Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sosyolog engin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,620

sosyolog engin

Yeni Üye
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
merhabalar Hani söylenirya kampta felan kullanmak için iyi bir uyku tulumu şart diye.Evet kesinlikle bu değişmez bir kural gibidir.Ama şöylede bir sorun vardır bütçe.Bende böyle bir sorundan müzdaribim doğrusu.Hal böyle olunca iş başa düşüyor.Ama önceden sormak lazım sonuçta iş başa düşsede buda bir bütçedir.Gel gelelim sorunlara malumunuz temel mumya tipi bir uyku tulumuna sahibim ve bu uyku tulumu bazı durumlarda beni bir hayli zorluyor.Üşüyorsunuz kısaca.Uzunca düşündüm bunu ucuza mal edilecek bir yolu vardır diye.Bende forumdaki arkadaşlara sorayım dedim Bunu daha önce deneyen varmı? kendi uyku tulumunu geliştiren bir şekilde kendini dışarıdaki soğuktan koruyacak çözümler üreten.Benim aklıma neler geldi peki ?
içine bir polar battaniye dikilmesi hacmi artırmayacak şekilde elyaf ile tekrar doldurulması, ipek astar kumaşıylada bunu nihayetlendirmek sizce bunlar yeterli olur mu?Evet makul fiyatlı bir uyku tulumunu nasıl daha iyi hale getirilebilir sizce ?
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Eğer bu konularda becerikliyseniz, 2 ince kumaş arasına elyaf koyarak bir iç tulum dikebilirsiniz, hacim, ağırlık ve maliyet açısından en optimal çözüm. Hem de mevsime göre birini taşımayabilirsiniz. polar ağır ve hacimli olur ama yapanlar var.
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

ben tulumun içinde üşürsem yün atkımı belime sarıyorum (40*125cm) ince yün kumaşlar satılıyor kumaşçılarda.
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

+5 tulumun içinde ince polar battaniyeye sarılıp -2 derecede rahat yattım. Ama hava biraz daha soğuk olsa oda kesmezdi. Bir gece sonra tulumu arkadaşıma verdim kaztuyu montla yattım montun içinde piştim ;D
Hava soğuk ve çadırdaysanız alttan gelen soğuğu izole etmeniz daha faydalı oluyor bence.
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Merhaba
Yalıtım konusunda en temel bilgi şudur;
En iyi yalıtım , malzemenin arasında kalan durgun havadır. Bu hava katmanı ve miktarı ne kadar fazla ve kalın olursa ve aynı zamanda dışarıdaki soğuk hava ile yer değiştirmez veya yer değiştirme süresi ne kadar uzun sürerse o malzeme o kadar sıcak tutar......
Dolayısıyla uyku tulumuna takviye olacak kumaş veya katmanın da polar veya elyaf türü bünyesinde durgun havayı tutabilecek bir malzeme olması uygun olacaktır. (Çadırın içi ile dışı arasında bile yaklaşık 8 derece ısı farkı oluşmaktadır)
 



Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Yukarıda arkadaşların söylediklerine saygı duyuyorum ama katılmıyorum.

engin, arkadaşım eğer sen bir sırtçantalıysan arkadaşların söyledikleri malzemeler sana ek ağırlık yapacaklar.
Tulumun içine birşeyler dikmek, hem tulumun orjinal ömrünü kısaltacak hemde hacimleştireceği için sıkıştırma torbana sığmayacaktır.

Tulum içine yine ek olarak polar, elyaf vb. koymak çantada büyük bir yer sıkıntısına ve ağırlığa yol açacaktır.

Bunun yerine size yurtdışından 1 ürün ve birde üşümemek için neler yapılmalı onları söyleyen bir sayfadan alıntı yapacağım.
1: http://www.seatosummit.com/products/display/91
Thermolite Reactor Plus içlik tulumun sıcaklık değerine 10 derece daha ekliyor ve çok hafif.

2: Tuluma girmeden önce tulumunuzu silkeleyerek iyice kabarmasını sağlayın. Bildiğiniz gibi ısı yalıtımını sağlayan şey durağan havadır ve tulumunuzun içindeki yalıtım malzemesi ne kadar iyi kabarırsa o kadar iyi yalıtım sağlar.
Mutlaka iyi bir mat kullanın. Matınız yetersiz ise o zaman yedek giysi ya da çantanızla matınızın altına takviye yapın. Soğuk bir zemine temas ederek ısı kaybediyorsanız tulumunuzun iyi olması bir şey ifade etmeyecektir.
Tuluma girmeden önce kuru giysiler giyin. Yürüyüş sırasında giydiğiniz hafif nemlenmiş giysi ya da çoraplarla uyumak ısı kaybınızı büyük ölçüde arttıracaktır.
Uyku tulumunuzu kuru tutun. Faaliyet sırasında fırsatınız oldukça tulumunuzu havalandırarak kurumasını sağlayın. Çanta içinde tulumunuzu mutlaka su geçirmez bir torba içinde saklayın
Tuluma girerken mutlaka bir bere ya da daha iyisi balaklava giyin. Isı kaybının büyük kısmının baş ve boyun bölgesinden gerçekleştiğini unutmayın.
Iyi bir akşam yemeği vücudunuzun gece boyunca enerji seviyesini koruyabilmesi için çok önemlidir.
Sıvı alın. Su olmadan vücudunuz yediğiniz şeyleri kullanılabilir enerjiye çeviremez. Üstelik dehidre bir vücutta kanın akışkanlığı azaldığı için kan dolaşımınız da yavaşlayacaktır
Tulumun boyutunun size uyduğundan emin olun. Gereğinden büyük bir tulum içerisinde ısıtmanız gereken durağan hava daha fazla olacaktır.
Tuvalete gitmeniz gerektiğinde gidin. Vücudunuzdaki atık sıvıları da ısıtmak zorunda olduğunuzu unutmayın.
Tulumun kendi dolgu malzemesinin kabarmasını engelleyecek kadar çok giysi ile tuluma girmeyin
Su geçirmez / nefes alabilir bir yağmurluğunuz var ise bunu tulumunuzun ayak kısmına geçirebilirsiniz. (Yalıtım malzemesini sıkıştırmıyor olduğu sürece) Bu sayede tulumun ayak bölgesindeki gereksiz durağan hava azalır, konvektif ısı kaybı azalır ve tulumun çadırda oluşabilecek nemden etkilenmesi önlenir.
Tuluma girmeden önce yapacağınız hafif bir yürüyüş tuluma girdiğinizde sıcak olmanızı sağlar. Bu sırada terlememeye özen göstermelisiniz
Aşırı soğuk koşullarda tulumun içine ilk girdiğinizde ısınabilmek için su geçirmez bir kap içerisine sıcak su koyarak tulumun içine alabilirsiniz. Su kabınızın sızdırmaz olduğundan emin olmanız ve su kabına temas ederek yanmamaya özen göstermelisiniz. Vücudunuz ısındıktan sonra su kabını tulumun dışına çıkarmayı unutmayın
Tulumun içinde fazla boşluk varsa giymediğiniz polar vb. giysilerinizi tulumun içine alıp boş alanları doldurabilirsiniz.
Tulumun içerisine kıyafetlerinizle girdiyseniz ön fermuarlarınızı açıp vücut ısınızın tulumun içindeki havayı ısıtmasını sağlayınız.
Çadırın içerisinde, uyku tulumunuzun çadırın tentesine baskı yapmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tenteden nem kapan tulumunuz ısı kaybetmenize sebep olur
Çadır içerisinde tek kalınması çadırın iç ısısını düşürecektir.
Çok soğuk durumlarda ışıma ile ısı kaybını ortadan kaldırmak için aluminyum battaniyeye(survival çantasında mutlaka bulunması gereken bir malzeme) sarınmalı veya aluminyum mat kullanılmalıdır.
Tulumun fermuarının, boyun ve baş büzgüsünün tam olarak kapandığından emin olun.
Tulum içinde fazla hareket etmeden uyumaya çalışın. Her hareket ettiğinizde içeride ısınmış olan sıcak hava dışarıdaki soğuk hava ile yer değiştirecektir.

Bunlarıda uyguladığında durum biraz daha değişecektir. Ve eğer arkadaşım sırtçantalı değilsen araba ile günlük kamplar yapıyorsan, işte ozaman arkadaşların dediklerini yapabilirsin hacim ve ağırlık koymaz nasıl olsa.

Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi akşamlar
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Yardım isteyen arkadaş BÜTÇE SORUNU diyerek konunun çerçevesini belirlemiş ilk cümlede......
Fikirlerimize katılmayan (katılmama sebebi de sırt çantalı-arabalı ayırımına dayanıyor. Oysa bu konuda bir bilgi yok..)
arkadaşımız direk 1000 TL lik yaptı bu arkadaşı....
Teşekkürler tenevvür ettik...
(Konvektif ısı kaybına bir örnek rica edeyim, hatta cümle içinde kullanırmısınız)
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Çadırda tek kişi kalınmasının çadırın iç ısısını düşürdüğünü de ilk defa duydum..... Duy bunları Tezzmertek duuuyy........ ;D
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Tartışmaya gerek yok, alıntı yaptığımı söyledim o yüzden benimle değil sorununuz.

Arkadaş, kendine gerekli olan bilgileri çeker alır ordan sorun değil kelimeler.
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

arkadaşlar konuya bir ekleme yapmalıyım o zaman ağırlıklı bisiklet turu düzenleyen biriyim sırt çantası ile gezen ile arada taşıt farkı var gibi zaten romork haricinde bisiklet çantasıda 70 litre alır.Bütçem kısıtlı evet şöyleki ben 50 günde 2400km türkiyeyi 200 liraya yakın bir parayla dolandım saygılarımla
 



Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

200 TL çokmuş.. Ben bedava dolanmıştım...(7000 KM)..... Masrafları babam karşılamıştı......... :smiley:
 


Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Uzun süredir girmediğim siteye ,,tesadüfen şöyle bir göz atayım dedim.Bakalım eskilerden kimler kalmış,,kimler gitmiş.
Şu uyku tulumlarının faaliyetlere göre zaman içinde yetersiz kalması baya bir problem.Herkez fikrini yazarda durur.Kimi Akadaşlar alıntı yapar,ekler,Kimini babası kiminin cukkası sağlamsa sıkıntı olmaz. ;D

Bende canlı canlı kendi hayatımdan alıntı yapayım.
Örneğin: Tulumum -11 derecelik,,,,,,Öpseler -12 derece olacak bir faaliyete katılmam,,Sabaha kadar tulum içinde tirildemeye niyetim olmaz,,Yukarıda çeşitli yorum yazan uzun yıllar zirvelerde gezindiğim dostum tommycan (Kadir Tunca ) bu konuda malzeme üstadı sayılan nadir dağcı ve kampçılarımızdandır,,Babası ve Cukkası sağlam arkadaşımızdır,,ben elyaf tulumun içinde titrerken,, Kaztüyü tulumla sabahlara kadar terlemiş kişidir ;D ;D
-11 lik tulumu günlerce silkele (Alıntı yapılan mesajın 2. maddesi ;D
2: Tuluma girmeden önce tulumunuzu silkeleyerek iyice kabarmasını sağlayın. Bildiğiniz gibi ısı yalıtımını sağlayan şey durağan havadır ve tulumunuzun içindeki yalıtım malzemesi ne kadar iyi kabarırsa o kadar iyi yalıtım sağlar.

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=105096.0#ixzz3EGapH6jl) tulum yine -11 dir. Sıkıştırma kılıfından çıkarıp açtığınızda biraz sikelemeniz iyidir,
İçine istediğin kadar giyinik yat, sadece azıcık daha AZ ÜŞÜRSÜN ama üşürsün,,,Çorap üstüne çorap giydiğim günleri bilirim ama ayaklar hep buz,,,,bir gün, birde içlikle ve çorapsız yatayım dedim sonuç çok daha iyi oldu,,Tulumun çalışma prensibi vucut ısısını içeride hapsederek vucudu bu ısı ile sıcak tutmak,,dolgu malzemesinin cinsi ise içerideki hapsolunan ısıyı korumakla alakalı,, (Bknz.Outdorhaber.com,,,,malzeme incelemelerinde ;) )
Kısaca giyinik yatarak tulumun içinin ısınmasını gecktiriyorsunuz,,tulumda sonucunda sizi ısıtamıyor (ısı değeri kadar )
KISACA SONUÇ:Tulumunuzun değerine göre faaliyetlere katılın,,Matınız kalite olsun,polar battaniye alıyorsanız Tulumun içine değil matınızın altına çadırınızın tabanına yayınız,,Tuluma kuru içlikle ile giriniz,,,Tulumun boyun iç yakası varsa ısınan hava çıkmaması için sıkınız,,Başınıza bere giyiniz,,,,,,, İyi uykular.
 

Ynt: Uyku Tulumu İyileştirmek Hakkında

Hasan'ım gözlerim yaşardı sevinçten....:smiley:..... ;D
Örnek de gayet güzeldi.... Yaşanmış tecrübe edilmiş değerli bilgiler... Teşekkürler Hasan'ım...
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Mesajlar
1,525,366
Kayıtlı Üye Sayımız
166,703
Kaydolan Son Üyemiz
cekmeceli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst