Toyota Landcruiser BJ60 SOA Yükseltme Modifikasyonu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan umutcelikel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 221
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,056

umutcelikel

No pain no gain...
Yer
Ankara
Web
landroverseries3umutcelikel.blogspot.com
3 haftadır sanayide mahsur kalan arabamın SOA (Spring Over Axle - Aksların makasların üstünden altına alınması) modifikasyonu ilk fotolarını paylaşayım ;D

Yapılanlar:
-Orjinalde makasların üstünde olan akslar makasları altına almak için ne var ne yok söküldü. İnternetten yaptığım araştırmalarda BJ60 serisinde 33 lastiklerin standart olarak sığdığını, SOA ile 35in çok rahat sığdığını okudum. 35-12.50 R15 Cooper STT aldım 4 adet.
-Yapma jant işini çok düşünmeme rağmen işin uzamasından ve fiyattan ötürü Amerikadan dışa 2.5 inç daha taşan 15x10 jant sipariş ettim. Bunla beraber 2.5 inç kırılmaz siyah plastikten Duraflare dodik sipariş ettim. Muhtemelen haftaya gelecekler. Fotolardaki jantlar 15x7 jantlarım. İdareten taktık.
-Ön ve arka diferansiyel kovanları hafif yukarı açılı olarak kaynatıldı. Şaftlarda herhangi bir modifikasyon, uzatma vs şu an için gerekmiyor. Ön ve arka amortisörler yaklaşık 20 cm uzayacak. Ya ölçüye göre Rancho alacağım, yada buradan uyduracağız birşeyler))) Direksiyon amortisörü de daha güçlü olan başka bir amortisör ile değişecek.
-Fren hortumları uzatıldı.
-Viraj demiri şase bağlantıları uzatıldı.
-En büyük sorun olan direksiyon sistemi çok sağlıklı bir biçimde halloldu. S-rottan 2 tane altlı üstü bağlayınca (hali hazırdaki parçayı Y şekline getirmek gibi bir işlem) Bu sayede önde çapraz hafif eğimli duran demir daha yukarıdan o Y parçanın üst koluna ikinci bir rot ile bağlandı. Direksiyon turlarında herhangi bir değişme, sürtme vs yok şu an.
-Orjinalde 4.11 olan ayna mahruti 5.29 olan (37/7) larla değiştirildi. Hurdacılar çıkma 4.11 lerin tanesine 1000 TL isterken Amerikadan sıfırların çiftini 1100 TLye getirdim. ;D Bu haliyle son süratte vs hiçbir fark olmaması gerekli.
-Bu lastiklerle ve bu oranla muhtemelen Toyotanın ürettiği en büyük diferansiyel olan 9.5 inç diferansiyellere ve kolum gibi olan akslara hiçbir şey olmayacak ancak Lock Right %100 pimli kilidin kesin kırılacağını tahmin ediyorum. Bu olunda No-Slip tipe geçeceğim.

Ekteki fotolarda lastiklerin büyüklüğü pek belli olmuyor ancak ilk fotoda 31 ler var, ikinci de 35ler ve SOA mod var...Esas jantlar gelince çok çok daha baba duracak. Çamurluk ağzı yüksekliği şu an 108 cm. Toplam 30 cm gibi bir yükselme oldu. Cam alt seviyesi çeneme geliyor ve binmek neredeyse imkansız oldu ;D ;D

Haftaya yeni mat siyah jantlarım ve dodiklerimle son halini atacağım ;D ;D

Etiketler
Ynt: Toyota Landcruiser BJ60 SOA Yükseltme Modifikasyonu

umut bi işler çevirdiğin belliydi,iyi olmuş güzel olmuş kazasız belasız kullan..

binsek bir tecrübe etsek...

Bu arada 15x7 jantlara 35x12.50 15 lastiklerin takılabilmesi de ayrı bir gariplik... Ben hayatta olmaz demiştim ama bombeli mombeli oldu valla...Offset problemim olmasa kullanılır bile böyle...

Umut hepsi bu kadarmı yükseldi ;D ;D ;D ;D

Umut kolay gelsin, merakla bekliyorum sonucu. Çok iyi bir şey çıkacağından en ufak bir endişem yok.

Umut bunu kaldırmak için 3 mt Hi-Jack gerekli ;D 3 mt Hi-Jack nereye koyacaksın, sürüş güvenliği yönünden son derece riskli olur... ;D ;D ;D ;D ;D ;D

umut kardeş süper olmuş benim aracadamı yapsam ne birde şu ayna mahruti olayında senden yardım isteyeceğim bende 3.70 olan ayna mahrutiyi 4,30-4,50 gibi değerlerle değiştirmek istiyorum tabiki seninkadar ebayda başarılı olamadığım için bulamadım yardım edersen sevinirim birde bu değişikliği makascınmı yaptı

makaslarla herhangi bir oynama olmadı. tamircim hallediyor herşeyi.
aracınızın detayları nedir? ona göre bakarım...

Sevgili Umut ; aracın çok güzel çok heybetli olmuş,keyifli günlerde kullan 35'' leride taktıktan sonra onun için heryer otoban olur.bir gün bir yerde görüşmek dileğiyle sevgiler,saygılar.

Bu araca yükseltme ve büyük lastik çok yakışıyor güzel olmuş güle güle kullanın

harika olmus.. o diflere hakiakten birsey olmaz 35lerle..

umut bey araç bj75 motor sizin araçla aynı 3b 3400cc düz dizel ayna mahruti 3,70 kasa bj60 farklı geri kalan herşey hemen hemen aynı

mergen' Alıntı:
Sevgili Umut, aracın ile yorumumu birkaç gün önce özelden göndermiştim. Sadece hatırlatmak istedim. ;D
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
sokrat gandiya' Alıntı:
Sevgili Umut ; aracın çok güzel çok heybetli olmuş,keyifli günlerde kullan 35'' leride taktıktan sonra onun için heryer otoban olur.bir gün bir yerde görüşmek dileğiyle sevgiler,saygılar.
Teşekkür ederim abi))
alihay' Alıntı:
Bu araca yükseltme ve büyük lastik çok yakışıyor güzel olmuş güle güle kullanın
Teşekkürler.
omergin' Alıntı:
harika olmus.. o diflere hakiakten birsey olmaz 35lerle..
Bence de ;D
simurg2' Alıntı:
umut bey araç bj75 motor sizin araçla aynı 3b 3400cc düz dizel ayna mahruti 3,70 kasa bj60 farklı geri kalan herşey hemen hemen aynı
4.11 kurttarırsa ve benim diffle aynı ise benden çıkanları görüşebiliriz ;D Daha yüksek oranları ebayden bakıp bilgi vereceğim. Ama 75 kasada SOA çamurluk mesafeleri vs hakkında bilgim yok.

bj75 e 4,11 gayet güzel oturur.33 lastikte sorunsuz çalışır bence.