumum var. LaFuma Campo 2 çadırla ve çok sıkı bir matla beraber. (Yankı bey bilir o 38 liraya satılan siyah matlardan).
Neyse hocam kampa gittik yağmur fena, derken kar bastırdı. Hava ortalama -5 civarında biz yattık. Balaklava bere vs. giymeden. Alt üst kalın bir eşofman takım giydim, ayağımda çorap var. Tulumun içine de ince bir polar battaniye serdim.
Gece ayazında hava -7, -8 civarını gördü. Ben soğuktan ve titremekten uyuyamadım. Hayatımda o kadar üşüdüğümü hatırlamıyorum ki " ABD'lierin kavramıyla cold sleeper" da değilimdir.
Sabahı ateşin başında zor ettim. Uykusuz geçirdiğim gece yüzünden ertesi gün güçsüz düşüp yürüyüş bile yapamadım. Umarım siz de benzer sonuçlar yaşamazsınız.

Dönüşte de Adrenaline dalıp bir Marmot Neversummer kurtardım. Tulumun şimdiye karadki performansından çok ama çok memnunum. Bu c.tesi -12 görmeyi planlıyoruz bu arada sonuçları bilare yazarım.

Size önerim uyku tulumunun derecesine bakarken mutlaka EN 13537 standartında test yapıldığına dair ibareyi aramanız olacaktır. "EN 13537 TESTED" gibi... Bu standart şu anda tulumun testinde en doğru sonuçları veren standart. Tulumların üzerinde bu ibare olmadığı zaman imalatçılar kendi test prosedürlerini uyguluyor ve en ideal tabir edilen şartlarda test yapılıyor. Bu yüzden üretici açıklamalarına ben pek güvenmiyorum.
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

elyaf uyku tulumlarıyla ilgili bilgisi olan, kullanan varmı? özellikle alpinistin bu modeliyle ilgili : http://www.alpinist.com.tr/prod.asp?id=319
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Uyku tulumları dolgu malzemeleri ile ilgili bizim sitedeki bilgileri aşağıya kopyalıyorum.

Alpinist'in sentetik tulumu iyi ısı yalıtımı sağlayan bir model, tek dezavantajı eş değer tulumlara göre ağırlığının biraz daha fazla ve paket hacminin daha büyük olması. (2300 gr.)

Dolgu Malzemeleri
Uyku tulumunuzu seçerken diğer gözönüne alacağınız şey tulumun dolgu malzemesidir. En iyi hava tutma özelliğine, dolayısıyla en iyi ağırlık performans-dengesine doğal dolgu malzemeleri sahiptir. Ayrıca sıkıştırıldıklarında daha az yer kaplarlar ve tulumun içinde daha iyi dağılırlar. Fiyatları oldukça yüksek olmasına karşın ömürleri sentetik olanlara göre yaklaşık üç kat daha fazladır. Doğal dolgu malzemelerinin en büyük dezavantajları ıslandıklarında izolasyon kapasitelerinin çoğunu kaybetmeleri ve çok zor kurumalarıdır. Bu yüzden tüy tulumların ıslanmamasına çok dikkat göstermek gerekir. Ayrıca doğal dolgu malzemeli tulumların temizliği de daha özen gerektirir.

Doğal dolgu malzemesi olarak genelde ördek ve kaz tüyü kullanılır ve bu ikincisi ördek tüyüne göre daha iyidir. Aslında Tükçe`de tek bir karşılığı olmakla birlikte tüyler de ikiye ayrılır; "Feather" ve "Down". "Feather" tüy dendiğinde aklımıza gelen şekle sahiptir, "Down" ise ördek ve kazların göğüs bölümlerinde olan ve yapı olarak farklı olan bir çeşit tüydür. Bu ikincisi havayı tutma özelliği olarak diğerinden çok daha iyidir fakat bu iki tüyü birbirinden tamamen ayrıştırmak çok zordur. "Down" tüyün miktarı ne kadar fazla ise dolgu malzemesinin kalitesi da o kadar iyidir. Örneğin 85% "Down" bir tulumda %85 kaliteli tüy, %15 ise bildiğimiz tüyden olduğunu belirtir. Yüzde kaç "Down" olduğunun belirtilmesi genelde Avrupa`da kullanılan bir yöntemdir fakat "Down" dediğimiz tüyler de kalite olarak birbirinden farklı olduğu için bu tanımlama da tulumun hava tutma kapasitesini, yani kalitesini tam olarak belirleyememektedir. Amerika`da kullanılan ve tüyün bir ounce`ının (28.5 gr.) belli bir basınç altında ne kadar yer kapladığını ölçen sistem diğer sisteme göre çok daha kesindir. Bu sistemde 28.5 gr. tüyün kapladığı hacim inch küp (1 inç küp = 16.38 cm.3) cinsinden belirtilmektedir ve günümüzde kullanılan tüylerde standart 550 inç küptür. Bu rakam 800`e kadar çıkabilir ki bu o tüyün 28.5 gramının 13104 cm.3 yer kapladığını belirtir.

Tüy tulumlar temizleme esnasında özel bir dikkat gerektirirler ve tüy için üretilmiş bir temizleme malzemesi kullanılması gerekir. Ayrıca ıslakken çok ağırlaştıklarından yıkama sonrası taşırken çok dikkatli davranılması gerekir. Kurutma için en iyi yöntem ılık ve iyi havalanan bir yere serip arada sırada çevirerek bir hafta kadar beklemektir.

Sentetik dolgu malzemeli tulumların temizliği daha kolaydır ve fiyatları daha düşüktür. Fakat daha fazla yer kaplarlar, daha ağırdırlar ve daha kısa ömürleri vardır. Sentetik tulumlar da ıslakken izolasyon özelliklerinin bir miktarını kaybederler ama ıslak bir tüy tulumdan çok daha iyidirler, ayrıca çok daha çabuk kururlar. Sürekli ıslak ortamlarda sentetik tulum kullanmak daha avantajlıdır. Sentetik dolgu malzemeleri sürekli gelişmekte ve daha iyi malzemeler üretilmektedir fakat hala iyi kalitede kaz tüyü ile karşılaştırılabilecek bir malzeme üretilememiştir. Bu dolgu malzemeleri farklı oldukları için temizlemede üreticinin tavsiye ettiği yöntem uygulanmalıdır.

Yazının tamamı http://www.adrenalin.com.tr/texts.asp?TextID=806
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

H.sonu kampımızda hava yukarıdaki mesajımda da beklediğimiz gibi oldukça soğuktu. Akşam saat 3'e doğru çadırlarımıza çekildik. Benim tulum Marmot Neversummer, yanımda yatan arkadaşımınki ise Marmot Wave 4. Yere çift mat sermiştik. Çadırın üst havalandırmalar açık, kapısı ortaya kadar açık durumda yattık. Hava -10'a yaklaşıyordu.

Ben tulumun içine içlik, bere ve boyunlukla girdim. Boyun padini ilikledim fakat büzgüler açık. Sabaha karşı çok fena bir soğuk bastırdı uykumdan uyandım. Tulumun dışına dokundum öylesine soğuk ki önce ıslanmış sandım, sonra kuru fakat çok soğuk olduğunu anladım. Tulumun boyun ve baş büzgülerini sıktım 2 dakika sonra uyumuştum. Sabah saat 10'a kadar deliksiz bir uyku çektim. Yanımdaki arkadaşım da gayet rahat ve sorunsuz bir gece geçirdiğini söyledi.

Malzeme testim devam ediyor fakat şu ana kadar her sabah uyandığımda iyiki almışım diyorum.
 



Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Selamlar
Ağustosta Ağrı Dağı 4200 kampında uyku tulumunun ekstrem derecesi kaç civarında olmalı? Eliimde ekstremi -15, konforu -10 olan tulumum var, sıkı giyinerek bu tulumu kullanmam mümkün olur mu? Ağustosta Ağrı deneyimi olan arkadaşlar ne dersiniz? Tşk
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Merhabalar,
Tulumun marka ve modelini iletirseniz daha iyi yardımcı olabilirim. Konfor ve ekstrem derecelerine 4 sene önce CE standardı geldi fakat henüz her üretici bunu kullanmadığı için tulumları derecelerine göre değerlendirmek mümkün olmuyor.
Bu arada bir tulum içinde rahat uyuyup uyumayacağınuz tulum dışında bir çok faktöre bağlı. Havadaki nem oranı, havanın açık olup olmaması, kullandığınız mat, yeterli sıvı alıp almadığınız, yorgunluk düzeyiniz ve en önemlisi metabolik hızınız, hepsi tulumda sıcak uyuyup uyumayacağınızı belirleyen koşullar.
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Iyi gunler komando askerlerinin kullandigi uyku tulumlariyla ilgili tecrubesi olan var mi?
Fiyatlari cok uygun.
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Yankı hocam, tulum Eusebio marka Aurora 150 model, kaz tüyü-elyaf karışımı, bu kış kampında kullanmıştım (gece -12 civarındaydı) ve bir sorun olmamıştı tulum içi sıcaklıktan yana ama Ağustos'ta Ağrı 4200'de gece sıcaklık ne olur bilemiyorum. Mat olarak Thermarest şişme mat kullanacağım. Teşekkürler ilginize
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Aurora 150 modeli sentetik dolgulu bir model ve yaklaşık belirttiğiniz konfor derecesine sahip. Tulumla ilgili önceki tecrübeleriniz en iyi referans olacaktır. -12C de tulumla üşümediyseniz yazın Ağrı 4200 kampında da bence üşümezsiniz.
 



Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Teşekkürler Yankı hocam. Bu konu başlığına pek uygun değil ama bir de çadır sorum olacak: Geçenlerde Adrenalin'den Salewa Denali çadır almıştım genel amaçlı olarak. Ağrı'ya götüren acente çadırları fillan getirecek ama ben tek kalmak için bu çadırımı götürmek istiyorum (biraz ağırca (3.6 kg) ama nasılsa katır taşıyacak ), uygun olur mu acaba? Teşekkürler
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Ağrı dağı havası çok belli olan bir dağ değil. Hava iyi ise Denali yeterli olur ama bence riske girmeye gerek yok, 4200 kampında acentanın çadırları daha güvenilir olacaktır.
 


Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Komandonun kullandigi tulumlar hakkinda tecrubesi bilgisi olan yok galiba :(
 

Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

Komando tulumu olarak geçen çok sayıda farklı ürün var. Ordunun kullandığı tulumlar bile kullanım amaçlarına göre bir kaç farklı çeşit. Genel olarak askeri tulumlar maliyeti düşürmek adına daha düşük kaliteli dolgu malzemeleri ve kumaşlardan yapılır bu yüzden hacimleri ve ağırlıkları doğa sporları için üretilmiş tulumlara göre daha fazladır. Ağırlık ve hacim sorun değilse ve kullanım amacınıza uygun ısı yalıtımında bir ürün bulduysanız tabi ki öneririm.
 



Ynt: Uyku Tulumu Seçimi

tesekkürler üzerlerinde min ortam sıcaklık değerlerı yazmıyor. bakalım suanda 15 derecelik tulumlar is görüyor. tulum olmasa bile webostayı açıp oyle yatıyorum. Tesekkürler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,673
Mesajlar
1,521,968
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR



Geri
Üst