Toplam Enerji İhtiyacı Hakkında Yardım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan surveyteacher Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 55
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,082
Sayın EvliyaCelebi2, öncelikle detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Tüm hesapları yaparken sizin de belirttiğiniz gibi fazla fazla hesapladım.

Alternatif ve daha az enerji harcayan serinletici cihazlar mevcut fakat vantilatörde de, hidroforda da en kötü ihtimali hesapladım. Dalgıç pompa yerine hidrofor seçmemde aynı sebepten olmasının yanında hem duş hem de lavabonun aynı anda çalışmasını düşünerek hidrofor seçmiştim.

İmzanızdaki solar cetveli kullanarak hesapladığımda 120 Amperlik akü, 280 Watt güneş paneli yaz günleri için sonsuz döngü sağlıyor. İlk etapta hedefim bu olduğundan şimdilik hesapları tutturmuş görünüyorum :smiley:

Fakat kış günlerini düşünerek en azından 2-3 gün idare edebilmesi açısından 200 - 250 amperlik bir akü düşünebilirim. (220 Volt ile planlama yaptığımda bu kadar büyük bir akü bile kış aylarında 2 gün yetmiyordu)

Karavanın üstü toplam 440 Wattlık (280 + 80 + 80) güneş paneli alabilmekte.

Kış günlerini düşünerek tüm şartları zorlayıp 440 Watt güneş paneli + 250 Amper Jel Akü şeklinde hesapladığımda solar cetvel ile hesapladığımda Trabzon'da bile Aralık ayında 3.8 gün idare edebileceğimi söylüyor.

Güvenebilir miyim acaba bu hesabınıza sayın EvliyaCelebi2 :tearsofjoy:

Şaka bir yana gerçekten çok yararlı bir çalışma olmuş. Özellikle bizim gibi güneş panellerinin amper kazançlarını ve enlem verilerini bilmeyenler için...
 

Etiketler
Güvenebilir miyim acaba bu hesabınıza sayın EvliyaCelebi2
.

@surveyteacher ,
cetveller adı üzerinde sadece solar ve kolay hesaplanabilirliği yüzünden de jeneratörden enerji kazanımı üzerine düzenlendi. Halbuki sahada şebeke ve alternatörden de enerji kazanımı söz konusu olmakta.

Böylelikle cetvel hesabının olası açıklarının (?) telafisi, sorun sayılmamalı ?
Yani soları sistemde tekel olarak düşünmemeli..

Enerjinin hangi kalite ve kapasite ile depolanması sorusu ise bence enerji sistemlerinin bam teli. Bunda akülere sonradan ekleme yapmanın zor olması ve zaten tüketimin ilk hesaplanması gereken faktör olması yatmakta.
Diğer taraftan bereket tüketim , diğerlerine göre daha az oynak karakterli.

Sistem planlamasında diğer önemli bir nokta da enerji kazanımından çok, baştan akılcı seçilmiş tüketiciler olmakta..
Ayrıca her karavancıya öznel enerji kazanım profili, sisteme şekil vermekte..

Biraz “Solarteacher” gibi yazdım galiba ?
Halbuki hepsi malumun ilamıydı. Sorry... :yum:

...
Benim 35 A/h günlük tüketimimi çektiğim, 140 A/h jel aküm, Nisan-Eylül arası tüm Akdeniz kıyılarında 7 senedir, değişken diğer kaynaklar yanında sadece 90 Watt tek bir solar panelle desteklenmekte..

.
 
Son düzenleme:

Benim 35 A/h günlük tüketimimi çektiğim, 140 A/h jel aküm, Nisan-Eylül arası tüm Akdeniz kıyılarında 7 senedir, değişken diğer kaynaklar yanında sadece 90 Watt tek bir solar panelle desteklenmekte..

Nedense enerji ihtiyacını düşürsem bile özellikle kış mevsimindeki 220 Volt'a bağımlılığımı azalmak açısından daha yüksek kapasiteli akü ve güneş paneli planlamaya çalışıyorum. Fakat tecrübesizliğimden ve birazda ''aman enerjim tükenirse ne halt yerim psikolojisinden'' dolayı sanırım şu sizin yazdığınız hesap bile çok yetersizmiş gibi geliyo :smiley:

Yazın temmuz - ağustos arası tamamen boş olmamım yanında, kış dönemimde de her hafta 3-4 günlük boşluklarım olup, Karadeniz taraflarına veya Kapadokya - Abant gibi yerlere gitmeyi düşününüyorum. 3-4 günlük kış planlama ısrarım bu yüzden birazda :smiley:

Ve kampinglerden pek hoşlanmıyorum...
 

.

Kış kaçamakları 3 günü geçmediği müddetçe, yaza göre planlanmış sistem aslında yeterli olmalı.
Yeter ki akü müsaade etsin.

Yaz tatili ve kış hedefleriniz yüzünden Ankara’da öğretim görevlisi olduğunuzu çıkarıyorum. (Nat Pinkerton halt etsin :p)
3-4 saat zaten yolda olacağınız hesaplanırsa şebekeye yüz vermesenizde, sonuçta 4 günlük kampınızı bile sorunsuz geçirebileceğinizi sanıyorum.
En azından içinizin rahat olması için yola 1-2 donmuş su şişesiyle çıkabilirsiniz.

Karavanda en büyük sorun, enerji ve diğer ihtiyaçların tedariğinden çok, tuvalet kasetinin uygun biryere boşaltılması oluyor...


.
 
Son düzenleme:

.

Kış kaçamakları 3 günü geçmediği müddetçe, yaza göre planlanmış sistem aslında yeterli olmalı.
Yeter ki akü müsaade etsin.

Yaz tatili ve kış hedefleriniz yüzünden Ankara’da öğretim görevlisi olduğunuzu çıkarıyorum. (Nat Pinkerton halt etsin :p)
3-4 saat zaten yolda olacağınız hesaplanırsa şebekeye yüz vermesenizde, sonuçta 4 günlük kampınızı bile sorunsuz geçirebileceğinizi sanıyorum.
En azından içinizin rahat olması için yola 1-2 donmuş su şişesiyle çıkabilirsiniz.

Valla solar hesabnız İstanbul ve Trabzon enlemi için öyle demiyor sayın EvliyaCelebi2 :tearsofjoy:

Bu arada Ankara'da öğretim görevlisi değil, İstanbul'da evli, mutlu, çocuksuz (henüz) bir meslek lisesi öğretmeniyim :smiley: Sanırım Kapadokya sizi yanılttı :tearsofjoy:

Aslında akünün bitmesi falan benim umrumda değil, ben gerekirse girer tulumla arabada bile uyurum kışın, fakat çok narin ve hassas olmasa da karavanadan soğumasını istemediğim bir eşim var :smiley: Hassasiyetim bu yüzden aslında...


KIŞ AYLARI İÇİN HESAPLAR;

12 V Webasto - 1 saat / 35 watt - 350 watt (10 saat)
12 V Led Aydınlatma - 1 saat / 20 watt - 200 watt (10 saat)
12 V Hidrofor - 1 saat / 100 watt - 20 watt (15 dakika)
220 V Pc Şarj - 1 saat / 45 watt - 90 watt (2 saat)

TOPLAM - 660 watt, 55 Ah

Bu tüketimle;

250 amperlik akü, 90 wattlık güneş paneli 1.8 gün diyor...

250 amperlik akü, 280 wattlık güneş paneli 2.7 gün diyor...

250 amperlik akü, 440 wattlık güneş paneli 5.1 gün diyor...

:smiley:
 



.

Airtronik D2 de üretilen ısı değeri olarak 2400 Watt yerine orta değer olan 1200 Watt’ı alırsanız aletiniz 35 yerine sadece üçte biri kadar 12 Watt elektrik çekiyor. Yani saatte 1 Amper. (Biz uyurken ısıtıcımız 19-21 dereceye ayarlı kalıyor)

Unutulmaması gereken diğer önemli nokta da aletin devamlı çalışmaması. Vantilatörü ise tam bilmiyorum ama, oldukça az çekmeli ?

Aydınlanma ve pompa dahil tüketiminizi fazla hesap ediyorsunuz diye düşünüyorum. Buzdolabı hariç 55A/h bence hiç de az bir değer değil.
Tabii bu durumda panelsiz 250A/h akünün bile ancak 4. günde kritik değerlere ulaşması normal. (250 A/h akünün en kritik sınır üçte birine yani 85 A/h ye erişmek için günde 55A/h den üç günde 165 A/h sarfettiğinizi düşünürsek)

Gazlı ısıtıcıların elektrik tüketimi çok daha az diye biliyorum. Ayrıca üç sistem dolaplar da sizi çok rahatlatır.

.
 
Son düzenleme:

''Cihazın sürekli çalışmaması gerekli'' sözünden kastınz sanırım vantilatör değilde, ısıtıcı...

Evet, ısıtıcı için 35 wattın ortalama değer olduğunu düşünmüştüm. Orta seviyenin bu kadar az harcadığını siz söyledikten sonra farkettim. Bu durumda tabiki tüketim ortalama günlük bir 10-15 amper civarında düşecektir. Bu detay bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim :smiley:

Isıtıcıların çalışma şekilleriyle ilgi net bir bilgim yok maalesef, onları araştırıyorum. Yani airtronic d2'yi orta seviyeye getirdiğimizde sanırım ortam ısısıına göre kapanıp açılmıyorda, sürekli orta seviyede ısı vermeye devam ediyor herhalde.

Ayrıca 3 sistem buzdolapları gerçekten çok pahalı ancak özellikle yaz dönemi enerji sarfiyatı açısından mükemmel olur.

Aslında ''12 V vantilatör + 3 sistem buzdolabının'' en doğru tercih olduğuna eminim. Sadece vantilatörün yeterliliği, 3 sistem buzdolabınında pahalı olması beni tedirgin ediyor.

Ancak sistemi böyle kurduğumdada, ısıtıcının orta seviye enerji sarfiyatını da düşünürsek çok daha küçük güneş paneli ve akü bana yaz ve kış sonsuz bir döngü sağlayacaktır. Hesapları bir de bu şekilde deneyeyim bakalım :smiley:
 

.

Yazdıklarınız tamamen doğru. Isıtıcı için aldığım değer ortalamaydı. Aslında termostatla çalıştıklarındann ortam ısısına oryente olmaktalar. Belki tüketimini takip etmiş bir katılımcı pratik değeri olan bir sayı verebilir ? Ben tatlı su karavancısı olarak yani yazları gezdiğimden, ender kullanmaktayım.

Çözümler teoride ne kadar doğru olurlarsa olsunlar, sonuçta işin kilitlendiği nokta maliyet sorunu oluyor.
Onda da haklısınız. :yum:

.
 

Merhabalar,

yazdıklarınız benim için de çok çok faydalı oldu, yalnız benim size pek bir faydam olmayacak gibi görünüyor ne yazık ki :smiley:

Sn surveyteacher, ben de sizinle oldukça benzer bir planlama içine girmiş bulunmaktayım. İçi boş olarak alacağım karavanı belirledim, bu aralar iç tasarım ve yerleşme planını tamamlamak üzereyim. Sırada da tam sizin bu mesajda bahsettiğiniz konu var benim için. Ben de kampinglere çok fazla bağlı kalmamayı tercih ederek, bir planlama yapmaya çalışıyorum. Şu yazılanlardan sonra, mümkün oldukça, elektrikli aletlerin büyük bir kısmını 12 V olarak almaya çalışıp daha verimli, daha hesaplı, daha basit ve daha dolaysız bir sistem kurulabileceğini düşünüyorum.

Sn EvliyaÇelebi size de çok teşekkür ederim, yazdıklarınızın henüz bir bölümünü okuyabildim bu forumda ama bunların çok çok faydalı olduğunu şimdiden, tabi kendi adıma, söyleyebilirim.

Araya girmiş gibi olacağım ama her ikinize (ve tabi diğer kıymetli katılımcılara da) de iç tasarımla ilgili fikir sormak isterim. EÇ siz bu konuda çokça deneyime sahip olduğunuz, ve hatta 3D Karavan planı bile (motokaravan sizinki ama olsun) sunduğunuz için, ST siz de bize oldukça yakın bir planlamayı yapıyor göründüğünüz için.

Benim başlık çekme karavan kategorisinin oralarda görünüyor, Güney Midi adıyla. Sayın ST, siz marka modelde karar kıldınız mı? Paylaşma şansınız var mı bu bilgileri? Ben eğer mümkün olursa, mobilyaları kavak kontra yaptırmayı düşünüyorum karavanı satın alacağım yere. Ortaya çıkan iç yerleşim oldukça içime siniyor. Sadece deneyimli birilerinden de, eksiği, gediği, fazlası, yanlışı, vs varsa onların duymak isterim. Planlama fena değil belki bende ama deneyim sıfır :smiley:
 

.

Alakanız için teşekkürler.

@ErgBay , :yum:
maalesef hiç çekme karavan tecrübem yok.
Daha evvel kısaca ilgi göstermiş olsam da. neden yapmaktan vaz geçtiğimi buradan okuyabilirsiniz.
 



Ayrıca siz veya konuyu okuyan diğer değerli karavanseverler 12 V vantilatör konusundaki deneyimlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Yani ne böyutlarda bişey kullan
Çözümler teoride ne kadar doğru olurlarsa olsunlar, sonuçta işin kilitlendiği nokta maliyet sorunu oluyor.
Onda da haklısınız. :yum:

Tüm katkılarınız, değerlendirmeleriniz, yönlendirmeleriniz ve analizleriniz için gerçekten tekrar teşekkür ederim sayın EvliyaCelebi2 :smiley:

Hesaplarımı ihtiyaçlarıma göre olabildiğince 12 Volt cihazlar üzerinden yapıp, 3 sistem buzdolabıyla birlikte planladığımda yaklaşık maliyet +1100 TL oluyor.

Çünkü 12 Volt buzdolabı yerine, 3 sistem buzdolabı koyduğumda +2500 ek maliyet artıyor. Fakat 2 adet 80 amperlik güneş panelini iptal edip (-600 TL), 250 amper akü yerinede 150 amperlik akü kullandığımda (-800 TL) toplamda +1400 TL.'lik bir avantaj sağlıyor. (Ağırlık ve hacimden olan kazancımı yazmıyorum bile). Bu da totalde 1100 TL fazladan maliyet demek. Değer mi? Bence değer :smiley:

Beni bu hizaya getirdiğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim sevgili EvliyaCelebi2 :tearsofjoy:
 

Sn surveyteacher, ben de sizinle oldukça benzer bir planlama içine girmiş bulunmaktayım. İçi boş olarak alacağım karavanı belirledim, bu aralar iç tasarım ve yerleşme planını tamamlamak üzereyim. Sırada da tam sizin bu mesajda bahsettiğiniz konu var benim için. Ben de kampinglere çok fazla bağlı kalmamayı tercih ederek, bir planlama yapmaya çalışıyorum. Şu yazılanlardan sonra, mümkün oldukça, elektrikli aletlerin büyük bir kısmını 12 V olarak almaya çalışıp daha verimli, daha hesaplı, daha basit ve daha dolaysız bir sistem kurulabileceğini düşünüyorum.

Sayın ErgBay, ben de fiziksel hesaplarımı Güvey Midi karavan üzerinden yapıyorum. Fakat bunun sebebi boş halde karavan teslimatı yapan tek firmanın Güney karavan olması ve sahibinin samimi açıklamaları.

Ancak diğer firmaları da araştırmıyor değilim. Fakat henüz bir fiyat bile alabilmiş değilim maalesef :smiley:

Son olarak, açtığım konunun birilerine faydasının olması beni çok sevindirdi. Tam olarak kaç kişi ve hangi mevsimde kaçar gün kullanacağınızı belirleyip sonrasında enerji hesabınızı yapmanızı öneriyorum. Forumda yazdıklarınızı biraz okudum, sanırım iç tasarım olarak tam aynı şekilde düşünmüyoruz ancak aynı yolda olduğumuz aşikar :smiley:

Ve tabi uzunda bir yolumuzun olduğu...o_O
 

Sn surveyteacher,

Guney Midi ile beraber (sizin icin karar kesin gorunmuyor henuz anladigim kadariyla) bir ortak noktaya daha sahipmisiz. Ne guzel tesaduf. Biz kucuk bir aileyiz. Ben, esim ve 4 yasindaki kizim icin plan yapiyoruz. Belki arada babaannesi konuk olur ama nadiren gerceklesir bu. Midi zaten 2 yetiskin 1 cocuk icin ideal, daha fazlasi pek mumkun gorunmuyor. Biz de egitim alaninda calisiyoruz. Yazin benim mesai devam ama daha rahat oluyoruz. Bu da yazlari belki 2 tane uzun tatil (her biri en fazla 1 hafta surecek, bizim icin uzun bu :smiley:), bahar aylarinda 3-4 haftada bir en fazla 2 gunluk seyahat, kisin da nadiren tek gecelik, mumkun oldukca gunubirlik kesif demek.

Bizim, enerji konusunda sizinkinden biraz daha az beklenti ile yola cikmamiz daha dogru olacak gibi gorunuyor.

Ben 3 sistemli bd`den biraz cekiniyorum, bakimi ve olasi tamiri daha mesakkatli geldi ilk okumalarimda. Tabi ki sorunsuz yillarca kullanan cogunluktadir muhtemelen ama yasadigim kucuk sehir pek bir guven vermiyor bu konuda. 12 V bd icin tamam diyorum, demek istiyorum aslinda ama tutulan, fayda/fiyat orani yuksek bir ornege ratlamadim henuz. Sizin model arastirmalariniz sonuc verdi mi. Su olabilir dediginiz bir urun var mi, marka ve modeliyle.

Sogutma icin 12 V diyorum su an ve ya bilgisayar fani ya da vantilator yeterli olur diye umit ediyorum. Su isiticisi icin de basit cozumlere daha yakinim. 220 V elektrikli bir sey kesinlikle dusunmuyorum. Su sistemi, LED aydinlatmalar vs de 12 V olacak. Isitici ici ise bekleyecegim. Mazotlu guzel bir sistemi kurmaya degecek kadar hakkini verecek olursak kisin karavanin o zaman eberspacher d2 sistemi kurdurabilirim diye planliyorum. Ilk etapta guzel uyku tulumlari, ve 12 V elektrikli battaniye deneyecegim.

Benden bu kadar simdilik :tonguewink:

Takip ediyorum buradaki degerli yorumlari
 

Vantilatore pek guvenmeyin. Disaridan temiz, soguk hava gelmedikce pek ise yaramaz. Uygun acilmis, gece uyurken acabileceginiz, hava akimi saglayan camlar daha faydali.
Mazotlu isitici olmazsa olmaz.(veya gazli). Sadece kis degil, sonbaharda, ilkbaharda bile gerekebilir. Parasini ilk kullanimda cikartir.
Bos karavan almanizi da tavsiye etmem. Karavani daha sonra satacaksaniz mobilya onemli. Kendi yapanlarin mobilyalari cogunlukla cok amator kaliyor.
Ev mobilyasi yapimiyla dar alana , ustelik dinamik hayati olan karavan mobilyasi yapimi cok farkli.
 

Vantilatore pek guvenmeyin. Disaridan temiz, soguk hava gelmedikce pek ise yaramaz. Uygun acilmis, gece uyurken acabileceginiz, hava akimi saglayan camlar daha faydali.
Mazotlu isitici olmazsa olmaz.(veya gazli). Sadece kis degil, sonbaharda, ilkbaharda bile gerekebilir. Parasini ilk kullanimda cikartir.
Bos karavan almanizi da tavsiye etmem. Karavani daha sonra satacaksaniz mobilya onemli. Kendi yapanlarin mobilyalari cogunlukla cok amator kaliyor.
Ev mobilyasi yapimiyla dar alana , ustelik dinamik hayati olan karavan mobilyasi yapimi cok farkli.

Tavsiye ve uyarılarınız için teşekkürler... Vantilatör için söylediklerinizi değerlendireceğim.

Boş karavandan alırken en çok güvendiğim 3 kişi var aslında. Biri öz abim, diğer ikisi ise öğretmen arkadaşlarım. Bu üç kişide piyasayada da iş yapan yarı profesyonel kişiler sayılır. Birisi mobilya, diğer ikisi tesisat öğretmeni bu kişilerin :smiley:

Özellikle mobilya konusunda ihtiyaçları belirleyip, hesapları yapıp, kullanılacak karavan ve aletlerin boyutlarını belirledikten sonra mobilya tasarım ve projesini benim belirlediğim şekilde abim yapıp uygulayacak. Diğer işlemleri ben kendim yapıcam (az-çok bu işlere elim yatkın) ama olası bir aksilikte veya takıldığım yerde bu bahsettiğim ekibe güveniyorum açıkçası...

Özellikle Güney karavanın iç dizaynda kullandığı mobilya malzemesi pek içime sinmiyor açıkçası fakat maliyet, boyut ve belgeleme açısından oldukça uygun görünüyor... Çok daha estetik ve doğru malzemeyle çok daha güzel sonuçlar çıkacağının bilgisini aldım :smiley:
 



Bu arada 3 sistem buzdolabı enerji açısından çok avantajlı görünmesinin yanında yukarıda yazdığım dezavantajları da mevcut fakat bunların dışında forumda okuduğum kadarıyla bulunabilmesinin zorluğu ve sadece düz zeminde performanslı çalışması bu seçeneği daha bi zorlaştırıyor açıkçası...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,065
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst