Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,084
Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Merhabalar,
Ülkemizin çok yerinden zeytin ve zeytinyağı satınaldım.
Her yörenin kendine has bir aroması var, hepsi birbirinden güzel.
Bence dünyanın en güzel şeylerinden birisi zeytin ağacı kim ne derse desin.Sadece para uğruna yüz yıllarca yaşamış zeytin ağaçlarının bulunduğu arazileri senede 15-20 gün kullanacak kişilere yazlık yaptırabilmek için satanlara, o zeytinliklerin oldukları arazilere imar izni verenlere günü geldiğinde bizi yaratan öyle bir hesap soracakki, işte onlardan bizlere sıra gelmeyecek (tabi doğayı katledenlerde, tahrip edenlerde onların arasındalar şimdiden haberleri olsun).
Geçensene Şubat'ta Burhaniye- Pelitköy'den almıştım arkadaşım kendi zeytinlerinden sıktırdığı yağdan vermişti, evde tadına bakan herkes beğendi.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Etiketler
Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Yararlı ve güzel bir başlık altında yazılan keyifli bir paylaşım olmuş..
Emeğinize sağlık..
 

Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Yine zeytinyağı...

Cavid Sezen

Alıntı: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20295122.asp

********************************************************************************
Zeytinyağında hileyi anlamanın tüyoları
spacer.gif
hurriyet.com.tr/EKONOMİ
spacer.gif
7 Nisan 2012
spacer.gif
spacer.gif
spacer.gif

Balda gündeme gelen taklit ve tağşiş (benzer başka ürün katma) haberlerinden sonra benzer bir tartışma zeytinyağı piyasasının da gündemde. Sektör kaynakları 117 şirketin konu ile ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığı’na şikâyet edildiğini açıkladı. Ancak yüzbinlerce tüketicinin, zeytinyağında yapılan hileleri fark edebilmeleri için uygulanabilir bir takım basit yöntemler bulunuyor.
spacer.gif

Konu ile ilgili hurriyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, “Zeytinyağında tağşiş olup olmadığını anlamanın tek ve en garantili yolu kimyasal ve duyusal analizdir” ifadesini vurguladıktan sonra bir takım tavsiyelerde bulundu.
Markalı ve etiketli ürün alınması konusunda tavsiyede bulunan Ölken, “Bir yağa duyusal açıdan kaliteli demek istiyorsak 3 özelliği içerisinde barındırmalıdır” dedi ve söz konusu üç kriteri şu şekilde sıraladı:
*Zeytin meyvesine yakın, meyvemsi dediğimiz koku yoğun olarak hissdilmeli.
*Yakıcılık hissi bırakmalı. Yakma hissi genizde kalmalı, genzin altına inmemelidir.
* Acılık özelliği barındırmalı ama bu özellik asla yoğun bir acı biber acısı değildir. Çağla badem acısı gibi olmalıdır.

117 ŞİRKET KISKACA ALINDI

Zeytinyağında bilinen ağır ve kötü kokuya posa kusuru denildiğini söyleyen Ölken “Eğer yağda boya kokusuna benzer bir koku varsa buna oksitlenme kusuru diyoruz. En sık rastlanan bu iki kusuru içeren yağlar tüketilmemelidir. Duyusal değerlendirme kalite sınıflandırmasında çok önemlidir. Natürel sızma zeytinyağı duyusal bakımdan yukarıda saydığımız olumlu özellikleri içerip, kusur dediğimiz negatif özellikleri barındırmamalıdır ve de kimyasal özellikler bakımından da kodeksin belirlediği standartlarda olmalıdır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

ZEYTİNYAĞINDA YAPILABİLECEK HİLELER
TATİLCİLERE UYARI
Tatil sürecinde damak tatlarına uygun bölgelerden zeytinyağı tüketmeyi tercih eden tatilcilere yönelik de üç uyarıda bulunan Ölken, “Birincisi zeytinyağı mutlaka gıda üretim izin belgesi olan işletmelerden temin etsinler, ikincisi mutlaka markalı ve ambalajlı ürünleri tercih etsinler. Bu marka olayında illaki bilinen markalar olması şart değildir. Üçüncüsü ise, ucuzluğuna aldanıp özellikleri, kökeni belli olmayan ürünlere itibar etmesinler. Çünkü tağşişin en yüksek olduğu yer beyaz teneke dediğimiz markasız ve pet şişelerde yapılan satışlarıdır” dedi.

BALDAN SONRA ŞİMDİ DE ZEYTİNYAĞI
Sektör kaynaklarının konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda ise zeytinyağı ile ilgili öne çıkan öneriler şunlar:
*Tüketiciler arasında yaygın bir inanış olan soğukta zeytinyağının donması, aslında bir kalite göstergesi olarak sayılmıyor. Kalitesiz, hileli zeytinyağlar da soğukta katılaşabiliyor.
*Zeytinyağının renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması, o ürünün daha kaliteli ya da kalitesiz olduğunu göstermiyor.
*Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup, bir kısmı donmadığı taktirde bu yağda tağşiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor.
*Bir litre sızma zeytinyağının üretim maliyeti 7 lirayı geçti. 7,5 liranın altında zeytinyağı satılıyorsa o üründen şüphelenilmesi gerekir.

TAĞŞİŞ NEDİR
Genelde sızma zeytinyağlarına belli ölçüde (genellikle yüzde 10) kanola, mısır veya ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak elde edilen yağ. Tağşiş, yüksek teknolojik analizlerle tespit edilse de tüketici de donma derecelerindeki farklılıklara bakarak yağın taklit ve tağşiş olduğunu anlayabilir.
Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan numune zeytinyağının bir kısmı donar, bir kısmı donmazsa tağşiş söz konusudur. Ayrıca son yıllarda yapılan ‘kolon sızması’ da yeni bir zeytinyağı sahtekarlığı. Bu yöntemde asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip yağlar, ısıl işlemden geçirilerek sızma zeytinyağı olarak satılıyor.

16304585.jpg
 

Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Son yıllarda zeytinyağlarına çeşitli yağlar karıştırılıp piyasaya hakiki zeytinyağı diye süren birçok sahtekar zeytinyağı severleri kandırmayı başardılar bunun sonucunda birçok kişi markalı ürünlere yöneldiler.Babamın Bodrum Çömlekçi köyü ve çevresinde zeytinlikleri var biz uzun yıllardır bu zeytinliklerden elde edilen ürünleri kullanıyoruz ve gayette memnunuz şu anda bodrum ve civarındaki köylerde zeytinyağı toptan olarak zeytinyağının asit oranına göre 3 lira ile 6 lira arasında satılmaktadır bu ürünü üretici pazarda 8 ile 10 lira arasında parekende olarak satmaktadır.Şimdi sizlere soruyorum köylü vatandaşın binbir zorlukla ürettiğ ürünü zar zor piyasada 8-10 lira cıvarında satarken büyük markalı zeytinyağları alış veriş merkezlerinde 15 ile 25 lira cıvarında satılır.Şunuda özellikle belirteyim biz zeytinyağı ticareti yapmıyoruz sadece yemeklik zeytinimizi kendimiz temin ediyoruz bu konuda yanlış anlaşılmasın.
 

Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

İyi günler
Zeytinyağı için verilen bilgiler için teşekkürler
 



Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Merhabalar,
Zaman zaman yol güzergahlarında denk geldiğim pazar yerlerinde genelde köylülerümizin sattığı ürünleri almak isterim,
Köylülerimizin bence yaptıkları en kötü şey sağdan soldan topladıkları boş su ve kola şişelerine yağ, pekmez gibi sıvıları koyup bakmak isteyenlere kapağını açıp tadına bak diye sunmaları ve satınalmak isteyenin işaret parmağını şişenin içine sokup ağzına sokması.
Kendim çöp kutusundan boş pet şişe toplayan birine sordum bana yağ koymak için aldığını söyledi.
Sakın ha hepsi bu şekilde değil tabiki, bu boş şişeler yerine piyasada satılan kullanılmamış pet şişeler var ağızlarını ilk siz açıyorsunuz işte o şişelere koysalar daha iyi olmazmı şişe sanırım 10-15 kuruş gibi bir paradır çünkü ben geçen sene yağ koymak için 5 kg lık tenekeyi 2 lira 25 kuruşa aldıp kapağıyla birlikte.
Bir çok kişi bu nedenle dünyanın en güzel yağını üreten köylümüzden almıyor ne yazıkki gidip sanayide işlemden geçmiş o yağlara bir sürü para veriyor.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

sisdagili61' Alıntı:
Zaman zaman yol güzergahlarında denk geldiğim pazar yerlerinde genelde köylülerümizin sattığı ürünleri almak isterim,
Köylülerimizin bence yaptıkları en kötü şey sağdan soldan topladıkları boş su ve kola şişelerine yağ, pekmez gibi sıvıları koyup bakmak isteyenlere kapağını açıp tadına bak diye sunmaları ve satınalmak isteyenin işaret parmağını şişenin içine sokup ağzına sokması.
Kendim çöp kutusundan boş pet şişe toplayan birine sordum bana yağ koymak için aldığını söyledi.
Sakın ha hepsi bu şekilde değil tabiki, bu boş şişeler yerine piyasada satılan kullanılmamış pet şişeler var ağızlarını ilk siz açıyorsunuz işte o şişelere koysalar daha iyi olmazmı şişe sanırım 10-15 kuruş gibi bir paradır çünkü ben geçen sene yağ koymak için 5 kg lık tenekeyi 2 lira 25 kuruşa aldıp kapağıyla birlikte.
Bir çok kişi bu nedenle dünyanın en güzel yağını üreten köylümüzden almıyor ne yazıkki gidip sanayide işlemden geçmiş o yağlara bir sürü para veriyor.

Çok önemli ve yerinde bir saptama; tümüyle katılıyorum!...

Cavid Sezen
 

Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Merhaba en iyi zeytinyağı damak tadınıza en uygun zeytinyağıdır.Yemekleriniz eskisinden daha lezzetliyse artık kullandığınız zeytinyağından ötürü,ya da cildiniz daha parlaksa şimdi .Damak tadı çok farklı belki ödüllüdür ama tadına baktığınızda hoşunuza gitmez.Size çok hafif gelir ya da çok ağır.Bunun en iyi zeytinyağı olduğuna siz karar vericeksiniz.Mesela evet zeytinyağını öncelikle yemeklerimize lezzet versin diye tüketiyoruz sonra daha sağlıklı bir yaşam için tercih ediyoruz.Aldığınız zeytinyağı bağırsaklarınız iyi çalıştırmalı.Midenizde gastrit,reflü gibi rahatsızlıklar varsa düzenli zeytinyağı kullanımından sonra bu gibi sorunla karşılaşmıyorsanız siz zaten en kaliteli en iyi zeytinyağını bizzat kendiniz bulmuşsunuz demektir.Erken hasatları,soğuk sıkım yöntemiyle yapılmış naturel sızma zeytinyağlarını kullanın çünkü besin değerleri çok yüksek daha daha sağlıklı olun.Evet Ayvalık tarafının zeytinyağları en çok beğenilen zeytinyağlarıdır sizin de damak tadınıza uyuyorsa.

www.zeytinyagibutigi.com
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,036
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR



Geri
Üst