Sn Arkadaşlar Merhaba Motokaravan Dönüşümünde uygulanan ÖTV oranı ile ilgili olarak , konuyu gündemde tutmakta yarar görüyorum. Saygılar
Sayın ABDULLAH KEÇECİLER,
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 02.01.2019 tarihinde yapmış olduğunuz
1900011734 sayılı başvurunuz 18.01.2019 tarihinde ÖTV II MÜDÜRLÜĞÜ (II-III-IV SAYILI LİSTE) (2) tarafından cevaplanmıştır:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (12/1) maddesine göre, özel tüketim vergisi, Kanuna ekli listelerde gösterilen malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınmaktadır. Güncel ÖTV oranlarına Başkanlığımız resmi internet adresinden (
www.gib.gov.tr) ulaşılması mümkündür.
Aynı Kanunun (15/2-b) maddesinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, başvurunuzda yer alan, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki malların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan motorkaravanlara dönüştürülmesi halinde ÖTV farkının aranmaması yönündeki öneriniz, Kanun değişikliği yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda değerlendirilmek üzere not edilmiş olmakla birlikte, Anayasamıza göre yasama yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.
Vatandaş odaklı, katılımcı ve şeffaf hizmet anlayışı çerçevesinde, belirttiğiniz konu veya diğer konu ve sorunlar hakkında talepleriniz olduğunda kurumla rahatlıkla iletişime geçebileceğinizi belirtir; hayatınızda başarılar ve esenlikler dileriz.