Türkiye Karavan Türleri Terimleri Ve Karavan Üreticileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kesskin54 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,219

kesskin54

www.universiterehberi.org
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
5
Yer
Kars
Web
www.universiterehberi.org
Karavanlar kendi içlerinde türleri olan araçlardır ve karavan seçimi bu uzun yolda öncelikli iştir. Karavan türlerini üç ana gruba ayırarak hangi karavanın nasıl olduğundan bahsedelim. Bu karavanların tamamında ev tipi buzdolabı, mutfakta ocak, hatta güneş enerjisini elektriğe dönüştürebilen solar paneller ve yaşam aküsü gibi yaşamak için gerekli olan her şeyi kurmak, kullanmak mümkün.


Çekme Karavan
Römork tipi çekme karavanlar, arabaların çeki demirine takılıp çekilen karavan türüdür. Çekme karavanlarla gideceğiniz yere kadar gidip, karavanı orada bırakıp binek arabanızla devam edebiliyorsunuz hayatınıza. Aracınızın motor gücü ve çekme kapasitesi ile ilişkilendirmek lazım çekme karavan seçimini. Aracınızın maksimum çekme ağırlığını bilerek karavan düşünmelisiniz. Çekme karavanlar da ikiye ayrılıyor. 750 kg altı ve üstü şeklide. 750 kg üstü olan karavanlar ruhsata tabi.
Caretta Karavan: Başka ayırt edici özellik de aks sayısı. Büyük karavanların bazıları ikiz aksa sahiptir. İkiz akslı karavanların manevrası kötü, ancak yol tutuşları iyidir. Büyük oldukları içn motoru güçlü araçlar tarafından tercih edilir. Bir de caretta karavan vardır, tek akslı ve çok daha küçük. Caretta karavanların bir de daha ağır arazi şartlarına uyum sağlayan off-road türleri var. Tüm araç grupları için uygun olan bu mini çekme karavanlar, genelde iki kişilik bir yatağın sığabileceği boyuttadır. Caretta karavanların tuvaletleri yoktur ve mutfağa ulaşmak içn dışarı çıkmak gerekiyor. 750 kg’ın altında olduğundan ruhsat çıkarmak gerekmiyor.
Çekme karavanın artıları bence kısa süreli seyahatler için ideal. Ama park sorunu, şehir içinde, dar yollarda kullanma zorluğu, içinde yaşam alanı olmaması gibi etkenleri ile bizim tercih edebileceğimiz bir karavan türü değil. Çünkü bunları zaten binek arabamızla ve çadırımızla da yapabiliyoruz.
Motokaravan
Campervan olarak adlandırılan motokaravanlar panelvan türü araçların içinin yaşam koşullarına uygun dekore edilmesiyle oluşan araçlar. Bu araçlar çekme karavan gibi araçtan bağımsız değil, bizzati aracın kendisi aynı zamanda karavan olarak kullanılıyor. Motokaravanlar da kendi içinde çeşitli gruplara ayrılıyor. Şoforün üzerinde aracın çıkıntısı bulunan araçlara alkovenli karavan deniyor. İçi motokaravanlar arasında en geniş olan araç olmasına rağmen yollarda kullanımı diğerlerine göre daha sınırlı ve kısıtlı. Semi-Entegre Karavanlar ise alkovensiz. Bu tür araçların daha kompakt bir yapısı olur.
Bu tür karavanların avantajları da içinde yaşam alanı olması. Dışarı çıkmadan, aracın içinde uyuyabilir, yemeğinizi pişirebilir, televizyon izleyebilirsiniz. Hatta kimi araçlarda tuvalet ve banyo bile kurulabiliyor. Negatif yanı ise böyle bir karavana sahip olabilmek için maddi durumunuzun iyi olması gerekiyor.
Dönüştürülmüş Karavan
Panelvan minibüsler, ideal olarak karavanlara dönüştürülme kapasitesine sahip olan araçlardır. Aslında bakarsanız karavanı bir yaşam alanı olarak düşündüğümüzde Fiat Doblo ya da arkası geniş jiplerin bile karavan yapımı için müsait olduğunu anlayabiliriz.
Karavancılık terimleri
Moto Karavan: Kasa ile aracın aynı şasi üstünde olduğu karavan türüdür. Genellikle kamyon kafaları ve arkalarında karavan olur.
Römork Karavan: Önde aracınızın olduğu arkada ise çektiğiniz kasanın olduğu karavana römork karavan denir.
Alkoven: Moto karavanlarda sürücünün üst kısmında olan yataklı bölmeye alkoven denir.
Yaşam aküsü: Karavanınız seyir halinde değilken tüm elektrikli aletleri çalıştırmanıza yarayan bir jeneratördür.
Atelaj: Araba ve römork (karavan) birbirlerine baglandıkları zaman meydana gelen araç tipidir.
Webasto: Karavanları ısıtmak için en ideal ve kullanışlı yöntem webasto denilen çok az miktarda mazot ile uzun süre ve üfleme şeklinde sağlıklı sıcaklık sağlayan cihazlardır. Bu cihazların ismi webastodur.
Çeki demiri: Römorklu karavanlarda römorku aracınıza bağlayan aparata çeki demiri denir.
Kampervan: Çekme karavan dışında bir motokaravan tipi olup, bir minibüsün içinin dekore edilmesiyle ortaya çıkarılan motokaravan modeline karavancılık dilinde "campervan" (kampervan) denir.
TÜRKİYEDE’Kİ KARAVAN ÜRETİCİLERİ
EMEKSAN KARAVAN – En geniş ürün yelpazesi burada: motokaravan, gözyaşı (tear drop) çekme karavan, mini karavan, klasik çekme karavan, motokaravan, camper van.
SALY KARAVAN – Motokaravan, klasik çekme karavan, camper van, yük römorku ve at taşıması için at karavanı üretiyor.
ERBA KARAVAN – Motokaravan, klasik çekme karavan, ticari karavan üretimi ve standart dışı özel imalatlar.
İMAJ KARAVAN – Sadece motokaravan üretiyor.
PİNO KARAVAN – Klasik çekme karavan, mini karavan, T@B, camper van, yük römorku, ticari karavan üretiyorlar.
DOLPHIN KARAVAN – Motokaravan, camper van, klasik çekme karavan.
AYSAN KARAVAN – Klasik çekme karavan, at karavanı, yük römorku, tekne römorku… Daha çok römork üzerine çalışıyorlar.
MODA KARAVAN –
SOYUT KARAVAN – Klasik çekme karavan imalatçısı

TAKO OTO RÖMORKLARI – Klasik çekme karavan ve römork çeşitleri.

GezdimGördümYaptım: Türkiye Karavan Türleri Terimleri ve Karavan Üreticileri
 




.

Karavanınız veya karavancılık tecrübenizden bahsedebilir miydiniz ? :smiley:
 
Son düzenleme:











Çekme karavanın artıları bence kısa süreli seyahatler için ideal. Ama park sorunu, şehir içinde, dar yollarda kullanma zorluğu, içinde yaşam alanı olmaması gibi etkenleri ile bizim tercih edebileceğimiz bir karavan türü değil. Çünkü bunları zaten binek arabamızla ve çadırımızla da yapabiliyoruz.

Yazıda çok yanlışlar var, böyle bir yazıyı yazmak için ciddi zaman geçirip tecrübe etmek gerekiyor.
Çekme karavandaki yaşam alanı motorkaravan dan daha fazladır bu nedenle tercih edilir, çekme karavan sahipleri karavanlarını kamp alanlarına bırakır ve araçlarından ayırıp gezerler, çekme karavanla şehir turu yapmazlar.

Motokaravanlarda Ötv ve Trafik sigortası zorunluluğu vardır çekme karavanda yoktur.

Motokaravanı alıp 3 sene dolaşıp 250 bin km yaptıktan sonra satmak içinde 3 sene uğraşırsın, neticede bir motor var ve yeniden sıfırlanması gerekiyor buda ciddi maliyettir, çekme karavanı alırsın istersen her yıl arabanı değiştirip yenileyip kullanırsın çekme karavanını yenilemene gerek kalmaz km derdi sıkıntısı yoktur.

Yönlendirmeleri doğru yapmak ve doğru bilgi vermek her zaman çok önemli, bunlara dikkat edin lütfen.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,769
Mesajlar
1,523,605
Kayıtlı Üye Sayımız
166,591
Kaydolan Son Üyemiz
dırzo

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst