Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nezihe07 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,966

nezihe07

Ana Kamp
Mesajlar
33
Tepkime Puanı
0
Ben bu bölümde yemek kültürüne ilişkin bir başlı göremedim gözümden kaçmış ise affola..
Yemek kültürü neden önemli?
Yörelere ilişkin yemekler neler?
Geçmişten günümüze değişen yemek alışkanlıkları ve yemek çeşitleri ve bunun nelerle ilgili olduğuna dair fikirlerin paylaşılmasını önemsiyorum ve de merak ediyorum..
Geçmişteki yemek kültürümüz ve yeme alışkanlıklarımıza dair bilgisi olan arkadaşlar var mı?
 

Etiketler
Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Bu konu tam benlik ;D .. Aslen Gaziantepliyim ve Gaziantep'te yaşıyorum. Bizim yemek kültürünü bilmeyen yoktur. Koyun eti ve patlıcan ağırlıklı ağır yemeklerin fanatiğiyim. Antep yemekleri konusunda bilgi verebilirim ...
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

bende boğazına düşkün olan biri olarak bilgilerinizi keyifle okurum =)
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

o zaman bir video ile başlayalım.

th_GaziantepYemekKltr.jpg
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

yemeklerin hepsini yemek istedim olmadı şimdi gece gece :smiley:
şaka bir yana ne kadar zengin bir mutfak! ağız tadını bilene çok ta lezzetli eminim..
 



Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Yemek kültürümüz de genel olarak kültürümüz gibi yozlaşmaya doğru gidiyor. Benden bir sonraki kuşak, yöresel yemekler olarak bulundukları semtteki McDonalds, Burger King, Pizza Hut vs. gibi fastfood restoranlarını görüyorlar.
 


Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

jeep' Alıntı:
Gaziantep te Mc donalds açıldı ve tutmadı. Kebabçı halil usta 40 yıldır yerinde..

Ankara'da tüm fast food'culardan 10'ar 20'şer var. Hepsi de tıklım tıklım. Ankara'nın nüfusu da fazla..
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Güneydoğu mutfağı (aslen Urfalı olarak diyorum) çok lezzetli ve çeşitlidir....
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Bizim kebepçılar amerikan fastfoodlarından daha fast. Sahurda kebapçılarda sıra bekliyorsunuz. Çarşı içlerinde dürümcüler dürümland oldu ama onlarda tamamen yöresel kültür ağırlıklı.. Bence bizi daha istila edemediler..
 



Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

jeep' Alıntı:
Bizim kebepçılar amerikan fastfoodlarından daha fast. Sahurda kebapçılarda sıra bekliyorsunuz. Çarşı içlerinde dürümcüler dürümland oldu ama onlarda tamamen yöresel kültür ağırlıklı.. Bence bizi daha istila edemediler..

Aşağıdaki paragrafa dikkat:

Fast food kültürünün yaygınlaşmasının ise Türk toplumda diyabeti artıran en önemli etkilerden biri olduğunu ifade eden Türk, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 1980’li yıllarda toplam nüfus içinde yüzde 2,5 olan diyabetlilerin oranı bugün yüzde 7’ye çıktı. Yani diyabet yaklaşık 20 yılda 3 kat artmış oldu. En büyük suçlusu ise fast food kültürünün yaygınlaşması. Kızartmada 3 defadan fazla kullanılan yağ kanserojen etki yapıyor. Bu tür firmaların en çok bilinenleri bile aynı yağ ile yüzlerce defa kızartma yapıyor. Fast food kültürü diyabeti hızla artırıyor. Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan bir araştırma, fast food kültürünün yaygınlaşmasıyla ülkede diyabetlilerin oranının yüzde 10’lardan yüzde 25’lere çıktığını ortaya koydu. Bu ülkede, sağlık bütçesinin yüzde 40’ı da diyabet tedavisine harcanıyor.”
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Bence anne babalar çocuklarını fast food ve yağlı ağır yemekler yerine sağlıklı beslenmeyi öğretseler ne obezite, ne tansiyon v.s. gibi hasatlıklar kalacak. Ancak, gördüğüm kadarıyla günümüzde ne yazık ki büyükler çocuklarından daha hevesli öyle yerlere gitmeye :smiley:...
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Bir de beslenmemizde en büyük tehlikeyi israil olarak görüyorum. Tarım sektöründe tohum olarak çok ciddi bir pazar payı var. Neredeyse yediğimiz bütün ürünlerde israil tohumundan üretme. Bizi çok sevdiklerini zannetmiyorum. İleriki nesillerimizde umarım ciddi arızalara yol açmaz.
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Evet genetiği ile oynanmış tohumlardan olan gıdalar çok tehlikeli;tehlikesi neler olacağının bilinmemesidir :(
jeep' Alıntı:
Bir de beslenmemizde en büyük tehlikeyi israil olarak görüyorum. Tarım sektöründe tohum olarak çok ciddi bir pazar payı var. Neredeyse yediğimiz bütün ürünlerde israil tohumundan üretme. Bizi çok sevdiklerini zannetmiyorum. İleriki nesillerimizde umarım ciddi arızalara yol açmaz.
 

Ynt: Türk Mutfağı ve Yemek Kültürü

Hiroşima ydı, Çernobil di, İsrail di, Farbrikalarımız dı derken el birliği ile yok ediyoruz güzel ve sağlıklı olan ne varsa dünyada.

Bizim kendimize ait küçük bir bahçemiz var. Tabii domatesimzi biberimizi annem babam eker, yazın da işte pazar dan satın almak yerine kendi ürünümüzü yeriz. Ancak, 2-3 senedir ne yazık ki domatesler biberler daha olmadan çürür oldular, çok fazla hayrını göremez olduk yani :smiley:. Bunun sebebi İsrailin tohumları mıdır, yoksa bizim fabrikalarımız mıdır bilemiyorum artık :smiley:...
 



Arkadaşlar yanlış anladınız galiba yukarıda bir soru yöneltmedim sadece TÜRK kelimesinin ifade olarak değişik fakat sonuç olarak aynı manaya çıkan tanımlamalarını dile getirdim,yani dördü de doğru.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Mesajlar
1,523,900
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst