AYDURAN
Zirve
13.04.2007
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde her türlü gıdayı 5 dakikada donduran bir cihaz geliştirilerek büyük başarı elde edildi.
Temiz Enerji Evi'ndeki laboratuvarda bir süre önce başlayan ‘Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması’ projesi çalışmalarında başarı sağlandı. 187 bin YTL'ye malolan projeyi TÜBİTAK da destekledi. Geliştirilen cihazla sebze ve meyveler başta olmak üzere her türlü gıda ürününün 2 dakikada soğutulup 5 dakikada dondurulabildiği belirtildi.
Bu icadın devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Harun Kemal Öztürk, “Projeden başta sanayi kesimi yararlanmalı. Buzdolabı, soğuk hava deposu gibi yerlerde ürünleri 30 ile 60 dakika arasında soğutmak mümkünken, bizim geliştirdiğimiz projeyle gıda ürünlerini 2 dakikada soğutmak, enerjide çok büyük tasarruf yapmak mümkün. Bu konunun benzeri olarak literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmadı. Döner ve diğer et ürünlerini vakum soğutma sistemi ile soğutarak dünyada bir ilke imza attık. Gıda ürünleri yavaş soğutulursa ürünlerin içindeki mikroorganizmalar çabuk ürer. Ayrıca, ürünler soğuk hava depolarına sıcak konulduğundan, içerideki soğuk ürünler ısınabiliyor. Bu da ürünlerin ömrünü azaltıyor. Bu sistemle bu risk ortadan kalkıyor'' dedi.
Sistemin daha da geliştirilip sanayi kesiminde kesinlikle kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Doç.Dr. Öztürk, vakum altında hasar görmeyen her ürün için vakum soğutmanın uygulanabileceğini kaydetti. Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması projesinin içinde çalışan ve yüksek lisans yapan gıda mühendisi Hande Mutlu Öztürk de projenin gıda sektöründe kullanılmasının büyük yarar sağlayacağını, vakum soğutma sistemiyle gıda ürünlerindeki besin değerinin korunduğunu, ayrıca 5 kat daha az enerji harcandığını söyledi.
Sistemin henüz patent tescili yapılmadığı için soğutma teknolojisi konusunda bilgi verilmedi.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde her türlü gıdayı 5 dakikada donduran bir cihaz geliştirilerek büyük başarı elde edildi.
Temiz Enerji Evi'ndeki laboratuvarda bir süre önce başlayan ‘Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması’ projesi çalışmalarında başarı sağlandı. 187 bin YTL'ye malolan projeyi TÜBİTAK da destekledi. Geliştirilen cihazla sebze ve meyveler başta olmak üzere her türlü gıda ürününün 2 dakikada soğutulup 5 dakikada dondurulabildiği belirtildi.
Bu icadın devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Harun Kemal Öztürk, “Projeden başta sanayi kesimi yararlanmalı. Buzdolabı, soğuk hava deposu gibi yerlerde ürünleri 30 ile 60 dakika arasında soğutmak mümkünken, bizim geliştirdiğimiz projeyle gıda ürünlerini 2 dakikada soğutmak, enerjide çok büyük tasarruf yapmak mümkün. Bu konunun benzeri olarak literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmadı. Döner ve diğer et ürünlerini vakum soğutma sistemi ile soğutarak dünyada bir ilke imza attık. Gıda ürünleri yavaş soğutulursa ürünlerin içindeki mikroorganizmalar çabuk ürer. Ayrıca, ürünler soğuk hava depolarına sıcak konulduğundan, içerideki soğuk ürünler ısınabiliyor. Bu da ürünlerin ömrünü azaltıyor. Bu sistemle bu risk ortadan kalkıyor'' dedi.
Sistemin daha da geliştirilip sanayi kesiminde kesinlikle kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Doç.Dr. Öztürk, vakum altında hasar görmeyen her ürün için vakum soğutmanın uygulanabileceğini kaydetti. Vakum soğutma sistemi geliştirilmesi ve gıda sanayisinde uygulanması projesinin içinde çalışan ve yüksek lisans yapan gıda mühendisi Hande Mutlu Öztürk de projenin gıda sektöründe kullanılmasının büyük yarar sağlayacağını, vakum soğutma sistemiyle gıda ürünlerindeki besin değerinin korunduğunu, ayrıca 5 kat daha az enerji harcandığını söyledi.
Sistemin henüz patent tescili yapılmadığı için soğutma teknolojisi konusunda bilgi verilmedi.