Merhaba,
0.5 Watt üzeri güç ile 446Mhz yani PMR aralığında kullananlar, mevcut band planına ayrkırılık teşkil ederler.
Yürürlükteki 5809 sayılı Elektonik Haberleşmeyi düzenleyen kanunda konu uzunca anlatılıyor.
Ben cezasını merak edenlere maddeyi kopyalıyorum :
(4) Kurma ve kullanma izni ile ruhsatname alınması gereken telsiz cihazı veya sistemlerini bu Kanunun 37 nci maddesine aykırı olarak, Kurumdan izin almaksızın satan, kuran, işleten ve kullananlar hakkında ikibin güne kadar adlî para cezası uygulanır. Bu cihazları, gerekli izinler alınmış olsa bile millî güvenliği ihlal amacıyla kullananlar eylemleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Cezai kısmı bir kenara, lütfen PMR aralığında yüksek watt ile görüşme yapmayın. PMRın amacı küçük bir şemsiye altında görüşme sağlamasıdır. Ben lisanslı amatör olmama rağmen ısrarla PMR kullanıyorum, ancak PMRın yetişmemesi gereken uzaklıktaki bölgelerde bile beton mikseri, vinç operatörü, AVM güvenliği, vb. gibi konuşmaları duyuyorum. 0.5 watt ile çıkış yapsalar, benim bulunduğum bölgeye yayın kirlilikleri gelmeyecek halbuki.
Selamlarımla..
(4) Kurma ve kullanma izni ile ruhsatname alınması gereken telsiz cihazı veya sistemlerini bu Kanunun 37 nci maddesine aykırı olarak, Kurumdan izin almaksızın satan, kuran, işleten ve kullananlar hakkında ikibin güne kadar adlî para cezası uygulanır. Bu cihazları, gerekli izinler alınmış olsa bile millî güvenliği ihlal amacıyla kullananlar eylemleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Bu bölüm Radyo AMATÖRLERİ için değildir , 5809 sayılı kanunda Telsiz işletmecileri için OKTH mantığında Trunk , Röle veya Community için geçerlidir,
Telsiz kullanımını sınırlamak için zaten yönetmelikler , kullanım amacını anlatmaktadır ,
27292 sayılı ve
3 Şubat 2010
ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27482
AMATÖR TELSİZCİLİK ile ilgili açıklama ;
Kanunun 36 ve 37 inci maddeleri kapsamında; frekans tahsisine ihtiyaç duyulmayan özel amaçlar için tahsis edilmiş frekans bandlarında ve çıkış gücünde çalışan,
diğer sistemlerde elektromanyetik girişime sebep olmadan ve elektromanyetik girişime açık olarak kullanılan
Kurumca belirlenen ilgili teknik düzenlemelere uygun telsiz cihaz ve sistemlerinin, herhangi bir telsiz kurma ve kullanma iznine ve telsiz ruhsatnamesine ihtiyaç göstermeksizin
kurulması ve kullanılması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla 18/07/2009 tarihli ve 27292 sayılı
Resmî Gazete’de Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Amatör telsizcilerin kullanacakları cihaz ve sistemler (Amatör Telsiz Derneklerince kurulacak role cihazları hariç)
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği kapsamında olup,
Kurumumuzdan herhangi bir izin alınmaksızın konu Yönetmelikte belirtilen frekans ve teknik kriterlere uyulmak kaydıyla amatör telsizciler tarafından kullanılacaktır.
demiş kanun koyucu