Ynt: Telsiz Hakkında Bilgi
Arkadaslar merhaba,
Siteye yeni uye oldum. Cok ilgi cekici konularda var, cok hosuma gitti.
Birkac gundur telsiz konusunda arastirma yapiyorum. Marka model bakiyorum. Aslinda amator telsizci belgem de var ama sans eseri aldim gibi birsey oldu. 2007 senesinde bir tanidigim merakliydi bu konulara, kendisi girecekti sinava, beni de tesvik etti, beraber girdik ve aldik belgelerimizi. Ancak su an kartimin nerede oldugunu, cagri kodumu bile bilmiyorum. Fakat dedigim gibi birkac gundur aklima takiliyor bu konu. Ozellikle belge sahibi de olunca kendi kendime su isin ustune dusup kendimi biraz gelistirmsem aslinda diye dusundum. Fakat arastirmaya baslayinca da biraz gozum korktu acikcasi. Erzurum tracin, trabzon tracin siteleri vs var. Oralardan edinecegim bilgilerle sifirdan bir temel olusturabilirim belki diye umitlendim ama umitlerim biraz bosa cikti. Cunku insanlar kendi anlayacaklari dilde birseyler yapmislar, bandlar, wattlar, uhfler,vhfler... Fakat kanuya tamamen yabanci birsi olarak bakinca, insan gercekten umidini kaybetme noktasina geliyor.
Su an yurt disinda bulunuyorum. Birkac gundur yaptigim arastirmalar neticesinde -anladigim kadariyla- guzel birkac tane telsiz buldum. Size de sorayim mesela, icom ic91a ve ic91ad modelleri nasil? Bir de 92ad var fakat cok pahali. Alip Turkiye'ye dindugumde belgemi de yenileyip, biraz da isin teorik ve teknik kismina egilip uzmanlasabilirim diye aklima esiyor. Fakat tam olark emin olamiyorum. Almis olsam o telsizle ne yapabilecegimi bile kestiremiyorum. Neleri ceker, ne kadar mesafede etkilidir, kimlerle nasil irtibat kurabilirim hic bir bilgim yok. Polis telsizini dinleyebilir miyim mesela? Gazeteciler falan dinleyebiliyorlar. Dedigim gibi bazi amator telsizciler videolarini koymuslar internete, onlara bakiyorum, hicbirsey anlamiyorum. Devamli sayilar soyleyip duruyorlar. Simdi bu sefer de cekiniyorum, o kadar para verip alacagiz o aleti, sonra hic bir isimize yaramayacak, ne baskalarinin konustugundan birsey anlayacagim, ne kendim o konusmalara dahil olabiliecegim. MEsela bir videoda vatandasin biri Ordu'dan Amerika ile haberlesiyordu kucucuk el telsizi ile. Ama kimisi de herkes kendisine tahsis edilen frekansta kalabilir, onu asamaz vs demis. Dedigim gibi simdi alsam bir telsiz, onla da sadece tupcunun muhabbetletini dinlemek zorunda kalirsam diye korkuyorum.
Bu konularda bilgisi tecrubesi olan varsa ve benimle paylasirsa cok memnun olurum. bu soyledigim model telsizler nasil mesela? Amator telsizcilerin birbirleriyel irtibat kurduklari ortam nasil bir ortam. Yani dedigim gibi Vandaki bir vatandas, Izmirdeki ile haberlesebiliyor mu? Oyle olsa bile, sadece kendi amator telsiz frekansindan mi haberlesiyorlar, yoksa aradaki butun saglik, itfaiye, polis hatlarina dahil olabiliyorlar mi? 2007de beni tesvik seden arkadasimda vardi mesela bir telsiz polisi dinleyebilyordu, yabanci bazi konusmalar geciyordu, hatta malumuzunuz artik camilerde de telsiz sistemi var ve bir yerde ezan okunuyor, diger camiler telsizden aliyorlar ezani oyle veriyorlar hoparlore. O birseyler yapiyordu telsizine ve ezan okunurken camiden gelen sesin aynisi telsizinden geliyordu. Simdiden cok tesekkurler arkadaslar.