Trabzon Yaylaları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,402

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Yaylalar

Sera Gölü Yaylası

Yaylaya Trabzon-Akçaabat yolunun 7. km’sinden güneye, 2 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Su, elektrik, PTT gibi altyapıya sahip olan Sera gölü çevresi, gelişmiş bir kamp ve piknik alanıdır. Göl sularında olta balıkçılığı yapılabilir. Konaklama için yayladaki pansiyonlardan faydalanılabilir.

Maçka - Şolma Turizm Merkezi

Maçka ilçesinden batıya doğru 22 km. olup, toprak yolla gidilebilir. Yolun 16. km’si zengin bitki örtüsüne sahip Kulin Dağı’nın içinden geçmektedir. 1700 m. rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumda olup, elektrik, su ve telefon mevcuttur.

Maçka - Mavura Yaylası

Maçka'nın 18,5 km. batısında yer alır. Elektrik ve su hizmetlerinin bulunduğu Mavura Yaylası ile Solma Yaylası arası 3,5 km’dir. Orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.

Maçka - Kiraz Yaylası

Maçka ilçesi ile Gürgenağaç köyü arası 22 km. asfalt yol olup, Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 km’lik toprak yolla ulaşılabilir. 1850 m. rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış olup, çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü "Ayeser Şenlikleri" kutlanmaktadır.
Elektrik, PTT ve çeşme gibi altyapıya sahip yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası hizmet vermektedir. Hamsiköy ve Gürgenağaç köylerinde pansiyonlar mevcut olup, her türlü ihtiyaç yayladaki alışveriş yerleri ve lokantalardan karşılanabilmektedir.

Lapazan Yaylası

Gürgenağaç köyünün güneyinde, 2200 m. rakımlı yaylaya, 27 km’lik toprak yol ile ulaşılır. Yaylada altyapı hizmetleri bulunmamaktadır.

Maçka - Çakırgöl Yaylası

Yaylaya Maçka–Meryemana yolunun 5. km’sinden sağa ayrılan toprak yoldan 90 km. ilerledikten sonra ulaşılabilir. 2504 m. yükseklikteki Çakırgöl Yaylası yolu üzerinde; Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.

Akçaabat - Karadağ Turizm Merkezi

Akçaabat - Düzköy yolunun 12. km’sinden batıya dönülerek, 28 km. toprak yolla yaylaya ulaşılır. 1946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada, hediyelik eşya satış yerleri bulunmaktadır. Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir.

Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları

Yaylalara Akçaabat-Düzköy yolunun 12. km’sinden batıya dönülerek, 10 km’lik toprak yolla ulaşılmaktadır. Yolu yaz-kış ulaşıma açık olan Kuruçam ve Hıdırnebi yaylaları arası 1 km’dir.
1742 m. yükseklikteki yaylalarda, altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 20 Temmuz'da başlayıp üç gün süren Hıdırnebi Şenlikleri’nin düzenlendiği Hıdırnebi Tepesi, doğal manzara seyir terası konumundadır. Orman içinde kurt, tilki, çakal gibi yaban hayvanları izlenebilir ve foto safari yapılabilir. Konaklamak için pansiyon tipi evler hizmet vermektedir.

Tonya - Armutlu - Gümüşhane - Kürtün Erikbeli Turizm Merkezi

1.800 m. yükseklikteki yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yayla; Erikbeli turizm merkezi, Kadırga, Çatma Obası, Sazalanı, Zigana, Ken yaylalarına giden yolların birleştiği kavşaktadır. Erikbeli, Sazalanı, Ken, Sinlice, Şıkkıranı ve Siz Dağı yaylaları arası doğa yürüyüşü için idealdir. Ken Yaylası, Erikbeli Turizm Merkezi'nin 9 km., Şıkkıran yaylası ise 19 km. kuzeyinde olup, orman alanı içerisindedirler.

Sazalanı Yaylası

Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli’nin 5 km. batısında yer alan Sazalanı Yaylası’na, ham toprak yolla ulaşılmakta olup, yayla mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. 1700 m. yükseklikteki yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır.

Sis Dağı Yaylası

Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nden sonra kuzeybatı yönünde gidilerek 25 km’lik toprak yolla yaylaya ulaşılır. 1550 m. yükseklikteki yaylada, kısmen altyapı hizmetleri bulunmaktadır. Her yıl yaylada Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.

Kadırga Yaylası


Kadırga yaylası, Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli’ne 14 km. doğusundadır. Yayla, 2300 m. yükseklikte olup, ağaç yetişme sınırının üzerindedir. Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü kutlanan Kadırga Şenlikleri'ne on binlerce kişi katılmaktadır. Halk oyunları gösterileri, yarışmalar, davul zurnalı eğlenceler sırasında tonlarca et, ekmek ve yayık ayranı tüketilen Kadırga Şenlikleri büyük bir pazara, panayıra benzemektedir.

Çatma Obası Yaylası

Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nin 14 km. doğusunda yer alan Kadırga Yaylası’nın 9 km. güneyindedir. 2200 m. yükseklikteki Çatma Obası küçük bir yayladır. Erikbeli-Kadırga-Çatma Obası yaylaları ve Zigana Kayak Merkezi arasında doğa yürüyüşü yapılabilir. Mızraklı Su, Şehitler Tepesi, Çıngıraklı Kuyu gibi mitolojiye konu olmuş mekanları bulunmaktadır.

Efsaneye göre, mızraklı su isminin hikayesi şöyledir; savaş sırasında çok susayan bir asker, mızrağını ortadan kırıp sağa ve sola bütün gücüyle fırlatır. Mızrağın bir parçasının saplandığı yerden su çıkar, diğer parçasının saplandığı yerde ise su kaybolur. 50-60 m. aşağıda esrarengiz bir şekilde çimlerin arasında yok olan suyun çıktığı bölüm, koruma altına alınmıştır. Çıngıraklı Kuyu bu adı, kuyuya atılan bir taş parçasının uzun süre ses çıkarmasından almaktadır.

Düz Köy (Haçka Obası) Yaylası

Yaylaya, Trabzon'a 40 km. mesafedeki Düzköy ilçesinden güneye, 12 km’lik toprak yolla ulaşılır. 1784 m. yükseklikteki yaylada, altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Temmuz ayının üçüncü Cuma günü Kadırga, 14 Ağustos’ta ise Karaabdal şenliklerinin yapıldığı yaylada, Haçkalı Baba Türbesi ilgi çekmektedir. Mevcut pansiyonda konaklanabilir. Her türlü yeme içme imkanı bulunmaktadır.

Kulindağı Yaylası

Trabzon’un Maçka ilçesinin 15 km. batısında ve 1650 rakımında bulunan yayla, Şolma Turizm Merkezi yaylalar dizisinin Maçka ilçesi yönündeki ilk halkasıdır. Ladin,sedir,gürgen ağaçları, mor renkli orman gülü ve sarı renkli zifin (Orman Gülü) çiçekleri ile kaplı yaylada elektrik ve su hizmetleri bulunur. Yayla, Yeşilyurt ve Örnekalan köy halkınca mezra olarak kullanılmaktadır.

Çaykara - Uzungöl Turizm Merkezi

Trabzon’un önemli turizm potansiyeline sahip yörelerinden biridir. Trabzon-Uzungöl arası 96 km. asfalt yoldur. Haldizen Deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının tabi baraj şeklinde kapanması sonucu oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ile çekici bir peyzaj sergiler. Göl kıyısında yer alan Uzungöl yerleşmesi belediyeliktir. Konaklama-yeme içme tesislerinin bulunduğu beldenin güneyindeki dağlarda 10 kadar küçük göller bulunmaktadır. Dinlenme, doğa yürüyüşü yapma, bitki inceleme, sportif olta balıkçılığı, bisiklet turları yapma olanağı vardır.

Sultanmurat Yaylası

Trabzon-Çaykara-Ataköy yolu üzerinde 100 km. mesafede olan Sultanmurat Yaylası 2000 rakımındadır. Orman sınırı üzerinde bulunan yaylada elektrik, su, telefon, WC, bakkal, manav, fırın, kahvehane, cami, otel gibi altyapı ve sosyal yapılar mevcuttur.
Her yıl 23 Haziran tarihinde, 1916 yılında Ruslara karşı savaşan ve 1 subayla 70 er şehit veren, yaylada “Şehitleri Anma Günü” kutlanır. Ayrıca IV. Sultan Murat’ın İran üzerine 1635 tarihinde yapmış olduğu ikinci seferi dönüşünde Trabzon’a inerken cuma namazı kıldırdığı yer ve hutbe taşının bulunduğu yer olması yaylaya tarihi bir anlam kazandırmaktadır.
Yüz yatak kapasiteli otel, restoran ve diğer yan üniteleriyle ziyaretçilerin konaklama, yeme-içme hizmetleri karşılanmaktadır.
Her yıl 20 Ağustos’ta “Yayla Ortası Şenlikleri” yapılan yayla, doğa yürüyüşü imkanları ve çevre yayları ile cazibe merkezidir.

Araklı - Pazarcık Yaylası

Araklı ilçesinin güney doğusunda bulunan yaylaya kısmen dere yatağından çok güzel manzaralı 19 km’lik yol ile ulaşılmaktadır. Çevresi ormanlarla kaplı yaylada doğa yürüyüşü, bitki inceleme, dinlenme, bisiklet turları yapma olanağı vardır.

Araklı - Yeşilyurt Yılantaş Yaylası

Araklı ilçesinin 24 km. güneyinde yer alan Yeşilyurt beldesi çevresinde Ağaçbaşı, Taşbaşı, Arabinyurdu, Çukuryaylası gibi çok sayıda yayla bulunmaktadır. Zengin otsu bitkilerle kaplı olan yaylalarda doğa yürüyüşü, bitki inceleme, kuş gözlemleme bisiklet turları yapma olanağı vardır.
 

Etiketler
Ynt: Trabzon Yaylaları

evet sisdağı yayla şenliği denince benimde bir katkım olsun diye şenlik fotoğrafı koyarak katkım olsun saygılar...

s4.jpg


sis3.jpg
 


Ynt: Trabzon Yaylaları

trabzon beşikdüzü ilçesinden yani sahilden takriben 25 km dir. yolun 20 km si asvalt kalan 5 km side bakımlı toprak yoldur. ulaşım kolaydır. karadeniz gezisine çıkanlar sahilden kolayca ulaşabilirler.
 

Ynt: Trabzon Yaylaları

yayla soğuk suyundan
içtim de içeceğim
geçtim nicelerinden
senden geçmeyeceğim

acısular içilmez
derin göller geçilmez
nafile düşünmeyin
yar tatlıdır geçilmez

87180696.jpg


sisdağının başında
kar misun boran misun
alacağum kız seni
onyediye var misun

94917873.jpg


sisdağının başında
davuşanım davaşan
yılda bir kurban keser
sevdasına karışan

94917873.jpg


ağasar'ın başlari
kesme kesme taşlari
alacağudum yarumi
vermedi kardaşlari

yayla.jpg


kızlar beline sarar
peştamalilan bağı
gelin görün meşhurdur
ilçedeki sisdağı...
 



Ynt: Trabzon Yaylaları

benim güzel ilimin güzel ilçesinin güzel yaylası...
sisdağı yaylası, beşikdüzü-şalpazarı sapağından yaklaşık 30 km yukarıda geyikli beldesine bağlıdır... yukarıda da belirtildiği üzere temmuz ayının 3.cumartesi de şenlikleri olur...
camış düzünden (çok eskiden türkler arasında hayvanlar yarıştırılırmış) davul-zurna-kemençe eşliğinde bazarlık gıranına (pazarlık kıranı:smiley:) horon teperek inilen ve binlerce kişinin horona tutuştuğu halkayı görmelisiniz...
fazla sözü uzatmayayım ve "neleri yapmalısınız, nereleri görmelisiniz" maddeler halinde özetleyeyim...

YAPMADAN/GÖRMEDEN GELME
*büyük halkada horon tepmeden gelme
*enişdibinde kavurma yemeden gelme
*kazan gölünde "doğal spa" yapmadan gelme
*anbarlı obasında(bizim obamız :smiley:) durbak nenenin yoğurdunu yemeden gelme
*erkek su'dan su içmeden gelme
*sandık gölüne gitmeden gelme
*kalpakkayayı görmeden gelme
*çilekli tepe'den torul köylerine yaklaşık 2000mt'den bakmadan gelme
*gürgenlik ırmağına gitmeden gelme
*halil kayasına çıkmadan gelme
*temmuz'da kar çiğnemeden gelme (bkz alttaki fotoğraf)

şimdiden hepiniz hoşgeldiniz...
 


Ynt: Trabzon Yaylaları

ellerine sağlık hemşerim. dertlendim görünce manzaraları. çocukluğumun geçtiği yerler kolay değil. saygı sevgiler...
 





Ynt: Trabzon Yaylaları

Birşeyi düzeltmek istiyorum Karadağ yaylası (1946 m rakımda olan yayla) Akçaabatın yaylası değil Vakfıkebirin yaylasıdır.Karadağ yaylasının daha alçak kesimlerindeki yerler anlam veremediğim şekilde karadağ yaylası biziz diye diretmekte ısrarcıdırlar.

Geleneksel olarak her sene şenlikleri düzenlenen (karadağ yaylası şenlikleri) Vakfıkebire bağlıdır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,053
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR



Geri
Üst