Toyota Hilux Şasesi Üzerine Karavan Yaptırmak Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Hasan Unal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,726

Hasan Unal

Yeni Üye
Uzun zaman sonra merhaba arkadaşlar...

Yaz sonunda, Toyota Hilux aldım. 4x4 değil ama yine de haftasonlarını eğlenceli geçirmeme yetiyor. Bu işlerin sonu yok anladığım kadarıyla. Şimdi de aklımda, Hilux üzerine karavan yaptırmak fikri var. Bu fikri aklıma, İnternetten bir Alman firması düşürdü. Firmanın aklımdaki modeline şu adresten bakabilirsiniz: http://www.bimobil.com/english/pickup_230neu/pickup_e.htm

Bu modeller, pick up üstü karavanlardan farklı olarak, arka kasa içerisine oturtulmadan; kasa tamamen çıkartılıp onun yerine uygulanıyor. Sanırım bu projeyi Türkiye'de, başta Başoğlu kardeşler olmak üzere, bir çok karavan üreticisine uygulatabiliriz.

Sizlere danışmak istediğim:

- Başka bir başlıkta görmüştüm, bazı arkadaşlar pick up üstü karavanların arabayı yolda çok gezdirdiğini yazmışlar. Eğer uygulama, Bimobil gibi yapılırsa (http://www.bimobil.com/english/pickup_230neu/pickup_e.htm), yine de aracın yolda gezme problemi olur mu?
- Hilux ve sınıfındaki diğer araçlar 1000 kg taşıyabiliyor. Saly'nın pick up üstü karavanı bile 1000 kg. :( Bu durumda, özellikle sürekli yol alınacaksa, aracın sınırlarını zorlamak çok mantıklı değil gibi duruyor. Sizlerin deneyimlerini merak ediyorum; böyle bir karavan 600-650 kg aralığında yapılamaz mı? Eğer 1000 kg civarı olacaksa, hiç düşünmeden başka alternatifler düşünmek gerek zaten sanırım...

Fikirlerinizi, önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler...

Etiketler
Ynt: Toyota Hilux Şasesi Üzerine Karavan Yaptırmak Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

Sn. Hasan, Forum arkadaşlarımızdan biri bahsettiğiniz karavandan şu an kullanıyor, yanılmıyorsam, "bagaj karavanını" satarak daha büyük bir karavan almayı düşünüyordu, arkadaşa mail atarak araç hakkında bilgi ve hala satıyorsa fiyat sorabilirsiniz..

Aşağıdaki Linki tıklayın, karşınıza çıkan yeni sayfada fotoğrafda işaretlediğim yere tıklayarak , açılan mail sayfasına mesazınızı yazarak bilgi sorabilirsiniz...
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=51974.100

aaaaaaaa.jpg

Ynt: Toyota Hilux Şasesi Üzerine Karavan Yaptırmak Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?

Atilla Bey teşekkürler. Cenk Bey ile pick up almadan önce yazışmıştım. Kendisi o tarihlerde sorularımı uzun uzun cevaplayarak çok yardımcı olmuştu. O dönem henüz aracım yoktu, forumdaki arkadaşların da tavsiyesiyle hilux aldım. Şimdi de yaz mevsiminin yaklaşmasıyla karavan sevdası nüksetti. Cenk Bey'in karavanını, o zamanki yazışmalarımızdan da biliyorum. Çok kullanışlı ve kişiye güven veriyor. Ben sanırım kasayı tamamen söktürüp, bimobil tarzı karavan yaptırmak istiyorum ama dediğim gibi 1000 kg detayı kafa karıştırıyor. Bimobil 650 kg'ye kasa yerine monte edilen bi karavan yapabilirken, bizim üreticiler nasıl olur da 1000 kg sınırını bulabiliyor anlamıyorum açıkçası. Mutlaka makul bir nedeni vardır tabii; bilmediğim bir konuda çok da eleştirel yaklaşmak istemem. "Bagaj içi" istemeyişim nedeni, kısa süreli kamplar ya da sabit tatiller yerine, uzun süreli yolculuklar düşünüyor olmam. Hayal tabii ama neden gerçek olmasın :smiley:

Merhaba;

Bu aracin uzerine yapilacak karavanin 1000kg gibi bir agirliginin olmasi biraz abartili olur. Basoglunun Bimobilin hiluxlere koydugu olculere yakin cekme karavanlari var agirliklari 450-500kg civari. Sizde ise 385 cm lik uzunlugun 160 cm lik bolumu yarim yani kabin uzeri olacak ki bu bile oldukca agirlik dusurucu bir etken bence. TabiiBu durumda yapilacak en iyi seyin karacan uretici firmalari arayarak bizzat konusmaniz. Agirligini 500-600kg civarinda sinirlamak istediginizi belirttiginizde size onerilerde bulunacaklarina inaniyorum. Sonucta bastan sifirdan yapilacak bir arac oldugu icin en hafif malzemeler kullanilarak istediginiz kiloya indirilebilir.

Birde sahsi fikrim eger 4 kapi degilde 2 kapi bir araca yaparsaniz karavanin icerisinde hareket alani artacaktir. Tabii ki bunu cocuklarinizin olup olmadigini bilmeden soyluyorum. Egerki cocuklariniz varsa belli bir yasin uzerinde mecburen onlarada oturacak koltuk lazim. :smiley:

Melih fotoğrafınızdan anladığım kadarıyla yaşıtız. Çocuk henüz yok; o yüzden sadece 2 kişilik bir karavan düşünüyoruz. Çocuklu tatiller için daha zaman var önümüzde :smiley:

Benim kafam da tam söylediğiniz durum üzerinden karıştı zaten. Küçük çekme karavanlar yaklaşık o ağırlıktayken (450-500kg civarı), çok daha küçük olan bagaj karavanının 1000 kg olması ilginç. Dediğiniz gibi, yarın kendilerini arayıp soracağım bu durumu. Cevabı burada da paylaşırım.

Aracım 4 kapılı malesef. Türkiye'de 2 kapılı hilux olmadığı için mecburen 4 kapılı almıştım yaz sonunda. 2 kişilik olacağı için küçük bir masa ile minumum ölçülerdeki duş ve mutfak yeterli olacaktır. İlerde çoluk çocuk olunca, çocuksuz genç arkadaşlara satıp daha büyüğünü alırız artık; ama şimdilik 2 kişilik yeterli :smiley:

Sayın, Hasan..Aracınızın kasasını tamamen sökerek üzerine karavan oturtmanız kesinlikle YASAK..sadece kasanın içine arkadaşınki gibi serbest, bu şekilde aracınız resmi olarak karavan olmayacak karavanı yük olarak taşımak serbest... Kasayı sökmek serbest olsaydı, binlerce kişi bu işi yapardı...Ben dahil...

atiladi' Alıntı:
Sayın, Hasan..Aracınızın kasasını tamamen sökerek üzerine karavan oturtmanız kesinlikle YASAK..sadece kasanın içine arkadaşınki gibi serbest, bu şekilde aracınız resmi olarak karavan olmayacak karavanı yük olarak taşımak serbest... Kasayı sökmek serbest olsaydı, binlerce kişi bu işi yapardı...Ben dahil...

Atilla Bey benim araştırmalar bu mesajınızla başlamadan bitmiş oldu. Bimobil bu uygulamayı Almanya'da yapıyorsa, demek ki orada yasal olarak sorun yok. Bizde ise her şey, insanların hayatını zorlaştırmak için düşünülmüş sanki :( Neyse, yarın boş yere karavan üreticilerini aramak durumunda kalmayacağım en azından sayenizde...

Malesef burada yasak, konuya başkabir pencereden bakabilirseniz belkide haklılar..serbest olsaydı, önüne gelen, mahalle demircisinde ,evinin bahcesinde devasa büyüklükde karavanlar yapıp araçların kasasına ne üdüğü belirsiz şekilde oturtup, trafik canavarı olarak yollara çıkarlardı, 2 veya 3 üncü virajda araçdan kopan kasa yollarda felaketler yaratabilirdi, bundan emin olun, biz böyle bir toplumuz, bize elini veren kolunu alamaz çünkü..

Hasan Unal' Alıntı:
Melih fotoğrafınızdan anladığım kadarıyla yaşıtız. Çocuk henüz yok; o yüzden sadece 2 kişilik bir karavan düşünüyoruz. Çocuklu tatiller için daha zaman var önümüzde :smiley:

Benim kafam da tam söylediğiniz durum üzerinden karıştı zaten. Küçük çekme karavanlar yaklaşık o ağırlıktayken (450-500kg civarı), çok daha küçük olan bagaj karavanının 1000 kg olması ilginç. Dediğiniz gibi, yarın kendilerini arayıp soracağım bu durumu. Cevabı burada da paylaşırım.

Aracım 4 kapılı malesef. Türkiye'de 2 kapılı hilux olmadığı için mecburen 4 kapılı almıştım yaz sonunda. 2 kişilik olacağı için küçük bir masa ile minumum ölçülerdeki duş ve mutfak yeterli olacaktır. İlerde çoluk çocuk olunca, çocuksuz genç arkadaşlara satıp daha büyüğünü alırız artık; ama şimdilik 2 kişilik yeterli :smiley:

Hasan hocam;

Evet ayni yaslarda ve ayni kafalarda insanlariz boyle bir platformda bulustugumuza gore.:smiley: Turkiye`de boyle bir model yaptiramadiginiza uzuldum acikcasi. Ama Atilla bey de soylediklerinde hakli, bizim ulkemizde her turlu kanun boslugu kendini akilli olarak goren bazi insanlarimiz tarafindan degerlendirildigi icin bizim gibi kendimizin ve baskalarinin guvenligini tehlikeye atmayacak insanlarinda isleri zora giriyor. Yinede hayallere nokta koymak olmaz biliyorsunuz. Sana onerim egerki kanunlarimizda yurt disindan orjinalini getirtmekde bir sikinti yoksa getirtilebilir. Normalde kendin bunu yapmaya calisirsan gumruk vergisi ve KDV ve ozel tuketim vergisi vermek zorunda kalirsin. Bunun icin eger ki yurt disinda 24 aydan fazla kalmis bir yakininiz varsa Gumruk vergisi vergisi vermeden sadece KDV ve OTV vererek getirebilir. Araci kendi uzerine kaydettirir. 1 sene boyunca kendi uzerine alamazsin arabayi. Ama 1 seneden sonra araci senin uzerine satisini yaparak alabilirsin. Aracin alindigi tarihter 2 yasindan buyuk olmamasi gerekiyor.

Ama tabii butun bunlarla ugrasmak istemezsen en guzeli 4X4 landrover defender ambulans kasa alip karavana cevirmek. Hem arazi hemde karavan seven arkadaslar icin en iyi cozumde bu su an bence.

Atilla Bey, Melih Hocam...

Başoğlu karavanı aradım. Henüz ruhsat aşamasına gelmeden, vergi oranlarında zaten durum karmaşık bir hal aldı. Araç ruhsatta 2010 geçiyor. Ben yüzde 84 ötv oranının, karavan faturası üzerinden kesildiğini düşünüyordum ki, fena yanılıyormuşum. Siz zaten biliyorsunuzdur ama ben yeni öğrendim; yüzde 84 ötv, aracın faturası üzerinden kesiliyormuş! Bu durumda, Hilux üzerine en kaba hesapla karavan yaptırma maliyeti:

Araç: 34 Bin (yaklaşık)
Karavan: 15 Bin (yaklaşık)
Ötv: 28560
Toplam: 77560 TL

Ben birazdan çıkıp Çıralı'ya gideceğim ve denize bakıp "biz bu devlete bu kadar vergi öderken, aynı devlet neden bizim hayatlarımızı bu kadar zorlaştırıyor" diye düşüneceğim... 5 yaşından büyük araç alınır, onun üzerine karavan yapılır, problemler tek tek aşılır zamanla... Gelgelelim, yazıktır, günahtır bu vatandaşa. Türkiye, başta akaryakıt olmak üzere, dünyanın vergi oranları en yüksek ülkelerinden bir tanesi. Haftasonu yine Çıralı'daydım. Sahile çekmiş Almanlar yaklaşık 10 tane karavanı... hepsi yepyeni. hayatın tadını çıkartıyorlar. Biraz ilerde de yerli bir çift. Altlarında çok eski bir vw minibüs. Onlar da kamp yapıyor aynı yerde. Diyeceksiniz ki, "Olsun işte, ne güzel trip. Onlar da en azından Almanlar kadar mutludur." Mutlulardı zaten. Bütün gün beraber yedik, içtik, sohbet ettik. Ama kendimizi de kandırmayalım. O yepyeni karavanları, bizim vatandaşımız da hakediyor.

Ruhsat konusundaki eleştirilerinize de, af dileyerek katılmadığımı belirteyim. TUV'e hepimiz her yıl giriyoruz. Ben şahsen, arabama ne yaptırırsam TUV nedeniyle ruhsata işlemek zorunda kalıyorum; o nedenle korkmayın, eğer yasal yollar açık olsa, hiç kimse trafik canavarı olmaz. Aracı karavana çevirdiklerinde, ruhsata işletmek için proje onayı gerekecek. Buna ek olarak, ruhsat işlemleri için de en azından yılda bir kere kontrole girecekler.

Sonuç olarak, sanırım 5 yaşından büyük ikinci bi araç için para biriktirip onu almak... sonra yine para biriktirip, onun içini ya da üstünü karavan yaptırmak... ve bunlar olurken, "allah ömür versin de karavana binmeden ölmeyelim" diye dua etmek gerekiyor. O zamana kadar da pick up ile gezip kamp yapmaya devam. :smiley:

Sn. Hasan, 5 yaşından büyük araç eğer orjinal ABS'li deyilse Karavan yapmak yine YASAK, Karavan olabilecek araçlarda ABS genelde 2007 model ve sonrasınd başlıyor , onlarada %84 ÖTV var zaten siz bunu acı bir şekilde öğrendiniz zaten...

Size tavsiyen, siz araç üstü Alkovenli dediğimiz karavandan vazgeçin, ve panelvan minibüs içine dizayn edilen Camper tarzını benimseyin ,yoksa siz karavan sahibi olamayacaksınız veya ruh sağlığınız bozulacak bu yolda..Sağlıcakla kal...

atiladi' Alıntı:
Sn. Hasan, 5 yaşından büyük araç eğer orjinal ABS'li deyilse Karavan yapmak yine YASAK, Karavan olabilecek araçlarda ABS genelde 2007 model ve sonrasınd başlıyor , onlarada %84 ÖTV var zaten siz bunu acı bir şekilde öğrendiniz zaten...

Size tavsiyen, siz araç üstü Alkovenli dediğimiz karavandan vazgeçin, ve panelvan minibüs içine dizayn edilen Camper tarzını benimseyin ,yoksa siz karavan sahibi olamayacaksınız veya ruh sağlığınız bozulacak bu yolda..Sağlıcakla kal...

Atilla Bey siz büyük harflerle YASAK yazmaya devam ettikçe, ruh halim de bozulmaya devam edecek gibi :smiley:

Buldum ben çözümü sanırım. Çekme karavan alacağım. Soykar'ın 310 modeli gayet şık. Belki başka bir markanın en küçük modeli de tercihim olabilir. Erba'nın da o ebatlarda bir karavanı mevcuttu sanırım. Böylelikle, karavanı campinge bırakıp, aracım ile dağ-bayır gezmeye devam ederim diye düşünüyorum.

Bu da mı YASAK Atilla Bey... Söyleyin, bu da mı gol değil?! :smiley:

Soykar, piyasası olan bir karavan deyil, birgün sıkılırsanız satması zor olur, ağır bir karavan ve camları biraz iç daraltıcı, erba'nın küçüğünü alabilirsiniz, hatta sahibinden.com adresinden karavanları katip ederseniz, ikinci elini çok ucuzada alabilirsiniz...

Bencede Turkiye sartlarinda en uygun cozum cekme karavan. Egerki Istanbul gibi buyuk ve trafik sorunlu sehirlerde yasiyorsaniz, kamperlar buyuklugu ve trafikte bosuna harcadiklari benzinler yuzunden cok kullanisli degil. Bir araba bir kamper ise bir cocugumuzun butcesini asiyor. Cunku yilda bir kac kez kullanilacak bir arac icin sigorta ve muayene ucreti vermek gereksiz oluyor. Eger guvenle birakabileceginiz bir yer varsa cekme karavan almak cok cok mantikli geliyor banada.

atiladi' Alıntı:

Atilla bey ...gezenbilir üyesi bir arkadaşta 1992 model ambulans kasa denen modelden vardı..Sanırım şuanda sahibinden de satlık olması lazım..acaba bu tip bir araca karavan yapılabilirmi..Yani resmi olarak işletilebilirmi..Çünki o arkadaş ruhsatta karavan yazıyor demişti...

Yasalar 2009 da büyük değişikliğe uğradı, bu tarihden önce yapılan işlemler bugün yasak kapsamı dışında şanslı uygulamalar..ayrıca tek bir araca ait kanuni hükümler konusunda birşey söylememiz yanlış olur, aracın resimleriyle birlikte, araç tadilat projesi çizen bir firmaya müracat edin, incelesinler ve size gerekli bilgileri versinler..Güzel haberleriniz olyrsa burada bizimlede paylaşırsınız...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,691
Kayıtlı Üye Sayımız
166,536
Kaydolan Son Üyemiz
süvariemin

SON KONULAR

Geri