Üniversitede Karavanda Yaşamak.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nevarad Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,778
Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

Tabii ki yurt gibi çözümler var fakat açıklamada belirttiğim gibi daha çok yalnız yaşamayı ve başımın çaresine kendim bakmayı seviyorum. Madem aileden kopuyoruz tam anlamıyla bir şeylerin sorumluluğunu almak daha başarılı hazırlayacaktır hayata. Su ıstıma konusu ise elektrikli şofbenlerle bunu dışardan elektriği alabildiğim yöntemi bulduğum zaman sağlayabilirim. Şofben suyu depodan elektriği ise kaynaktan alırsa sorun kalmaz.
 

Etiketler
Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

Şehirde bir otoparkta veya benzer bir yerde devamlı karavanda yaşamanın, teknik olurluğunun yanısıra, doğuracağı çevre ve sosyal sorunları da düşünmekte fayda var. Devamlı bir yerde kalmak çevreyi olumsuz etkiler. Iki üç günde bir wc-kaseti elde tuvalete gidilmesi, karavana bidonla su taşınması, karavanın çevresinin temizliği ve atık su atılması görüntüleri, kampinglerde olağan ama, evlerde yaşayanların aklından dahi geçmeyen şeyler. Çevre insanlarından bazıları zamanla bu durumdan rahatsız olabilir ve belediye işe karışabilir. Avrupa‘ da belediyeler karavanparklarda bile uzun süre kalmayı yasaklıyorlar. Bu ancak suyu, elektriği ve kanalizasyonu olan bir yeri kirlayarak yapılabilir.
 

Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

Sayın nevarad,

Üniversite hayatınızı karavanda geçirme fikrinize, yıllarca devlet yurdunda kalmış ve ayrıca karavanda da yaşamış biri olarak bazı yorumlar getirmek istedim.

Öncelikle belirtmek isterim ki eğer yeniden üniversite okuyacak olsa idim gene devlet yurdunda kalırdım. Deprem riski olan bir bölgede okuyacak olsaydım, kalacağım yurdun yeni yönetmeliklere göre yapılmış olmasına dikkat ederdim ve ancak böyle bir yurda yerleşme imkanı bulamazsam, o zaman yeni yapılmış bir binadaki küçük bir daireyi bir arkadaşımla kiralayarak orada kalmayı düşünürdüm.

Gene de belirtmek isterim ki, yurtlar sosyal açıdan çok daha yararlı yerlerdir ve burada kalmak hem aile özlemini daha az hissetmek hem de eğitiminize konsantre olmak açısından daha yararlıdır ayrıca yemek- bulaşık ile uğraşmamak da müthiş bir konfordur.

Şimdi nasıldır bilmiyorum ancak yirmi yıl önce yurda üç ayda bir verdiğimiz yurt parası, bize verilen yemek kuponları ile iade ediliyordu ve dolayısı ile, yurtta kalmak, kaldığımız yerin ısıtılması- temizlenmesi, elektrik ve su tüketimimiz ve ayrıca banyo ihtiyacımızı karşılamamız bedavaya geliyordu.

Devletin sağladığı bu imkan bize kendimize daha fazla zaman ayırmamıza ayrıca toplumumuzu tanımamıza ve kendimizi geliştirmemize imkan sağladı. Özellikle belirtmem gerekir ki, üniversite hayatının ana teması aldığınız eğitimi en verimli şekilde almak olmalıdır.

Bu bakımdan eğitim hayatınızın verimli geçmesi ve kendinize daha fazla zaman ayırabilmeniz için, yeni yapılmış bir yurtta kalmanızı, o olmuyorsa (yemek - bulaşık kavgalarını da göze alarak) ev arkadaşı ile, yeni yapılmış binadan küçük bir ev kiralamanızı ve bu da olmuyosa ancak o zaman (sıkı bir kampçılık tecrübenizin oması koşulu ile) okulunuza yakın ve size karavan yeri vermeye hazır bir yer bulduktan sonra, satın alınacak karavan arayışına girmenizi öneririm.

Üniversite hayatınızı verimli ve mutlu geçirmeniz dieklermle.
 

Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

Kesintisiz elektriği ne yapacaksın ?
Varsın kesintili olsun.

Güneş paneli yettiği kadar kullanırsın. yakacağın 1 led lamba belki 1 radyo.
Güneş panelinin yetmediği durumlarda 1 James Bond çantası gibi içine akü yerleştirdiğin bir çanta yapacaksın.
Okula-kafeye gittin, tak prize 1 -2 günlük enerjini depolamış oldun.
 

Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

O yollardan geçmiş birisi olarak ben olsam ne yapardım onu yazıyım.

-Öncelikle uzun süre karavanda yaşama düşüncem varsa ilk yatırımı doğru yapmalıyım derdim. Acele karar vermemek için ne olur ne olmaz diye önce devlet yurdundan bir yer kapardım.
- Sonra akmayan , kokmayan ve aşağıdaki özellikleri olan çekme karavan arar, bulurdum. Bulamazsam da, param yetmezse de yurdum da olduğu için yavaş yavaş yapmaya çalışırdım. (Gittiğin şehirde karavan parkının olmadığını, kamp dışı konaklayacağını varsayıyorum. Karavan parkı varsa elektriğe dayalı sistem seçerdim. )
Karavanın içinde elektriğe değil de gaza dayanan sistemi olan yani;
1- 3 sistem buzdolabı ( Gaz, 12V, 220 V ile çalışabilen)
2- Gazlı trumatik benzeri ısıtıcı
3- Gazlı sıcak su için şohben
Elektrik ihtiyacı sadece lamba, bilgisayar, hidrafor, tv için gerekli olurdu. Sanırım 150 amperlik bir jel akü 3-4 gün bu aksam için yeter. Belki güneş paneli ile bu süre 1 haftaya çıkabilir. Ama yine de sessiz bir benzinli jeneratör dışarıdan bağımsız olmak için şart olurdu.
4- Karavanımı uzun süre koyacak yer bulurdum. Yer için ise bir süre önce yazan Hüseyin Bey'in (Akdeniz 45) yazısını 2-3 kere okurdum. Sayın Er-tan Bey'in yurt hakkındaki yazılarına aynen katılıyorum. (Sınav öncesi 3-5 kişi toplanıp yarın ne çıkar diye 30 dakika toplanır, nerdeyse soruların % 70 ni önceden tahmin ederdik)

Daha önce yazılan uyarıların gerçek olduğunu da unutmadan umarım hayalini gerçekleştirirsin. Acayip havalı da olur :smiley:
 



Ynt: Üniversitede Karavanda Yaşamak.

Yazılan uyarıların hepsini dikkate almaktayım yapmak istediğim zaten okulumun yeri belli olduğu zaman kısa süre içerisinde o şehire gidip karavanımı koyacak yer bulmak bunun haricinde karavanım ihtiyaçlarımı karşılayacak şekilde olacak tabii ki fakat dediğiniz gibi bu kadar tüp gazına dayalı bir sistem kurarsam aylık masrafım ne olur? Hem buzdolabı hem ısıtıcı hem şofben elektrik ile çalışırsa ne kadar ücret öderim. Ama yinede elektrik ihtiyacım olacaktır bunun için süzme sayaç fikri mantıklı geldi bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yardımlarınızı bekliyorum.
 

ev kiralaman daha mantıklı yada yurtta kalman. karavana led aydınlatma döşersin gündüz depoladığın güneş panelleri ile gece onu aydınlatma amaçlı kullanırsın hadi yemektir tuvalet banyodur hallettin diyelim ısınmayı ve mutfak için ocağı lpg yada tüp ile hallettin diyelim ya sen okuldayken o çalınırsa veya park sorununa çözüm bulamazsan. ben ankarada yaşıyorum kışın -30 dereceleri gördüğümü bilirim ankarada genelde geceleri -5 -10 dereceleri görürüz. gün içinde bir iki dereceye sıcaklık çıksada geceleri ankara çekilmez olur. ben apartman dairesindeyim belli bir saate kadar kombimiz yanar yatarken bizimkiler kapatır. aynı şekilde alttan üstende kombi yanar. yetmezmiş gibi ben mini 6 petekli yağlı radratör çalıştırırım geceleri o halde ellerim ve ayak parmaklarım donduğu için artık yeter diyerek bilgisayarın başından kalkıp yatağa girdiğii bilirim. ve sen bu durumda ankarada okusan ve karavanda yaşasan emin ol sabaha donarak ölürsün. yada hem ısıtıcı çalışır hemde 3 kat yorgan altında giyinik durursun yoksa donman kaçınlmaz olacaktır.

karavanın çalınma ihtimalini geçtim kapısını kırıp içinden eşyalarını çalabilirler sen içinde yokken
devamlı ona bidonla su taşı doldukça tuvaletini boşalt resmen sıkıntı olacaktır senin için. yerine git ev tut çok daha rahat edersin. hadi ben ailemi aldım yazın karavanla gittim diyelim yazın kışa oranla güneş daha çok soğutma olayı ısıtmadan daha kolay wc gideri ise sıkıntı olsa bile halledilmekte bir şekilde ama düzenli içinde asla yaşanmaz
 

nevarad.. geçen yıl yapılan bu değerlendirmelerden sonra neler yaptığını merak ettim.. eğer uygulamaya geçtiysen paylaşırmısın..
 


Yeni üyelerin fazla cevap alamamalarının sebeplerinden biride bu. Kendi cevaplarını alıp başkalarına yardımcı olmamaları. Gamsız herif bir sene olmuş soruları cevaplamamış. :mad:
 



Sevgili dostum başlığı açalı 3 sene olmuş, umarım senin için her şey yolunda gitmiştir. Eğer deneyimlediysen neler yaptığını merak etmekteyim. Selamlar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst