Trakya Yeme İçme Rehberi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Trakya Gezi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,598
Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Şimdi bişey diyeceğim olmayacak ;D
Yaklaşık 25 senedir ara arada olsa Çorlu da yaşıyorum.
Ayrıca Ege bölgesinin değişik İllerinde yaşadım ve tespitim şudur,
Ne Trakya nede Ege yemekten anlamıyor.
Edirne nin ciğeri,Ayvalık zeytin yağı müstesna.
Trakya da o kadar değilde Ege de sadece ot yeniyor,varmı böyle bir şey ya :smiley:
Ben et yemediğim zaman yediğimi yemekten bile saymıyorum.
Nolur gücenmeyin bana ama öyle yapacak bişey yok :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

abi neden gücenelim ben lüleburgazda oturuyorum ama edirne ciğeri fln hiç yemedim ara sira döner,köfte fln yerimde genelde evde yerim yani yani hiç tadmadığımdan yorum hakkım yok tad'da
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Sayın Dalyan,
Bu Çorlu'da olmanızdan kaynaklı birşey diye düşünüyorum. Ben de Çorlu'da yaşıyorum ve Çorlu Trakya'yı hiç mi hiç temsil etmeyen, mutfağın fast-food ve Güneydoğu kebaplarına emanet edildiği, gittikçe tektipleşen bir yer. Trakya'yı burada aramak hata olur. Oysa et denilince Trakya çok yöreye göre başı çeker. Kırsalda ve diğer Trakya yerleşimlerinde bunun üzerine bi dolu yer bulabilirsiniz. Trakya'nın ari, doğal yayılışıyla yayılan hayvanlarının etleri çok yerde rağbet görür. Bunu yerinden ve güven duyduğunuz üreticiden alırsanız, bu yönde size hizmet sunan yerleri tercih ederseniz sorun yok fikrimce. Çorlu'dan bakıp, Trakya'yı et yemekleri ile değerlendirmenize katılmam, bu işi araştıran biri olarak katılabileceğim bir durum değil. Bunun için özellikle Kırklareli ve kırsalı ile, Malkara'dan Gelibolu'ya uzanan coğrafyayı et yemekleri açısndan denemenizi tavsiye ederim.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

sayın dalyan'a bir cevap da benden.siz hiç kırklarelinde sucuk yedinizmi yada malkara sanayi sitesi içindeki kösteciye uğradınızmı.isterseniz bir uğrayın sonra tekrar yazın derim.unutmadan kırklarelindeki köftecileri de es geçmeyelim olurmu.çorlu başka trakya başka.çünkü çorlu ve çerkezköyde maalesef doğudan gelmiş insanlar çoğunlukta ve onlar da trakyalı değiller.burda yanlış anlaşılma da olmasın lütfen o insanları dışlamışlık falan yoktur.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Evet Kızılcıkdere sucukları gerçekten leziz,
Trakya kıvırcık kuzusuda meşhur.
Bu konuda sizlere katılıyorum :smiley:
Ama ne olursa olsun Çorlu Trakya dadır ve Trakya nın başkenti,Paris idir.
Doğudan gelen vatandaşların kebapçı salonları açması,Fast-foot dükkanlarının olması ve hesapta meşhur olan lastik gibi Tekirdağ köftesi olması demek,Trakya ya has herkez tarafından çok sevilen,beğenilen bir yemeğinin olmadığı gerçeğini değiştiremiyor.
Örnek
Kayseri pastırması,mantısı
Hatay künefesi
Karadeniz pidesi,
Kars balı,kaşarı

Afyon kaymağı vs vs liste uzayıp gider :smiley:

Arkadaşlar yanlış anlaşılmak istemem amacım asla Trakya yı yermek değildir.
Bu arada bende bir kaç öneride bulunayım,
Marmara ereğlisinde tanıdıksanız kaliteli ve taze balık yersiniz,yok yabancıysanız bolca kazık yersiniz.
İster tanıdık olun ister yabancı Kıyıköy de ismini hatırlayamadığım tam tepede olan balıkçıda hem taze hemde bir hayli ucuza yersiniz balığı.
Mandıra da süte yatırılmış tavuğun lezzetine doyamazsınız.
Oğlak çevirmede çok lezzetlidir.
Silivri Garden restaurant dada pastırmalı börek müthiştir.
Not-Bunları son 5 seneye kadar hayatı boyunca restoran işletmecisi(baba mesleği)olarak yazdım.
Saygılarımla.
 



Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Güzel bilgilendirme. Kısmetse bu yaz gideceğim Trakya gezim için oldukça faydalı olacak, sağolun. ;)
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Sayın Dalyan,
Çorlu ile ilgili fikirlerinize hala katılmıyorum.
Bir yerin büyük olması, sizce Paris gibi modern yüzü orayı kimlikli bir şehir yapmıyor. Kaldı ki Çorlu'nun modern taraflarına bakarız da, hizmetten yoksun, izbe kenar mahalleler olduğu gerçeğini, Çorlu deresi boyunca sabah akşam bir çevre katliamına tanık oldukları, bunun da Paris dediğiniz Çorlu'da yaşandığı gerçeğini kenara atamıyoruz.
Yemeklere gelince...
Tekirdağ köftesine katılırım, damak tadınızdan farklıdır ama sizin saydığınız bazı lezzetler için de aynı şey düşünülebilir. Onlar da marka olmuşlardır, ama herkes seviyor olmayabilir sizin gibi. Kaldı ki Karadeniz pidesi, bal gibi genellemeler var.

Türkiye'de doğu karadeniz balları gibi özel ballara Kırklareli'nin sınır köylerinde raslarsınız. Son 5-6 senedir o kadar çok üretici buralarda üretime başlayıp, tahlil sonuçlarında değerli sonuçlara ulaşmıştır ki, göz ardı edemezsiniz. Büyük de çeşitlilik gösterir. Örneğin Demirköy-İğneada-Sislioba-Yeşilce vb... yerleşimlerde çok değerli ballar üretiliyor. Kütük balı da denen meşe balı, Istrancaların zengin florasının çiçek balları, sonbahar üretiminde sarmaşık balı denilen ballarını denemenizi öneriyorum.

Tekirdağ köftesini kenara koyun, Keşan'ın satır etini çok güzel yapan mekanlar var. Malkara-İpsala gibi yerlerde çok lezzetli ve yöresel kimlikli kaşarlı köfteyi denemelisiniz. Hayrabolu'da papuç köfte, Kırklareli'nin katıksız Kırklareli köftesi kendi yörelerine kimliklidir. Keza Ahmetbey köftesi kendi ismini dile düşürmüştür.

Çevirmecileri saymakla bitiremeyiz. En yakın ve lezzetlisini Sütlüce'de bulursunuz. Ama Trakya'nın pek çok köşesinde çok lezzetle yapılır ve bunun için gezen bizler gibi azımsanmayacak kalabalıklar var. Bir şey bilmiyor olamazlar diye düşünüyorum.

Balık konusunda haklısınız. Balık restaurantlar hep daha üst tabakayı hedefledikleri için orada bir ticaret işler. Hele hele balıktan anlamıyorsanız yandınız. Ama Enez-Keşan sahillerinde, salaş mekanlarda çok daha lezzetlilerini bulursunuz. Şaşılacak bir durum ama İpsala gibi denizden uzak, Meriç nehri kıyısındaki küçük bir ilçenin yöre mutfağında balık yemekleri baş sıradadır. İddia ederim en lezzetli balık çorbasını ( Meriçten tutulan balıklardan yapılıyor ) bu ilçedeki küçük bir esnaf lokantasında tatmıştım ve 24 saat çorba çıkartan bir mekandı. çanakkale, balıkesir, Edirne,İstanbul gibi yerlerden haftanın belirli günleri bunun için gelen kalabalıklar bilirim.

Keşanda Çorbacızade Rumeli çorbalarını mutlaka deneyin. Vize'nin Pazarlı köyünde Doğa Restaurant ısırgan otu çorbası ile kendi yöresel lezzetlerinin peşinden gidiyor senelerdir. Sergen'in boşnak kasapları, Yenice'nin salaş et-çevirme lokantaları, sucukları, kavurmaları, sızdırmaları hep bu yöreye dairdir.

Çorlu'da birşey bulamazsanız Trakya'nın pek çok yerinde raslayabileceğiniz ( Keşan, Malkara, İpsala, Enez, Edirne, Havsa vb...) ciğer sarmayı Saydanlar'da tatmanızı tavsiye edeyim. Hala yapıyorlar mı bilmiyorum ama Elbasan tavayı burada bulamazsanız Edirne, Malkara, Keşan gibi Edirne mutfağı ürünlerine yer veren esnaf lokantalarında bile bulabilirsiniz.

Kırklareli'nin hardaliyesi, Tekirdağ ve Gelibolu'nun peynir helvası, Hayrabol ( Hayrabolu ) tatlısı hep kimlikli ürünlerdir.

Bence en korkulacak şey mutfağın tek tipleşmesi ve sanayileşmesi ile ürünlerin ambalajlara-kutulara girip mutfağımıza ulaşmasıdır. Kendi mekanında, ustasının elinin maharetiyle demlenmiş lezzetleri, marka olmuş ama ticarileşmiş üretimlere değişmem açıkçası.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Arkadaşım sen Çorlu lumusun bilmiyorum ama zihniyetini yanlış buluyorum!
Çorlu,Tekirdağ ın ilçesidir resmiyette ancak bırakın Tekirdağı tüm Trakyanın lokomatifidir.
Biz ilk 87 yılında geldik Çorlu ya İstanbul Bakırköy den.
Eğer Çorlu luysan bilirsin Mavi ay restorantını yaptık Çorluda,sonra düğünler yapıla yapıla Mavi ay düğün salonu oldu bizim mekan.
O zamanlar Çorlu bakirdi ve sadece Çorludan değil,Malkara,Muratlı,Tekirdağ,Çerkezköyden bir hayli müşterilerimiz oldu.
Çorlunun ileri gelen aileleri bizzat bize teşekkür etmiştir"sizlerin sayesinde ilk kez ailece müzik dinleyip,içki içip huzur içinde yemek yedik"demişlerdir(eğer bilmiyorsan şimdiki Elit düğün salonu,biz bıraktıkdan sonra hem dekor hemde işletme anlamında eski halinden eser kalmamıştır)Zamanın en ünlü sanatçılarını getirdik özel geceler,toplantılar ve düğünler için.Daha öncesi Bakırköy sahil yolundaki Dalyan restoran(şimdiki ismi Ziya)Haramidere,beylik düzündeki Gökova et lokantası toprahıda şahsımıza ait olmak üzere işlettik.
Mavi ayı işletirken 91 yılında Tekirdağ sahil yolundaki Eta restoranı şahsım işletmiştir isminide Dalyan restoran olarak değiştik(şimdiki ismi Özcanlar köftecisi)sonraki yıllarda Marmaris,Fethiye ve Ayvalık ta farklı işletmeler kurup işlettim.
Şimdi gelelim Çorlu meselesine,
Ben kendimi artık Çorlu lu olarak görüyorum ve memleketim olarak kabul ediyorum,her nekadar Bakırköy doğumlu,aslen köken olarak Ardahan lı olsamda!
Belki kırıcı olacağım ancak senin zihniyetinde olanlar babadan dededen kalan toprağı sanayicilere adeta peşkeş çekerek sattılar ve parayı hiç ettikten sonra o fabrikalarda işçilik yaptılar.
Bizim tüm Trakya da baba dostlarımız vardır ve halen devam eder bu dostluklarımız.
Babaeski deki Girginler(Osman,Kadir)
Keşan daki Keşanlı Apo(kardeşi İbrahim abi)
Gelibolu daki Şadan abi
Aralarından hakkın rahmetine kavuşmuş olanlar olsa bile oğulları,kardeşleri veya babalarıyla hukuklarımız devam eder.
Bu saydığım isimlerinde ticari işletmeleri vardır yeme içme üzerine,belki biliyorsundur!
Ben daha önceki mesajlarımda bilhassa ne isim verdim ne mekan ancak senin ısrarlı tutumun sonucunda yazıyorum.
Senin belirttiğin,kıyı köşe izbe yerler her yerde vardır ve sözde beğenmediğiniz ama mekanlarından çıkmadığınız kebapçılarda(Çorludaki kebapçılarının sahiplerini bizzat tanırım) vardır.
Sonuç olarak Çorlu,İstanbul un modern bir ilçesi gibidir.
Çorlu yu yerceğinize benden size tavsiye olsun Çorlu yla gurur duyun!!!


Dip not-Verdiğim örneklerden yola çıkarak Trakya nın balından bahsetmişsiniz,
Ben hala aynı fikirdeyim Trakya nın kendine öz ülke çapında isim yapmış bir ürünü yoktur.(lokal et,köfte olayını kastetmiyorum)
Bende balı çiftliğimde yan komşumdan alıyorum kendi yetiştirdiği doğal baldan.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Ben kırıcı olmayacağım,
Öz be öz Çorlulu'yum. Merak etmeyin, siz başka bir ucundan tutmuşunuz Çorlu'ya yatırım yaparak, ben de başka bir ucundan tutuyorum. Yani sırtımı dönmüş değilim. Senelerdir bu yörenin tanıtımı için yazıyor, çiziyorum. Ama bu Çorlu ile ilgili fikirlerimi değiştirmeye yetmiyor.
İmaj hiç birşeydir. Makyaj akar gider. Ve bu şehrin makyajı tutmuyor. Sadece büyük, şatafatlı ama içerik sıfır.
Üstelik de size kırıcı asla yazmadım, sadece fikirlerinize binaen söyledim. Eleştiriye açık değilim diyorsanız onu bilemem. Ama benim açtığım başlık altında yorum yazdığınız için cevap yazma lüksüm olsun, değil mi ?
Selamlar, yorumlarınız için teşekkürler.
 




Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Bir Tekirdağlı olarak yaklaşık 10 yıldır memleketimden uzakta yaşıyorum.
Öncelikle konuyu açan arkadaşa çok teşekkür ederim.Bilmediğim ne çok yer,ne çok şey varmış meğer.Hepsini not aldım.

Benim fikrime gelince;Trakya kendi içine dönük ve mütevazi bir yer.Kapalı bir kutu gibi.Bunun nedenlerini tahlil edecek kadar detaylı bilgim yok.Belki fiziki konumu,İstanbul'un etkisinde kalması,belki siyasi tercihi,belki insanının geçmişte zorlu savaşlar görüp Balkanlar'dan göçmüş olması bunda etkili olabilir..Trakya dışarı fazla açılmamıştır,yöresel lezzetler olarak adlandırılan lezzetlerini tanıtmamıştır,belki tanıtması için desteklenmemiştir ya da kendisi böylesini tercih etmiştir.bu bile bir kültürdür.Ege'de sadece ot yenmesi de bir kültürdür,Doğu'da et ağırlıklı yenmesi de kültürdür.Trakya'nın az bilinen gizli lezzetleri de kendi kültürünün en önemli parçasıdır.Trakya bu haliyle mutludur.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Kirklareli Kucuk mustafa, Kirklareli Serhat koftecisi, saray saray lokantasi, cerkezkoy gönlübol, balkaya koyu alabalik favori mekanlarim. Izbe bulursaniz kusuruma bakmayin.
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

İğneada yolunda (Demirköy) Taş Mekan. Temmuz ayında uğradım. oğlak çevirme, yoğurt, mekan ve ortam çok güzeldi.

100_6683.JPG


100_6694.JPG


100_6693.JPG
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

İyi günler
Lüleburgaz da işkembe çorbası müthişdir ( sabah 05:00 içmenizi öneririm) ,Türkiyenin çok yerinde işkembe çorbası içtim ancak bu kadar güzelini içmedim.
Lüleburgaz da istasyonda canlı bankanın etleri kadar lezzetlisini bulamassınız terbiye edilmeden kesilip pişirilen et bu kadar lezzetli olabilir (Hala çalışıyormu bilmiyorum) Lüleburgaz da çarşıda böğrek çeşitleri ile kahvaltının tadı hala damağımda.
Mandıra da yapılan tavuk salata eşliğinde ayran ile susuz rakı içtiniz mi,içmediyseniz bayramda denenemizi tavsiye ederim.
(En eski olan mekana gitmeniz gerekiyor ) sağlıcakla ve mutlukla kalın
Saygılar
Batuhan
 

Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Demirköy'deki "Efkan Taş Mekan" gerçekten hoş bir mekandır. Lezzetleri ile olduğu kadar manzarası ve şık mimarisiyle de göz doldurur. Bu konuda daha fazla bilgiyi paylaşayım sizle;
http://www.trakyagezi.com/lezzet-duraklari/32-kirklareli/61-tas-mekan.html

Lüleburgaz'a gelince, çok haklısınız. Kubbeleraltındaki gececi ve sabahın erken saatlerinde çorba çıkartan yerlerin tadını ben de unutamam. Bu konuda yakında br mekanın yazısını yayınlayacağım. Çorbalarının lezzeti et-kemik suyunun kara fırınlarda pişirilmesi ve bu demlenmiş lezzetli suyun işkembe gibi pekçok sakatat çorbasında lezzet bulmasındandır. Kubbeleraltı'ndaki ( Eski Çifte Hamam Altı ) Dostlar Köfte Salonu'nda bu çorbayı tatmanızı ve tatlı olarak da geleneksel "Keşkül"ünden tatmanızı öneririm.

Pomak Mandıra ( Büyük Mandıra-Babaeski ) sütlü tavukları ile meşhur. Bu konuda daha evvel yazdığım, muhtemelen sizin de bahsettiğiniz Mustafa Erdal'ın Yeri de bu lezzeti en iyi tadabileceğiniz yerdir.
http://www.trakyagezi.com/lezzet-duraklari/32-kirklareli/741-trakyanin-cevirmecileri.html
 



Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi

Tekirdağ BULAMASI

Trakya’nın diğer yerleşimleri sanatçı odaklı festivaller için didinirken, Kırklareli’nin Citta Slow ( Sakin Şehir ) ünvanına sahip ilçesi Vize, 2013 Ağustos’unun son günlerinde Trakya Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyordu. Altından kalkması zor ve yöre için bir ilk anlamına gelen bu deneyim, aynı zamanda Trakya’nın kültür köklerine atıflar yapan mutfak zenginliğini ortaya koyması bakımından önemliydi.

Festival alanında ziyaretçilerini karşılamak için son hazırlıkları yapan standlar arasında, çoğu artık pek çok kişi tarafından kanıksanan, hafızalarda yer etmiş Trakya lezzetlerine dair firma ve girişimciler hemen kendini belli ediyordu.

Çevirme ustaları, şehir isimleri ile anılan köfteciler, Edirne’nin şekerlemeleri ile yaprak ciğeri, yöre sucukları, pekmezleri, peynirleri gibi bilindik lezzetler arasında farklılığını koyan bir şeyler ararken Trakya’nın son “bulama” ustalarından Fatma Ana ( Fatma KARAMAN ) ile tanışma olanağı buldum.

...daha fazlası; http://www.trakyagezi.com/lezzet-duraklari/34-tekirdag/1472-fatma-ananin-qtekirdag-bulamasiq.html

Bulama Ustası, Fatma KARAMAN.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,065
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst