Üniversiteden Önemli İcat

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,803

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
13.04.2007

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde her türlü gıdayı 5 dakikada donduran bir cihaz geliştirilerek büyük başarı elde edildi.

temizenerjievi.jpg


Temiz Enerji Evi'ndeki laboratuvarda bir süre önce başlayan ‘Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması’ projesi çalışmalarında başarı sağlandı. 187 bin YTL'ye malolan projeyi TÜBİTAK da destekledi. Geliştirilen cihazla sebze ve meyveler başta olmak üzere her türlü gıda ürününün 2 dakikada soğutulup 5 dakikada dondurulabildiği belirtildi.

Bu icadın devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Harun Kemal Öztürk, “Projeden başta sanayi kesimi yararlanmalı. Buzdolabı, soğuk hava deposu gibi yerlerde ürünleri 30 ile 60 dakika arasında soğutmak mümkünken, bizim geliştirdiğimiz projeyle gıda ürünlerini 2 dakikada soğutmak, enerjide çok büyük tasarruf yapmak mümkün. Bu konunun benzeri olarak literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmadı. Döner ve diğer et ürünlerini vakum soğutma sistemi ile soğutarak dünyada bir ilke imza attık. Gıda ürünleri yavaş soğutulursa ürünlerin içindeki mikroorganizmalar çabuk ürer. Ayrıca, ürünler soğuk hava depolarına sıcak konulduğundan, içerideki soğuk ürünler ısınabiliyor. Bu da ürünlerin ömrünü azaltıyor. Bu sistemle bu risk ortadan kalkıyor'' dedi.

Sistemin daha da geliştirilip sanayi kesiminde kesinlikle kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Doç.Dr. Öztürk, vakum altında hasar görmeyen her ürün için vakum soğutmanın uygulanabileceğini kaydetti. Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması projesinin içinde çalışan ve yüksek lisans yapan gıda mühendisi Hande Mutlu Öztürk de projenin gıda sektöründe kullanılmasının büyük yarar sağlayacağını, vakum soğutma sistemiyle gıda ürünlerindeki besin değerinin korunduğunu, ayrıca 5 kat daha az enerji harcandığını söyledi.

Sistemin henüz patent tescili yapılmadığı için soğutma teknolojisi konusunda bilgi verilmedi.
 

Etiketler
gıda

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,906
Mesajlar
1,525,399
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
mcanerf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst