Telsiz Hakkında Bilgi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan asder1 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,249
Ynt: Telsiz Hakkında Bilgi

Tekrar merhaba arkadaslar,
Ilginizden dolayi tesekkurler. Verdiginiz siteleri ziyaret ettim. Ancak sorularima tatmin edici cevaplar bulamadim. Ben tekrar sizlere bu konudaki fikirlerinizi sormak istiyorum. Oncelikle soyledigim model (icom ic91a) nasil? Ikinci olarak, telsizcilik nasil bir is? Amator telsizciler birbirleriyle irtibat nasil kuruyor? Frekans ayarlari, kanal taramalari vs nasil oluyor? Dedigim gibi tamamen yabanci oldugum, ama ilgimi ceken konular. Fakat o kadar parayi yabanci oldugum bir cihaza vermeden once de bu konuda tecrubeli siz degerli macerasever/telsizcilerin goruslerini almak istiyorum. Bu konularda, daha dogrusu telsizle ilgili her konuda beni aydinlatirsaniz cok memnun olurum.
Selamlar...

Etiketler

hamdiabi' Alıntı:
Arkadaslar merhaba,

Siteye yeni uye oldum. Cok ilgi cekici konularda var, cok hosuma gitti.

Birkac gundur telsiz konusunda arastirma yapiyorum. Marka model bakiyorum. Aslinda amator telsizci belgem de var ama sans eseri aldim gibi birsey oldu. 2007 senesinde bir tanidigim merakliydi bu konulara, kendisi girecekti sinava, beni de tesvik etti, beraber girdik ve aldik belgelerimizi. Ancak su an kartimin nerede oldugunu, cagri kodumu bile bilmiyorum. Fakat dedigim gibi birkac gundur aklima takiliyor bu konu. Ozellikle belge sahibi de olunca kendi kendime su isin ustune dusup kendimi biraz gelistirmsem aslinda diye dusundum. Fakat arastirmaya baslayinca da biraz gozum korktu acikcasi. Erzurum tracin, trabzon tracin siteleri vs var. Oralardan edinecegim bilgilerle sifirdan bir temel olusturabilirim belki diye umitlendim ama umitlerim biraz bosa cikti. Cunku insanlar kendi anlayacaklari dilde birseyler yapmislar, bandlar, wattlar, uhfler,vhfler... Fakat kanuya tamamen yabanci birsi olarak bakinca, insan gercekten umidini kaybetme noktasina geliyor.

Su an yurt disinda bulunuyorum. Birkac gundur yaptigim arastirmalar neticesinde -anladigim kadariyla- guzel birkac tane telsiz buldum. Size de sorayim mesela, icom ic91a ve ic91ad modelleri nasil? Bir de 92ad var fakat cok pahali. Alip Turkiye'ye dindugumde belgemi de yenileyip, biraz da isin teorik ve teknik kismina egilip uzmanlasabilirim diye aklima esiyor. Fakat tam olark emin olamiyorum. Almis olsam o telsizle ne yapabilecegimi bile kestiremiyorum. Neleri ceker, ne kadar mesafede etkilidir, kimlerle nasil irtibat kurabilirim hic bir bilgim yok. Polis telsizini dinleyebilir miyim mesela? Gazeteciler falan dinleyebiliyorlar. Dedigim gibi bazi amator telsizciler videolarini koymuslar internete, onlara bakiyorum, hicbirsey anlamiyorum. Devamli sayilar soyleyip duruyorlar. Simdi bu sefer de cekiniyorum, o kadar para verip alacagiz o aleti, sonra hic bir isimize yaramayacak, ne baskalarinin konustugundan birsey anlayacagim, ne kendim o konusmalara dahil olabiliecegim. MEsela bir videoda vatandasin biri Ordu'dan Amerika ile haberlesiyordu kucucuk el telsizi ile. Ama kimisi de herkes kendisine tahsis edilen frekansta kalabilir, onu asamaz vs demis. Dedigim gibi simdi alsam bir telsiz, onla da sadece tupcunun muhabbetletini dinlemek zorunda kalirsam diye korkuyorum.

Bu konularda bilgisi tecrubesi olan varsa ve benimle paylasirsa cok memnun olurum. bu soyledigim model telsizler nasil mesela? Amator telsizcilerin birbirleriyel irtibat kurduklari ortam nasil bir ortam. Yani dedigim gibi Vandaki bir vatandas, Izmirdeki ile haberlesebiliyor mu? Oyle olsa bile, sadece kendi amator telsiz frekansindan mi haberlesiyorlar, yoksa aradaki butun saglik, itfaiye, polis hatlarina dahil olabiliyorlar mi? 2007de beni tesvik seden arkadasimda vardi mesela bir telsiz polisi dinleyebilyordu, yabanci bazi konusmalar geciyordu, hatta malumuzunuz artik camilerde de telsiz sistemi var ve bir yerde ezan okunuyor, diger camiler telsizden aliyorlar ezani oyle veriyorlar hoparlore. O birseyler yapiyordu telsizine ve ezan okunurken camiden gelen sesin aynisi telsizinden geliyordu. Simdiden cok tesekkurler arkadaslar.

Merhaba Hamdi bey herhalde size bazı açıklamalar gerekiyor kimse açıklamadığına göre ben yardımcı olayım..
Fakat Önce Çağrı kodunuzu yazın ...( bir ara ) ki kişiler sizin gerçeek Radyo amatörü olduğunuzu bilsin

Gelelim Cihaz konusuna ICOM ID 92
Cihaz Bu ...

Frequency coverage:
2 Meter Transmit 70 cm Transmit Receive
144-148 MHz 420-450 MHz *2 0.495-999.990 MHz *1
*1 Except 824-849, 869-894 MHz cell band; *2 Guaranteed 440-450 MHz only;
Mode: FM, WFM (Rx only), AM (Rx only)
Number of memory channels: 1304 (including 100 program scan edge, 5 call)
Frequency stability: ± 2.5 ppm -4°F to +140°F (-20°C to +60°C;)
Useable temperature range: +14°F to +140°F (-10°C to +60°C)
Power supply : 10 to 16 VDC or BP-256 7.4 VDC specified battery pack
Current drain (at 7.4 V DC):
Tx High VHF/UHF: 1.8/2.1A typical
Tx Mid VHF/UHF: 1.2/1.5A typical
Tx Low VHF/UHF: 0.6/0.7 typical
Tx Super Low VHF/UHF: 0.4/0.4 typical
Rx rated audio: 200 mA typical
Stand By: 100 mA typical
Tuning steps: 5, 6.25, 8.33 (Air band), 9 (MW), 10, 12.5, 15, 20, 25, 30, 50, 100 and 200 kHz
Antenna connector: SMA (50 ohm)
Dimensions (projections not included):
2 9/32 (W) x 4.5 (H) x 1.4 (D) inches
59(W) x 112(H) x 35(D) mm
Weight (approximate, with antenna and BP-217):
11.5 oz (325 g.)

Transmitter
Output power (at 8 V DC):
High: 5.0 W
Medium: 2.5 W
Low: 0.5 W
Super Low: 0.1 W
Modulation system: variable reactance frequency modulation
Max. frequency deviation: ±5.0/±2.50 kHz FM Wide/Narrow
Spurious emissions: Less than -60 dB
External microphone connector: 3-conductor, 2.5 (d) mm (1/8") 2000 ohm

Receiver
Receive system: Double conversion superheterodyne
Intermediate frequencies:
1st: 61.65 MHz FM/AM 59.25 MHz WFM
2nd: 450 kHz (except WFM which is 13.35MHz)
3rd: 1.95 MHz [WFM]
Sensitivity (except spurious points):
FM (at 12 dB SINAD 3.5 kHz dev.)

1.625-29.995 MHz: 0.4 µV
30-75.995 MHz: 0.25 µV
76-117.995 MHz: 0.25 µV
118-173.995 MHz: 0.14 µV
144-148 MHz: 0.16 µV
174.005-259.995: 0.32 µV
260-349.995 MHz: 0.32 µV
350-469.995 MHz: 0.16 µV
470.005-599.995 MHz: 0.32 µV
600-999.995: 0.56 µV

WFM (at 12 dB SINAD 52.5 kHz dev.)
476-108 MHz: 1 µV
175-221.995 MHz: 1.8 µV
470-770 MHz: 2.5 µV

AM (at 10 dB S/N)
0.495-4.995 MHz: 1.3 µV
5-29.995 MHz: 0.56 µV

118-136 MHz: 0.5 µV
222-246.995 MHz: 0.79 µV
247-329.995 MHz: 1.0 µV

DV (at BER 1% 4.8 kbps)
2 Meters 0.22 µV
70 cm 0.22 µV

Selectivity:
AM/FM Wide: > 50dB
FM Narrow, DV: > 45dB
FM Wide: > 300 kHz/-3dB < 700 kHz/-20dB
Spurious and image rejection ratio:
144 MHz: More than -60 dB
430 (440) MHz: More than -50 dB
(Except half IF, 2nd image, 50 MHz band IF and WFM)
Audio output power (at 25°C): 200 mW typical at 10% distortion w/8 ohm load
AF output impedance: 8 ohms
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piyasadaki en iyi Dual Band ( Quad ) el Telsizlerinden biridir
Amatörler Kendilerine ait frekanslar ve Bandlarda görüşürler
Hava , Deniz gibi Bandları dinleyebilirler

Bunun dışındaki ....AM olarak

0.495-4.995 MHz
5-29.995 MHz
0.495-4.995 MHz
5-29.995 MHz

118-136 MHz
222-246.995 MHz
247-329.995 MHz

FM OLARAK

1.625-29.995 MHz
30-75.995 MHz
76-117.995 MHz
118-173.995 MHz
144-148 MHz
174.005-259.995 MHz
260-349.995 MHz
350-469.995 MHz
470.005-599.995 MHz
600-999.995 MHz

WFM
476-108 MHz
175-221.995 MHz
470-770 MHz

frekansları dinlerler

144-148 MHz
420-450 MHz arasında da görüşebilirler....

Şimdi gelelim 2.bölüme kimlerle görüşürler..
Tüm Radyo amatörleri ile , Röle Echolink üzerinden ve ayrıca PMR Telsizler ile görüşebilirler

Not : POLİS'i dinlemek İçişleri bakanlığının 2008 de yayınlanan bir Yönetmelik yazısı ile yasaktır.
Yakalanır iseniz ve cihazınızda POLİS Frekansları olursa AÇIKLAMANIZ biraz zor olabilir...

Bunun dışında... ITFAIYE,IGDAŞ,BELEDİYE, gibi kuruluşları dinleyebilirsiniz

hamdiabi' Alıntı:
Tekrar merhaba arkadaslar,
Ilginizden dolayi tesekkurler. Verdiginiz siteleri ziyaret ettim. Ancak sorularima tatmin edici cevaplar bulamadim. Ben tekrar sizlere bu konudaki fikirlerinizi sormak istiyorum. Oncelikle soyledigim model (icom ic91a) nasil? Ikinci olarak, telsizcilik nasil bir is? Amator telsizciler birbirleriyle irtibat nasil kuruyor? Frekans ayarlari, kanal taramalari vs nasil oluyor? Dedigim gibi tamamen yabanci oldugum, ama ilgimi ceken konular. Fakat o kadar parayi yabanci oldugum bir cihaza vermeden once de bu konuda tecrubeli siz degerli macerasever/telsizcilerin goruslerini almak istiyorum. Bu konularda, daha dogrusu telsizle ilgili her konuda beni aydinlatirsaniz cok memnun olurum.
Selamlar...

Sanırım yeni baştan sınava girermiş gibi bir hazırlıuk kitabı alıp tekrar okumanız daha yararlı olacaktır.Çünkü sorduğunuz sorular amatör telsizciliğin tamamını kapsamaktadır.Buı soruların cevabıda bir kitap kalınlığında olacaktır.

Ama şunu söyliyebilirim icom91 başarılı bir cihaz ve türkiyede serviside vardır.Bu cihazlar satarken tüm dünyada geçerli olan garanti belgeleri ile satılırlar onuda almanızı tavsiye ederim.

Beni bu konuda bilgilendiren Ali Bey'e ve Umut Bey'e cok tesekkur ediyorum. En azindan buradayken cihazi alip, Turkiye'ye dondugumde biraz calisarak, biraz pratik yaparak, biraz da amatorlerin icine girerek bircok sorunu asabilecegim konusunda beni tetiklemis oldular. Zaten tracin hazirlamis oldugu calisma kitabinin pdf halini bulup indirdim. Fakat su siralar finallerim oldugu icin calisma firsatim olmuyor, ama derslerden basimi kurtardigim anda baslayacagim calismaya. Hatta isteyen, ihtiyaci olan varsa gonderebilirim de, 1.84MB birsey. Ayrica Ali Bey'in cagri kodumla ilgili sozleri karsisinda ne diyecegimi bilemedim. Boyle birsey icin neden yalan soyleyeyim ki? Tamamen ilgi meselesi, o zmanlar hic ilgimi cekmemisti. Ilk mesajimda da belirttigim gibi dha gecen hafta icinde biraz internetten arastirdim ve ilginc geldi. Biraz fiyat arastirmasi vs yaptim. Sonra emin olamadim nasil bir is, oyle bir telsiz almakla hersey bitiyor mu diye, nette soyle bir ortam arastirmasi yaptim, baktim bu forumu buldum. Sagolsun arkadaslar da yeterince yardimci oldular. Ins bundan sonra karislastigim sorunlarda da ayni yardimsever yaklasimi sergilerler 3 yillik fakat yeni amator arkadaslarina. Herkese selam ve saygilar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,777
Kayıtlı Üye Sayımız
166,595
Kaydolan Son Üyemiz
anilcanats

SON KONULAR

Geri