Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ayhancham Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 84,869
Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

lutfen ama lutfen bunların hepsı turkıyede var demeyın
 

Etiketler
Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

mserdemir' Alıntı:
lutfen ama lutfen bunların hepsı turkıyede var demeyın


Bunların hepsi ülkemizde olduğu gibi listede eksik olanlarda var... Zaten yılanlarla ilgili şöyle bir olay var. Bir yılanın bakışları kartal gibi kesinse, kafası üçgenimsiyse ve özellikle simetrik bir hortum gibi uzanmıyor, aksine 1m ve ondan kısa ancak kafa şişkin boyun biraz ince, gövde abartı şişkin be hızla kısalan bir kuyruğu varsa bu tür yılanlar çok tehlikelidir. Bu yılanlar aynı zamanda agresiftir de yani bir miktar yaklaşın, bırakın sokmayı sizi kovalayabilir de... Yılan tarafından kovalandığını anlatan kelli felli adamlar gördüm...
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

arkadaşlar yılan sokmasında önemli olan evredir evre:1 de sadece diş izi olur başka birşey olmaz. evre:2 de ısırık çevresinde doku şişliği ve biraz morarma olur.ama yinede çok sıkıntı yaratmaz evre:3 de ısırılan bölge el veya ayaktan başlayarak tüm kol ve bacak şişer, morarır. ayrıca vücudun farklı yerlerınde morarmalar görulebilir. evre:4 de ise kanama riski yüksek olup herşey olabilir.evre 1-2 genel olarak panzehir gerektırmez ancak yınede saglık kuruluşuna görunmekte fayda vardır. ayrıca ulkemızdekı yılanlar genelde hematoksin denilen doku zedelenmesi ve kanamaya eğilim yaratan bir zehir taşırlar. ancak dedemden duydugum karayılan için ısırmaz ancak ısırırsa güneşten gölgeye yetiştirmez derdi. Böyle birşey varsa muhtemelen nörotoksindir yani kas ve solunumu felç ediyordur. Türkiyede özellikle hatay antep ve urfa çevresinde çöl kobrası olduğu bilinmekte ve bu yılan karayılan gibi parlak siyahtır muhtemelen onunla karışıyordur.
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

yasintepe denilen yılanla, bıldırcın avı sırasında Konya /akşehir de göl kenarında karşılaştık.Geçip gitmesini beklerken 10mt den bize dönerek saldırıya geçti.

Zehirli olduğunu düşünmüyordum ozaman üzülmüştüm,ancak şimdi etkisiz hale getirdiğim için mutlu oldum.

Buralarda boz diye de anılır.
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Sayın nitroces,

İlk sizden okudum uzakta duran yılanın insana saldırıya geçtiğini. Hep dinliyorumki üzerine gitmezsen, onu köşeye sıkıştırmazsan, farkında olmadan üstüne basmazsan, bulunduğu yere uzanmazsan farkında olmadan, yılan zarar vermez diye. Olayı daha tafsilatlı yazarmısınız.

Köye çıkışta komşu köye giden teyze var o denk geldi gene. Tanıştık artık onunla. Müşterek konumuz yılan, börtü böcek çünkü. O çok şikayetçi onlardan ahırına keçilerden süt emmeye gelip, onların yaralanmasına hatta zayiata sebep verdiklerinden emin ve bu işi çok sayıda kedi besleyerek çözmüş. En çok da zararsız bilinen karayılana kızıyor. Ben de yılan hikayesine çok meraklıyım ya sordum gene, teyze engerek görünüyomu ev yanında diye. Yok şükür geberesiciler dedi. Ama sen biliyonmu beni soktu 2 hafta hastanede yattım ben eskiden dedi. Evin önündeki armuttan gün batımını takiben armut koparayım demiş bir tane, elini armuta uzatması ile yılan bileğinden ısırmış. Yılanıda tanıdım dedi koca engerek. Bağırmış komşulara hemen hastaneye götürmüşler, zor kurtardı beni doktorlar dedi, her tarafı şişmiş.

Sarmaşık otu görünmeye başladı, bu yılanın uyanmasının da habercisi. Ancak hayvanın aküsü boş, ta haziran başına kadar da zor doluyor. Şu anda onu gördüğünüzde kaçmasını beklemeyin siz yol değiştirin o zor hareket edebildiğinden size yönelecektir içgüdüsel olarak. Kaçabilecek hali yok çünkü...
 



Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Merhaba arkadaşlar,
Öyle arkadaşlarım vardıki (ben arkadaşlarım olduklarını zannediyordum) inanın bu yılanların hiç birisi onlar kadar tehlikeli değiller.
Arazideki yılanı görünce yolunu değiştir diğer tarafa git, fakat bunlardan kaçabilme şansın kesinlikle yok.
İki ayaklı yılanlara dahaçok dikkat edin derim.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

ayhancham' Alıntı:
MISIR KOBRASI (Walterinnesia aegyptia Lataste 1887)

Genel Özellikler: Hayvanın tüm vücudu siyah renk ve tonlarında. Zehirli olan bu hayvanın zehir dişleri çenenin önünde. Zehirleri engerek yılanlardan (hematoksik zehir etkisi) farklı olarak nörotoksik (sinirler üzerine zehirleyici) bir etki yapar. En küçük yavrular bile zehirleyebilir. Genel olarak, küçük kemiriciler, kuşlar, diğer sürüngen türleri ve çeşitli omurgasızlarla beslenirler. Avlarını zehirleyip öldürdükten sonra yerler. Gece aktiflik gösterirler. Boyları en fazla 200 cm kadar olabilir.
15.09.2000
Habitat: Bitki örtünsün az olduğu yerlerde, çöl ve yarı çöl özelliği gösteren yerlerde, kum içinde yaşarlar.
Türkiye'deki Dağılım: Şanlıurfa ve civarında habitatın uygun olduğu alanlarda yaşarlar.
Not: Zehirli olan bu türün ülkemizde var olduğuna ilişkin ilk bilimsel kayıt Eylül 2000'de (Dr. İsmail H. Uğurtaş tarafından) verilmiştir.


Bu yılanın Trakya bölgesinde kesinlikle bulunmadığına dair bir bilgimiz var mı arkadaşlar!!! Ya da bu yılana çok benzeyen bir yılan var mı Trakya bölgesinde... Çünkü bu yılan (yada çok benzeri) bir dere içindeyken aniden üzerime doğru yüzdü. Bana 2 m uzaktayken fark edebildim. Aniden üzerime doğru suya daldı ve umursamazca iki bacağımın arasından arkama geçti. Ancak bacaklarım arasından geçerken tüm gövdesini su içindeki sağ ayağıma sürterek geçti. Geçişinin tamamını iliklerime kadar hissettim.
Temas ettiğim o yılan hangi türdür. Çünkü bu yılanı daha sonra çöreklendiği söğüt üzerinde dakikalarca 6 m'den uzaktan izledim. Bu söğüdün yılanın yuvası olduğunu düşünüyordum ve o söğüde 20 m uzaktaki bir nokta benim sürekli kullandığım bir kamp alanıydı. Rahmetli dedemden yılanların kindar olduğunu başına gelen bir öyküden bildiğimden, açıkçası öldürmekten korktum çivarda bir eşide vardır diye...


Kindar meselesi konusunda dedemin anlattığı hikaye şöyle "Rahmetli dedemin bir arkadaşı tarlada çalışırken bir yılan yavrusunu şaka yapmak maksadıyla enterne edip, öldürmeden köye getiriyor. Tarla ve köy arası 5 km mesafe. Daha sonra bu yılanı herkesin içinde köy bakkalında çıkarıp şakalaşıyor etrafdakilerle, oynuyorlar bu hayvanla, aradan ne kadar bir süre geçiyor bilmiyorum ancak köy bakkalının açık kapısından yetişkin bir yılan içeri girip yavru yılana yöneliyor. Köylü sezgisiyle bu hayvanın yavrusunun peşinden geldiğini anlıyorlar ve her ikisinin çıkıp gitmesine izin veriyorlar..." Anladığım kadarıyla bu hayvanlar koku takibi yapabiliyor aksi halde o kadar mesafeyi gelip, köy sokaklarından geçip o bakkalı nasıl bulabiliyor bu hayvan... Bu konuda bilgisi olan varsa bu konuda da rica ediyorum...
 


Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Yılan yaklaşık ne uzunluktaydı, nasıl defettiniz, hangi ayda oldu hatırlayabiliyormusunuz, yılan gölden mi geldi kıyıya gibi sorular aklıma geliyor sn nitroces. Yazdığınız olay sıra dışı.

Yaralı olmasa da azılı domuzun saldırısını dinledim, çakalın saldırganlığını ve inatçılığını duydum, ayı ve kurt saldırılarını zaman zaman gazetelerden okumaktayız, sırtlanın üstünde adam olan eşeğin arkasına saldırdığını zamanında dinledim ama başka bir yabani hayvan için saldırganlık duymamıştım. Üstüne gidilmeyen yılanın insana saldırması korkutucu geldi açıkçası.
 




Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Doğrudur gölden kıyıya doğru geliyor idi .Birbirimizi aynı anda farkettik,birden bize doğru yöneldi.Bilmiyorum belkide bizden önce başak hayvanlar ile başına birşey gelmişti agresifleşmiş olabilir....
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

beagle Merhabalar hocam.
Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye'de hastalık kayıtlarının ne kadar sağlıklı ve güncel tutulduğu malum.(ayrıca dün öğrendiğim bir bilgiyi de burada hemen paylaşayım geçtiğimiz yaz aylarında Kırklareli'nde bir kişi yılan ısırması sonuçu öldü.Ama asıl sorun ölen kişinin hastaneye yılan ısırdığından bir hafta sonra bütün vücudu şiştikten sonra gitmesi.hastaneye gittiğinde yapılacak pekte birşey kalmamış.) Daha öncede belirttiğim gibi Yılan ısırmasından sonra vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmeli.Sonuçta yılan ısırmasıyla vücuda giren zehir bir kimyasal ve her vücut bu kimyasal maddeye farklı tepki gösterir.Arı sokması sonucu alerjik reaksiyon gösteren ve ölen insanlar olduğunu biliyoruz.Bu yüzde işi şansa bırakmadan vakit kaybetmeden gereken yapılmalı.
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

kabaca bilgilerimi aktarayım: yılan zehirleri iki türlüdür ,
1. hemotoksin: kan hücrelerini bozar , dokulardaki hücre zarlarının bozulmasına deforme olmasına sebep olur , ısırık çevresi kararır , kangren oluşur. müdahale edimezse organ kaybı yada ölüm kaçınılmazdır.( zehrin kuvvetine ve miktarına göre dğişir.)

2. nerotoksin: bu zehir direk sinir sistemine etki eder felç ederek kalbin durmasına ve ölüme sebep olur, bazı yılanların zehiri insanı yada avını paralize eder, hekim bile muayenede kurbanın öldüğünü söyleyebilir,böylesine değişik etkiler gösterebilir.

bu arada türkiyedeki engerek türlerinin çoğu öldürücü miktarda zehire sahip . yılanlarda zehirlilik ölçüsü "maksima" denilen bir sistemle ölçülür.
mesela 1 maksima bir ısırıkta 1 kişiyi öldürebilecek zehir miktarı demektir.
kral kobraların zehiri yanlış hatırlamıyorsam " maksima 100 " olması lazım.
saygılar efenim. ;)
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

yeniavci' Alıntı:
Yılan yaklaşık ne uzunluktaydı, nasıl defettiniz, hangi ayda oldu hatırlayabiliyormusunuz, yılan gölden mi geldi kıyıya gibi sorular aklıma geliyor sn nitroces. Yazdığınız olay sıra dışı.

Yaralı olmasa da azılı domuzun saldırısını dinledim, çakalın saldırganlığını ve inatçılığını duydum, ayı ve kurt saldırılarını zaman zaman gazetelerden okumaktayız, sırtlanın üstünde adam olan eşeğin arkasına saldırdığını zamanında dinledim ama başka bir yabani hayvan için saldırganlık duymamıştım. Üstüne gidilmeyen yılanın insana saldırması korkutucu geldi açıkçası.


Halk dilinde "yılan gibi !" diye bir tabir vardır. "sinsi, davranışı kestirilemeyen, aldatıcı, yanılgıya düşürücü" manasında kullanılır. Anadolumun güzel insanı çözmüş bu hayvanı....


Bence kendinden emin ve çiftleşme mevsimindeki bir yılan üzerinize saldırır. Bu saldırıdan kastım kendisine yaklaşan bir tehdide çöreklendiği yerden ileri geri atak yapması manasında değil...5-6 m'den sizi fark ettiğinde üzerinize doğru gelmesi ve kovalaması manasındadır. Özellikle çiftleşme mevsiminde kobra gibi başlarını tarlalarda yukarı kaldırırlar.


Çocukken yaz tatilinde gittiğim köyde şöyle bir olaya şahit oldum. Bir tarlada iki kişi traktör üzerinde çalışıyordu. Biri dreksiyonda diğeri de traktörün arka çamurluk üzerindeydi. Tarla sürüp sohbet ediyorlar. Bir ara traktör sağa sola manevra yaptı sonra aniden durdu, üzerindekiler paldır küldür aşağı attı kendisini, bağırışmalar falan !!!... Meğer bunlar tarlada bir yılanın ilerlediğini görüyorlar, diğeri "ez şunu" diyor. Ön tekerlek ıska geçiyor. Arka eziyor sözde, ama meğer yılan traktörün arka tekerlek dişleri arasında tekerlek hızına eş yukarı tırmanıyor. Bunlar o nedenle kendilerini aşağı atmışlar... Hayret etmiştik anlattıklarına...
 

Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Mayıs sonları köye çıkıyorum uzakta asfalt üzerinde yolun ortasında kalın ve uzun koyu yeşil hatta karaya çalan bir sopa yatmakta. Hava tam açık ve güneş yakmaya başlamış. Nasıl olduysa bir anda bu sopa değil dedim ve 5-6 metre kala durdum. Yürüsem iki teker arasından anca kalacaktı zaten. Yalnızım arabada ve fotoğraf makinam hemen sağ tarafımda ön koltukta. Makinama davranmama kalmadı sopanın sol taraftaki kısmı havaya kalktı ve sola vadiye ormana doğru salınarak gitti.

Köye varınca bir çay içeyim diye kahvede oturdum. Köylüye yılanı anlattım ve rengi tarif ederek cinsini öğrenmeye çalıştım. Genelde söylenen dağ alası diye bir yılan üzerineydi ki biraz uzakta oturan epey yaşlı bir köylü lafa girdi:
" Yav arkadaşlar yılanlar kabuk bıraktımı da renginden bilmeye çalışıp durmaktasınız " dedi. Herkes sustu kaldı.

Gerçek bilen meseleye son noktayı koymuştu...
 



Ynt: Türkiyede'ki Zehirli Yılan Türleri

Yılanlar üzerine Türkiye'de yapılan çalışmaların çokta yeterli olmadığı kanaatindeyim.Zira konuyu hazırlarken yararlandığım Tübitak web sitesinde Türkiye'de 11 engerek türü olduğu belirtilmesine karşın sadece birkaç web sitesi gezerek 12 farklı engerek türü buldum.Yılanların farklı türlerinde ayırt edici bir çok özellik bulunmasına rağmen aynı türe ait alt türlerde ayırt etmek giderek zorlaşıyor.(yılanın kafasındaki pul sayısı gibi ayırt edici özellikler bulunuyor.)Bir diğer sıkıntıda yılan isimlendirmeleri yöreye göre de farklılık göstermesi.Kırklareli Yündalan köyündeki Köse İsmail'in gördüğü Koca Engereğe -Macrovipera lebetina demesini beklemek komik olur.(adı geçen yılan bölgede bolca bulunur.)
Beagle arkadaşımız bu konuda çok doğru bir tespit yapmış-"[SIZE=78%]Bir yılanın bakışları kartal gibi kesinse, kafası üçgenimsiyse ve özellikle simetrik bir hortum gibi uzanmıyor, aksine 1m ve ondan kısa ancak kafa şişkin boyun biraz ince, gövde abartı şişkin be hızla kısalan bir kuyruğu varsa bu tür yılanlar çok tehlikelidir."[/SIZE]
[/size]
[/size][SIZE=78%]Zehirli veya zehirsiz ,küçük büyük her türlü yılanın (özellikle iki ayaklıların)her kampçıdan uzak durması dileğimdir.[/SIZE]
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst