Uludağ Zirve Tırmanışı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 57
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,043

seyyahasan

Kamp II
Yer
BURSA
Merhaba gezgin dostlar,

Bu platform vasıtasıyla Uludağ Zirve Tırmanış rotasını sizinle bir paylaşayım dedim.

Tırmanış Uludağ oteller bölgesinden başlar. Uludağ her zaman tırmanışa açıktır. Fakat yine de tırmanışa başlamadan önce Oteller bölgesinde bulunan Jandarma Arama-Kurtarma Birimine haber vermekte fayda var. Özellikle kışın izinsiz tırmanış yapılırsa hakkınızda yasal işlem yapılabilir.

Tırmanış oteller bölgesinden başlar ve tempolu bir yürüyüş ile 2,5-3 saatte uludağ zirveye ulaşılabilir. Oteller bölgesi 1950 m yüksekliktedir. Zirve 2542 m. Bu durumda 592 m yükselmek gerekiyor. Otellerin arkasından başlayan patika takip edilerek Keşiş Tepe eteğinden yalancı (küçük) zirve önlerine gelinir. İlk molayı vermek için müsait bir yerdir. Daha sonra buradan sağ tarafa doğru yükselen yaz aylarında tırmanması oldukça kolay ve keyifli bir duvar bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken tırmanış esnasında kopabilecek kaya parçalarının arkanızdan sizi takip eden partnerinizi yaralayabileceğidir. Şu da unutulmamalıdır ki yaptığınız işi ve doğa koşullarını hiç bir zaman küçümsemeyin. Uludağ tırmanması en zevkli ve basit olmakla birlikte Türkiye'de dağ kazalarının en çok yaşandığı zirvedir.

Yalancı zirvenin eteklerinden yükseldikten sonra sola doğru babalar (yol üzerinde kaya yığınları vardır bunlara baba denir. Özellikle karlı ve sisli havalarda rotaya doğru bir şekilde ulaşmak için işaret amaclı kullanılırlar.) takip edilir. Bu tırmanışta sıcaklık durumu oldukça hızlı değişimler gösterir. Ciddi bir ısı düşüşünü hissedersiniz. Yaz aylarında da olsanız yanınızda mutlaka bir polar bulundurun. Sis durumunu da göz önünde bulundurun. Bir metre görüş ile ilerlemek zorunda kalabileceğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Babaları takip ederken sağ tarafınızda Ege bölgesini, sol tarafınızda ise Marmara bölgesini göreceksiniz. Uludağ'ın bize sunduğu bu güzelliği kaçırmayın. Babalar takip edilerek ilerlediğinizde yolun ikiye ayrıldığı bir noktaya geleceksiniz. Siz sağ tarafa doğru ilerleyin. Gerçek zirve daha iç bölgelerde büyülü bir duruşa sahiptir ve dibinde göller bulunmaktadır. Bu yol ayrımından sola doğru devam ederseniz de göllerin olduğu alana ulaşırsınız. Bu yol üzerinde ilerlerken sağ tarafınızda biraz aşağılarda otlaklar vardır. Genelde Bursa'nın ilçelerinden çobanlar buraya koyun sürüleri getirirler. Koyunlar ne alaka demeyin bizi ilgilendiren kısmı çoban köpekleri. Sürülere fazla yaklaşmayın. Çoban köpekleri süryü koruma maksadıyla saldırabilirler. Çok acil bir durumda bağırın , muhtemelen çoban oralarda olacaktır. En olmadı doğa kanunları devreye girer ve mümkün olduğunca hızlı kaçarsınız :smiley:)

Evet. Böylece yolun sonuna geldik. Zirve karşınızda.
Yanınızda boş bir derfterde bulundurun. Oraya kadar tırmanır kutusunun içinde zirve defterini bulamazsınız filan (benim başıma geldi) bakınır bakınır dönersiniz. Bu yüzden yanınızda bir boş defter olsun.

Tüm gezgin arkadaşlara iyi tırmanışlar...

Ynt: Uludağ Zirve Tırmanışı

Bu Uludağ zirve tırmanışını hava da müsait olursa 23 Eylülde gerçekleştirsek nasıl olur? Belli bir noktaya kadar off-road yapıcaz sonra da hafif bir tırmanışla zirveye çıkacaz, Seyyahhasan organizatörümüz ve rehberimiz olacak tarih kendisine de uygunsa :smiley:

Seyyahasan kendinden bildik bir ifade ile bakışalarını mert paşaya yöneltir ve şöyle der:
- Hadi gidelim. ;)

Valla Mert biliyorsun nasıl gitmek istediğimi. Olur tabi. Hava durumu iyi olur diye tahmin ediyorum hatta sıcak bile geçebilir o haftasonu. Muhtemelen şu sonbahar mevsimine girmezden önceki kaynama dönemlerine denk gelecek gibi.
Çantaları,araçları ve bence en önemli temel ihtiyaçlardan biri olan fotoğraf makinelerinizi hazırlayın. İnşallah çok zevkli bir tırmanış olacak. Bide olayı çadır konaklamalı yapalım. O dönemde piknikçiler filanda olmaz ortalıklarda. Doğa tamamiyle bize kalır. Müthiş rahat (yani bu rahat kavramından kastım, çadır için düz ve temiz bir yüzey, yalın ayak dolaşabileceğimiz çimenler, su kaynakları ve çadırınızın hemen yanında akşam yemeğini yemeniz ve gülüş çümbüş sohbetlere dalabileceğiniz masalar... falan filan) Şöyle güzel bir organizasyonla trekking olayını açalım. ;D

Gidiyoruz.. Karar değiştirmek yok.. Budur.. Yürüyün.. ;D

23-24 haftasonu içn başka plan yapmıyoruz, Uludağ zirve yapıyoruz.. Takvime mi işlesek?

ctesi sabah erkenden gidelim bence, önce kampımızı kurar o gün tırmanışımızı yaparız, pazar günü de ramazanın ilk günü duruma göre bakarız, belki ilk iftarı iskenderle yaparız ;)
ya da cuma akşamdan gidelim isterseniz?

Yok yok, cuma aksamdan gitmeyelim, cumartesi sabah erkenden gidelim.. Cuma akşam İstanbul'da planı olanlar vardır, arkadaşının doğumgünü olanlar vardır filan ::smiley: :p

tamam anlaşıldı ;D o zaman ctesi sabah erkenden gidiyoruz arkadaşlar (tabi hava müsait olursa)
www.meteor.gov.tr den bakarız raporlara 3 gün öncesinde kesinleşir
kimler geliyor peki?

yürüyüşü biraz açabilir miyiz? kaç km kaç derece eğimle kaç dakikada yürünecektir?

Ben hiç çıkmadım zirveye ama Hasan'ın dediğine göre kolay bir parkurmuş
2000 civarı yükseklikten 2543 e çıkılacak, ayrıca off-road araçlarıyla mümkün olduğu kadar zirve yakınına gidip kamp atılacağından herhalde pek zorlayıcı bir faaliyet olmaz
bi de uzman görüşü alırız seyyahasan dan ;)

http://www.bsm.gov.tr/uludag_rota.htm

Bu link vasıtasıyla rota hakkında fikir edinebilirsiniz.Parkur orta dereceli bir parkur, rahat çıkılabilir. Zaten öyle sürekli bir dik yokuş yok. Hafif eğimde çıkışlı, tek bir dik tırmanış rotası var. O noktada herkesin rahat ve keyifle geçebileceği öyle teknik ekipman filan gerektiren bir yer değil( kışın durum farklı). Yürüme mesafesi 3 saat kadar sürüyor. Tabi bu tırmanışta kamp malzemelerini arabada bırakıp trekking malzemeleri ile tırmanışı yaptığımızı düşünerek yazıyorum. Belki göller bölgesinde kamp yapalım dersiniz o zaman kamp malzemelerini de yanımıza almamız gerekir ki bu tırmanıcı için iyi bir yüktür. Yükle çıkılmaz değil ama tırmanış yorucu olabilir. Bana sorarsanız çadır olayını oteller bölgesinin orada Çobankaya mevkiinde yapsak daha iyi olur. Kamp için harika bir bölge. Yola cumartesi sabah erken çıksak rahat rahat yetişiriz. Öğlenden önce orada oluruz sanırım. Tırmanışı gün batmadan rahat bir şekilde yetiştiririz. Başlangıç noktamızdan, volfram tesislerindende çobankaya bölgesine geçer çadırımızı kurar keyif yaparız. Ramazan olayı halledilir. Duruma göre bir karar alınır. Ben geçen sene bu zamanlarda yine uludağdaydım. hava harikaydı. İnşallah bu seferde iyi geçer.

Volfram tesislerine kadar araba ile geliniyor. Az bir yol değil aslında tırmanışı oldukça rahatlatıyor. Ayrıca Bursa Etibank müdürlüğünden izin alınarak volfram tesisi içinden geçilerek biraz daha ilerlenebilir.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR